Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
lun_oct3.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236362
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observatii cu binoclul

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 44, 45, 46  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Armand Popa
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017

MesajTrimis: 20 Dec 2022 14:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

faine observatii domnule Mircea! Mi-ati facut pofta de o sesiune de observatii cu binoclul. Daca ramane deseara senin, pun la lucru 10x50-ul si 20x80ul Smile
T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 21 Dec 2022 01:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Spor la observatii Armand si tie si tuturor binoclistilor !
Cu ce binocluri ai, esti ''bine bazat''.

Mare sau mic, puternic sau de marire mica, scump sau ieftin, binoclul este gata mereu sa ne ajute.
Toate le rabda, fara pretentii la monturi, puneri in pol, softuri, motoare, baterii sau alte mofturi ...
Binoclul este adevaratul prieten al astronomului amator !

Atasez doua poze in care apar, direct de pe linia frontului binocular, Swarovski 10x40mm si Tento 10x50mm, doua binocluri veterane, cam ponosite pentru ca multe au vazut.
Scoateti-va bijuteriile binoculare din seifuri, va asteapta cerul de iarna, minunat de frumos !

Cer bi-senin, Mircea

Sw 10x40mm+Tento 10x50mm.v2.png
 Descriere:
 Marime fisier:  456.2 kb
 Vizualizat:  de 3176 ori

Sw 10x40mm+Tento 10x50mm.v2.png

Sw 10x40mm+Tento 10x50mm.v1.png
 Descriere:
 Marime fisier:  932.73 kb
 Vizualizat:  de 3176 ori

Sw 10x40mm+Tento 10x50mm.v1.png

Sus
Armand Popa
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 21 Dec 2022 16:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am prins un pic de senin, desi prognoza nu era buna, asa ca am iesit pe campul din padurea de la marginea orasului cu binoclul Omegon 20x80 pe trepied.
Ajuns acolo am constatat cu dezamagire, ca si acest loc folosit de noi devine inaccesibil, din cauza araturii, care face imposibil accesul auto , nefiind loc de "parcare" Pe drumul de acces , poate trece o masina, dar de 2 nu mai e loc. Noroc ca nu a venit nimieni pe acolo seara, asa ca am putut lasa masina in drum si sa imi scot jucariile, dar evenimente publice cu astroclubul nu vom mai putea tine acolo, cel putin nu pana in primavara...vedem, nu e chiar singurul loc Smile

Am observat nebuloasele M1 M42 si M78 si roiurile deschise

M45
M35 si Ngc2158 in acelasi camp
CR89
M1
CR65
M36
M37
M38 si NGC1907 in aclasi camp. Foarte frumos!
NGC2244
NGC2252
CR97
CR104
CR107
Xmas Three Cluster
M45
Hyadele
NGC1647
NGC1662
NGC1893
NGC2169

Binoclul mare ma impresioneaza tot timpu si realizez din nou cat de mult imi place sa fac observatii cu el Very Happy
As mai fi stat , dar norii m-au alungat catre casa Sad

319633748_876951317064618_3652118041972623849_n.jpg
 Descriere:
inainte puteam intra pe camp , pentru ca mai era un drum de acces care a disparut...
 Marime fisier:  111.19 kb
 Vizualizat:  de 3151 ori

319633748_876951317064618_3652118041972623849_n.jpg

T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
Sus
sorini
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Ian 2015

MesajTrimis: 21 Dec 2022 21:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari Armand pt observatii si perseverenta.
Constante si interesante ca de obicei, rapoartele tale imi aduc convingerea ca undeva, se termina norii.
Din pacate in Bucuresti de mai bine de o luna, nu am mai vazut soarele decat printre nori, in cel mult 2 zile
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 21 Dec 2022 23:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Armand

Strasnice observatii, felicitari !
Cu locul de observatii, iaca, vedem ce facem, sper sa gasim o solutie convenabila.

Cer bi-senin, Mircea

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Dec 2022 16:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseara, Marti 27 Decembrie, a treia zi de Craciun, cerul s-a inseninat dupa ora 23.
Fiind cam tarziu sa instalez calabalacul telescopic, am optat pentru observatii binoculare cu ''Bepento'' 20x60mm pe montura Parghia binoculara.

Observatii:

- am facut reglajele pe Mintaka, separata foarte larg

- in Trapezium am vazut trei stele

- M42 mare si luminoasa

- La M43 se vedea binisor steaua GVT 3 dar nebuloasa numai cu privire periferica

- NGC 1981 cu noua stele

- NGC 1980 cu Iota Ori ca stea simpla si patru stele arcuite intr-un semicerc la Vest

- Sigma Ori a prezentat doi companioni spre Est adica am vazut AB,D si AB,E

- Collinder 70 cu peste 20 de stele si asterismul ''S''

- Este prima data cand observ constelatiile de iarna cu acest echipament. A fost o surpriza placuta faptul ca Bepento al meu este capabil sa cuprinda intreaga Asociatie stelara Ori OB-1B : Centura lui Orion + Sigma Ori cu roiul Cr 70 inclus. Repet ce am mai spus : nu va luati dupa barfele nefondate de pe internet, Cr70 include doar Delta Ori si Epsilon Ori. Vezi schita atasata.
Stelele oranj sau galbene precum 31 Ori/ STF 725 , HR 1874 sau HIP 25976 pot fi membre ale roiului Cr 70 dar nu fac parte din Ori OB1-B.

- In focarul arcului de stele din celalalt atasament, am zarit cu privire directa nebuoasa M78 dar stelele asociate nu.
Evident, lucrurile s-au intamplat invers: la ocular am zarit o mica pata cetoasa si am cautat un reper fata de care sa pot verifica observatia. Si asa am remarcat arcul de stele de la Est de M78.

- Roiul deschis ''37'' / NGC 2169 mi-a aratat doar patru stele din cifra ''3'' si trei stele din cifra ''7''. Deci denumirea ramane cu valoare teoretica pentru acest instrument

- In Cr 69 am numarat vreo 13/14 stele

- Cr 65, mda, e oleaca prea mare pentru binoclul meu, am navigat prin roi pe portiuni. Dar cautarea mea a dat rezultatele scontate. Tineam minte din ''tineretea mea observationala'' ca in acest roi exista duble civilizate, accesibile intrumentelor mici.
Am gasit deocamdata doar STF 730 cu separatia de 9,7''. Se afla in varful drept al unui triunghi dreptunghic avand Rubby Star/ 119 Tau spre Nord si steaua galbena 117 Tau la Vest. Rezolvat - separat, cu spatiu minuscul dar ''negru''.
(Nota derogatorie: cand vorbesc de ''nord'' sau ''vest'', va rog sa le luati asa, la modul grosso-modo, nu la minute si secunde de arc ... )

- M35 cu vreo 20 de stele

- Mi-a parut si mie incredibil dar asta e: practica este criteriul suprem al adevarului.
Stiind bine unde si ce sa caut, am vazut Nebuloasa planetara ''Eskimo''/ NGC 2392 formand un fel de ''stea dubla'' cu steaua HIP 36370. Particularitatea interesanta a acestei ''duble'' - si care m-a convins ca vad planetara - este aceea ca planetara se vede ''bine'' cu privire periferica. Atunci cand priveam direct spre ea ... disparea ... sau, cum se zice prin saloanele de oameni subtiri, fini (romglezi adica ) ... blinkuia. Laughing Laughing Laughing

- In Monoceros am vizitat roiurile NGC 2264 / Christmas Tree si NGC 2244 asociat (zic telescoapele mai mari) cu Nebuloasa Rosette

- M41 cu vreo 20 de stele rezolvate

- M47 cu ''cararea'' de stele spre NGC 2423, parca vizibil ca o ceata luminoasa foarte slaba

- M46, clar vizibila, cu privire directa, ca o ceata luminoasa slaba dar neasteptat de mare

- Am rezolvat si separat Epsilon Mon cu separatia de 12,2'' si Beta Mon ca dubla cu separatia de ... noa ... hotarati voi ca eu nu pot ... fie 7,1'' , fie 9,9''.

- M44, un roi deschis pe steroizi in care am vazut doua duble

- M45 si Hyadele ... vorba lui ion iliescu (ceea cu ''no comment'' nu cea cu ''ratele vin din camioane'')

- Am incheiat cu rezolvarea dublelor Regulus din Leo, a lui Cor Caroli din Cainii de Vanatoare si a lui Alcor-Mizar din Ursa Mare.

La inceputul ''matinal'' de pe la miezul noptii, temperatura a fost buna, prietenoasa.
Pe cand am terminat lista de mai sus, sa zicem pe la ora doua - si mai matinala - abia am putut desuruba binoclul de pe montura din cauza ''jejetelor inghetate'' ( ca sa folosesc un banatenism).

Poate a fost ultima mea observatie pe 2022 ''ce-ai avut cu noi'' desi meteoblue iar ma abureste ca, poate deseara ++++

Cer senin, Mircea

Cr 70+ Ori OB1-B.png
 Descriere:
 Marime fisier:  242.03 kb
 Vizualizat:  de 3070 ori

Cr 70+ Ori OB1-B.png

M78.png
 Descriere:
 Marime fisier:  298.85 kb

M78.png

STF 730.png
 Descriere:
 Marime fisier:  65.76 kb

STF 730.png

Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 30 Dec 2022 14:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari Mircea pentru observatiile diversificate!

Pe 29 decembrie, si eu am facut observatii la Comana impreuna cu Juliano, asta ca sa incheiem anul cu ceva observatii. El a fost mai mult cu "capu' " in planete, iar eu mai mult cu "aere" de nebuloase! Seara a fost binoculara: el cu binoviewer pe luneta 120ED, iar eu cu binoscopul Fregata.
M-am limitat la putine obiecte, dar le-am observat indelung prin binoscopul de 70mm cotit si prin multe oculare. Nebuloasa Orion m42, Nebuloasa m78, Nebuloasa m1, Hiadele, Pleiadele, Roiurile stelare m35, m36, m37, m38. . Toate obiectele au fost observate fugitiv si cu binoclurile de mana: Zeiss SF 10x42, Swarovski Habicht 7x42. Cu ocazia asta cu binoclul Zeiss SF 10x42 am ajuns la 62 obiecte messier din lista observate doar cu el.

Cu ocazia asta am putut sa ma minunez inca odata de personalitatea ocularelor mele ce imi dau puteri incepand de la 12.5x pana la 67x! Voi incerca sa impartasesc prin scris experienta pe care am avut-o in mod direct in fata lor (e un lucru anevoios, mai simplu fiind sa privim prin ele, dar voi incerca totusi cu cuvinte sarace sa creionez experienta)
TeleVue 32mm. La nebuloasa Orion nu si-a arat inca calitatile, aici imaginea fiind "cuminte" fara personalitate. Asta datorita faptului ca aceste oculare sunt extrem de luminoase si cer un cer negru, foarte bun. Asa ca ieri, cu Luna pe cer, nu a fost ziua lor norocoasa. Insa la Hiade tot m-au lasat cu gura cascata! Hiadele au incaput toate doar in oclularele TeleVue 32mm, ce mi-au dat 4 grade luminoase si pline de stele! Deasemenea TeleVue 32mm este un ocular de reperare foarte bun: Nebuloasa de emisie m78 si mica nebuloasa Crabul m1 au "sarit in ochi" usor, vazandu-se destul de luminoase.
Fujiyama 25mm in ciuda campului mic, au dat o imagine a nebuloasei Orion "ca de revista", dupa spusele de la fata locului a lui Juliano. Stelele au fost foarte clare pana pe margini cu o sclipire aparte. Uiti ca au doar 42grade, atat de luminoase si de clare sunt.
Carl Zeiss KPL 25mm este un ocular de compensatie de microscopie, in care in mod deliberat sunt introduse anumite aberatii cromatice ca sa anuleze aberatiile unor microscoape dedicate (multumesc lui Zoth pentru informatie). Insa la DSO aceste aberatii nu sunt observabile, insa poate datorita acestui lucru, ocularul pe margini este "varza" la claritate, dar pe centru este la fel de clar ca Fujiyama. In schimb are ceva numai al lui: distanta de privit de aproximativ 25mm, si lentila mare in raport cu diametrul total al corpului ocularului, imi dau senzatia ca privesti de la distanta printr-o fereastra rotunda. Este o senzatie puternica sa vezi cu vederea periferica spatiul inconjurator, iar in centru un "glob de vrajitoare" plin cu stele si nebuloase. Este un ocular de spectacol, nu de studiu. Aproape ca zici ca se pot uita doi oameni in acelasi timp prin el Smile . Este ca o lupa mare ce pluteste in fata ochilor, care iti deschide o bresa marita a cerului instelat. A fost ocularul serii pentru ca nu m-am asteptat ca un asemenea ocular mic si cu un AFOV doar de 42grade sa dea o asemenea imagine imersiva si spectaculoasa!
Morpheus 17.5mm. El imi da mai tot timpul o experienta extrem de spectaculoasa. Dar interesant cum imersivitatea lui are o sursa diferita fata de imersivitatea KPLului. Morpheus este un ocular extrem de imersiv datorita campului mare de 76grade ramanand in conditiile astea usor de privit chiar pana pe margini. "Centura" Orion a incaput foarte lejer in FOV ramanand chiar spatiu mult. Iar datorita puterii 23x combinata cu campul enorm, ai senzatia ca esti "acolo" printre stele.
TeleVue Delite 11mm. Este perechea cea mai echilibrata care imi confera detalii in plus dar fara sa pierd mult din contextul stelar general, asa cum ii sta bine unui binoclu! Tocmai de asta roiurile stelare m35, m36, m37 si m38 si nebuloasele m1 si m78 le-am vazut cel mai frumos prin Delite 11mm. Daca cu puterea 23x deabea incepeau sa se observe cele patru stelute ale "trapezului" din nebuloasa Orion, cu cei 36x de la Delite se observau mult mai usor.
Fujiyama 6mm. Perechea aceasta a fost folosita cel mai putin dintre toate celelalte. Dar asta nu inseamna ca nu m-a rasplatit cu imagini frumoase. Practic nu am sa uit cum la 67x centrul luminos al nebuloasei Orion a umplut tot campul vizual, peste care erau asezate stele de diferite magnitudini. Superb!

Ma bucur ca am la indemana mai multe oculare cu caractere diferite. Nu exista unul mai bun ca celalalt, ci fiecare isi are propriile calitati si fiecare acopera diferite aplicatii si situatii!

Sus
tudor
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 02 Ian 2023 00:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi am facut o scurta plimbare si am observat de pe strazile Bucurestiuluii cu binoclurile Habicht 7x42 si SF 10x42! Primele observatii pe anul asta!
Uranus era atat de aproape de Luna incat nu il puteam vedea datorita luminii puternice a acesteia. Pentru asta am scos Luna din campul vizual si doar asa am putut vedea planeta. Daca binoclul nu ar fi avut o rezistenta foarte buna la glare si gost nici acest truc nu dadea roade, pentru ca ar fi aparut reflexii interne si imagini "fantoma" de la Luna din imediata vecinatate a cadrului! Am mai observat Pleiadele, Nebuloasa Orion, M44, Marte si Jupiter

tabel 1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  230.01 kb
 Vizualizat:  de 2971 ori

tabel 1.jpg

tabel 2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  224.26 kb
 Vizualizat:  de 2971 ori

tabel 2.jpg

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 09 Ian 2023 00:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tudor

Intradevar, conditiile in care ai observat Uranus langa Luna au fost dificile. Foarte bun binoclul care face fata la asa ceva. Felicitari pentru observatii !

Sambata 7 Ianuarie a.c. am efectuat observatii binoculare. Am folosit binoclurile Fujinon 7x50mm si Bepento 20x60mm, montate pe Parghia binoculara si montura-pipe Penelopa.
Scopul principal al observatiei a fost verificarea vizibilitatii in binocluri a companionilor stelei Sigma Ori.

Fujinon 7x50mm a rezolvat companionul cel mai estic deci mi-a prezentat steaua ca dubla STF 762 AB,E. STF 761 se vedea la NV de Sigma Ori ca o pereche de stele cu companionii B si C contopiti.

Alte observatii:

-Mintaka/ Delta Ori rezolvata si separata

-STF 747 rezolvata cu usurinta

-M35 s-a zarit foarte slab si neclar ca o ceata alburie

-La Jupiter se vedeau doi sateliti galileeni, unul la Est si altul la Vest

-Luna a fost superba, cu ''nenumarate'' detalii, dand o impresie ''pseudo 3D''

Bepento 20x60mm: pentru evitarea confuziilor am sa reamintesc ca nu exista o asemenea marca de binocluri. Bepento este un nume pe care l-am dat unui binoclu reconditionat cu componente de la doua binocluri rusesti, un Tento si un BPC plus piese strunjite de un mester aradean. Este deci ceea ce pe internet se numeste un ''Frankenscope''. Colegul nostru Dbird m-a ajutat la aceasta reconditionare.

- La Sigma Ori am vazut, la 20x. doi companioni estici deci STF 762 AB,D si AB,E. Observarea lui E este dificila din cauza apropierii de steaua primara, mult mai luminoasa. Plasand steaua in mai multe parti ale campului vizual, am focalizat cu grija si am obtinut imaginea clara a lui Sigma Ori ca tripla. STF 761 s-a vazut ca dubla, cu componentele B si C contopite intr-o singura stea.

Alte observatii:

- Mintaka, larg separata. Fiind obisnuit cu imaginea acestei duble din telescoape, am fost socat sa remarc in binoclu diferenta mare de luminozitate de 4,4 magnitudini dintre componente

-STF 747 larg rezolvata si ea dar la Iota Ori nu am zarit nici o steluta in preajma. Nu sunt naiv sa sper rezolvarea lui AB dar am verificat vizbilitatea companionului C cu o separatie de 49''. Judecand dupa separatie ar trebui ca C sa se vada cu binoclul de 7x50mm. Dar rezultatul de aseara a fost negativ.

-In Trapezul lui Orion am vazut trei stele A,C si D. Steaua cea mai nordica B a fost invizibila. In ciuda luminii selenare puternice, se zarea nebulozitate in M42 dar nimic impresionant. Alta data, sa mearga Baba Luna la culcare.

-In M35, cu vizibilitatea afectata si la acesta de lumina Lunii,am numarat 12 stele plus o ceata usoara intre ele.

-In Auriga am gasit intai M36 care a fost cel mai luminos si a prezentat chiar si trei,patru stele vederii directe, plus o ceata luminoasa slaba. M37 s-a vazut doar ca obiect cetos dar inca bine vizibil. M38 s-a zarit numai cu privirea periferica.

-Roiul Collinder 65 de la Nord de Lambda Ori are un diametru de sase grade, prea mare pentru Bepento. Dar steaua STF 730 din acest roi a fost rezolvata si separata superb, cu usurinta. Este foarte interesant de comparat rezolvarea usoara a acestei duble cu separatia de 9.7'' cu rezolvarea dificila a companionului D cu separatie de 12,9'' a lui STF 762. Diferenta de magnitudini este ''divina'' ...
Nu degeaba StelleDoppie afiseaza pentru fiecare companion acest parametru care este un ''baubau'' in lumea observatorilor de duble.

-La Jupiter, in jurul orei 20, am vazut satelitii Callisto si Ganymede la Vest si Io la Est.

-Alcor-Mizar, bine rezolvat si separat cu Sidus Ludovicianum intre ele.

-Am rezolvat Alfa Cas. Desi separatia este enorma de 70'', rezolvarea a pretins ''munca de chinez batran'' deoarece aici ''baubau'' este de nu mai putin de 6,6 magnitudini. Steaua poarta indicativul H 5 18, deci a fost descoperita de tata Herschel. Indemn amatorii sa observe aceasta stea dubla unde, privind la primara si companion, vedem imediat ce inseamna o diferenta de 6 magnitudini stelare. Adica atat cat este intre Vega si o stea care abia, abia se mai vede cu ochiul liber pe un cer bun.

-Am mai observat in Cassiopeia M103, abia vizibil, NGC 663 ca o ceata luminoasa, ET Cluster/ NGC 457 cu stelute rezolvate suficient ca sa i se recunoasca silueta ''alienata''

- Roiul Dublu din Perseu si Stock2/ Muscleman caruia, cu uimire, i-am vazut silueta stelara aproape completa

- Eta Per, desi are parametrii apropiati de cei ai lui Mintaka, a fost ceva mai dificil de rezolvat. O fi din cauza culorii ?

- In Cepheus am rezolvat Delta Cep si am admirat culoarea rosiatica a gigantei rosii Garnet Star/Miu Cep

- Undeva, pe parcursul serii, mi-am luat o pauza de la Deep Sky si am admirat Luna. Sunt atatea de vazut si acolo cu un binoclu. Mai mult, cred ca asa ar trebui sa inceapa studiul Selenografiei.

- M52 nu a fost usor de vazut, un norisor slab luminos, foarte mic, pitit langa o stea. Dar l-am dibuit pana la urma. Acesta a fost ultimul obiect observat aseara.
Vertebrele mele m-au anuntat ca lor le ajunge aceasta portie zdravana de Astronomie binoculara. A fost musai sa fiu de acord. Razz

Cer bi-senin, Mircea

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Ian 2023 21:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare natiune astronomica

Luni 23 Ianuarie am reusit o sesiune scurta de observatii, de vreo trei sferturi de ora ... asa, mai pe langa nori si printre nori.
Am folosit binoclul Swarovski 10x40mm:

- Am vazut Pleiadele si Hyadele deja de mii de ori cu multe intrumente dar prin Sw 10x40mm imi plac cel mai mult Hyadele.
Cu acest prilej am facut si o estimare a campului vizual real al binoclului Habicht 10x, notandu-mi stelele care se vedeau la marginile opuse ale acestuia.
Apoi in Stellarium am folosit optiunea de ''angle measure'' si am obtinut un camp (cel mai probabil) de 5 grade.
Alcyone in Pleiade se vedea ca dubla.

- Roiurile deschise M37-M36-M38 au fost bine vizibile

- In M35 s-au vazut stele rezolvate

- In M34 se vedeau trei/patru stele rezolvate cu vederea directa si ceata luminoasa slaba

- M42 a prezentat o mica nebulozitate amorfa si stelele Theta1+2

- In NGC 1981 am numarat doar sase stele, ''piciorul'' dreapta spate de la NV al lui Krokodil lipsea

- In roiul Collinder 70 se vedea bine doar asterismul ''S''

- In Cr 69 am numarat sapte/opt stele

- Mult mai multe stele se vedeau in Cr 65. Nu am numarat, doar admirat.

- In Andromeda s-a vazut M31 ca un sambure cetos; M32 nu s-a zarit.

- Rezolvarea stelei 56 And/ STFA 4AB este lejera, separatia fiind de 202''. Contrastul molcom de culoare este insa placut, primara fiind o stea de culoare galben-pai de spectru K iar companionul este o pitica rosie, de culoare oranj bine vizibila, de clasa spectrala M.

- Si mai interesanta a fost observarea cu privirea periferica a unei spuze de stele in vecinatatea lui 56 Andromedae. Atlasul PSA mi-a sugerat ca era roiul deschis NGC 752.

- In Cassiopeia doar roiul deschis NGC 663 ''s-a dat in spectacol'' si era bine vizibil.

- Nu puteam sa ratez sa revad Roiul Dublu din Perseu desi imaginea lui din binoclu este doar una palida a splendorilor care se vad acolo cu telescopul. Cu orice telescop ...
Am retinut ca foarte interesanta informatia ca Roiul Dublu din Perseu se afla scufundat in Asociatia stelara Per OB1 cu diametrul de sase grade, centrat pe roiuri. Deci, practic, pentru a vedea Per OB1 trebuie sa orientez binoclul sa aiba in centrul imaginii Roiul Dublu.

- In Stock 2 se zareau doar cateva stele din scheletul lui Muscleman.

- Am incheiat cu reobservarea Roiului deschis Alpha Per.
Asociatia stelara Per OB3 se intinde de la NV de Mirfak/ Alpha Per pana dincolo de Delta Per.
Asociatia include Roiul Alpha Per si masoara cinci grade, deci abia, abia incape in campul binoclului meu Sw 10x40mm.
Practic, pentru a vedea Per OB3, trebuie sa orientez binoclul pentru a include la o margine a campului vizual steaua Delta Per. In partea opusa, trebuie sa includa spre Nord -Vest pe Mirfak cu Roiul Alpha Per, perechea de stele 31 Per-29 Per si pana la steaua HR 969 de magnitudinea 5.

Rareori ies sub stele fara a vedea sau fara a afla lucruri noi.
Ce rost ar fi avut insa, in conditiile de Luni seara, sa-mi instalez telescopul pentru observatii ?
Aceasta dureaza, in sine, cel mult cinci minute.
Dar echiparea mea in ''costumul de iesire in spatiu'' imi ia vreo 20 de minute.
Deci, una peste alta, as fi irosit o jumatate de ora pretioasa din cele 45 de minute cat timp am putut observa.
Asa, am luat ceva mai calduros in spate, niste botine imblanite in picioare, binoclul la gat si, in doua minute ... la observatii !

Mircea

Hyade - camp vizual Habicht 10x.png
 Descriere:
 Marime fisier:  128.17 kb
 Vizualizat:  de 2812 ori

Hyade - camp vizual Habicht 10x.png

Sw 10x40mm.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.09 MB
 Vizualizat:  de 2804 ori

Sw 10x40mm.jpg

Sus
tudor
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 26 Ian 2023 13:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru observatiile diversificate! Era bine o incercare binoculara si la cometa C/2022 E3. Cometa este prin Carul Mic acum! La noi in Bucuresti a fulguit putin asa ca suntem "fara cometa". Dar macar sa ninga si sa nu fie doar inorat, pentru ca ma bucur sa ninga, ca nu a mai nins demult in oras!
Dau oricand o "cometa" in schimbul unei ninsori zdravane ca in povesti, cum erau ninsorile in copilarie!!!

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 27 Ian 2023 00:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Tudor !

Ai dreptate, era bine daca puteam observa cometa Z3 dar lucrurile nu au decurs deloc linear. A trebuit sa observ in ''zig-zag'' printre nori.
Poate ca as fi prins un moment cand cerul nordic s-a deschis dar acela este taman pe directia Primariei, a centrului, este inundat in lumina.

E foarte frumos ce ai spus, n-am mai vazut zapada de atata vreme.
Am mai scris despre asta; sunt fascinat de versul primului poet modern care, in doar cateva cuvinte, a spus ceva extrem de profund despre viata noastra si despre timp:

'' ...ou sont les neiges d'antan ...'' Francois Villon.

Mircea

Sus
tudor
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 09 Feb 2023 23:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Chiar acum vin de pe o strada din apropierea casei. Am iesit doar cu binoclul Zeiss SF 10x42 pentru a fi cat mai mobil si liber in miscari si fara pregatiri si trepiede suplimentare. Obiectivul meu a fost doar Cometa C/2022 E3. A fost foarte simplu de reperat aceasta cometa pentru ca stiam de pe harta ca este undeva cam la jumatatea distantei dintre Marte si steaua Hassaleh. Am observat-o usor cu vedere directa pentru ca "sarea in ochi" ca o nebulozitate destul de extinsa! Am facut si un desen cu cometa dar il voi pune dupa ce il voi trece pe curat

C 2022 E3 ZTF.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  976.43 kb
 Vizualizat:  de 2650 ori

C 2022 E3 ZTF.JPG

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 10 Feb 2023 00:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

tudor a scris:
.A fost foarte simplu de reperat aceasta cometa pentru ca stiam de pe harta ca este undeva cam la jumatatea distantei dintre Marte si steaua Hassaleh. Am observat-o usor cu vedere directa pentru ca "sarea in ochi" ca o nebulozitate destul de extinsa!

Multumesc!
Cred ca am vazut-o si eu, ca o "umbra", din balcon, cu 10x50. Cu micul 10x25 nicio sansa. Stiam ca e intre Hassaleh si Marte, defapt e cam la 1/3 intre Hassaleh si Marte. Se confirma pozitia dupa ce am consultat harta. In orice caz e foarte greu perceptibila, nu se vede un nucleu, desi cerul in Bucuresti arata o groaza de stele, dar e cam luminos.

Descriere:
https://theskylive.com/planetarium?obj=c2022e3#ra|4.811599229066493|dec|33.381494668406404|fov|28
 Marime fisier:  24.59 kb
 Vizualizat:  de 2640 ori

Sus
Armand Popa
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 13 Feb 2023 10:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi seara, am iesit cu binoclul Omegon 20x80 la observatii. Am ales un loc imediat la iesirea din oras, dar cu cer realtiv ok spre sud si sud-est. Am montat binoclul pe montura tip parghie binoculara construit in regim diy, si am trecut la observatii. Primul obiect a fost cometa C2022 E3 ZTF, care s-a vazut neasteptat de bine in binoclu (imagine asemanatoare ce am vazut in telescopul de 8" la cer bortle 3)

In continuare am observat (obiect/constelatie):
Roiurile deschise:
NGC752 and
M52 cas
NGC457 cas
M103 cas
NGC663 cas
M41 cma
NGC2345 cma
NC2362 cma
M44 cnc
M67 cnc
M48 hya
NGC2244 mon
M50 mon
NGC2264 mon
NGC2343 mon
NGC2236 mon
NGC1981 ori
NGC2169 ori
NGC1662 ori
M34 per
NGC957 per
NGC869/884 per
STOCK 2 per
NGC1342 per
M46 pup
M47 pup
NGC2423 pup
M93 pup
NGC1817 tau
NGC1807 tau
NGC1746 tau
NGC1647 tau

Roiul sferic M79 Lep

Galaxiile
M31 and
M32 and
M110 and
M77 cet
NGC2903 leo
M33 tri
M81 uma
M82 uma

Nebuloasele
M42 ori
M78 ori
M1 tau

Dublele Alcor-Mizar si M40

Planetele Jupiter, foarte bine vizibil in binoclu, inclusiv o banda pe disc si 4 sateliti, Marte, ca aspect sferic fara detalii si Uranus doar ca aspect stelar.

Din pacate, obiectivele binoclului au inceput sa se abureasca dupa aproximativ 2 ore de observatii, asa ca urmeaza sa ii confectionez niste parasolare sau poate chiar un sistem de incalzire pt obiective si oculare.
Binoclul Omegon 20x80 ma surprinde de fiecare data cand il scot la stele, e un instrument grab&go, care isi face treaba onorabil si ii poate oferi observatorului o sesiune de distractie pe cinste! Smile

Inainte sa imi strang jucariile si sa ma duc spre casa, am mai aruncat o privire pe cer si cu binoclul Carl Zeiss 8x30, pe care il port in masina cam tot timpul. Am observat si cu acesta cometa, care se vede mult mai slab decat in 20x80, dar mai bine decat 20x80 din centrul orasului.

Cu CZ-ul de 8x30 am observat roiurile din Auriga ( M36-37-38 ), M45, Hyadele, Melotte 111, Melotte 20, Cr41, NGC2281 si NGC1893 tot din Auriga.

326446450_927287074960435_8064147732267339106_n.jpg
 Descriere:
Binoclul 20x80
 Marime fisier:  153.8 kb
 Vizualizat:  de 2579 ori

326446450_927287074960435_8064147732267339106_n.jpg

325897665_902969677796769_3671477078647584020_n.jpg
 Descriere:
Binoclul pe montura parghie binoclulara (trepiedul pare mai slabut, dar face fata cu brio :) )
 Marime fisier:  224.17 kb
 Vizualizat:  de 2580 ori

325897665_902969677796769_3671477078647584020_n.jpg

T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 44, 45, 46  Urmatoare

Download topic
Pagina 36 din 46

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact