Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Marte.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233953
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Binoclu Nikon Astro 18x70 IF WP WF / Astro 7x50 IF SP WP

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 10 Aug 2024 22:01 Download mesaj
Titlul subiectului: Binoclu Nikon Astro 18x70 IF WP WF / Astro 7x50 IF SP WP
Raspunde cu citat (quote)

Aici e o prezentare sumara a binoclului Nikon Astro 7x50 IF SP WP de pe site-ul allbinos.com:

,,Marii și renumiți producători de binoclu își îndreaptă adesea oferta către un segment de piață foarte precis, informând că o anumită serie este concepută special de exemplu pentru vânători, observatori de păsări, turiști sau poate fi folosită lângă/pe apă. Când vine vorba de astronomie, o astfel de segmentare se referă de obicei la perechi mari de binoclu cu lentile obiective mai mari de 60 mm. Nikon este o excepție aici, cu instrumentul 7x50IF SP WP și fratele său mai mare, 10x70.
Există mai multe instrumente Porro 7x50 în gama Nikon care sunt dedicate pentru a fi utilizate în apropiere sau pe apă. Modelul 7x50 IF HP WP Tropical, testat de noi nu cu mult timp în urmă, este un exemplu foarte clasic de astfel de dispozitive. Aspectul Nikon 7x50IF SP WP este foarte asemănător cu cel al lui Tropical; singura diferență care apare imediat este o bandă roșie pe obiectivele SW WP. Totuși, există mai multe diferențe în sistemul optic, deoarece a fost optimizat pentru observații astronomice. Ca rezultat, astfel de aberații precum coma sau astigmatismul trebuie corectate într-un mod perfect, iar curbura câmpului trebuie redusă la minim.
Sistemul optic al Nikon 7x50IF SP WP constă dintr-un obiectiv acromatic (2 elemente într-un grup), prisme Porro în spatele cărora se află un element care aplatizează câmpul și un sistem ocular cu 5 elemente poziționate în 4 grupuri. În ciuda unui număr mare de suprafețe aer-sticlă, setul de binoclu se presupune a fi caracterizat printr-o transmisie ridicată - fără îndoială un rezultat al utilizării straturilor multiple de cea mai înaltă calitate.

Corpul binoclului are un design foarte clasic; este realizat din metal, complet impermeabil si submersibil pana la 5 metri. De asemenea, este umplut cu azot.

Cumpărătorii primesc capace pentru obiective, capace pentru oculare, două tipuri de cupe pentru ochi (mici, cauciucate și rigide, profilate), o curea și o carcasă rigidă în cutie. Atât perechea de binoclu, cât și toate accesoriile sale sunt fabricate în Japonia

Manufacturer Nikon
Model 7x50IF SP WP
Lens diameter [mm] 50
Magnification [x] 7
Angular field of view [deg] 7.3
Linear field of view [m/m] 128/1000
Exit pupil [mm] 7.1
Eye relief [mm] 16.2
Min. focusing dist. [m] 12.3
Twilight factor 18.71
Brightness 51.02
Prisms BaK-4/porro
Dimensions [mm] 217x210
Weight [g] 1485
Waterproof Yes
Nitogen filling Yes
Argon filling No
Image stabilization No
Tripod exit No
Focusing central
Warranty [years] 10

143875_nik7x50.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  72.9 kb
 Vizualizat:  de 2155 ori

143875_nik7x50.jpg

title_2584_nik7x50_1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  56.89 kb
 Vizualizat:  de 2155 ori

title_2584_nik7x50_1.jpg

Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Aug 2024 23:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iar aici o recenzie a lui Nikon 18x70 tradusa cu Google si bineinteles pe ici pe colo cu neconcordantele specifice unei astfel de traduceri, dar in mare se poate face o idee despre acest binoclu :

http://www.scopeviews.co.uk/Nikon18x70.htm
Nikon 18x70 IF WP ' Astroluxe
Când am primit primul meu binoclu cu ochi mari de mare putere, acum mai bine de un deceniu, au fost o revelație pentru astronomia de mână. Ziua priveliștea lor era oribilă: întunecată, îngustă și agitată. Dar pentru astronomie au fost uimitoare pentru că mi-au arătat mult mai multe. De atunci, fiecare creștere a măririi și a diafragmei a fost mai mult la fel - mai grea, mai greu de ținut constant, da, dar oferind un cer mult mai adânc.

Această progresie către puteri mai înalte și obiective mai mari trebuie să se termine undeva. Și se termină aici. Pentru că acești Nikon 18x70 sunt, probabil, cel mai mare și mai puternic binoclu pe care l-aș putea ține de mână. Am avut ochii pe o pereche de secole și chiar și-am vândut atât de iubitele mele HD-uri Swarovski 15x56 SLC pentru a le face loc.

Așa că haideți să aflăm dacă există ceva de câștigat prin supradimensionarea obiceiului meu binoclu astronomic la ceva la fel de mare și greu ca 18x70, sau dacă voi da înapoi la o ( alta ) pereche de 15x56 până la urmă.

Dar aceasta nu este doar o revizuire a astronomiei, deoarece pentru piața internă Nikon nu le etichetează deloc ca fiind un binoclu astronomic. În realitate, probabil că le-au proiectat pentru uz maritim sau de coastă în timpul zilei, poate mai degrabă așa:

La O privire

Mărire

18x

Dimensiunea obiectivului

70 mm

Alinare pentru ochi

15.4 revendicat, măsurat (dar vezi text)

Câmpul vizual real

70m/1000m, 4 °

Câmp de vedere aparent

64,3 °

Focalizare atentă

81m (!) revendicat.

Transmisivitate

~95% estimat

Lungime

~260 mm fără cupe pentru ochi

Greutate

1954g măsurat.

Date de la mine/Nikon.

Ce este în cutie?

Mi-a plăcut foarte mult să despachetez acestea. Cutia aceea uriașă și groasă de aur; etichetele lipite din anii 1970 (pentru că au un volum atât de mic încât nu primesc o cutie unică); miros de optică nouă și piele.

Acești binocluri 18x70 fac parte dintr-o gamă de binocluri tradiționale robuste și rezistente la apă (WP) cu prismă porro , care au un design comun cu decenii în urmă, cu carcase cu prisme masive, focalizare independentă (IF) și un corp mare, acoperit cu piele. Puteți găsi binocluri cu aspect similar din anii ’70 și ’80, fabricați de Canon, Fujinon , Takahashi, Pentax și alții, dintre care majoritatea sunt acum dispărute.

Nikon încă (de la începutul lui 2021) produce cinci modele în acest stil, cuprinzând două 7x50, două 10x70 și această singură variantă de 18x70. Toate sunt încă fabricate 100% în Japonia, inclusiv carcasa și alte accesorii.

Este important de reținut că aceste binocluri aparent similare au de fapt diferențe semnificative. De exemplu, acești 18x70 sunt singurii echipați cu oculari cu câmp larg, ceilalți au câmpuri de vedere destul de înguste.

Doar două modele – Prostars 7x50 și una dintre variantele 10x70 – au sticlă „SP” și, prin urmare, sunt concepute special pentru astronomie. Nimeni nu pare sigur ce este sticla „SP”; Bănuiesc că sticlă non-ED, dar cu omogenitate ridicată, incluziuni scăzute, bule și striuri pentru cele mai bune imagini stelare. Acele „SP” 7x50 și 10x70 sunt mult mai scumpe decât versiunile lor mai de bază (dar aproape identice) mai ieftine și au, de asemenea, aplatizatoare de câmp.

În mod curios, deși anii 18x70 au insigna „ Astroluxe ” în unele piețe, lista lor de acronime nu include „SP”. Și așa cum am spus la început, pe piața japoneză există puține dovezi că au fost destinate astronomiei.
Notă: în aceste imagini, cupele standard de ochi tari au fost înlocuite cu articole Tele Vue – vezi mai jos pentru o explicație.
Corp

Acestea sunt ideea celor mai mulți despre binoclu, dar mai mare: negru, din metal, cu butoaie lungi și care miroase a piele. Arată enorm în comparație cu un binoclu obișnuit de vânătoare cu ochi mari, indiferent de binoclul pentru păsări.

