Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2728
|
Trimis: 01 Apr 2023 21:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: M1_Crab Nebula |
|
|
|
Salve!
Am inceput captura la tinta asta in decembrie, apoi doua luni si jumatate nu am putut face nimic, iar acum fiind la sfarsit de sezon, cu greu am reusit sa mai strang cateva ore. Nu am apucat sa trag RGB pentru stele, iar pentru SII, care avea cel mai slab semnal, de abia am avut 1h45m. In fine, expunerea totala este de 6 ore. Am folosit stelele dintr-o combinatie HOO (destul de apropiate de culorile naturale). Ramane pentru sezonul urmator sa trag ce trebuie.
Imaginea postata (crop masiv, ca tot nu am avut stele RGB), este o combinatie HSO cu SHO, ambele avand culorile modificate. Aceasta tinta necesita o rezolutie mai mare de 1arcsec/px, cat am eu aici, dar pe langa un telescop mai mare, trebuie si un seeing foarte bun.
Cer senin!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
180.95 kb |
Vizualizat: |
de 1317 ori |

|
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Simandi Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2023 Mesaje: 167
|
Trimis: 01 Apr 2023 22:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Imi place cum a iesit, chiar denota ideea de cadavru a unei stele.
Ieri am vazut un video in care se vorbea despre ea si se facea o comparatie intre poza hubble din 2005 si una din 2022 facuta la nivel de amator. Se putea observa expansiunea "ramurilor" si unda de soc facuta de rotatia pulsarului.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 02 Apr 2023 08:30 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc.
O erata la timpul de expunere: am uitat sa adaug si cadrele Ha (40x10m). Deci expunere totala de 12h40m. N-ar trebui sa postez cand sunt in "sleep mode"
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 241
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 02 Apr 2023 09:21 Download mesaj |
|
|
|
Mi se pare amuzant ca a explodat in 1054, anul marii schizme si in Europa se pare ca nu a documentat nimeni nimic. De la clestele de crab in primele desene la imaginea de mai sus... o evolutie interesanta si pt ea si pt noi.
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 02 Apr 2023 13:38 Download mesaj |
|
|
|
O versiune mai clara, utilizand DeNoiseAI, dar cu setarile cat mai joase, pentru ca exagera foarte usor.
|
158.03 kb |
de 1250 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Simandi Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2023 Mesaje: 167
|
Trimis: 02 Apr 2023 15:11 Download mesaj |
|
|
|
E un desen din 1844 facut de William Parsons. De aici cica i-au dat numele de crab.
|
23.63 kb |
de 1242 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 241
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 02 Apr 2023 18:50 Download mesaj |
|
|
|
Alex cred ca este mai mult aici. Mai jos o insemnare cu singurul meu obiect messier observat pana acum, cu ochiul neinarmat deci practic nici nu se pune... Poza ta e intr-adevar prima, insa la patru ani distanta Parsons a observat-o din nou si de data asta arata a cleste de crab. Desenul din dreapta e facut 11 ani mai tarziu de asistentul lui Parsons - R J Mitchell.
|
1.14 MB |
de 1211 ori |

|
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|