Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234049 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alexandru Simandi Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2023 Mesaje: 167
|
Trimis: 28 Aug 2023 19:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Este acceptabil sa postez link la youtube cu animatia solara? Imi e fizic imposibil sa ma incadrez in restrictia de dimensiune. La un jpeg mai reusesc chit ca plang la pierderea de detalii dar la gif imi e absolut imposibil sa scot ceva vizibil.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9701
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Aug 2023 08:59 Download mesaj |
|
|
|
Nu cred să fie vreo problema. Pozele mari pot fi puse pe astrobin sau alte asemenea.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Simandi Membru

|
Trimis: 02 Sep 2023 08:16 Download mesaj |
|
|
|
Soarele in ultima zi e vara (31.08.2023)
Am rezolvat problema cu gradientul, era dintr-o prostie absoluta a mea. Firecapture nu incepe niciodata zoomed out si mi-a dat impresia ca ce vad pe ecran este rezolutia intreaga, astfel am filmat pe marginea
intunecoasa a filtrului de 5mm.
De asemenea, m-am calmat mai mult la procesare. Am folosit Autostakkert, Astrosurface pentru wavelets si deconvolution, Affinity Photo pentru suprapunere de 2 imagini la expuneri diferite, inversat lumina si colorat. Inainte bagam si prin Imppg, bagam si niste winjupos daca am facut mai multe secvente, treceam si prin NAFE. Imi iesea o ciorba. Inca nu m-am lamurit daca e mai bine cu wavelets sau un algoritm specific de deconvolutie pentru soare.
De data aceasta mi-a iesit si autoguiding pe soare direct din Firecapture.
Parca incep sa ma invat cu Lunt40.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
966.78 kb |
Vizualizat: |
de 2313 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Simandi Membru

|
Trimis: 02 Sep 2023 20:34 Download mesaj |
|
|
|
Reprocesare la soare, cred ca trebuie sa ma apuc sa trag flats.
|
948.62 kb |
de 2290 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Simandi Membru

|
Trimis: 04 Sep 2023 15:13 Download mesaj |
|
|
|
Azi am incercat ceva diferit, sa fac observatie vizuala la soare. Am primit de craciun o agenda/jurnal pentru observatii astro si m-am gandit ca e vremea sa o inaugurez in pauza de masa.
Foarte interesant cum schitatul m-a incurajat sa ma uit insistent pe detalii si chiar sa apreciez micul telescop Lunt40.
In timp ce schitam am avut norocul sa observ (cred) o ruptura de filament pe care am continuat sa o documentez de fiecare data cand observam o modificare de aspect. A inceput ca o proeminenta in linie dreapta usor curbata si foarte stralucitoare si s-a arcuit din ce in ce mai mult pana ce a cedat 90 de grade si cred ca s-a transformat intr-o ploaie solara. S-a "rupt" linia continua in bucati si in final si-a pierdut din stralucire dar a ramas cu un aspect interesant ca un fel de ciclon sau uragan intre linia principala de materie ejectata si fotosfera sau cum se spune la marginea fina a soarelui.
Pe viitor cred ca o sa imi iau un ocular cu un camp vizual mai mare, am folosit un super plossl 10mm care vine standard cu orice skywatcher comandat. Am considerat ca 10mm e echilibrul perfect. Alternativa a fost 25mm de la skywatcher, 32mm plossl Baader si 6mm ortho Baader. Am incercat saltul de cateva ori la 6mm pentru a completa in detalii dar ma pierdeam deseori in soarele asaltat de nori.
Scuzati desenatul amatoricesc.
|
614.45 kb |
de 2272 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3142
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Sep 2023 18:32 Download mesaj |
|
|
|
Observația directa, la ocular iți oferă mult mai multe detalii (nu mai vorbesc de senzația de spațialitate).
Rezoluția unei camere este in urma celei oculare, daca ai un Barlow bun, de calitate.
Pun si eu o imagine, mai jos, la o rezoluție foarte mica.
|
228.25 kb |
de 2251 ori |

|
_________________ Gabriel |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 04 Sep 2023 20:03 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări pentru progrese, Alex!
Imaginile trebuie calibrate cu flats cel puțin. E destul de greu de făcut un flat corect pentru Soare în Halpha pentru că ai puțină lumină. Eu am folosit o folie de plastic pentru îndosariat foi A4 și care are mici puncte, nu e transparentă și lisă ci un pic difuză, din care am decupat un disc pe care l-am pus în fața aperturii. A trebuit să măresc timpul de expunere de vreo 10 ori ca să iasă histograma spre maxim.
Spor la capturi și cer senin!
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Sep 2023 23:14 Download mesaj |
|
|
|
O captura din3 August, prelucrata acum.
|
186.36 kb |
de 2228 ori |

|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 07 Sep 2023 01:07 Download mesaj |
|
|
|
Cromosfera din 18 August.
|
538.08 kb |
de 2195 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Simandi Membru

|
Trimis: 08 Sep 2023 20:11 Download mesaj |
|
|
|
Cromosfera de pe 8 Septembrie.
Am filmat vreo 300 secunde de data aceasta si parca am prins mai multa claritate.
Zeii rabdarii au binevoit si am comparat intre toate tehnicele mele care ar arata cel mai bine. Raman la Autostakkert, Imppg si Affinity Photo.
Erwin a scris: | Felicitări pentru progrese, Alex!
Imaginile trebuie calibrate cu flats cel puțin. E destul de greu de făcut un flat corect pentru Soare în Halpha pentru că ai puțină lumină. Eu am folosit o folie de plastic pentru îndosariat foi A4 și care are mici puncte, nu e transparentă și lisă ci un pic difuză, din care am decupat un disc pe care l-am pus în fața aperturii. A trebuit să măresc timpul de expunere de vreo 10 ori ca să iasă histograma spre maxim.
Spor la capturi și cer senin! |
Multumesc frumos! Am incercat sa fac niste flats dar m-a batut Firecapture, cumva face flats dar le salveaza in memorie doar pe durata sesiunii si arata dubios. Problema mea e ca discul solar e mic la Lunt40 si cu cel mai abuziv out of focus tot se observa forma discului, momentan ma depaseste.
|
809.16 kb |
de 2146 ori |

|
|
952.46 kb |
de 2146 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 08 Sep 2023 21:06 Download mesaj |
|
|
|
Alexandru Simandi a scris: | .., momentan ma depaseste. | Nu prea pare.
A iesit frumos
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Simandi Membru

|
Trimis: 08 Sep 2023 23:35 Download mesaj |
|
|
|
Apreciez, ma ajuta profesia in tratarea de complexitati dar cu toate acestea, sunt des depasit in astronomie
Uite acuma am vazut pe monitorul de la PC care e 8bit ca se vede mult mai urat soarele pe negativ, am editat pe laptop unde sigur e 10bit.
La fel ma intreb pentru ce luminozitate de ecran sa editez sa arate cel mai bine poza.
|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 18 Sep 2023 22:06 Download mesaj |
|
|
|
Azi, "vârtej" plasmatic in jurul unor pete solare aparținând zonei active AR3433.
De fapt ceea ce se vede pare a fi un așa numit "surge prom", dar de data aceasta văzut direct pe suprafața solara si nu din profil, de-a lungul limbului solar. Adică, vedem o ridicare/umflare brusca, locala, a plasmei, susținută de un "concurs" de forte magnetice locale. Interesanta este aceasta "răsucire" locala, simultana cu aceasta ridicarea a plasmei, pe care eu, pana acum, nu am avut ocazia s-o vad in aceasta configurație.
|
236.85 kb |
de 2062 ori |

|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 19 Sep 2023 23:26 Download mesaj |
|
|
|
Peisaj cromosferic din 17 Septembrie.
|
199.67 kb |
de 2037 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 20 Sep 2023 07:15 Download mesaj |
|
|
|
@Alex:
Citat: | Am incercat sa fac niste flats dar m-a batut Firecapture, cumva face flats dar le salveaza in memorie doar pe durata sesiunii si arata dubios. |
Păcălește-l. Tu trebuie să-i dai comandă să facă expuneri normale, cu aceleași setări ca și la imagini doar că pui celofanul în fața tubului ca să difuzeze lumina. O altă metodă utilizată este să miști tubul astfel încât discul solar să se plimbe pe toată suprafața senzorului, destul de repede să nu se vadă detaliile, să rămână doar câmpul iluminat. Apoi le combini ca să-ți iasă un master flat uniform pe care să se vadă doar praful de pe senzor sau ce alte imperfecțiuni mai sunt pe-acolo. Dacă nu ai așa ceva, nu ai nevoie de flats, poți merge și fără.
@Gabriel
Soarele este plin de surprize. Zilele trecute a fost o erupție de filament foarte mare, fără erupție de regiune activă și cu toate astea s-a înregistrat o furtună geomagnetică puternică.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|