Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233943 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1714
|
Trimis: 03 Noi 2024 20:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
E mai bine totusi sa ramanem optimisti. 😊
Descriere: |
|
Marime fisier: |
468.5 kb |
Vizualizat: |
de 1534 ori |

|
|
455.21 kb |
de 1534 ori |

|
|
472.79 kb |
de 1534 ori |

|
|
476.98 kb |
de 1534 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Noi 2024 22:22 Download mesaj |
|
|
|
Cristi, am o curiozitate, ce ai facut cu APM 7x50, l-ai dat retur sau l-ai pastrat? In caz ca l-ai pastrat, cum l-ai compara cu SLC 8x56?
Teoretic ar trebui sa fie la fel de luminoase amandoua si cumva sa se calce reciproc pe bombeuri ... Dupa mine, unul din ele ar deveni redundant dar sunt curios de parerea ta.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 03 Noi 2024 22:59 Download mesaj |
|
|
|
As fi vrut eu sa mai am dreptul sa-l dau retur, dar nu se mai poate acum.
Da, amandoua sunt foarte luminoase, imagine curata, clara, as fi rau sa spun ca optica lui 7x50 nu e buna. O comparatie directa intre ele nu am facut pana acum, asta si pentru ca asa cum corect ai observat unul il exclude pe celalalt, asa ca 7x50 a fost de curand pus la vanzare.
O diferenta intre ele care mi-a ramas in memorie e faptul ca 7x50 are imaginea foarte clara pana pe la 70% din suprafata, dupa aia apare o usoara incetosare si deformare, pe cand la 8x56 claritatea e foarte buna pana la minim 95% din suprafata obiectivelor. Cred ca s-a vazut asta si in fotografii.
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 513
|
Trimis: 03 Noi 2024 23:14 Download mesaj |
|
|
|
Ai vrut sa zici "suprafata campului vizual" si ai scris din graba "suprafata obiectivelor ".
|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 03 Noi 2024 23:21 Download mesaj |
|
|
|
Da, multumesc ca mi-ai gasit o scuza, dar nu am scris in graba, insa probabil gresit.
Obiectivele nu sunt lentilele alea din fata ? 😊
Dar ai dreptate, la formarea unei imagini contribuie mai multe componente nu numai obiectivele.
Deci sunt pe forumul corect, amator!
|
|
Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 143
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 04 Noi 2024 22:16 Download mesaj |
|
|
|
Acum am vazut si eu pozele (am fost plecat si pe telefon nu citesc) si parerea mea este ca desi nu trebuie judecate binoclurile dupa pozele facute prin ocular (inevitabil jalnice) mi se pare evident ca NL este superior si chiar mai mult decat m-as astepta. Adica SLC mi se pare mie ca contine mai multa "ceatza" in el si cat priveste campul vizual, SLC pare ca mareste mai mult (desi diferenta intre 14x si 15x este infima) deoarece are campul viziual (hai sa zic aFOV) mai ingust. Cele inguste par ca maresc mai mult, am constatat asta pe mine, dar nu e marire, este "crop" si iluzia maririi. Deci dupa poze mi se pare NL net superior atat ca FOV, claritate, contrast, realism si asta o concluzionez comparand atat pozele cu varful montan (pe monitor 4K de 32") cat si poza cu panoul cu scris (fiind doua cu doua le-am comparat simplu din clickaire cu mausul). Deci asta judecand dupa poze.
Dar fiecare cu preferintele lui. Subliniez ca nu se poate judeca un binoclu dupa poze dar acum au fost facute in conditii perfect similare pentru comparatie.
Deci din punct de vedere al pretului ai ales bine..... ca e mai ieftin. Si ambele sunt binocluri bune. Mai raman bani si pentru altele. Apropos de luneta aia, am si eu o luneta (dar normala, ciclopiana) si saraca chiar daca poate duce pana peste 60x cu anumite oculare fixe (si bunicele) nu viseaza luminozitatea unui binoclu. Am constatat asta de curand cand cu "comeata", caz in care micul APM 8x32 a umilit luneta de 80mm cu ocular fix (bunicel cu camp flat) la o marire pe undeva la 50x, complet inutila la "comeata".
