Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233876 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Ian 2023 16:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc.
Primul tabel prezinta echivalentul aberatiei cromatice la obiectivele acromate iar aici discutam despre o luneta SD. Un desen dupa acest tabel a fost pus de mine in sectiunea de Optica inca din 2007. Tot acolo se gaseste si relatia de calcul pentru diametre/raporturi focale ce nu sunt trecute in tabel.
https://astronomy.ro/forum/files/echivalen...te_145.jpg
Al doilea material e interesant insa aproape niciodata nu cunoastem ambele sorturi de sticla din care e construit obiectivul nostru.
Al treilea material cred ca isi gasea un loc mai bun tot in sectiunea de Optica la ceva topicuri de masuratori/evaluari, nu aici unde e un topic dedicat unei lunete.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023 Mesaje: 203
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 31 Ian 2023 20:10 Download mesaj |
|
|
|
Interesante informatiile , mai ales ca din pacate activitatea e momentan mai mult de citit & dotare , slabe sanse de orice spartura in plafonul de nori
Legat de spart si de dotare , pe cat de mult imi place finisajul tubului , pe atat de mult ma inspaimanta pentru ca are tendinta nefericita sa imi alunece din maini, parca e un facut - cu cat sunt mai grijuliu cu atat parca vrea sa sara 🤦♂️
Am cautat o solutie , ma gandeam la un DIY din bara de aluminiu , intamplator am gasit un maner care mi-a placut , are si suport dublu pentru cautatoare - poti pune luneta si RDF de exemplu.
Cu dew-shield-ul strans pare mare , dar cu el extins se echilibreaza.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
119.41 kb |
Vizualizat: |
de 4058 ori |

|
|
206.57 kb |
de 4058 ori |

|
|
239.09 kb |
de 4058 ori |

|
_________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 01 Feb 2023 21:28 Download mesaj |
|
|
|
A ajuns si montura, este alt az-ul cu echilibrare de la Tavi B , sa traiasca !
Strans in pozitia 'parcat' intra la fix pe hol intr-un colt , este socant de compact
Alta surpriza este manerul - dracia aia nici nu scartaie cand ridic de el telescop & montura.
Evident , fiind relativ inalt ansamblul mai pui o mana pe la mijloc , dar per total ansamblul este nazdravan tare
|
220.65 kb |
de 3940 ori |

|
|
215.97 kb |
de 3940 ori |

|
|
181.4 kb |
de 3940 ori |

|
|
217.15 kb |
de 3940 ori |

|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5151
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 01 Feb 2023 22:30 Download mesaj |
|
|
|
Ciudata configuratie. La ce ajuta complicatia cu L si contragreutati ?
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9514
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 01 Feb 2023 22:43 Download mesaj |
|
|
|
zoth are dreptate.
Nu-mi pot da cu parerea despre lunetele fioroase discutate dar despre manere pot.
Manipulez mult telescoapele mele - si prin asta inteleg nu montarea si demontarea pentru observatie ci chiar in timpul observatiei.
Daca neglijam telescoapele mici si usoare, toate celelalte OTA ar trebui sa aiba manere pentru o manipulare sigura si rapida.
Eu pun manere si la monturi. De aceea pot muta telescopul, rapid si fara mare efort, de cate ori am nevoie: sa ma ascund de lumina unui bec sau de lumina Lunii sau pentru a avea acces la o anumite parte a cerului, pe langa cladiri sau printre vegetatie.
Nu poti face aceste lucruri daca ai de a face cu ''chestii'' chelioase si alunecoase.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 02 Feb 2023 10:34 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: | Ciudata configuratie. La ce ajuta complicatia cu L si contragreutati ? |
Echilibrare, mai ales cand fac poze.Pt vizual e diagonala de 2" plus ocular, se mai aduna un kilogram , inca e ok. Pt AP e adaptorul, prelungitorul, Barlow si aparatul, se lungeste carnatul. Si inca nu am field flattnerul, iar ala cantareste binisor. Per total trage in spate
Pt visual merge bine si fara greutati, chestia cu L-ul de aluminiu care sa tina telescopul deasupra nu in lateral e preferinta personala, intamplator era deja facuta , altfel o confectionam eu.
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 02 Feb 2023 12:40 Download mesaj |
|
|
|
Chiar in timp ce vorbim, preturile au luat-o iar razna!
|
184.61 kb |
de 3869 ori |

|
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 03 Feb 2023 12:30 Download mesaj |
|
|
|
In sfarsit ! Aseara am inghetat nitzel dar avut vreo doua ore puse cap la cap langa telescop.
M-am uitat la Jupiter din nou, mai pe indelete , am reușit să folosesc câteva filtre, am văzut benzi slabe de culoare - prima dată cu ochii mei ! Am prins M42 in obiectiv , cu greu , luat la cautat de la centura in jos , dar a meritat , m-a șocat, si nu atat lumina cat întunericul , cumva unele stele erau „în față” iar altele erau „în spatele” unei perdele întunecate.
Am căutat cometa - cand am prins-o cu binoclu acum cateva zile părea o mică pată alungită - acum am reușit să o vad în lunetă și surpriză... fără culoare și fără coadă lungă , dar un drăguț norisor vag triunghiular cu un punct strălucitor în interiorul ei spre unul din vârfuri.
Dar Luna m-a dat pe spate! Clar o sa revin des pe ea, a trecut timpul fara sa stiu cand si din nou first for me , am putut vedea „sfarcurile” în interiorul unora dintre cratere.
Tehnic, totul a fost ok , montura a facut diferenta , ceva vibrații la magnificatie mare, dar ma asteptam si nu au fost asa de speriat, oricum - controalele fine conteaza. Focalizarea este un vis, a doua viteză a ajutat la greu. Nici o „grădină violetă” pe langa Jupiter sau Lună nici pe la stelele de pe centura lui Orion, m-am uitat și la Sirius și a apărut clar dar cam tremurator. Cu Bresser-ul mic totul avea halou mai mic sau mai mare
Singurul dezavantaj e 'priceperea' mea. Mai am de învățat despre cum să găsesc tintele la care vreau să mă uit si in acelasi timp sa schimb oculare,Barlow,adaptoarele de cameră . Un upgrade la o a treia mână ar fi interesant.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|