Sunt uriași, dar anii 18x70 nu sunt atât de grei pe cât vă așteptați. Cu puțin peste 2 kg, sunt cu aproximativ 500 g mai grele decât o pereche de Fujinon 7x50 sau 10x50.

Calitatea construcției este superbă, cu piele lucioasă și vopsea neagră strălucitoare, acele inele roșii din jurul obiectivelor și capacele cu prisme înșurubate ca o piesă de hardware militară.

Lucrul surprinzător la acestea este că sunt de fapt impermeabile, deși nu arată, concepute pentru uz maritim. Cu toate acestea , fără armură de cauciuc, ele nu vor fi la fel de robuste precum o pereche de Fujinon 16x70 FMTR-SX.

Focalizare

Acestea au focalizare individuală pentru ocular – răsuciți fiecare ocular pentru a-l focaliza separat. La început, acestea au fost inutilizabil de rigide, dar după câteva răsuciri puternice s-au eliberat frumos pentru a deveni netede și uleioase. Spre deosebire de versiunea 7x50 Prostar, totuși, aici adâncimea câmpului este foarte mică datorită puterii mari. Asta înseamnă multă focalizare incomodă între ținte; dar pentru astronomie nu este o problemă desigur – setează și uită.

Optică - Prisme

Acestea sunt în mod evident (?!) un design tradițional cu prisme Porro , cu avertismentul că carcasele mari ale prismei înseamnă probabil prisme supradimensionate pentru o bună luminozitate în afara axei. Spre deosebire de acoperișuri, prismele porro nu au nevoie de oglinzi speciale sau de acoperiri de fază.

Optica - Obiective

Obiectivele sunt doar dublete mari acromatice, cu sticla coroană în față. Calitatea optică este în mod clar foarte înaltă, la fel ca și acoperirile care sunt foarte transparente.

În interior, butoaiele principale sunt doar vopsite în negru plat, dar conexiunea la carcasele prismei servește drept deflectoare, iar carcasele în sine au fost căptușite meticulos cu material flocat. Am fost surprins să văd niște praf lipindu-se de pereții butoaielor din interior, dar poate proveni din materialul acela flocat.

Priviți dincolo de acoperirile premium pentru a găsi curele cu prisme rezistente și flocare atentă.

Optică - Oculare

Ocularele au un design complex care oferă un câmp aparent foarte larg (pentru binoclu) de 64 ° aparent și 4 ° adevărat. Au lentile pentru ochi destul de mari, dar ocularii în sine sunt destul de mici. Bănuiesc că sunt un fel de Erfle , probabil de ~15 mm distanță focală la care nu este greu să obții un câmp larg și un ER bun (de aproximativ distanța focală) într-un format compact.

Așadar, Nikon revendică 15,4 mm pentru ușurarea ochilor, dar irelevant este complet și bizar de irelevant. De ce? Pentru că acestea vin cu oculare ciudate din plastic dur, care stau cu un centimetru mândră de lentilele pentru ochi și poartă cupele opționale pentru ochi cu coarne, ceea ce presupun că este modul în care Nikon se așteaptă ca acestea să fie folosite, deoarece nu există o alternativă evidentă.

Configurate astfel, funcționează bine pentru vizionarea cu ochii goi, dar pur și simplu pur și simplu nu se potrivește deloc purtători de specificații. Acest lucru este deosebit de ciudat, deoarece ușurarea ochilor din sticlă este bună și Nikon chiar o menționează în propriul material.

Singura modalitate de a ocoli această limitare este să îndepărtați complet ochiul, dar apoi vă sprijiniți specificațiile pe metal, garantând zgârieturi pe Ray Ban.

Din fericire, dacă doriți să utilizați modelul 18x70 cu specificații, există o soluție ușoară! Cumpărați doar o pereche de apărătoare pentru ochi Tele Vue pentru ocularele lor Panoptic mai mici. Acestea sunt o potrivire perfectă și o soluție ideală pentru mine. Pliate în jos, lasă o buză de cauciuc superficială și oferă o ușurare bună a ochilor de ~15 mm pentru ochelari. Rețineți că va trebui să întrebați dealer-ul Tele Vue pentru acestea și nu vor fi ieftine – am fost cotat cu 12 GBP fiecare.
Ocularele dure de la Nikon, așa cum sunt furnizate, sunt inutile pentru specificații.
Cupele cu coarne se potrivesc pe cele dure și sunt un articol de calitate din cauciuc gros, care funcționează pentru a proteja lumina parazită.
Oculare Tele Vue Panoptic, prezentate aici extinse (vezi mai sus pentru imagini cu ele pliate înapoi).

Accesorii

Întreaga serie de binocluri Nikon în acest stil primește carcase magnifice din piele neagră groasă, fabricate în Japonia, căptușite cu catifea și stând pe picioare mici, da chiar și modelul ieftin 7x50 Tropical.

Mi-a plăcut acest stil de carcasă cu Prostars ; puțin mai puțin aici, deoarece binocul este ținut de o curea Velcro care se prinde și se prinde constant de catifea, ceea ce face ca binocul să fie destul de greu de pus deoparte. Cureaua de ancorare a lui Prostars a fost elastică în loc de Velcro și nu a dat astfel de probleme.

Modelele 18x70 primesc capace pentru obiective individuale (mari!), la fel ca cele furnizate cu o pereche originală de Nikon Es. În mod surprinzător, nu există niciun capac pentru ocular.

Cureaua este un articol frumos, parțial din piele, dar în rest convențional. Pare puțin subțire pentru astfel de binocluri mari, dar este la înălțimea greutății lor în practică.

După cum am spus, vin cu acele ochiuri ciudate din plastic dur pe care pot fi atașate o pereche de apărătoare pentru ochi înaripate, pentru a preveni lumina parazită periferică. La această pereche, sigilată din fabrică, nu au fost furnizate alternative (vezi mai sus).

Adaptorul pentru trepied fixează balamaua centrală între blocuri în formă de Delrin care se strâng cu un buton moletat mare. Este un accesoriu frumos realizat, care costă în mod inexplicabil de aproximativ patru ori mai mult decât prețul de aici decât în ​​Japonia. Orice ar costa, nu sunt fan.

Practic funcționează, dar atașarea binoclului este prea dificilă și este prea ușor să zgârieți pielea pe marginile ascuțite din Delrin făcând acest lucru. Odată ce le-ați introdus în clemă, aceasta nu le ține suficient de solid decât dacă o înșurubați cu adevărat, caz în care riscați să deteriorați filetul.

Notă: nu sunt furnizate capace pentru ocular.
Adaptorul pentru trepied este frumos realizat, dar se potrivește greu și ar fi prea ușor să strice acest lucru.

În uz – în timpul zilei

Ergonomie și manipulare

Acestea par și sunt uriașe, dar nu mi s-a părut atât de greu de ținut pe cât mă așteptam. Este posibil să le țin în jurul prismelor, dar le țin întotdeauna chiar în spatele obiectivelor pentru a reduce tremurăturile. Am descoperit (și și fiica mea) că ceva din greutatea și felul în care le țineți pe acestea le face mult mai stabile decât credeți că este posibil.

Stând într-un fotoliu să privesc Luna prin fereastră (vezi mai jos), mi-am sprijinit coatele pe brațele scaunului și m-am ținut foarte ferm. În mod deconcertant, singurele zgomote adevărate au venit atunci cu fiecare bătaie a inimii.

Confortul ocularului cu ocularele Tele Vue este destul de bun. Cu ochelarii, există suficientă ușurare a ochilor pentru a vedea cea mai mare parte a câmpului; fără specificații, este o vedere confortabilă cu cupele extinse și cu întreruperi minime.

Acestea arată nebunesc de mari agățate în jurul gâtului tău, dar de fapt pot fi purtate confortabil pentru sesiuni de observare de o oră sau două și pot fi ținute timp de un minut sau două la un moment dat.

Aspectul clasic și calitatea frumoasă a construcției înseamnă că aceste Nikon mari arată bine într-un cadru casnic, probabil mai bune decât un lunetă blindat precum modelul „Interior” al lui Swarovski.
La fel ca binoclul... doar (mult) mai mare.
Nikon 18x70 se îmbină bine într-un cadru domestic, ar fi grozav pentru a urmări bărcile care vin și pleacă de la căsuța de pe stâncă...