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3102
|
Trimis: 04 Noi 2024 23:07 Download mesaj |
|
|
|
Fix din pozele cu stanca mie mi se pare, tocmai invers decat Sorin, si mai exact ca SLC este mai sharp ca NL Pure (am descarcat pozele si m-am uitat concomitent, si diferenta este chiar notatbila). Dar nu dau importanta pozelor prin binocluri pentru ca pozele nu reflecta realitatea de la oculare, si mai ales in cazul de fata este aplicata o compresie foarte mare ca sa se incarce pe siteul nostru. Asa ca sunt sigur ca in realitate aceste doua modele Swarovski sunt mai mult asemanatoare decat diferite, cel putin ca definitie a imaginii, contrast si culori. Diferente subtile pot fi, dar singura diferenta notabila optica este campul mai mare la NL Pure, de unde vine si diferenta mare de pret. Dar sa nu uitam ca acest camp aparent mai mare, atat de dorit de toata lumea si atat de scump platit din buzunarul nostru, vine si cu neajunsuri, pentru ca asa e in optica, se fac compromisuri: reflexii parazite si glare mai acentuat si comoditate de privit mai mica in comparatie cu modelele cu campuri aparente vizuale mai mici. Campurile vizuale aparente mai mici, de pana in 65grade, pot fi cuprinse dintr-o privire fara probleme, iar la AFOVurile mari trebuie sa te misti sa le vezi "dupa colt". Dar ce e important este ca, Cristib este cel care a vazut aceste modele unul langa altul, in diferite conditii, pe trepied, si el este cel mai in masura sa traga concluziile personale, pentru ca el este cel care le-a avut in fata pe amandoua!
Si un sfat pentru cristib: Bucura-te de binocluri si nu te lasa influentat de parerile altora ci doar de ochii tai. Pe net sunt pareri diferite, chiar opuse, totul in functie de ochii si preferintele utilizatorilor. Iti pot da exemple de oameni experimentati care au spus ca SLC este mai sharp decat NL Pure, dar si exemple cu utilizatori care spun invers! Ce e important este ca ochii tai deja au ales pe viu, deci foloseste SLCurile cu placere, ca sunt niste binocluri extraordinare.
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 04 Noi 2024 23:28 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc frumos Tudor! Parerea ta e foarte pertinenta si la obiect. Cui ii place NL si i se potriveste trebuie neaparat sa mearga pe varianta asta, mie mi-a placut celalalt si sunt foarte multumit cu el.
In orice caz, indiferent pe care din cele doua l-am avea, avand in vedere calitatea lor, nu cred ca va fi cineva nemultumit de observatiile facute cu el.
|
|
Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

|
Trimis: 05 Noi 2024 11:25 Download mesaj |
|
|
|
Totusi, ar trebui trimisa o reclamatie la Swarovski deoarece a pus 1100 euro in plus la petarda NL pentru o imagine mai neclara (cum zice Tudor) si nefericirea (si incomoditatea - poti face hernie cervicala de atata rasucit gatul) de a avea un FOV mai mare!
PS - acum ca am invatat de la maestrii, o sa caut pentru colectie binocluri cu FOV-ul cat mai ingust (ideal cat gaura cheii), ale mele petarde APM il au totusi prea mare.....
PS - cred ca Tudor a ratat pozele cu panoul acela cu scris.....
|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 05 Noi 2024 11:29 Download mesaj |
|
|
|
sorin georgescu a scris: |
PS - cred ca Tudor a ratat pozele cu panoul acela cu scris..... |
Ce e cu ele?
|
|
Sus |
|
 |
Cornel Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022 Mesaje: 57
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 05 Noi 2024 14:28 Download mesaj |
|
|
|
sorin georgescu a scris: | Totusi, ar trebui trimisa o reclamatie la Swarovski deoarece a pus 1100 euro in plus la petarda NL pentru o imagine mai neclara (cum zice Tudor) si nefericirea (si incomoditatea - poti face hernie cervicala de atata rasucit gatul) de a avea un FOV mai mare!
PS - acum ca am invatat de la maestrii, o sa caut pentru colectie binocluri cu FOV-ul cat mai ingust (ideal cat gaura cheii), ale mele petarde APM il au totusi prea mare.....
