Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1732
|
Trimis: 04 Dec 2024 10:46 Download mesaj |
Titlul subiectului: Binoclu 45 de grade versus 90 de grade |
|
|
|
Informatii despre acest subiect intr-un singur topic nu prea am gasit, doar informatii disparate prin diverse alte topicuri. In caz ca exista pe undeva aceasta tema in mod compact si nu am vazut-o eu poate fi stearsa initiativa mea.
Cand am folosit termenele de 45° si 90° m-am referit bineinteles la pozitia ocularelor fata de axa instrumentului.
Care ar fi avantajele si dezavantajele fiecarei valori (45°/90°) pentru un observator atat din punct de vedere al obsevatiilor in sine cat si din punct de vedere tehnic/calitate imagine? |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 04 Dec 2024 14:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Dacă facem referire la ergonomia sculei , atunci cele cu axa îndoită la 45 grade sunt mai potrivite la terestru și la ținte astro cu elevație scăzută .
Dar schema optică poate uneori da lucrurile peste cap . Dacă îndoirea axei la 45 nu se face cu ocolirea muchiei de la acoperișul prismei și dacă această muchie nu e prelucrată spre perfecțiune , mai bine te holbezi prin binoclu drept .
Asta în cazul în care îndoirea o face o prismă roof .
Se poate face binoclu la 45 grade și fără prismă roof . Anume , după redresorul porro 2 , se pune o prismă la 45 , cu dublă reflexie . Însă la această prismă deviatoare , una dintre suprafețele active nu are reflexie totală , așa că trebuie metalizată.
Există și o variantă de prisma cu deviere la 45 grade cu ambele suprafețe cu reflexie aproape totală , dar necesită niște acoperiri cu eroare de fază , pentru că una dintre suprafețe e folosită pentru reflexie și pentru ieșire , simultan .
Nu știu dacă există așa binocluri , eu cred că ar trebui ... _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5910
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Dec 2024 11:34 Download mesaj |
|
|
|
Din ce mi-a trecut prin mana pana acum as zice ca la modelele vechi de binocluri cu oculare inclinate, redresarea imaginii se face in principal cu sisteme porro sau porro 2 (4 reflexii totale interne in ambele cazuri) iar inclinarea axei optice cu pentaprisma (doua reflexii interne, ambele pe suprafete metalizate) daca binoclul vede la 90 grade si semipentaprisma (doua reflexii interne din care una pe suprafata metalizata) pentru binoclurile care vad la 45 grade. Reglajul DIP se face prin rotirea sistemelor erectoare porro in jurul axei optice de intrare in prisme.
Binoclurile noi folosesc in principal prisme roof mari la 45 grade (4 reflexii totale interne) sau 90 grade (2 reflexii totale interne) care fac si redresarea imaginii si inclinarea axei optice. Atentie, la aceste binocluri nu mai intra in ecuatie muchia acoperisului ci doar fetele acestuia, realizandu-se astfel si apropierea axelor optice. Reglajul DIP se face cu ajutorul a doua prisme paralelogram (2 reflexii totale interne) care se rotesc in jurul axei optice de intrare.
Acest principiu nu este nou ci a fost preluat de la binoclurile militare germane, poloneze, rusesti cu axe inclinate, singura deosebire fiind ca acestea din urma isi reglau DIP prin apropierea sau departarea canalelor binoclului. _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 05 Dec 2024 12:00 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | ..Binoclurile noi folosesc in principal prisme roof mari la 45 grade (4 reflexii totale interne) sau 90 grade (2 reflexii totale interne) care fac si redresarea imaginii si inclinarea axei optice.. |
Multumim Silviu! Deci teoretic cele la 90° ar fi in oarecare avantaj din acest punct de vedere (numarul de reflexii).
Insa practic, poate ochiul sa distinga vreo diferenta calitativa a imaginii intre cele doua (45° vs 90°) la aceeasi magnificatie? |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 05 Dec 2024 12:12 Download mesaj |
|
|
|
Dacă ne obsedează numărul de reflexii , atunci cel mai avantajos este binoclul cu EMS-uri . Are doar două reflexii pe fiecare canal și poate face reglajul ecartului pupilar prin depărtarea sau apropierea oglinzilor . Astfel nu mai e nevoie de prisme paralelogram .
Dar arde cam tare la buzunar . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 05 Dec 2024 12:34 Download mesaj |
|
|
|
CristiB a scris: | .. poate ochiul sa distinga vreo diferenta calitativa a imaginii intre cele doua (45° vs 90°) la aceeasi magnificatie? |
Greu de crezut, sunt reflexii totale interne care se fac cu transfer maxim de semnal. _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 05 Dec 2024 13:00 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | ... Greu de crezut... |
Totusi am gasit situatii in care printre factorii decisivi a unei achizitii de 90° era si motivul ca drumul luminii e mai putin fragmentat decat in cazul unui 45°, rezultand in mod logic o cantitate posibila de informatie mai mare si mai fidela ce atinge ochiul = imagine mai buna.
Suna frumos pentru un necunoscator , dar la cat de hotarat ai raspuns la problema asta se pare ca e doar o poveste. 😊 |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 05 Dec 2024 19:06 Download mesaj |
|
|
|
Da , știam de prismele astea , parcă am citit undeva că o firmă japoneză a făcut în trecut și ceva pe doi inci . Cred că trăgea serios la cântar .
Pe mine m-ar fi interesat o comparație între o prismă din asta și un EMS , din punct de vedere al transmisiei finale :
avantaj EMS - lipsa absorbției în sticlă , lipsa ferestrelor de intrare și ieșire .
dezavantaj EMS - gradul de reflexie diferit de 100 % . (nu am reușit să aflu dacă există EMS-uri cu oglinzi dielectrice )
avantaj prismă - reflexia totală pe ambele "șarpante" , posibil planeitate mai bună a suprafețelor .
dezavantaj prismă - absorbția în sticlă , pierderi (mici dar existente) de lumină la intrare și ieșire , eventual "parasite glare " . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
|
Sus |
|
 |
|