Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alexandru Claudiu Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021 Mesaje: 254
|
Trimis: 29 Sep 2024 18:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: M33- Triangulum Galaxy |
|
|
|
Noaptea de vineri (27 septembrie 2024) a fost exceptionala. Am avut parte, la tara (bortle 4-5), de un cer foarte bun, fara vant, fara tantari iar Luna a rasarit abia spre dimineata. Temperaturi ca de vara si fara multa umiditate chiar si-n gradina.
Am tras 8 ore la M33 cu Asi 533 MC, gain 101, racita la -5C. Filtru Optolong L-Pro. Telescop SW Esprit 100ED cu corector de camp. Montura EQ6-R. Totul a mers foarte bine. Mai sunt si astfel de nopti...
Procesare in Pi & Photoshop.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
674.78 kb |
Vizualizat: |
de 3126 ori |

|
Varianta cu stelele reduse doar putin (BlurXterminator) |
|
739.39 kb |
de 3126 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 29 Sep 2024 18:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Excelent!
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 29 Sep 2024 18:30 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc.
Sper sa mai aloc o noapte acestui subiect ca sa trag doar cu L-eXtreme (Ha & Oiii) si apoi sa le suprapun.
Am observat ca M33 are foarte multe nebuloase de emisie, mult Ha, care merita evidentiat.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2731
|
Trimis: 30 Sep 2024 09:02 Download mesaj |
|
|
|
Foarte frumosa poza. Felicitari! Eu prefer versiunea #2. Stelele nu arata bine, "natural", daca sunt prea mici, prea "sharp" (la urma urmei, este o poza de banda larga OSC), trebuie sa fie putin difuze pe margine (acolo se pastreaza si culoarea in stelele supraexpuse).
-Eu as folosi si putin SCNR, poate 0,5. Parca fundalul are o tonalitate de verde (ochii nostri sunt mai sensibili la verde, si in matrice 2 din 4 pixeli sunt verzi).
-In mod sigur, daca reusesti sa adaugi si putin Ha, va fi binevenit.
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 30 Sep 2024 09:52 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pt. feedback.
Intr-adevar, am micsorat stelele. Motivul este, in primul rand, pentru ca filtrul L-Pro impreuna cu Esprit 100ED genereaza mici halouri in jurul stelelor luminoase. Reducand stelele s-a redus si haloul. De fapt, observ ca orice filtru pe care-l am genereaza halouri mai vizibile cand sunt folosite cu Esprit 100ED, fata de vechiul meu obiectiv Sigma 150-600.
Voi cumpara un filtru UV/Ir care sper sa functioneze mai bine (probabil ZWO UV/IR) si sa inlocuiasca L-Pro-ul. Sper sa nu mai genereze halouri.
Referitor la tenta verde din fundal, am verificat cu Photoshopul culoarea fundalului in diverse puncte si este gri (#232426, #242425, #242324...culori in genul acesta), fara tenta de verde.
Oare exista o varianta astfel incat stelele sa aiba culoarea lor corecta pestet tot, nu doar pe margine ? Adica sa nu mai fie supraexpuse ? Oare ar trebui, pentru stele, sa fie facute cadre RGB cu expunere mai mica, exemplu de 90 sec, maxim 2 minute ?
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 30 Sep 2024 18:28 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu daca filtrul L-pro genereaza halo-uri, sau e de vina refractorul (orice refractor genereaza halo-uri in special in banda albastru-violet, APO in mai mica masura, dar nu dispare complet). De testat cu un newton ca sa vezi daca efectul se mentine. Multe filtre pentru OIII (cele mai ieftine) au acest efect.
-posibil ca monitorul meu sa nu fie calibrat corect (tenta de verde);
-Ca sa nu ai stele arse (si ma refer la intreg spectrul de magnitudini, de la stele ca Sirius sau Vega, pana la magnitudinea 20)ar trebui sa ai senzorul cu o dinamica foarte mare, mai mare de 16b (asa cum au camerele astro de amatori mai bune) si capacitatea de saturatie (Full Well capacity) mare (depinde si de marimea pixelului).
Ce putem face cu camerele mai ieftine pe care le avem noi (ADC de 12b sau 14b)? Pentru stele putem incerca expuneri scurte cu castig mic (pentru dinamica mare), iar pentru nebuloase expuneri lungi si castig mediu (daca nebuloasa e ca M42 poti incerca castig mic).
De exemplu, daca pozezi Pleiadele si vrei sa prinzi si praful interstelar, expunerile nu pot fi prea scurte, inevitabil multe stele vor fi saturate. Nu poti impaca si capra si varza cu o singura expunere. Dar poza arata bine chiar si asa.
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 30 Sep 2024 22:15 Download mesaj |
|
|
|
Am reprelucrat imaginile.
Diferenta este subtila.
Oricum, astea sunt imaginile finale pana cand voi putea sa adaug si Ha.
|
718.21 kb |
de 3012 ori |

|
|
670.89 kb |
de 3012 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 01 Oct 2024 09:31 Download mesaj |
|
|
|
Orice tinta suporta multiple procesari, deci multe variante finale, M33 este in topul multiplelor versiuni.
Si eu am incercat o gramada de variante (punere in evidenta a prafului din brate si a detaliilor din centru, evidentierea bratelor exterioare si a haloului, cu Ha/ fara Ha): https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...p;start=15
Mai ales cand evoluam in tehnici de procesare merita sa luam "la mana" vechile capturi.
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 04 Oct 2024 08:39 Download mesaj |
|
|
|
M-am uitat pe topicul de mai sus. Foarte bine a iesit M33. De asemenea, din cele expuse acolo, galaxia Floarea Soarelui si M51 m-au impresionat extrem de mult. Foarte bune imaginile.
Apropo de reprocesari, am mai facut o versiune mai accentuata la M33 si ...gata. Astea au fost. Astept acum o noapte senina pentru a trage cu L-eXtreme la M33.
|
667.72 kb |
de 2890 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 04 Oct 2024 09:22 Download mesaj |
|
|
|
Super!! Asteptam sa vedem si varinta finala cu Ha(sau variantele, nu te opreste nimeni sa incerci cate vrei).
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 09 Oct 2024 23:19 Download mesaj |
|
|
|
Pe 7 octombrie am reusit sa fotografiez din Otopeni (bortle 6-7), de sub ruta avioanelor, vreo 5 ore cu L-eXtreme si Asi 533MC la galaxia M33 pentru a acumula semnal Ha. Totusi, cerul a fost "rezonabil" pentru zona respectiva.
Combinand cele 5 ore de L-eXtreme (banda ingusta) cu cele 8 ore de L-Pro (banda larga), am obtinut varianta finala la M33.
Varianta cu stele putin reduse |
|
575.65 kb |
de 2645 ori |

|
Varianta cu stele originale |
|
670.93 kb |
de 2645 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 10 Oct 2024 08:14 Download mesaj |
|
|
|
Minunate! Felicitari! Care-i urmatorul proiect? Ce tinta ai luat la ochi?
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 10 Oct 2024 15:31 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc. Sunt multe in plan, mai ales ca incep sa apara tintele de iarna, preferatele mele, pe care, inca, nu le-am facut asa cum se cuvine. Vreau sa fac cat mai multe din Orion.
Daca as avea acces la un cer bun cu vedere spre sud as incerca si galaxia M74.
As fi vrut sa refac Andromeda, insa nu am reducator pentru Esprit. Acum cei 550 mm sunt prea multi pentru dimensiunea Andromedei.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 10 Oct 2024 16:01 Download mesaj |
|
|
|
Sunt multe tinte frumoase in Orion si Monoceros. Dar sezonul rece a fost de cele mai multe ori foarte zgarcit in nopti bune pentru poze.
M74 este demna de numele ei (galaxia Fantoma). Are luminozitate scazuta si de cate ori am incercat-o, ba am avut seeing prost, ba transparenta slaba. Luna trecuta am incercat in trei seri sa refac luminanta, dar a iesit mai proasta decat cea veche.
Andromeda este cam inghesuita la focala de 380mm si senzor de 4/3". Deci tie, cu senzorul de 1", ti-ar trebui o focala si mai mica.
|
Sus |
|
 |
|