PS - cred ca Tudor a ratat pozele cu panoul acela cu scris..... |
Am scris mai sus, ca nu ma bazez pe pozele postate de cristib! Negru pe alb am scris! Doar incurajat de tine, care ziceai ca nl pure arata mai bine, m-am uitat si eu comparativ pe amandoua pozele, si am vazut invers decat tine, ca e mai clara poza cu SLC. Dar daca erai atent eu am concluzionat ca aceste poze nu sunt concludente indiferent care pare mai clara. Ci am scris, negru pe alb, ca mai mult ca sigur binoclurile slc si nl pure sunt asemnatoare la claritatea imaginii. Dar pretul platit este campul mai mare care, de la un nivel in sus, este mult mai mult marketing decat ne imaginam. Este un fel similar cu cursa megapixelilor la camerele foto! Cine vrea sa plateasca e liber s-o faca. Nu toti judecam un binoclu doar dupa cat costa si cat de mare este campul vizual. Mai sunt si alte aspecte care cantaresc pentru unii mai mult! Eu pot gasi motive in favoarea cumpararii NL Pure, dar in egala masura pot da motive in favoare cumpararii SLC. De la un anumit nivel in sus pentru fiecare nuanta optica platesti foarte mult, practic pentru un utilizator normal sunt convins ca nu exista diferente optice intre aceste binocluri de top, doar cu exceptia campului vizual mult mai mare la NL Pure. Nu am zis ca NL Pure este petarda, unde ai citit asa?! Doar vrei sa deformezi ce am zis eu! Repet, ca sa ai luxul unui camp vizual mare, platesti, si in plus vine la pachet cu mici compromisuri date de complexitatea formulei optice, fata de care, la banii astia, ai tot dreptul sa devii cat mai carcotasi. Si poti fi carcotasi doar daca stii exact la ce sa te uiti si in ce conditii sa vezi aceste compromisuri, ca altfel cine nu stie zice ca este cel mai bun la toate aspectele optice!
Concluzie:
Daca nu iesim din paradigma pret/specificatii atunci cel mai scump binoclu din lume este cel mai bun din lume, si acest lucru este fals. Conteaza cel mai mult cum se raporteaza utilizatorul, ce anume compromisuri sunt acceptate in functie de preferintele si experienta utilizatorului, si ce cere utilizatorul de la un binoclu. Acestea conteaza nu diferentele de pret! Nu degeaba utilizatori de binocluri foarte experimentati, asemenea lui Tobias Mennle, prefera SLC 8x42 in locul mai scumpului EL 8x42 sau NL Pure 8x42
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

|
Trimis: 05 Noi 2024 15:28 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | cristib
Trimis: 28 Oct 2024 11:46 Download mesaj
Multumesc frumos Valy, Catalin Tudor! 😊
Valy, strict optic, cu ochiul liber, diferenta dintre cele doua este egala cu zero. Insa diferenta pe care am observat-o eu e de alta natura. Teoretic intre cele doua exista o diferenta de magnificatie de doar 1x, deci am putea spune iarasi ca este egala cu 0. Dar surpriza mea a fost ca tot privind alternativ prin ele, muntii, casele, etc, pareau in SLC mult mai mari si mai aproape decat ar trebui sa permita mica diferenta de 1x. M-am concentrat pe aspectul asta si asa am descoperit ca de exemplu in crevasele muntilor puteam observa mai multe detalii in SLC-ul decat in NL. Lucru care e si normal, insa nu ar fi trebuit sa fie normal la un binoclu 15x versus unul 14x. De ce e asa nu stiu, nu pot da o explicatie dar diferenta era evidenta.
Dupa aia am probat campul, tot ochiometric evident, am cautat sa vad daca sunt diferente. Am luat ca punct de reper varful unui munte in dreapta iar in stanga campul ajungea pana la marginea unui copac. Apoi am probat si cu NL si, ochiometric (😊) dupa cum am spus, nu am gasit diferente. Ca in realitate o fi o mica diferenta, asta e altceva, dar cu ochiul liber nu se sesizeaza. La fel cum nu se observa diferente intre vesnica lupta dintre definitie/rezolutie/claritate, cum doriti, claritatea pe centru, claritatea pana la margine, culori vii, culori moarte, spectre si ce parametri or mai fi. Cine vrea sa gaseasca diferente de aceasta natura intre cele doua trebuie sa mearga cu ele intr-un laborator specializat. |
Citat: | tudor
Trimis: 05 Noi 2024 13:28 Download mesaj
practic pentru un utilizator normal sunt convins ca nu exista diferente optice intre aceste binocluri de top, doar cu exceptia campului vizual mult mai mare la NL Pure. |
Pe mine m-a mirat ce am citit si citat mai sus, ca nu exista diferente (sau sunt prea mici), ba chiar SLC e de preferat (cititi primele postari) insa exista acea diferenta de pret de 1100 euro.