Vederea

Mă așteptam la o vedere atât de slabă în timpul zilei, încât aproape am omis această secțiune. Ceea ce arată doar cât de greșit poți fi.

Vizualizarea în timpul zilei este fabuloasă, cu o claritate, claritate și rezoluție de neegalat într-un design cu ochi mari. Cel mai surprinzător dintre toate este luminozitatea. Majoritatea binoclurilor cu ochi mari sunt puțin mai slab în timpul zilei, deoarece pupila dvs. îi oprește până la 20-30 mm, iar optica lor transmite un procent mai mic din lumina incidentă. Dar acestea sunt strălucitoare ca o pereche de porros Swarovski Habicht .

Acestea îmi amintesc din nou cât de bun poate fi un binoclu cu prismă Porro foarte fin – problema majorității este calitatea producției, nu designul.

Mă ghemuiesc în fotoliul meu preferat și mă uit la un pițigoi care se încurcă și se lăcește în gard viu... la 200 m distanță. Este literalmente atât de mic și atât de îndepărtat încât nu-l pot vedea deloc cu ochiul liber.

Principala problemă este culoarea laterală a ocularelor, care vă distrage atenția dacă vă mișcați ochii în jurul vederilor de ramuri sau păsări de pe aripă.

Câmp plat?

Aplatizatoare de câmp sau nu, acestea nu sunt un binoclu cu câmp plat ca un Swarovski SLC modern, darămite un EL sau NL Pure sau chiar propriul SE porros defunct al Nikon . De la aproximativ 70% câmpul se înmoaie până când este foarte neclar de margine, în principal din cauza curburii câmpului. Puteți vedea acest lucru în imaginea de mai jos, unde infinitul este câmpul central focalizat, la < 100 m distanță la margine.

Dar iată problema – câmpul aparent este foarte larg după standardele binoculare la peste 64 ° . Aceasta înseamnă un câmp real de 4 ° , care este mai mult decât aparatele de ras 18x50 de la Canon și 18x50 UHD de la Vortex, ambele având 3,7 ° .

Cu alte cuvinte, partea bine corectată a câmpului marii Nikon nu este cu mult mai proastă decât acele modele mult mai moderne, dar contextul suplimentar oferă o senzație mai aerisit care îmi place.

Aberația cromatică

Acestea au o culoare falsă semnificativă în condiții de luminozitate și/sau contrast foarte ridicate. Cea mai mare parte provine de la oculare în afara axei și poate fi redusă printr-o poziționare atentă a ochilor, dar există și unele de la obiectivele simple dublete acromatice. În consecință, aceste Nikon mari nu ar fi prima mea alegere pentru păsări în ramuri înalte (sau poate observarea avioanelor) sau alte cazuri de utilizare cu contrast foarte ridicat.
Acest snap ilustrează perfect aberațiile în afara axei: curbura câmpului, nu astigmatismul.
Asemenea unui lunetă fin, claritatea și rezoluția câmpului central sunt aici limitate de vedere, nu de optică.

În uz – Amurg

Principala problemă pentru utilizarea în amurg este concentrarea în lumină slabă. Dar le-am găsit grozave pentru a scana copacurile îndepărtate (200 m plus) noaptea, căutând bufnițele mele foarte zgomotoase (mai ales când este senin) dar evazive.

În uz – Observarea cerului de noapte

Da, știu, majoritatea oamenilor pun un binoclu atât de mare pe un trepied. Deși le folosesc ocazional pe un trepied pentru astronomie, mi se pare confortabil doar pentru obiecte la altitudine joasă.

De cele mai multe ori, încă prefer imediat ținerea de mână: doar mă plimb prin grădina și aleea mea cu cerul întunecat, căutând ținte de oportunitate – un mic cluster deschis în Cassiopeia aici, o galaxie cu un număr NGC în Leu acolo.

Găsesc că este foarte posibil să le țin de mână. Da, mă sprijin pe plafonul mașinii, sau pe un perete, pentru un sprijin suplimentar dacă pot. Da, obosesc după un timp și trebuie să fac pauze scurte regulate. Dar beneficiile depășesc inconvenientele, cel puțin pentru mine.

Beneficii? Pur și simplu dezvăluie mult mai multe stele și DSO mai slabe și dezvăluie mult mai multe detalii.

Stelele, chiar și cele mai strălucitoare, sunt deosebit de precise pe axă datorită opticii porro excelente . Asta și deschiderea suplimentară înseamnă că culorile stelelor ies cu adevărat în evidență într-un mod în care nu se remarcă cu binoclurile mai mici.

Curbura câmpului distorsionează stelele din treimea exterioară a câmpului, dar oricum este un câmp aparent larg, așa că aceasta nu este o problemă pentru mine. Personal, prefer un câmp aparent larg cu o oarecare distorsiune a marginilor decât unul îngust fără.

Un dezavantaj, mai mult chiar decât greutatea pentru mine, este unul pe care l-am găsit pe Prostars similare : pielea subțire și corpul gros din aluminiu îmi aspiră căldura din mâini și devin dureroase și încep să amorțeze după 30-40 de minute într-o noapte rece. .

Luna

O Lună plină a generat doar cele mai slabe fantome în afara axei din câmp, la fel de bune ca cele mai bune binocluri Alpha pentru păsări. Dar o Lună plină era uimitor, neplăcut de strălucitoare și, de asemenea, producea o culoare falsă semnificativă - purpuriu și verde în mod adecvat - în jurul membrului.

Dar apoi, într-o noapte târziu, am văzut o Lună gibosă în scădere ridicându-se deasupra coșului de fum al vecinului meu și strălucind prin fereastra bucătăriei mele. Așa că, în timp ce familia mea se zguduia să se pregătească de culcare, am luat un fotoliu și m-am instalat pentru cea mai relaxantă și confortabilă vedere a Lunii vreodată. Și am văzut multe. Mare Nectaris pe terminator, cu Theophillus și Catherina, mic M ä dler profund și plin de umbră, Fracastorius plin de lavă ; uriașul Janssen în sudul îndepărtat; Posidonius în nord, împreună cu filozoful Aristotel și colegul astronom grec Eudoxus .

Claritatea absolută și nivelurile de detaliu și rezoluție au făcut ca mărirea să pară mult mai mare decât este atunci când vizionați cu ambii ochi. Brațele sprijinite pe scaun și complet relaxate, am putut găsi cu ușurință totul în atlasul meu lunar de zi cu zi.

Venus

Strălucită și sus pe un cer întunecat, o mică Venus gibosă (12,5 inchi în diametru) la magnitudinea -4 s-a arătat ca un punct orbitor. A existat o mică erupție, dar fără vârfuri sau fantome semnificative.

Marte

Retrăgându-se de opoziție, Marte a arătat un disc minut de 8 inchi în diametru – în mod clar nu este o stea și fără vârfuri sau erupții urâte.

Jupiter

Jupiter era suficient de strălucitor și de alb pentru a scoate o mică culoare falsă, dar, în rest, a arătat și un disc perfect, fără erupții. Dar în ceea ce privește aproape toate binoclurile, nu am putut vedea mare lucru în ceea ce privește curelele de nor, cel puțin nu de mână. Descoperirea lunilor galileene este foarte ușor la această putere, chiar și atunci când sunt aproape.

Saturn

Deschiderea mare a scos mai mult din nuanța roz crem caracteristică a lui Saturn, alături de Jupiter mai alb pe cerul serii, în timp ce ambele se ridicau deasupra golfului. La fel ca majoritatea binoclurilor de mare putere, anii 18x70 l-au arătat pe Saturn ca o farfurie zburătoare minusculă, dar fără separare a inelelor de planetă.

Notă: voi re-vizita planetele cu 18x70s montat și stabil când voi putea.

Fericire: Nikon 18x70 și un cer senin (destul de) întunecat.

Cerul Adânc

Dacă sunteți obișnuit cu binocluri „obișnuiți”, aceștia sunt o revelație absolută pentru cerul adânc și sunt cei mai spectaculoși binocluri de mână pe care le-am testat vreodată.

