Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233955 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
varadinagypal Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2013 Mesaje: 486
|
Trimis: 08 Aug 2024 16:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
ce program de prelucrare folosesti? INTI? JSol'Ex? i-Spec?
|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3136
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Aug 2024 23:45 Download mesaj |
|
|
|
Cromosfera de azi in 2 variante, cu prelucrare pe un singur cadru, din lipsa de timp (sunt încă in vacanta).
De remarcat pe limbul solar un grup de protuberante probabil de tip "courtain" sau...un grup de arce - looping.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
855.21 kb |
Vizualizat: |
de 981 ori |

|
|
814.25 kb |
de 981 ori |

|
_________________ Gabriel |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Aug 2024 00:41 Download mesaj |
|
|
|
AR3780 de azi. Prelucrare pe un singur cadru.
|
860.8 kb |
de 975 ori |

|
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2807
|
Trimis: 09 Aug 2024 13:41 Download mesaj |
|
|
|
varadinagypal a scris: | ce program de prelucrare folosesti? INTI? JSol'Ex? i-Spec? |
Folosesc de obicei programul SHG versiunea 4.3 pentru extragerea spectroheliogramelor din filmarile/scanarile care le fac cu spectroheliograful, dar am testat acum ceva timp si programul INTI, care este mai bun in unele privinte decat SHG dar merge doar cu fisiere in format .SER, nu accepta fisiere .AVI, iar eu trag cel mai adesea capturile in format .AVI care ocupa mai putin pe disc decat cele in format .SER. Programul SHG accepta ambele formate.
https://solarchatforum.com/viewtopic.php?t=42698
Prezint o imagine foarte reusita cu Soarele in banda H-alpha de azi dimineata, in doua variante.
Imbunatatirea vizibila a claritatii imaginii se datoreaza mai multor treburi, in primul rand am tras capturile dimineata devreme, intre orele 8 si 9 cand turbulenta a fost foarte mica, aproape neglijabila, apoi, am mai reglat optica de pe spectroheliograf, in special obiectivul din fata (de intrare) care nu era bine colimat inainte, dar si faptul ca am mai inchis fanta, micsorand latimea ei, toate acestea ducand la o imbunatatire considerabila a imaginii finale, avand detalii mult mai fine decat imaginea de ieri.
Last Edit: am mai pus o varianta cu contrast ridicat.
Soarele in banda Hidrogen Alpha - 6562,82 angstromi. 09-08-2024. ASI 178MM + spectroheliograf cu retea de 1800 linii/mm, cu focala de 700mm si apertura de 60mm. Varianta mono. |
|
1.06 MB |
de 945 ori |

|
Soarele in banda Hidrogen Alpha - 6562,82 angstromi. 09-08-2024. ASI 178MM + spectroheliograf cu retea de 1800 linii/mm, cu focala de 700mm si apertura de 60mm. Varianta color. |
|
1.14 MB |
de 945 ori |

|
Soarele in banda Hidrogen Alpha - 6562,82 angstromi. 09-08-2024. ASI 178MM + spectroheliograf cu retea de 1800 linii/mm, cu focala de 700mm si apertura de 60mm. Varianta mono high contrast. |
|
688.68 kb |
de 931 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 09 Aug 2024 16:31 Download mesaj |
|
|
|
Daca tot ploua aici, m-am gândit sa finalizez capturi de ieri:
AR3777 si AR3779.
|
765.56 kb |
de 915 ori |

|
|
776.43 kb |
de 915 ori |

|
|
602.47 kb |
de 915 ori |

|
|
621.95 kb |
de 915 ori |

|
|
Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
Trimis: 09 Aug 2024 16:45 Download mesaj |
|
|
|
iulian90 a scris: | varadinagypal a scris: | ce program de prelucrare folosesti? INTI? JSol'Ex? i-Spec? |
Imbunatatirea vizibila a claritatii imaginii se datoreaza mai multor treburi, in primul rand am tras capturile dimineata devreme, intre orele 8 si 9 cand turbulenta a fost foarte mica, aproape neglijabila, apoi, am mai reglat optica de pe spectroheliograf, in special obiectivul din fata (de intrare) care nu era bine colimat inainte, dar si faptul ca am mai inchis fanta, micsorand latimea ei, toate acestea ducand la o imbunatatire considerabila a imaginii finale, avand detalii mult mai fine decat imaginea de ieri.
Last Edit: am mai pus o varianta cu contrast ridicat. |
Eu ma gandeam sa fac outsourcing la asta, daca mai fac update la SHG, in sens de careva priceput sa faca simularea, design-ul si constructia, si esecurile, si cand merge sa ceara pretul. SolEx e bun pentru intrare in aceasta nisa, dar cam atat. Iar eu am improvizat deja atat de multe, doar aici in sculele astro am 44k de linii de cod, inclusiv scanarea de SHG in montura, de ... sunt obosit.
|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 09 Aug 2024 21:01 Download mesaj |
|
|
|
Mai aproape de gura monstrului: AR3780.
|
367.12 kb |
de 880 ori |

|
|
154.37 kb |
de 872 ori |

|
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2807
|
Trimis: 09 Aug 2024 22:16 Download mesaj |
|
|
|
Foarte frumoase imaginile in H-alpha, Gabriel. Mai ales imaginile close-up la focala mare imi plac foarte mult cum au iesit. Felicitari.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 09 Aug 2024 23:25 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc mult, Iulian.
Orice captura este o provocare si asta îmi aduce cea mai mare plăcere: sa încerc să rezolv cat mai bine.
Câteodată... îmi iese așa cum sper eu.
Dar asta se întâmplă rar.
Sunt însa adeptul ideii de a procesa si capturile făcute in condiții dificile.
Fenomenele de pe soare primează ca importanta, înaintea perfecțiunii imaginii obținute.
Așa încât îmi cer scuze pentru imagini mai puțin reușite.
Cele bune!
|
Sus |
|
 |
Teo B01 Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2019 Mesaje: 679
|
Trimis: 10 Aug 2024 15:44 Download mesaj |
|
|
|
Astazi
|
1.16 MB |
de 757 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
Trimis: 10 Aug 2024 16:06 Download mesaj |
|
|
|
din cauza selectiei de nuante, petele isi capata o lumina ciudata. Sunt convins -- din experienta -- ca tubul respectiv sti e mai multe. E ca un instrument muzical, pacat sa se auda doar doremi.
|
|
Sus |
|
 |
Teo B01 Membru

|
Trimis: 10 Aug 2024 16:45 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa stim, ai detinut si un astfel de tub, nu compara sorturi diferite ( 40 cu 60 )
Paleta de culori este schimbata in sensul reduceri nivelullui de rosu, chestie de preferinta
Nu sunt un virtuos si nici nu am pretins asta, altora le las apanajul asta
Spor la lucruri bune
|
|
Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
Trimis: 10 Aug 2024 17:07 Download mesaj |
|
|
|
Ma amuza cand oamenii au... presupuneri.
Am inceput cu un Lunt LS35, aproape la zi, in urma cu zece ani. Cu proful de fizica de la facultate, alte vremuri. Pe atunci era ceva camera scumpa Atik, avea 1fps... si rezolutie vga, dar mono si CCD de 16 biti, garda veche.
Avand experienta dobandita, in mai toate taberele unde aparea vreun Lunt, faceam acordarea etalonului, stiind exact ce si cum. Apoi in 2019 mi-am luat LS60, in 2023 double stack, in 2024 spectroheliograf, ca sa fie tot tacamu. Ultima oara am folosit Lunt-ul... azi.
Intre timp, cu astro-padawani care detin tot feluri de tuburi, inclusiv LS50 si LS80, mai intru in call cand isi acordeaza etalonul, asta cu presiune e mai ciudatel cateodata, tilt-ul e simplu ca o caramida. Le preiau raw-ul sa demonstrez prelucrarea corecta fata de potentialul din inregistrare, respectiv caile de evitat (a nu se trage de slider pana la capat) etc.
Mai suntem si din astia, care cand dam cu pararea, in loc de vorbe goale, avem vreo zece ani de experienta in spate. Rar, dar mai suntem si din astia.
|
|
Sus |
|
 |
Teo B01 Membru

|
Trimis: 10 Aug 2024 17:14 Download mesaj |
|
|
|
LS40 ai uitat sa insiri
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|