Iar din ce inteleg, tudor nu ai vazut/folosit aceste binocluri..... dar, citez, "esti convins ca.....etc". Iarasi sunt mirat deoarece eu unul chiar nu pot fi convins de nimic pana nu vad cu ochii mei, pana nu pipai.... Subliniez, de NIMIC.
Si evident, ai intepretat gresit termenul folosit de mine, "petarda". Am folosit termenul metaforic in exprimarea mea. Nimeni nu ar putea spune ca astea sunt "petarde", nu ar avea cum sa fie...... insa nici unul dintre noi nu le-a probat vreodata (ca nici nu avem unde). Unicul care a probat si chiar comparat (asa cum se face, pe trepied) este cristib si evident, a ales dupa preferintele proprii. Asa cum fiecare avem preferinte personale, ceea ce e atat de normal ca nici nu mai trebuie explicat sau mentionat. Eu doar mi-am exprimat (un pic mai "metaforic" si acid) mirarea pentru diferenta foarte mare in pret la un brand (inca) serios. Tu ai prespus (sper ca intelegi.... nu poate fi decat o presupunere) ca diferenta (totusi mare) de pret e pentru un FOV mult mai mare..... pe care totusi cristib nu l-a remarcat atat de diferit, judecand dupa postari.
Ultima modificare efectuata de catre sorin georgescu la 05 Noi 2024 15:32, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 05 Noi 2024 15:32 Download mesaj |
|
|
|
Exact, doar cristib!
Deci cristib fiind singurul de pe forum care le-a avut direct in fata pe amandoua, a tras concluziile personale. Sa nu venim noi acum sa-i spunem "acid" ca a ales gresit! Eu doar l-am sustinut in alegerea facuta. Eu am prezentat o posibila cauza a acestei alegeri, avand in vedere cateva avantaje cunoscute de mine in mod direct ale acestei serii SLC.
‐------------------
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 513
|
Trimis: 05 Noi 2024 16:36 Download mesaj |
|
|
|
Cand doi se cearta....e loc si de-al treilea )). M-am uitat si eu acum la poze, permiteti sa raportez: exista doua poze ca dubluri, adica si prin slc si prin nl pure, cel cu panoul la care face referire Sorin si cel cu muntele.
In poza cu panoul, poza prin SLC este praf, dati un crop central si vedeti daca se poate compara cu cea prin NL PURE, asa ca nu stiu cine ar putea sa vada ca poza prin SLC e mai buna, hai sa fim seriosi, e o poza efectiv "varza" si nu din cauza binoclului ci din cauza ca ori e out focus de la aparatu foto ori nu e in focus de la binoclu, nici nu mai are importanta care e cauza, deci e o poza ratata din care garantat nu reiese ca slc e mai bun, ar fi culmea, tot asa cum nu reiese ca e mai slab.
In poza cu muntele, cea facuta prin NL PURE e facuta de la distanta mai mare de ocular decat cea prin SLC plus ca e camp mai mare in NL PURE. E cum ai compara o poza de 5mpx cu una de 3mpx, muntele, normal ca daca maresti se vede mai bine in cea prin SLC, dar si timpul de expunere e diferit, se vede de la o posta.
Concluzie: pozele respective nu au nici cea mai mica relevanta in cazul de fata.
Daca pozele ar fi facute perfect, diferentele ar fi fost cam zero. De ce? Pt ca ap foto e fix un ZERO in a reda imaginea reala a unui astfel de binoclu, asa ca o sa arate o imagine infinit mai slaba prin ambele binocluri.
Solutia problemei: Cristib ne da locatia si mergem acolo sa vedem cu sta treaba, daca NL PURE nu ne vrea....noi il vrem!
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|