M42 a arătat structura în partea interioară a nebuloasei, chiar saturată de lumina Lunii pline. Într-o noapte întunecată, priveliștile nebuloasei erau cu adevărat uluitoare, mai bune decât un telescop de 70 mm: brațe luminoase și mari ale nebulozității în nebulozitatea principală, dar multă nebulozitate și în alte părți ale regiunii sabiei. Trapezul se desprinde ușor, chiar și de mână.

Începi să găsești nebulozitate peste tot cu acestea: Inima și Sufletul, Rozeta, regiunea de sub M38 din Auriga.

DSO-urile mai mici sunt mult mai ușor de găsit. Nebuloasa Crab necesită, de obicei, o anumită orientare și viziune evitată. Dar cu acestea este imediat evident, iese în evidență din fundal, mare și strălucitoare și își arată forma caracteristică.

Ciorchinii care se desprind peste Auriga – M35, M37, M36 și M38 – apar așa cum ar fi printr-un telescop, rezolvate în mod corespunzător în pulverizări de stele și dezvăluind brațe și mături de stele în M36 (Roata) și forma de săgeată a lui M38. M37 s-a transformat într-un cuib dens de stele mai slabe, unde arată doar ca un petic cețos în binoclul de păsări: poate cel mai frumos din lot acum, unde este cel mai puțin așa cu 10x42s. M35 părea mare, strălucitor și plin de stele.

Vizualizările Pleiadelor sunt și ele diferite de binoclurile „normale” - punctele albastre strălucitoare și strălucitoare încorporate în ceața albăstruie pe care de obicei le vedeți doar într-un telescop refractor de 3-4 inchi și o priveliște foarte frumoasă la care doriți să continuați să o priviți (până când brațele tale cedează!)

De-a lungul în Rac, micul cluster deschis M67 de sub Praesepe arată ca M35 printr-o pereche de 10x50 – mare și strălucitor și plin de stele rezolvate. Între timp, Stupul în sine este o altă explozie magnifică de stele, mult mai impresionantă decât prin binocluri mai mici.

Clusterul dublu este spectaculos, din nou mult mai mult decât de obicei. Privind în Cassiopeia, am înțeles imediat de ce oamenii îl numesc pe NGC 467 Clusterul Bufniței: doi „ochi” strălucitori, „aripi” întinse; corp înstelat și „picioare” de asemenea. Cassiopeia conține numeroase alte grupuri mai mici pe care anii 18x70 le vor rezolva cu ușurință.

Acestea sunt cele mai bune dispozitive de mână pe care le-am folosit vreodată pentru a găsi galaxii. Am găsit M51 și M101 de ambele părți ale Alkaid cu o ușurință absurdă; M106 a urmat curând. Peste în Leu, M105 și M95 sunt mari și luminoase.

Binocularele duble sunt un alt caz de utilizare plăcut pentru anii 18x70. Cor Caroli este un frumos split ușor la 19,3”.

Modelul 18x70 este cel mai capabil binoclu astronomic de mână pe care l-am testat. Sunt adevărați specialiști în cerul adânc. Singura problemă este că mă fac să resimt orice urmă de poluare luminoasă.

Rezumat

Dacă ar fi să evidențiez una dintre cele mai bune achiziții de astronomie din ultimii ani, ar fi acești Nikon 18x70. Am citit rapoarte contradictorii pe forumuri și nu eram sigur dacă mi-ar plăcea. Ei bine, da. De fapt, le găsesc atât de bune pentru ceea ce îmi place – cerul adânc de mână – încât în ​​nopțile senine și întunecate sunt atras de ele în detrimentul lunetelor și camerelor mele.

Sincer, nu sunt perfecti. Ziua sunt luminoase, ascuțite și oferă o rezoluție uriașă. Au chiar și un câmp larg, dar suferă un pic de curbură a câmpului și astigmatism minor în afara axei. Acele oculare cu focalizare individuală sunt o pacoste, cu excepția cazului în care vizionați ceva static. Dar acestea nu sunt slabe și neclare, așa cum sunt unele binocule de mare putere. Nici, în mod surprinzător, nu sunt greu de menținut stabil pentru perioade scurte.

Nu, călcâiul lui Ahile din anii 18x70 în timpul zilei este o culoare în afara axei de la oculare, ceea ce este deranjant și distrag atenția atunci când vă mișcați ochii în jurul vederii, dar numai în situații cu contrast ridicat. În utilizarea „normală”, acestea oferă o vedere fabuloasă în timpul zilei.

Dar pentru astronomie, vizualizările stelelor, nebuloaselor, clusterelor și DSO-urilor asortate și chiar ale Lunii sunt atât de bune, chiar și de mână. Pentru acele lucruri, chiar și cel mai bun binoclu obișnuit să pară, ei bine, aproape plictisitor prin comparație. Este imediata și imersiunea binoclurilor cu întinderea, puterea și rezoluția unui telescop și îmi place.

Cireasa de pe tort este construcția lor simplă, robustă, de calitate moștenire. Dacă ai grijă de ele, ar trebui să ofere o viață întreagă – literalmente – de vederi magnifice ale cerului adânc.

Dacă vă place astronomia manuală a cerului adânc cu binoclu, veți iubi aceste Nikon 18x70. Primesc cea mai mare recomandare a mea. Pentru utilizare terestră, acestea oferă vederi remarcabile, dar cu prea multă culoare falsă laterală în situații de contrast ridicat.

Nikon-Fernglas-Astro-18x70-IF-WP-WF.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  43.03 kb
 Vizualizat:  de 2129 ori

Nikon-Fernglas-Astro-18x70-IF-WP-WF.jpg

Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Aug 2024 13:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

O descriere mai amanuntita a lui 7x50 cu mentiunea ca in acest articol e denumit Prostar dar e unul si acelasi cu 7x50 Astro. Gasisem pe undeva ca in functie de regiunea unde este livrat are si o denumire specifica:

http://www.scopeviews.co.uk/NikonProstar7x50.htm

Nikon 7x50 IF WP SP ( Prostar ) Recenzie

Nikon Prostar 7x50s este unul dintre puținele binocluri de mână realizate special pentru astronomie. Sunt frumos construite, grele și scumpe; dar cum funcționează în comparație cu un binoclu modern pentru păsări 7x? În această recenzie îmi propun să aflu.

Când aveam 12 ani, cărțile mele de astronomie erau în mare parte ale lui Patrick Moore și toți spuneau că ar trebui să încep cu un binoclu – binoclu 7x50, mai exact. Le-am crezut și am petrecut săptămâni întregi studiind catalogul Tasco înainte de a alege în sfârșit modelul „International Bright View”.

Noul meu Tascos părea destul de bun. Fabricat în Japonia, cu obiective acoperite, oculari de relief ridicat și un corp de magneziu, aveam mari speranțe în ele.

Vai, n-am putut să intru deloc în astronomia binoculară: nu am găsit nimic; binoclul era greu și zguduitor; stelele păreau slabe în cerurile suburbane poluate cu lumină. Așa că am pus Tasco-urile deoparte și am uitat de ele.

Din cauza acelui început slab cu 7x50, nu am mai încercat o pereche, considerând că este o alegere depășită pentru astronomie. Apoi m-am întâlnit cu o pereche de Nikon 7x50 ieftine din anii 1990 și am fost uimit de cât de drăguți erau sub cerul destul de întunecat de țară în care locuiesc acum. Așa că am decis să încerc niște 7x50 mai bune.

Conform reputației, modelele 7x50 nu vin mai bine decât „ Prostars ” de la Nikon, unul dintre puținele binocluri mici concepute pentru astronomie. Deși un design vechi, mulți de pe forum au descris Prostars în termeni strălucitori. Mi-am cumpărat o pereche să văd dacă se ridică la înălțimea legendei.

La O privire

Mărire

7x

Dimensiunea obiectivului

50 mm

Alinare pentru ochi

16,2 mm revendicat

Câmpul vizual real

7,3 grade

Câmp de vedere aparent

48,1 grade

Focalizare atentă

~12m

Transmisivitate

EST. 90%+

Lungime

217 mm

Greutate

1,5 kg

Date de la Nikon Europa.

Ce este în cutie?

Primul lucru pe care l-am spus când am deschis cutia Nikon mare, groasă și aurie a fost „wow!”

Proiectați și Construiți

Prostars sunt un binoclu impresionant la mai multe niveluri. Ele emană calitate și sunt pur și simplu uriașe pentru un 7x50. Arată foarte duri și mai degrabă militari.

Acestea fac parte dintr-o gamă de binocluri tradiționale, robuste și rezistente la apă, cu porro-prismă, care au un design comun cu câteva decenii în urmă, cu carcase masive pentru prisme și un corp mare, acoperit cu piele. Nikon încă (de la începutul lui 2021) produce cinci modele în acest stil, cuprinzând două 7x50, două 10x70 și o singură variantă 18x70. Toate sunt încă fabricate 100% în Japonia (accesorii incluse, cred).

Cu toate acestea, este important de reținut că aceste binocluri similare au de fapt diferențe semnificative. De exemplu, cei 18x70 sunt singurii echipați cu oculari cu câmp larg. Între timp, doar două modele – aceste Prostars și una dintre variantele 10x70 – au sticlă „SP” și, prin urmare, sunt concepute special pentru astronomie.

Dar este modelul 7x50 „Tropical” care s-ar putea dovedi înșelător atunci când cumpără o pereche de Prostars . Tropical arată aproape identic, în afară de obiectivele inelului roșu ale lui Prostars. Este cu aproximativ 40% mai ieftin, dar s-ar putea să nu fie o afacere. De ce nu? Ei bine, pentru început, lui Tropical îi lipsește acea sticlă „SP”, dar omite și aplatizatoarele de câmp. Tropical are acoperiri anti-aburire, dar o variantă are și o scară în câmp.

Poate cea mai importantă diferență este că modelul Tropical are un singur strat de acoperire, conform site-ului foarte respectat Albinos și a diferitelor postări pe forum. Acesta ar fi un adevărat negativ pentru astronomie, reducând transmitanța cu poate 10-20%. Lipsa aplatizatorilor ar reduce performanța și pentru astronomie, la fel ca și scara respectivă. Dacă faceți cumpărături pentru Prostars , verificați cu atenție înainte de a cumpăra.

Aceste modele 18x70 au un design similar cu Prostars .

Corp

Carcasele și butoaiele cu prisme ale lui Prostars ( turnate ca o singură bucată) sunt supradimensionate, probabil pentru a ajuta la lumina parazită. Butoaiele au un diametru de 70 mm la obiectiv și sunt marcate cu inelul roșu distinctiv (fără el sunt modelul „Tropical” similar – vezi mai sus) pe care îl au și 10x70 SP-urile (și în mod confuz 18x70s). Corpul acela supradimensionat este greu, cam de 1,5 kg

Aluminiul lui Prostars este acoperit cu piele sintetică puternic texturată pentru aderență, iar spatele turnat greu al carcaselor prismei este ținut de cinci șuruburi pe fiecare parte. Se pretinde că sunt rezistente la apă până la 5 metri timp de 5 minute și sunt umplute cu azot. Lângă ocularul stâng este marcat simplu „Nikon 7x50 7,3°”, turnat în metal, nevopsit. Pe partea din față a balamalei este o insignă elegantă cu rame roșie pe care scrie „Nikon Japan TP”.

O notă despre hidroizolație: poate să nu fie absolut necesară pentru astronomie, dar este mai utilă decât ai putea crede (cu totul în afară de când le lași cu uitare pe gazon). Este adesea foarte frig în nopțile înstelate și deplasarea între condiții de îngheț și o casă caldă și umedă poate duce la aburirea în interiorul binoclului - dar nu și dacă sunt complet etanșați ca Prostars .

Prostarurile sunt frumos făcute, în modul de modă veche în care puține lucruri sunt în zilele noastre. Nimic nu seamănă cu un binoclu modern „Alpha”, acestea arată ca genul de lucru pe care Marina le-ar putea oferi unui comandant de submarin.

Calitatea construcției Prostar este cea mai înaltă.

Prostarurile sunt mult mai mari și mai grele decât aceste Nikon Marines 7x50.

Focalizare

Acestea folosesc focalizarea oculară individuală întâlnită adesea pe binoclul militar. Funcționează doar prin răsucirea fiecărui ocular pentru a focaliza pentru acel ochi; nu există o ajustare separată a dioptriilor. Este nevoie de ceva timp pentru a te obișnui și nu este ideal în timpul zilei. Dar, având în vedere adâncimea uriașă de câmp, nu este problema pe care v-ați putea imagina. În timpul nopții, rămâi la o singură focalizare, așa că nu este o problemă.

Ocularele lui Prostars se concentrează individual.

Optică - Prisme

Acestea sunt un design convențional cu prismă Porro. Prismele Porro pot miroase a binoclului bunicului tău, dar sunt totuși cel mai bun tip pentru vizionare critică: introduc mai puține distorsiuni decât majoritatea prismelor de acoperiș și nu necesită oglinzi, așa că au niveluri de transmisie mai ridicate decât acoperișurile Schmidt-Pechan.

Optica – Obiective

Nikon susține „Design optic superior pentru observarea fără aberații, construit special pentru uz astronomic” și am văzut, de asemenea, afirmații că folosesc o procedură specială de șlefuire pentru a finisa lentilele. Lentilele sunt totuși simple dublete acromatice cimentate - nu genul de tele-obiective elegante cu mai multe elemente, distanțate în aer pe care le obțineți la modelele premium moderne.

„SP” din denumirea modelului Nikon înseamnă „sticlă cu scop special”, dar aceasta nu pare a fi sticlă ED – probabil înseamnă doar că au folosit o sticlă de calitate deosebit de fină, de omogenitate ridicată și cu niveluri scăzute de bule și incluziuni, toate lucrurile care contează mai mult atunci când vizionați surse punctuale, cum ar fi stelele.

Obiectivele sunt îngropate cu aproape 2 cm și sunt ținute în interior de 3 inele colectoare filetate care sunt frumos prelucrate și vopsite în negru plat: aproape că arată ca o „celulă a lentilei lentilei.

Lentilele pot fi un design de modă veche, dar acoperirile sunt de actualitate – sunt foarte întunecate și nu reflectă, unele dintre cele mai bune pe care le-am văzut.

Construcția internă arată foarte solidă, cu curele grele pentru prisme și ecranare atentă împotriva luminii rătăcitoare. Nu există deflectoare, dar totul este vopsit în negru mat.

Obiectivele lui Prostar sunt adânc încastrate pentru a fi protejate de lumina parazită.

Acoperirile Prostar sunt considerabil superioare acestor Nikon Marine 7x50 (fabricate japoneze).

Optică - Oculare

Ocularele oferă un câmp aparent îngust de mai puțin de 50° (7,3° adevărat), dar o ușurare decentă a ochilor. Sunt un design complex cu mai multe elemente care încorporează un aplatizator de câmp.

Relieful ochilor este revendicat ca fiind de 16 mm, ceea ce pare perfect dacă este măsurat din partea plată a ochiului de cauciuc (14 mm de la buza jantei). Lentilele oculare, meniscuri foarte abrupte, sunt adânc îngropate și foarte bine acoperite.

Ocularele suferă un pic de întrerupere de culoare în timp ce vă mișcați ochiul, la fel ca multe modele mai vechi de oculare Nikon.

Accesorii

Carcasa este un fenomen minor: fabricată în Japonia, imensă și solidă, are picioare mici, astfel încât să o poți sta în picioare; îmi amintește de husa din piele pentru Questar-ul meu din anii 1960. Acesta este cel mai bun caz pe care l-am văzut vreodată pentru o pereche de binouri .

Prostars vin cu o gamă de ochiuri: fie cele convenționale pliabile pe care le vei folosi, fie cele ciudate în formă de aripi pe care le vei lăsa în cutie .

Este aceasta cea mai bună carcasă pentru binoclu făcută vreodată?

În uz – în timpul zilei

Ergonomie și manipulare

Prostarurile pot fi grele , dar se simt foarte bine echilibrate în mână, așa că greutatea nu este o problemă, cel puțin pentru mine. Acest lucru m-a surprins, deoarece, în general, nu-mi plac binoclurile grele. Dacă vă gândiți la acestea, nu vă lăsați descurajați de greutate: încercați o pereche dacă puteți.

Focalizarea cu oculari individuali este destul de ușoară, deoarece Prostars se focalizează rapid, iar mecanismul este neted și precis, cu suficientă rigiditate pentru a preveni modificările accidentale. Odată concentrați, au și o profunzime de câmp foarte bună, așa că nu trebuie să vă reorientați prea mult, chiar și în timpul zilei.

Relieful pentru ochi de 16 mm ar trebui să fie suficient pentru a vedea întregul câmp cu ochelari, dar marginea înaltă din jurul ochilor atunci când este pliată înseamnă că relieful efectiv al ochilor este de 14 mm și asta nu este suficient. Păcat, pentru că asta îi strică puțin pe Prostars pentru purtătorii de specificații.

Vederea

Câmpul poate fi îngust, dar este clar, luminos și plin de detalii vii și contrast. Subiectiv, rezoluția pare excepțională. Prostarurile conțin un aplatizator de câmp și astfel încât claritatea continuă până la margine. Cu toate acestea, câmpul pare oarecum puțin mic , având în vedere dimensiunea binoclului.

Efectul 3D pe care îl obțineți cu porros este foarte pronunțat la Prostars . Uiți rapid de FOV îngust, pentru că este doar o vedere foarte plăcută, ușoară și rafinată.

În total, Prostar-urile oferă o vedere foarte frumoasă în timpul zilei: foarte clară și plată, cu luminozitate excelentă și rezoluție foarte bună. Dar... pentru utilizare terestră obișnuită, aș prefera în general ceva de genul Zeiss 7x42 FL, deoarece este mult mai mic și mai ușor și are un câmp mai larg.

Câmp plat?

După cum am spus, acest binoclu, proiectat cu decenii în urmă, au aplatizatoarele de câmp care au devenit recent o caracteristică obligatorie în binoclurile „Alpha”, cum ar fi Swarovision EL, Zeiss SF și Leica Noctivids de la Swarovski .

Deci câmpul este atât plat, cât și lipsit de alte aberații în afara axei, cum ar fi coma și astigmatismul. După cum Nikon știa în mod clar de multe ori, acest lucru contează mult mai mult pentru astronomie decât în ​​timpul zilei, deoarece coma și astigmatismul sunt imediat evidente ca stele distorsionate.

Aberația cromatică

Aberația cromatică este prezentă, dar numai în afara axei: dispare dacă mișcați ochiul pentru a privi direct punctul. Totuși, aberația cromatică crește spre oprirea câmpului. În acest sens, acestea sunt tipice celor mai buni binocluri pre-HD.

În uz – Amurg

Performanța la lumină scăzută (amurg) este bună pentru mine cu Prostars , dar doar puțin mai bună decât binocul meu cu pupile de ieșire de 4 mm (12x50 SE, 10x42 SE și 8x32 Zeiss FL). De ce este asta, având în vedere că un 7x50 ar trebui să fie mult mai luminos?

Răspunsul este că sunt de vârstă mijlocie: pupilele mai mari nu se deschid atât de mult, iar ale mele măsoară aproximativ 5-6 mm la lumină slabă. Deci nu sunt un bun judecător al Prostars în această privință; fiica mea de 12 ani spune că sunt mult mai strălucitoare decât binourile cu o pupilă de ieșire de 4 mm.

În uz – Cerul de noapte

Prostarurile , să ne reamintim, sunt acel lucru rar – un binoclu de mână conceput special pentru astronomie.

Prima dată când am folosit Prostars noaptea, era o Lună gibosă joasă în sud și atât de puține stele erau vizibile cu ochiul liber. Așa că am fost surprins când am întors Prostarurile pe centura lui Orion și am văzut o masă de stele răspândite ca praful de bijuterii. Prostarele sunt proiectate pentru câmpuri stelare și nebuloase , iar contrastul lor pe timp de noapte este remarcabil, probabil pentru că figura lor optică excelentă înseamnă că aruncă toată lumina disponibilă a stelelor în puncte foarte mici, strălucitoare. Așadar, acel câmp plat și fabricarea optică atentă produc stele minuscule, cu o luminozitate superbă, aproape până la margine.

Îndreptați Prostarurile în apropierea Lunii și au performanțe impresionante în ceea ce privește lumina parazită, cu doar un pic de voal. Doar cele mai bune acoperișuri moderne, precum HD-urile Leica, au performanțe mai bune. Nu există fantome cu Luna plină în câmp, iar calitatea optică înaltă a Prostars înseamnă că nivelurile de lumină parazită sunt în general printre cele mai scăzute pe care le-am întâlnit. Din nou, aceasta este o caracteristică concepută pentru astronom.

Un punct minus este că Prostars sunt dureros de folosit pe vreme rece. Acea bucată mare de aluminiu, acoperită subțire de piele, pur și simplu aspiră căldura, chiar și de la mâinile înmănuși.

Luna

Luna pare ascuțită, cu puțin CA și detalii frumoase, ca o minge rece și tare. Vederea Lunii este foarte diferită la 7x (este uimitor cât de mult mai multe detalii poți vedea pe Lună trecând de la 7x la 10x, să nu mai vorbim de 12x), dar plăcută într-un mod diferit - undeva între un ochi liber și o estetică telescopică.

Jupiter

Îndreptați Prostarele spre Jupiter și lunile galileene sunt vizibile, dar din nou ar fi de preferat o putere mai mare. O cantitate foarte mică de erupție este prezentă pe discul Jovian, dar acesta ar putea fi un astigmatism rezidual în ochii mei exacerbat de puterea scăzută (fiecare binoclu 7x pe care l-am încercat arată o mică erupție pe Jupiter).

Cerul Adânc

Într-o noapte întunecată, devine clar că Prostars sunt proiectate pentru măturarea câmpurilor stelare. Imaginile stelare sunt strânse, iar transmisia culorilor este foarte bună: portocaliu intens pe Betelgeuse, alb albastru viu pe Rigel . Clusterele pot fi savurate chiar până la oprire.

Prostarele merg foarte adânc , iar Calea Lactee este o sărbătoare extraordinară de stele în acestea. Contrastul extraordinar face ca ciorchinii să iasă în evidență, iar priveliștea este atât de relaxată și constantă încât vă puteți opri și privi, folosind vederea inversată pentru a completa detaliul înstelat. Mi-a plăcut foarte mult masa de clustere din Auriga prin Prostars .

Prostarurile nu sunt atât de bune pentru DSO-uri mai mici – nebuloase planetare, clustere globulare – datorită dimensiunii reduse a imaginii .

Prostars excelează pe câmpul de stele și grupurile deschise, dar dacă nu aveți ochi tineri capabili să folosească pupila de ieșire completă de 7 mm, o pereche de „Alpha” 7x42 va funcționa aproape la fel de bine, va fi mult mai ușor de ținut și poate să nu coste mult mai mult . .

Nikon Prostar 7x50 vs Zeiss Victory 7x42 FL

Zeiss 7x42 FL este o rasă din ce în ce mai rară – un binoclu modern 7x. Este interesant să rezum aici diferențele dintre cei de la Prostars .

· FL-urile Victory au un câmp vizual mult mai larg – un plus de zece grade aparent, mai mult de un grad adevărat

· Prostars au un câmp mult mai plat, chiar dacă este mult mai îngust

· Victory au sticlă cu conținut ridicat de fluor în lentile, astfel încât culoarea falsă este mai bine controlată

· Victory FL au mai multă ușurare a ochilor și, prin urmare, sunt mai confortabile pentru purtătorii de ochelari.

· FL-urile Victory par să ajungă aproape la fel de adânc pe cerul nopții, datorită ochilor mei mai bătrâni

· FL Victory cântăresc aproape jumătate mai mult

· Luminozitatea în timpul zilei este similară, deoarece Victory folosesc prisme speciale care transmit la fel de multă lumină ca porrosul lui Prostars

· Prostarurile sunt mult mai puțin confortabile în nopțile reci, deoarece Victory sunt fabricate din plastic cu conductivitate scăzută

· Prostarurile arată și se simt mai bine făcute, ca și cum ar dura mai multe vieți

· Prostarurile afișează stelele mai perfect identificate

Rezumat

Nikon Prostars este un binoclu neobișnuit pe piața actuală. Sunt un design clasic de porro-prismă de 7x50, dar realizate cu cele mai bune materiale și manoperă. În plus, simplitatea lor înseamnă că nu există prea multe lucruri de greșit și sunt sigur că, dacă sunt îngrijiți, acestea vor oferi cuiva care nu s-a născut încă vederi frumoase peste un secol.

Se pare că, cu mulți ani în urmă, un recenzent dintr-o revistă celebră le numea „binoclul astronomic al cunoscătorilor”; Ar trebui să fiu de acord. Cu toate acestea, faptul că sunt un 7x50 aproape perfect nu înseamnă că sunt binoclul perfect pentru tine. Un bun 10x50 ar fi un binoclu astronomic de uz general mai bun, dacă interesele tale includ DSO mai mici (cum ar fi nebuloasele planetare și clusterele globulare) și privirile ocazionale ale Lunii. Acest lucru este valabil mai ales dacă trăiești sub cer poluat cu lumină.

Dacă doriți să vă bucurați de o vizionare cu mărire redusă, cu un câmp larg și o vedere constantă, un 7x42 modern va funcționa identic, cu excepția cazului în care aveți sub 40 de ani și va fi mult mai puțin obositor la greutate.

Acestea fiind spuse toate acestea, dacă sunteți suficient de tânăr pentru a utiliza pupila de ieșire completă de 7 mm și aveți acces la ceruri cu adevărat întunecate, acestea sunt un instrument excelent pentru măturarea câmpurilor stelare și vor merge foarte adânc în ceea ce privește limitarea amplitudinii . Vor dura pentru totdeauna și le poți lăsa copiilor tăi.

Nikon 7x50 Prostars sunt recomandate iubitorilor de câmpuri stelare și de optica de înaltă calitate.

image004.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  65.04 kb
 Vizualizat:  de 2078 ori

image004.jpg

image006.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  94.61 kb

image006.jpg

image008.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  54.01 kb

image008.jpg

image010.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  82.19 kb

image010.jpg

image012.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  56.77 kb

image012.jpg

image014.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  54.52 kb

image014.jpg

image016.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  55.72 kb

image016.jpg

image016.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  55.72 kb

image016.jpg

image020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  131.27 kb

image020.jpg

image022.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  51.24 kb

image022.jpg

Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Aug 2024 13:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Octombrie este ca maine.

Modelele astea noi difera cu ceva de cele vechi, in afara de pret?

Din informatiile primite de la comerciant se pare ca acum vine complet echipat si nu ca in anii din urma ba fara capace pentru oculare ba fara gume pentru oculare, etc.
Cel putin asa m-au asigurat ei, vom vedea daca asa si este.
In privinta opticii se pare ca se merge pe modul traditional, nu am gasit nimic legat de vreo schimbare majora. Adica printre altele sa vina acum in 2024 cu sticla moderna ED.
Totusi o intrebare apare: dupa mai bine de 20 de ani in care s-a produs aceasta serie de binocluri, nu ar trebui ca obiectivele sa aiba o calitate mai buna acum avand in vedere ca mai mult ca sigur dupa o asa lunga perioada intreaga linie de productie a fost schimbata? Putem spune ca obiectivele produse intr-un mod mult mai modern astazi au aceeasi calitate ca cele facute acum peste 20 de ani? Nu stiu care ar fi raspunsul corect si nu as vrea sa aud ca alea de acum 20 de ani erau de fapt mai bune!
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 11 Aug 2024 14:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti avea sticla moderna ED cu design optic si mecanic de tot rahatul, precum s-a mai vazut.
Sau controlul calitatii si al colimarii facut de consumator pe modelul de business 'apa, aerul si fraierul'.
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Aug 2024 14:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
Poti avea sticla moderna ED cu design optic si mecanic de tot rahatul, precum s-a mai vazut.

Aici nu pot decat sa-ti dau dreptate. Eram odata la Telescop Expres si incercam tot felul de oculare cu speranta sa dau peste o pereche buna. La un moment dat vine la mine consultantul si imi spune: Stai sa vezi ce iti aduc acum, ceva super, marca casei. Si imi aduce doua TS-Optics ED APO, scris mare si frumos pe corpul ocularelor. Erau nou-noute, sigilate, a rupt pungutele in care se aflau in fata mea. Le-am pus pe un binoclu cu oculare interschimbabile si...s-au dovedit a fi cele mai proaste din toate cele incercate. Nici nu stiam cum sa-i spun ca sa nu-l enervez. Pana la urma ca sa scap basma curata i-am spus ca o sa cumpar doua Baader Morpheus chiar daca nu le avea pe stoc, numai sa scap de ED-urile marca casei.
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Aug 2024 14:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Silviu, o testare de laborator arata la un moment dat si o comparatie cu Fujinonul 7x50:

https://www.optyczne.pl/291-Test_lornetki-Nikon_7x50IF_SP_WP.html

Testarea binoclurilor precum Nikon 7x50IF SP WP este o plăcere pură. Nu numai că avem de-a face cu un clasic atemporal, bine făcut și cu aspect grozav, dar proprietățile sale optice ne fac să aplaudăm.

Așa cum se cuvine unui instrument dedicat observațiilor astronomice, avem o comă bine corectată, astigmatism scăzut, transmisie ridicată, aberație cromatică scăzută și un câmp vizual plat. Când combinăm acest lucru cu luminozitatea ridicată a suprafeței care rezultă din utilizarea parametrilor 7x50, obținem un instrument ideal pentru astronomia de sondaj. Singurul lucru de care avem nevoie pentru a fi fericiți este un șezlong confortabil și un cer cu adevărat întunecat.

Problema Nikon-ului testat poate fi concurența sub forma genialului Fujinon FMT-SX 7x50, care este mai ieftin, are un câmp vizual mai mare și a obținut un rezultat mai bun la testul nostru.

În ciuda acestui fapt, nu am nicio îndoială în a recomanda achiziționarea Nikon 7x50IF SP WP. Îl poți cumpăra datorită valorii sale de utilitate remarcabile, sau îl poți cumpăra și ca... o investiție de capital și în același timp o raritate de colecționar. În 20-30 de ani, când pe piață rămân doar țigle din plastic, binoclul cu prismă Porro, solid și atemporal, se va vinde fără probleme.

Atenție! În acest test, transmisia a fost măsurată doar pentru două lungimi de undă: 532 nm (verde) și 657 nm (roșu) cu o eroare care nu depășește 1%. Au fost făcute patru măsurători pentru fiecare pistă și rezultatele au fost mediate.

Dimensiunea reală a lentilelor Stânga: 49,95+/- 0,05 mm
Dreapta: 49,95+/- 0,05 mm 8 / 8,0 puncte
Mărire reală 6,9+/- 0,1 ori 3 / 3,0 puncte
Eficiență optică 93+/- 1% 20,5 / 25,0 puncte
Aberația cromatică Practic niciunul în centru, mediu pe margine. 8 / 10,0 puncte
Astigmatism Mic. 7,7 / 10,0 puncte
Deformare Distanța primei linii curbe de la centrul câmpului în raport cu raza câmpului vizual: 72,5% ± 5% 8,5 / 10,0 puncte
Comă Apare doar la o distanță de 85-90% din raza câmpului vizual și este mic chiar la margine. 9,5 / 10,0 puncte
Imaginea este încețoșată Încețoșarea apare la o distanță de 89% ± 3% de centrul câmpului vizual. 8 / 10,0 puncte
Întunecarea marginilor Nu prea mult. 4,2 / 5,0 puncte
Reproducere albă Nuanță galben-verzuie foarte minimă. Doar 2% diferență de transmisie între lumina roșie și verde. 4,6 / 5,0 puncte
Colimarea axei Perfect.
Caz Design Porro foarte clasic. Pare blindat - este umplut cu azot și complet impermeabil. Se potrivește foarte bine în mâinile mari. Setul include oculare profilate, detașabile, dar nereglabile și oculare scurte obișnuite. Fabricat în Japonia. 8 / 8,0 puncte
Concentrarea Individual pe fiecare ocular. Inelele sunt confortabile și funcționează perfect. Scara este de la -4 la +4 dpt, dar puteți depăși mai mult de două unități de la scară. 5 / 5,0 puncte
Ieșire trepied Tub interior plus optiunea de achizitionare a unui conector original pentru trepied. 2 / 3,0 puncte
Distanța dintre oculare de la 53,8 la 78,5 mm 5 / 6,0 puncte
Distanță de vedere clară min 3,95 metri 1,5 / 2,0 puncte
Ochelari 5-element cu un câmp propriu de 50,0 grade (conform formulei simplificate) și 47,2 grade (conform formulei tangentei). 4 / 20,0 puncte
Vedere Cel pe care l-am măsurat a fost 7,24 +\- 0,04 grade și a fost puțin mai mic decât a afirmat producătorul. Un domeniu tipic pentru această clasă de echipamente. 5,5 / 8,0 puncte
Înnegrire și praf în interiorul tubului Tuburi negre și frumos mate. Fund gri și lipici alb pe prisme. Suporturi de prisme metalice slab înnegrite. Pur.
Calitatea prismei BaK-4 de înaltă clasă. 8 / 8,0 puncte
Acoperiri antireflex Verzui pe obiective, violet-verde pe oculare și violet pe prisme. Intensitate scăzută. 5 / 5,0 puncte
Garanție [în ani] 10
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 11 Aug 2024 15:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un lucru e clar: aspectul clasic, pursange, face toti banii. La asta contribuie si "umflatura" zonei cu prismele. Cerculetul rosu parca strica fengsuiul.
Acoperirea este piele sau e simulata?
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Aug 2024 16:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cel ce a facut recenzia spune ca ,,Aluminiul lui Prostars este acoperit cu piele sintetică puternic texturată pentru aderență."
Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 11 Aug 2024 19:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

cristib,
Iti urez ca aceste binocluri Nikon, mai ales modelul 18x70, sa reprezinte Graalul mult cautat de tine. Si chiar are toate sansele sa fie asa!

Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Aug 2024 20:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tudor, multumesc, dar chiar asa de departe nu as merge. Momentan adaptez ,,Instrumentarul" la situatia locativa. Asa ca foarte portabil si foarte bun ar fi formula magica a timpului prezent , dar daca se intampla o minune si imi iau casuta pe Munte sa vezi atunci cum caut si eu prin albatrosii de pe piata! 😊
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 11 Aug 2024 21:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

cristib

Sa te ajute Domnul sa ti se implineasca dorinta !
El ne invata ca atunci cand cerem ceva de la Tatal sa o facem cu credinta ca am primit deja ceea ce am cerut. Si atunci, orice vom cere, vom primi.

Mircea

Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Aug 2024 21:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

tudor a scris:
..... Si chiar are toate sansele sa fie asa!

Tudor, conform unui test intre Nikon 18x70 si Swarovski SLC 15x56 se pare ca nu esti prea departe de adevar:

https://www.cloudynights.com/topic/444644-...ars/page-2

,Noul SLC 15x56 versus Nikon 18x70 IF-WP

Noul SLC 15x56 este un provocator serios pentru Nikon 18x70. În teste cot la cot, am aflat cum se compară.

1. Observarea la pământ
SLC 15x56 este clar câștigătorul aici. Cu dimensiunile lor compacte, greutatea relativ redusă, manevrabilitate bună, calitatea superbă a imaginii, focalizarea apropiată de aproximativ 20 de ori mai aproape decât Nikon și focalizarea centrală convenabilă, câștigă mult timp pentru a observa orice de pe planeta noastră sau a zbura deasupra ei în timpul zilei și din amurg până în zori.

2. Observarea cerului de noapte
În timp ce noul Swarovski SLC 15x56 este alegerea mai bună pentru observarea manuală a cerului datorită greutății mai mici, dimensiunilor mai mici și măririi mai mici, jocul se schimbă atunci când montați acest binoclu pe trepied.

De îndată ce Nikon-urile simt soliditatea unui trepied bun și a unui cap video dedesubt și sunt îndreptate spre cerul adânc, pur și simplu decolează, lasă SLC 15x56 în praf și nu se uită niciodată înapoi. Noaptea pe un trepied, Nikon-urile nu mai sunt împiedicate de dimensiunea, greutatea și concentrarea individuală mai mari. Te concentrezi o dată pentru fiecare ochi și, cu excepția cazului în care ochii tăi se schimbă, poți observa fără să te concentrezi pentru anii următori. Prin deschiderea lor mai mare, Nikon-urile atrag mult mai multă lumină. Mărirea lor de 18x pare un pas mult mai mare în detaliu observabil decât sugerează diferența de 18x - 15x. Și nu în ultimul rând, vederile din Nikon sunt mult mai antrenante. AFOV lor de peste 70 de grade este pur și simplu minunat. În timp ce cu Swaro 15x56 vă uitați la cer, Nikon-urile fac un caz convingător că vă aflați ÎN cer și sunteți înconjurat de nenumărate stele și obiecte adânci.
O privire la zona M42, Pleiadele, M31/M32/M110, M81/M82 sau Clusterul Dublu pentru a numi doar câteva, și îți dai seama că bătrânul rege încă domnește aici.

Pe Lună, SLC 15x56 se poate menține pe cont propriu datorită contrastului și clarității lor fenomenale, care se află la o crestătură deasupra Nikon-ului. Dar, din nou, vederile mai implicante ale Nikon-urilor cu mărirea lor mai mare și AFOV mai larg sunt uimitoare în sine.

În timp ce SLC 15x56 arată stele puțin mai mici decât Nikon 18x70, acest lucru nu îi ajută suficient pentru a câștiga titlul pentru cel mai bun binoclu de dimensiuni medii pentru observarea cerului nocturn. Acest titlu revine în continuare Nikon 18x70 IF-WP. Chiar dacă înseamnă că trebuie să le montezi pe un trepied pentru a fi la maximum. Pur și simplu merită să facă asta. Perioadă!

În cazul în care nu doriți să utilizați un trepied, SLC 15x56 este cea mai bună alegere, dar la prețul unei imagini mai puțin implicate, mai slabe, cu mai puține detalii decât Nikon.

Deci, într-adevăr, câștigătorul aici este o chestiune de preferințe personale."

Ultima modificare efectuata de catre CristiB la 11 Aug 2024 22:23, modificat de 1 data in total
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Aug 2024 21:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
cristib

Sa te ajute Domnul sa ti se implineasca dorinta !
El ne invata ca atunci cand cerem ceva de la Tatal sa o facem cu credinta ca am primit deja ceea ce am cerut. Si atunci, orice vom cere, vom primi.

Mircea

Multumesc frumos Mircea, vom vedea, deocamdata e doar dorinta !

Compress_20240811_201654_4988.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  471.22 kb
 Vizualizat:  de 1943 ori

Compress_20240811_201654_4988.jpg

Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 12 Aug 2024 20:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

cristib, eu de cand citesc forumul asta...... nu ti-a scapat nici un rebut, nici o defectaciune, pe toate le-ai nimerit cu buba...... Sper ca la Nikon sa nu patesti la fel...... Ce sa zic, japonezii sunt mai seriosi, teoretic..... dar daca unul scapa din fabrica cu probleme (poate ca in ziua aia a nascut sau va naste nevasta japonezului de la CTC...ca inca nici nu l-au fabricat), exemplarul ala sigur se va indrepta spre tine, ca prea le atragi! Se poate face si un film, "omul care gaseste acul in carul cu fan"! .... Dar o rugaminte am, in octombrie cand iti vine Nikon-ul cu defect (probabil unicul din istoria fabricii) sa nu le scrii la japonezi treaba asta! Ca astia nu glumesc, il pun pe amaratul ala sa-si faca seppuku ! (si il ai pe constiinta, ii raman copii orfani!).

PS - cand am citit de la tine cum se rotesc ocularele cu nasul la APM 7x50 m-am crucit! .....Totusi..... cum de le nimeresti numai pe alea cu probleme ?!?! Ca sa nu mai spun ca Nikon-ul oricat de vechi ar avea pretul, tot costa cam dublu cat APM-ul "auto-rotativ"! Care la inceput iti placea foarte mult, cel putin eu asa am retinut din tot ce ai scris. Unica explicatie, s-o fi borsit vaselina in el de a ajuns ca uleiul din tigaie..... (ale mele se rotesc inca greu sau chiar foarte greu).
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact