Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
archimedes.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235644
Numar de utilizatori inregistrati: 2865
Cel mai nou utilizator inregistrat: George B.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce am vazut aseara! (Incepatori)

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mig71
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Mar 2020

MesajTrimis: 25 Iun 2023 10:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,
Vineri noaptea , impreuna cu 2 colegi de forum, am iesit langa Prundu. Cerul a fost senin , norii au aparut cand doream sa strang si sa plec acasa ( cred ca dupa ora 01.30). Orizontul de nord era luminos de la Bucuresti si orizontul de sud vest de Giurgiu in mai mica masura. Locatia este totusi destul de intunecata si se afla la 1 ora de condus de casa.
Am folosit Dobson SW 250 mm plus oculare 25 mm si 6 mm .
Obiecte observate - Venus , Luna si dupa crepuscul M3 ,M13 , M10 , M12 , M14 , Ring Nebula( care prezenta si culoare , nu era doar ceva alb -negru),M39,M4, M80,M9, M5, M11,M15.
Roiurile globulare s-au vazut foarte bine , cu stele vizibile pe toata suprafata mai mult sau mai putin spectaculoase in functie si marimea lor. Din pacate nu am avut pregatit ceva sa notez detaliile.
O consider o iesire reusita, cerul destul de negru ,aplicatia StarSense
a mers foarte bine dar ca in orice actiune bine pregatita am avut si o eroare- am uitat acasa ocularul de 10 mm pentru o marire de 120X.
Partea cea mai buna e ca am scapat de o grija. Acum cateva zile am spalat oglinda principala care era prafuita. La clatire am avut apa demineralizata si oglinda dupa uscare privita tangential se vad ceva depuneri vagi . Imaginea oferita vineri a fost buna asa ca o las asa si data viitoare voi folosi apa distilata.

Gelu
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 25 Iun 2023 14:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mig 71

Ai avut o sesiune de observatii foarte reusita, felicitari !

Ai gandit bine zic eu, foloseste oglinda asa cum este. Voalul acela ramas dupa spalare te va incurca la observatii unde contrastul este cheie. De pilda la nebuloase slabe sau la detaliile planetare foarte fine. In rest, nicio grija. Eu spal cu mana si nu ramane nici un voal.

Cer senin, Mircea

Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 02 Iul 2023 20:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am separat mesajele despre observațiile la Eps Lyr: "Sistemul Epsilon Lyrae" și le-am mutat la "Stele duble".
Sus
Mig71
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Iul 2023 10:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi dimineata pe la ora 4 am scos in curte telescopul de 250 mm si am observat Saturn , Jupiter si Luna.La planete am folosit oculare de 6mm si 4 mm.
Cerul a fost senin dar nu extraordinar si neasteptat de racoare , a necesitat un hanorac peste tricoul initial.
Pozitia inelelor la Saturn nu este chiar cea mai avantajoasa dar s-a vazut frumos.
La Jupiter se distingeau clar cele 2 benzi ecuatoriale , fara detalii plus cei 4 sateliti , 3 pe o parte si 1 pe partea opusa.
Am facut o fotografie la Luna cu telefonul prin ocularul de 17 mm la care am adaugat un barlow 1.5X incat rezulta o marire de 100X.

Gelu

Screenshot_20230709_054419_Gallery.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1 MB
 Vizualizat:  de 3462 ori

Screenshot_20230709_054419_Gallery.jpg

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 10 Iul 2023 14:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gelu, încearcă să colectezi apa de condens de la un aparat de aer condiționat. E distilată 100%.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Mig71
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Iul 2023 16:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru idee Erwin.

Sambata seara , impreuna cu doi colegi de forum, am iesit la observatii la 70 km de Bucuresti , langa un sat micut din jud. Calarasi.
Cer negru, senin, fara Luna, bortle 3 estimez .Caleea Lactee se vedea clar pe toata lungimea , din orizont in orizont.
Am avut la mine Dobson 250 mm si binoclu 10×50 cu care am observat( mai mult cu telescopul) M7, M6, M24,M4,M22, M28, M52,M39, roiul ratei salbatice, roiul dublu din Perseu.
Am vazut pentru prima data Dumbbel Nebula care avea o imagine clara , aproape ca in fotografii doar ca era alb negru.
Tot prima oara am vazut si M 51 Galaxia Volburei. Se vedeau bine ambele galaxii, ceva mai mult decat doua simple nebulozitati totusi nu se distingeau bratele sau alte detalii.
Am avut si tantari dar au cedat la Autan. Lista putea fi mai lunga dar in timpul zilei am fost la o drumetie la munte asa incat am fost cam obosit si am incheiat prea repede sesiunea . Dar asa se intampla cand ai mai multe hobby-uri si exista doar un week-end pe saptamana.

Gelu.
Sus
Mig71
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iul 2023 10:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
Vineri noaptea m-am cazat , fiind in tranzit, la marginea unui sat din Franta la 30 km de Carcassone. Seara cerul era acoperit total de nori dat prognoza arata cer senin spre dimineata. Curios sa vad rezultatul restrictiilor cu iluminatul public impuse in Franta am iesit pe la ora 4 lz observatii. Am avut cu mine in bagajul de mana in avion doar binoclul Nikon 8×25 cadou de la Cristib( multumesc din nou).
Meteoblue a nimerit prognoza , cerul era senin ,fara Luna si fara poluare luminoasa( merci Macron).
Calea Lactee se observa la Zenit si cerul era plin de stele , galaxia Andromeda se intrezarea putin cu ochiul liber. Cu binoclul era foarte clar nucleul luminos inconjurat evident de o zona mai putin luminoasa.
Roiul dublu din Perseu se observa prin binoclu ca doua mici grupuri de cateva stelute.
Jupiter era doar o chestie foarte luminoasa , greu sa focalizez sa rezulte un disc totusi chiar langa se distingea unul dintre sateliti.
Surpriza a fost M 34 care se vedea ca un grup de stelute privit direct.
Pleiadele se vedeau super.
Am incercat si roiurile din Auriga dar deja se luminase cerul.

Gelu

Compress_20230723_085358_8706.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  269.29 kb
 Vizualizat:  de 3324 ori

Compress_20230723_085358_8706.jpg

Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 23 Iul 2023 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mig71 a scris:
Am avut cu mine in bagajul de mana in avion doar binoclul Nikon 8×25 cadou de la Cristib( multumesc din nou).

Cu placere! Ma bucur ca micutul isi face treaba, se pare ca e cat de cat ok binoclul, eu nu l-am probat.
Cred ca e cel mai plimbat binoclu de pe forum, a fost in Austria, Ungaria, Romania, Germania, acum Franta, si cine stie pe unde o mai fi fost! 🙂
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 23 Iul 2023 19:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

cristib a scris:

Cred ca e cel mai plimbat binoclu de pe forum, a fost in Austria, Ungaria, Romania, Germania, acum Franta, si cine stie pe unde o mai fi fost! 🙂
Hold my beer!
Sus
Mig71
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Aug 2023 11:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
Duminica noaptea am observat Perseide . Cerul senin , destul de calm, poluare luminoasa prezenta la orizontul sudic de la orasul Targoviste . Calea Lactee se vedea bine mai ales la zenit.
Am vazut cativa bolizi spectaculosi iar activitatea cea mai intensa a meteorilor obisnuiti a fost pe la ora 3 ( am aflat ca a fost un al doilea maxim al Perseidelor datorat unor resturi desprinse de cometa in anii 60).
Bineinteles am privit si prin telescopul de 10 inch la Saturn, Jupiter si obiecte DSO - roiuri globulare si deschise. Am vazut prima data M 71 din Sageata si Owl cluster din Cassiopea.La un moment dat cand priveam prin ocularul de 25 mm o Perseida a trecut prin campul ocularului.
Pana acum nu am iesit sa vad curentii meteorici , dar imbinat si cu observatiile prin telescop a fost frumos.
Cu toate ca a fost frig - confortabil cu haine de iarna- oglinda a ramas neaburita pana spre dimineata fara incalzitor.
Din pacate nu am un aparat foto ca sa pot sa prezint si fotografii dar sper ca in viitorul apropiat sa cumpar unul( cred ca m-am contaminat cu virusul astrofotografiei).

Gelu
Sus
Bonzai
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Ian 2019

MesajTrimis: 29 Aug 2023 17:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vin si eu cu un raport dupa 2 nopti de observatii.
Locatia, la cativa km de Buzau, un cer mai bun decat locatia mea obisnuita de langa Bucuresti.

Am folosit Mak 127 cu ocular 32mm si un zoom 8-24. Am testat si 2 filtre, unul de Skyglow si unul filtru variabil polarizat + variabil colorat.

- Saturn Nu am reusit sa vad detalii pe planeta sau inel, desi inteleg ca este la distanta minima de noi si la opozitie. Probabil faptul ca este destul de jos nu ajuta.
Am reusit sa vad slab Iapetus pentr prima data, in afara de Titan.

- Jupiter Satelitii si cele 2 benzi se vedeau clar si frumos. Am prins un inceput de tranzit de pata rosie pe care insa nu am reusit sa o disting.

La cele 2 planete am incercat si filtrele. Cred ca cel de Skylow aduce o mica imbunatatire in contrastul benzilor, dar nu neaparat elemente noi care nu se vedeau fara filtre.

- Luna Nu am stat foarte mult la ea, fiind luna aproape plina nu se vede asa spectaculos. Am incercat si filtrele, dar nu pot sa spun ca am remarcat vreo imbunatatire evidenta.

Duble:
- Epsilon Lyrae A fost prima data cand nu am reusit sa sparg ambele duble. La una separatia era mica, aproape inexistenta la cealalta deloc. Poate poluarea luminoasa(de la luna plina) sa influenteze separatia dublelor? Instinctiv as zice ca nu, dar nu stiu.

- Am aflat pentru prima data de existanta "celeilalte duble-duble", tot in Lyra. (Struve 2470 si 2474 . Sursa "Turn left at Orion"). Este o dubla usoara si frumoasa. Nu asa usor de gasit ca Epsilon din prima, dar nici foarte dificil.

- Albireo
- Gamma Delphini
- Ras Algethi
- Almach frumos
- 59 Andromedae
- Polaris spart ok

Obiecte DSO:
- M13, pata luminoasa destul de puternica, parca si ceva puncte individuale
- M92 mai putin luminos decat vecinul de sus
- M5, M10, M12, M27, M72 S-au vazut sub forma unor pete slabe, usor de trecut cu vederea daca nu stii unde sa te uiti exact
- M57 pata de lumina circulara
- M71 Imposibil de vazut, sunt sigur ca eram pe pozitia corecta

- M31 Zona centrala puternic luminata si forma ovala per total
- M32 pentru prima data descoperit (abia se vedea)
- M110 nu l-am vazut
- M33 foarte slab

- Persaidele ca de obicei mai spectaculoase in cautator (sau binoclu) decat in telescop

Cred ca mi-au mai scapat cateva, trebuie sa ma apuc sa imi notez in timp real de acum.
Per total am avut mai multe tinte vazute pentru prima data, dar si ceva dezamagiri. Un mare castig in consider faptul ca pentru prima data sunt confortabil cu gasirea tintelor, nivelul de frustrare diminuat considerabil. Solutia mea personala este: Red finder catre o tinta vizibila cu ochiul liber, pe urma mers din stea in stea (ajutat de Stellarium) folosind cautator 8x90 RACI si finalizarea cu ocular 32mm sau 24mm la MAK (are sub 1 grad FOV).

Partea la care sunt in continuare destul de dezamagit sunt planetele, culmea tinta teoretic pentru care este facut MAKul. Saturn fara nici un detaliu, Jupiter doar cele 2 benzi. La DSO nu am neaparat asteptari mari, daca le gasesc sunt multumit, nu mai astept sa vad mari detalii.
Mi-a dat de gandit si imposibilitatea spargerii Epsilon Lyra, ceea ce era o tina destul de usoara pana acum. Poate trebuie sa verific si eu colimatarea; desi e MAK si nu am facut asta niciodata.
Luna in schimb, la granita de lumina este spectaculoasa.
Sus
Armand Popa
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017

MesajTrimis: 29 Aug 2023 20:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bonzai,felicitări pentru observații! Se pare că ai avut o sesiune bună.

Din ceea ce descrii, pare posibil ca vremea să nu fi fost prea favorabilă pentru observații, având în vedere că separarea stelelor din Epsilon Lyra nu a fost clară. Din experiența mea, atunci când Epsilon Lyra nu poate fi rezolvată în componentele sale duble, adică "dubla dublă", este posibil ca seeing-ul (calitatea atmosferei pentru observații astronomice) să fi fost slab. Pentru observațiile planetare în special, este crucial să ai o vedere bună (seeing bun) pentru a putea observa detalii fine pe suprafața planetelor.

Metoda cu Red Dot Finder (RDF) și RACI pe care o descrii este într-adevăr foarte utilă. Practic, această metodă te ajută să devii un sistem GOTO în persoană. Eu personal folosesc Skysafari, o aplicație unde pot roti imaginea astfel încât să corespundă exact ceea ce văd în ocular. Am presetat chiar și cercuri care reprezintă câmpul vizual al diverselor oculare. Astfel, îmi îndrept telescopul către zonă folosind RDF-ul, fac puțin "star-hopping" cu RACI, apoi rotesc imaginea în aplicație pentru a vedea exact ceea ce observ în ocular.

Cer senin
Armand

T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80
Sus
Bonzai
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Ian 2019

MesajTrimis: 29 Aug 2023 22:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu cu Stellarium fac la fel, banuiesc ca se copiază la funcționalități.
Ma ghidez cu aplicația in zona cu un cerc de apx 5' similar RACI și dacă e nevoie de precizie trec pe un cerc de apx 1' inversata imaginea, aferenta ocularului de 30mm în telescop.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 29 Aug 2023 22:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bonzai

Mi-a placut in mod deosebit sa citesc raportul tau.
Cu tot cu povestea lui Eps 1-2 Lyr, pentru gustul meu asa arata raportul unei observatii bune, bogat in observatii de obiecte dintre cele mai diverse.

Sustin si eu pe deplin cele scrise de Armand.
Fara nici un interes special, am pledat aici pe forum de multe ori pentru metoda de cautare combinata RDF + RACI. Nu a fost bine primita ideea deoarece printre cautatoare RDF este privit ca Huygens printre oculare.
Dar ideea nici nu este a mea, Milan a recomandat-o primul la noi pe forum. Iar el a invatat-o de pe un forum strain.
Sunt incantat ca ai descoperit avantajele imense ale metodei, spor la observatii !

Armand a dezvoltat-o mai departe adaugand optiunile foarte valoroase ale lui Sky Safari.
Cand observam impreuna nu mai am emotii. Daca telescopul este capabil sa vada obiectul, il vedem cu siguranta si in scurt timp.

Despre esecul in rezolvarea lui Eps 1-2 Lyr.
Eu zic sa nu-ti faci probleme, nu atinge nimic pana nu te convingi ca telescopul ar fi decolimat.
Mi-am adus la zi rapoartele.
In seara de Sambata 26 August, asa cum am scris la ''Ce am vazut aseara'' si cum se vede in captura de ecran de mai jos, nu am reusit sa rezolv cu dobsonianul de 250mm stele cu separatii de 3'' sau 5,7'' !
Asta e, exista si seri cu conditii adverse sau chiar dusmanoase.
Fiecare alege pentru sine.
Eu, daca se vad pe cer cateva stele, aleg sa fac observatii fie printre nori, prin pacla, ceata etc.
Se spune ca ''ceea ce nu te omoara te face mai puternic''.
Faci observatii frecvente = fii pregatit si pentru esecuri.
Frecventa mare a observatiilor, chiar si in conditii nu foarte prielnice, va asigura insa un numar mult mai mare de succese.

Cer senin, Mircea

esecuri-esecuri.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  41.79 kb
 Vizualizat:  de 3027 ori

esecuri-esecuri.jpg

Sus
Alexandru Simandi
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2023

MesajTrimis: 29 Aug 2023 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bonzai a scris:
Saturn nu am reusit sa vad detalii pe planeta sau inel

Nici pe Newtonian 130/900 nu se văd detalii în această vară caniculară. Sâmbăta abia am văzut diviziunea Cassini pe dobson lui Gelu de 250.
M-am documentat asupra fenomenului după ce am observat ziua mereu senină și noaptea cu ceață/pâclă. Diferența de temperatură și răcirea schimbă gradul de saturație al aerului.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95  Urmatoare

Download topic
Pagina 91 din 95

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact