Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234049 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Emil SIMION Membru

Data inscrierii: 09 Ian 2024 Mesaje: 43
|
Trimis: 10 Ian 2024 20:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: Camera CCD ZWO ASI: 533 MC sau 183 MC? |
|
|
|
Bună seara!
Aș dori, ca în viitorul apropiat, să achiziționez o cameră CCD ZWO ASI. Întrebarea mea ar fi, care cameră dintre acestea două: 533 MC sasu 183 MC este cea mai potrivită pentru un ASKAR FRA PRO 40/180mm,
F 4.5? Potrivit Astronomy Tools și Bintel Astronomy (CCD Suitability Calculator), pentru distanța focală de 180mm cu camera 533MC ar fi „significant undersampling”. Pe de altă parte, cu 183 MC, focala amintită mai sus s-ar încadra „slight undersampling”. Singurul lucru care mă îngrijorează la 183 MC este acel Amp Glow.
În schimb, după o privire aruncată pe astrobin, am constatat că mulți dintre cei care dețin combinația ASKAR 180mm cu 533 MC, au obținut rezultate mai mult decât satisfăcătoare, din punctul meu de vedere.
Ce mă sfătuiți?
Mulțumesc, și cer senin tuturor! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 11 Ian 2024 12:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Camera CCD ZWO ASI: 533 MC sau 183 MC? |
|
|
|
533 e foarte tentanta datorita senzorului.
Ma gandesc ca nu vrei superdetalii cu 40/180, astfel ca undersamplingul s-ar putea sa nu fie neaparat o problema. In esenta se face DSO si cu pixeli 3-5um si focale mult mai mici, pana spre 10mm, si imaginile arata bine.
Iar pe viitor probabil vei vrea si un telescop mai mare (apertura, focala).
Emil SIMION a scris: |
Ce mă sfătuiți? | Ia o camera cu racire activa. |
|
Sus |
|
 |
Emil SIMION Membru

|
Trimis: 11 Ian 2024 13:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Camera CCD ZWO ASI: 533 MC sau 183 MC? |
|
|
|
Mulțumesc pentru răspuns.
Și eu tot la o cameră cu răcire activă m-am gândit. Greșeala mea a fost ca nu am specificat "PRO" la modelul camerei, în postarea inițială. Înclin spre 533 MC PRO, dar am zis să cer părerea celor mult mai experimentați decât mine. Da, în viitor intenționez să achiziționez un telescop cu apertură si focală mai mari.
Cer senin! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 11 Ian 2024 13:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
N-am foarte mare experienta nici eu. Dar daca cauti pe astrobin cu siguranta vei gasi imagini exceptionale si cu 183, insa trebuie vazut ca in general nu iti zic ce munca e in spatele fiecarei imagini bune, indiferent de camera folosita. Pana la urma rezultatul este o combinatie/cumul intre echipament, locatie, efort, dedicatie etc. |
|
Sus |
|
 |
Emil SIMION Membru

|
Trimis: 11 Ian 2024 13:47 Download mesaj |
|
|
|
Într-adevăr am văzut și eu o mulțime de imagini reușite cu 183, cameră care ar fi compatibilă cu focala folosită de mine, potrivit calculelor. Dar așa cum am zis, mă îngrijorează amp glow-ul. Poate e doar o prejudecată, iar problema se poate gestiona, așa cum se spune, cu dark-uri făcute corect. |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2735
|
Trimis: 11 Ian 2024 16:50 Download mesaj |
|
|
|
Salut!
Si altcineva si-a pus intrebarea asta: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=205147#205147
Cum spunea si "valy", cand faci poze de camp larg (focala si apertura mica), nu poti avea pretentii pentru detalii extraordinare, asa ca diferenta intre 2,9 microni si 3,76 microni nu este detectabila.
Ampglow-ul chiar este o problema, unele softuri reusesc sa-l elimine mai bine (PI), altele mai deloc (DSS).
Cei 20Mpx ai lui 183, nu-i poti posta peste tot (aici sigur trebuie sa pui poza la 50% ). In cazul in care vei dori sa-ti iei un telescop mai mare, 533 s-ar potrivi mai bine.
Daca 183-ul ar fi fost monocrom, poate ca as fi inclinat balanta spre el, in comparatie cu senzorul 533 color, dar nu-s sigur (533MC are un raspuns foarte bun in Ha). _________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
Emil SIMION Membru

|
Trimis: 11 Ian 2024 17:01 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc de răspuns, și de ajutor. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|