Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
California_nebula_final_background_correction_reprocessed.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233955
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achromat 152 mm sau APO 122 mm pentru DSO - galaxii

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Super Mario
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2024

MesajTrimis: 14 Iul 2024 16:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Catalin Dumitru - fiind acromate F6.5 si F8.3 nu cred ca se va vedea prin ocular nici o diferent fata de un APO la galaxii pana la 120x magnificatie, nici la galaxiile mari si cu atat mai putin la alea mici. La astrofotografie da, dar aici e vorba doar de observatii vizuale. Iar roiurile globulare oricum nu conteaza in discutia asta, initiatorul topicului fiind interesat doar de galaxii.

Ultima modificare efectuata de catre Super Mario la 14 Iul 2024 16:49, modificat de 1 data in total
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 14 Iul 2024 16:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Adica nu-i frumoasa, da'i batrana, nici calitate, dar nici cantitate.
Super Mario a scris:
... colecteaza cu 55% mai multa lumina ...

Pe principiul acesta, cel mai bun refractor este clar ... Newton pe montura Dobson
Sus
Super Mario
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2024

MesajTrimis: 14 Iul 2024 16:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:

Pe principiul acesta, cel mai bun refractor este clar ... Newton pe montura Dobson

Pai nu spunea initiatorul topicului ca nu e interesat de reflectoare ci doar de refractoare ?
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 14 Iul 2024 16:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai spunea ca nu ii plac refractoarele lungi ca nu are loc in balcon.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 14 Iul 2024 17:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Space83

Mai incerc odata sa te indrum deoarece timp de vreo 20 de ani am avut drept instrument de baza un telescop de 125mm. Si m-am distrat foarte bine cu el ... cu un ''dar'' lamurit mai jos.

Sunt abonat la blogul lui Rod Mollise. Printre altele, este autorul excelentei carti ''The Urban Astronomer's Guide'', foarte buna pentru noi, astronomii de oras. Specie ( mai Shocked ) disparuta decat dinozaurii !

In povestea din aceasta luna, Rod ne spune cum i s-au schimbat obiceiurile de observatie dupa ''penzionare''. Omul a avut de toate, a folosit un parc imens de telescoape dar acum lucrurile s-au schimbat. Nu il mai intereseaza frecangeala ''ce sa fie, ce sa-mi mai cumpar'' ci il intereseaza in mod direct numai observatia astronomica.
Si, ce sa vezi ? Ce foloseste dumnealui ?
Desi mai are si acum apocromate si monturi fitzoase si reflectoare si SCT-uri maricele ( deoarece mai comite inca articole pentru ''Sky and Telescope'' si pozeaza cu ele pentru revista, ca ''da bine'' - asa zice el, nu eu ), instrumentele folosite efectiv sunt: un binoclu Burgess 15x70mm, un reflector D = 114mm F/5.2 - reconditionat dupa ce l-a cumparat cu 20 de dolari, un Mak ETX D=127mm , un ZWO S50 SeeStar pentru astrofoto si SkySafariPro.

https://uncle-rods.blogspot.com/2024/06/is...e-now.html

Daaar ... pentru ca exista un ''dar'' care este acelasi cu al meu.
Obiectele pe care le observa sunt, in mod deliberat, cele luminoase, aratoase. Adica, dupa cum zice el ''... M82 not some dadgum PGC''. La acel fel de obiecte, Rod Mollise este fericit cu noile sale preferinte.

Se naste intrebarea: si care ar fi genul acela de obiecte ?
Daca cineva de pe forumul acesta este ''doctor in apertura de 5 inch'', atunci eu sunt acela. Asa ca ce atata tura- vura, pentru a vorbi cu date concrete, am apelat la arhiva mea.
Iata cele 31 de galaxii pe care am reusit sa le observ din oras, din Arad, cu dobsonianul meu de 125mm, din 2008 pana in 2020. Se vede la prima vedere ca filtrul din Excel a scapat o seama de obiecte precum M81, M82, M33 si or mai fi cateva. Probabil vreo 50 de obiecte. Dar categoric sub o suta.

M31
M32
M110
M65
M66
M95
NGC 1587
M59
M60
M101
M64
NGC 4762
NGC 4754
NGC 3379
NGC 3377
NGC 3412
NGC 3489
NGC 3344
NGC 3245
NGC 3277
NGC 4647
NGC 3184
NGC 4762
NGC 4638
NGC 4469
NGC 2841
NGC 2683
NGC 3077
NGC 2859
M63
NGC 5474

Daca te multumesti cu asa ceva, cumpara luneta sau Maksutov de 5 inch. Daca nu, nu am sfat sa-ti dau deoarece, mai departe, singura alternativa viabila este reflectorul newtonian.

Succes, Mircea

(''Elvis left the building'').

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 14 Iul 2024 17:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Super Mario a scris:
Zoth - Mak-ul de 150 mm cred ca colecteaza cam la fel de multa lumina ca un refractor de 120-130 mm, nu mai multa. In plus pana se raceste, pana atinge echilibru termic, se face ziua hehe. Si costa si de 2x mai mult decat un acromat Skywatcher Evostar 120 mm F8.3.

Hai sa zicem ca strange lumina cat o luneta de 130mm. L-am recomandat in principal pentru dimensiuni si pentru compatibilitatea cu magnificatiile cerute. Pentru echilibru termic se poate tine permanent in balcon.

ES 127 f6.5 nu o cunosc dar pe SW 120 f8.3 am avut-o si pot sa spun ca e mare rau, greu sa te descurci cu ea in balcon. Rezista la 120x dar mai sus de 150x e varza. Pana la urma fiecare alege ce vrea ..

Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Iul 2024 18:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

As mai adauga un aspect mai subtil, referitor la acromate si galaxii.
Galaxiile sunt obiecte difuze, relativ albe, cu grad redus de contrast, mai ales pe un fond de poluare luminoasa. La aceste observatii se foloseste asa zisa vedere scotopica (de noapte) care este mai sensibila inspre albastru (centrata mai inspre linia F). In zona aia un apo/ed/semi-apo tinde sa se comporte mult mai bine decat un acromat clasic similar (optimizat inspre verde, linia e). Automat transferul de contrast este mai bun la apo, mai ales daca trebuie sa maresti pentru a compensa poluarea.
Degeaba ai mai multa lumina bruta colectata (cu tot cu poluare), daca nu o ai si focalizata pe banda pe care lucra ochiul in acel regim.
Sus
Space83
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Noi 2023

Motto: xxx

MesajTrimis: 14 Iul 2024 20:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu - multimesc pt raspuns. Destul de grea alegerea din moment ce nu le pot vedea unul langa altul si parerile is destul de impartite dar cred ca pana la urma o sa fie un Svbony 122 mm triplet.
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 15 Iul 2024 11:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

gpaunescu a scris:
Pai asta are un element ED FPL51.
La fel si Askar 120mm e tot ceva de genul FPL51 sau FDC1.
Vad ca e tot vreo 6133 si cica vine din Spania; deci si asta fara taxe.

https://vi.aliexpress.com/item/10050071513...ry_from%3A

Si Askar 103mm are un pret bun
https://vi.aliexpress.com/item/10050071514...ry_from%3A

Bani sa ai.

La Askar-urile venite din Spania, din link-urile de mai sus, se pare ca e o inselatorie:
https://www.cloudynights.com/topic/885792-...ry13567517
Mi se parea mie ca e prea frumos sa fie adevarat.

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
Space83
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Iul 2024 12:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe AliExpress am luat si eu o teapa recent cu o tableta, care in anunt era de generatie noua dar cea livrata a fost veche de 6-7 ani. Se pare ca se dau tepe de genu asta frecvent pe platforma aia.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Iul 2024 13:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se vinde un acromat de 150 aici pe forum.
Sus
Space83
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Iul 2024 14:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy - am vazut anuntul cu Bresser 152/760 mm dar avand peste 10 kg si fiind F5 cred ca nu ar fi cea mai buna optiune pt un achromat cu apertura de 150 mm. Cred ca modelul 152/900 mm F5.9 la 8.5 kg ar fi cea mai buna alegere la categoria asta.

Chiar am gasit azi un review facut de Ed Ting si inca 2 prieteni de-a lui pasionati de telescoape cu modelul 152/900 mm F5.9 versus Explore Scientific 152/988 F6.5. Toti 3 par impresionati pozitiv in special de modelul 152/900 F5.9 care culmea are performanta optica e mai buna chiar daca e doar F5.9 (fata de F6.5 la Explore Scientific).

“We spent some time looking at Mars, Saturn, and the 1st quarter moon. Interestingly, despite having a longer f/ ratio, the Explore Scientific threw up more false color no matter what we looked at. It wasn't a big difference, but all three of us noticed it.

And so it went, down the line. On every criteria we could think of, the (152/900 mm F5.9) Astrotelescope was just a little bit better. It had a little less false color. It was a little easier to find focus. The images were just a little bit sharper. The focuser was a little bit smoother. The mechanical construction was a little more solid. Taken by themselves, none of these would amount to all that much. But add them up, and the Astrotelescope comes out the clear winner in terms of performance.”
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Iul 2024 14:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca vrei planete clar Mak 150mm ar fi alegerea mai ok din multe puncte de vedere:
- aberatii cromatice
- apertura (vs APO 122)
- dimensiune si greutate
Posibil sa poti monta simultan luneta ta actuala si mak-ul, si le folosesti pe fiecare in fct de nevoi.
Sus
Space83
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Iul 2024 15:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Daca vrei planete clar Mak 150mm ar fi alegerea mai ok din multe puncte de vedere

Am deja un refractor ED-FPL51 102/714 mm de la Svbony de care sunt foarte multumit. Il folosesc doar la observatii vizuale, aberatii cromatice practic inexistente, calitate a imaginii excelenta si foarte “sharp” pana la 220-240x, timp de racire ff scurt, are doar 4.0 kg si e f usor de manevrat. Nu-mi trebuie altceva pt luna si planete. Oricum daca mi-as lua altceva pt luna si planete ar fi clar un Svbony 122/854 mm ED triplet, nu un Mak 150 mm, din multe motive.

Doar pt galaxii imi trebuie un refractor cu apertura mai mare.
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Iul 2024 16:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deja va invartiti in jurul cozii ... mai multe stiti ce nu vreti decat ce vreti.

Bresseru parca e design Petzval, nu acromat clasic.

Sa nu va legati nici de Mak-uri si nici de antene. Smile
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 6

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact