Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
img_9510_210.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 226934
Numar de utilizatori inregistrati: 2864
Cel mai nou utilizator inregistrat: murfos
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 552 la data de Mie Iun 26, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Einstein : Deformarea continuului spatiu-timp


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Fizica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Vizitator

MesajTrimis: 28 Sep 2022 03:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

CAdi a scris:
Sau mai bine nu , nu din punct de vedere fizic, ci al realitatii inconjuratoare .

Spatiul este in general un loc liber intre obiecte iar in cazul nostru intre corpuri cosmice .

Si acum vine intrebarea , cum se poate deforma acel spatiu sub influenta masei ?
Einstein a dat o formulare geometrică a gravitației !
Teoria ii da dreptate :
Ecuatiile lui (denumite ecuatiile lui Einstein,care sunt legate de un tensor) sunt o echivalenta
a legii gravitatiei lui Newton .
Pe scurt acest tensor se poate generaliza la un spațiu-timp curbat .

Aceasta este teoria ...
Dar practic se poate intampla asa ceva ?


Da se poate
Sus
Vizitator

MesajTrimis: 28 Sep 2022 03:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

CAdi a scris:


Acel Hiperspatiu cu dimensiuni superioare actualului Univers 4D este spatiul de la care pleaca
Teoria Big-Bang si in care se extinde Universul actual si care exista apriori .


P.S. Dupa cum stiti bosonii Higgs confera masa celorlalte particule elementare...


Acel hiperspatiu despre care vorbesti eu il numesc "Univers Orian" pe care il descriu in Teoria dinamică și ecuațiile generale ale câmpului gravitațional si este format din 6 dimensiuni, nu 3 cum zicea Newton nici 4 cum spunea relativistul Albert Einstein ,
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2477

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 28 Sep 2022 07:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Interesant:
- nu stim ce e masa dar stim cine o confera, il stim pe taicasu;
- nu stim ce este spatiul dar promovam hiperspatiul, sarim etape;
- nu stim cum arata o dimensiune dar stim cum sa le scoatem din joben.
- jonglam cu o matematica relativ complicata dar nu suntem in stare sa justificam micul pas si prezenta consistentei oricarui mediu fizic.

Cand inspiratie nu e, apelam la improvizatie, la postulate.
Exemplu: miscarea perfect circulara, filara.
Asa ceva nu este posibil nici macar la nivel teoretic, liniile, traseele, formele spatiului fizic sunt ilustratii miscate, fara contururi perfect delimitate, dotate cu necesara si suficienta durata de expunere.
De ce?
Simplu, pentru ca a fi perfect delimitat inseamna a fi sistem perfect inchis, neobservabil, nejustificabil, de empiric nici nu mai vorbesc.
Stiinta asa-zis exacta FIZICO-MATEMATICA poate fi toxica in masura in care promoveaza ideea exactitatii, continuitatii ca si nstrument de maxima intelegere, de maxima relevare a unei stari fizice.
Oricare stare fizica este dotata deja cu capacitatea de a percepe si aprecia propria situatie, interactiile si reactiile umplu si dau contur realitatii.
Oricare stare fizica este si un fin observator.
Ecuatiile si oricare partitura matematica nu au si nici nu pot avea in ADN-ul lor capacitatea de a percepe, de a se integra, de a se modela de sine statator.
Matematica este o limba moarta in absenta sinelui, este o limba intretinuta si toxica in masura in care, jucandu-ne cu ea nu mai putem sa o stapanim, sa o interpretam.
Exemplu: Cu oricate puncte am dota o linie, un plan, un volum, cantitatea neacoperita de puncte ar ramane mereu aceeasi.
Spatiul fizic si implicit campurile sale scot in evidenta existenta unui numar finit de repere (numarabile), sa le zicem puncte fizice relevante, puncte ce permit prin structura si mobilitatea lor sa conserve, sa transmita informatii atat de diverse incat sa mascheze natura lor comuna, sa o multiplice.
Dinamica nu este o simpla si banala miscare postulata in teorii si ecuatii matematice, poate fi fructificata in acest mod daca scopul o cere si daca nu este necesara o justificare amanuntita a prezentei si naturii ei.
In cazul de fata este recomadat sa tinem cont de toate caracteristicile spatiului fizic, inclusiv acelea de observator si interpret, altfel riscam sa ne marginalizam singuri, sa ne izolam de realitatea multidimensionala, multivalenta, extrem de potenta, de realitatea pe care tocmai dorim sa o intelegem atat de bine incat sa o putem prezenta si celorlelti.
Natura se intelege singura, reactioneaza in consecinta si astept cu nerabdare ecuatia care sa ii preia locul.
Sus
Vizitator

MesajTrimis: 28 Sep 2022 20:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

IACOB DUMITRU a scris:
Interesant:
- nu stim ce e masa dar stim cine o confera, il stim pe taicasu;
- nu stim ce este spatiul dar promovam hiperspatiul, sarim etape;
- nu stim cum arata o dimensiune dar stim cum sa le scoatem din joben.
- jonglam cu o matematica relativ complicata dar nu suntem in stare sa justificam micul pas si prezenta consistentei oricarui mediu fizic.


Haide sa-ti deschid mintea cu incetinitorul.

Esti de acord ca timpul nu trece la fel peste tot in univers?

Daca DA atunci putem postula ca intrun spatiu tridimensional exista si un sistem de coordonate Δt format din cele trei axe de coordinate Δt1, Δt2, Δt3 sitem pe care il putem mapa cu diferitele valori ale variabilelor temporale din acest sistem si atunci descoperim ca daca trasam niste geodezice temporale exista un camp temporal foartte bine definit ce infasoara fiecare particula din univers.

Acest camp defineste cum se misca, sau se deformeaza spatiul si particulele in acest spatiu-timp Orian in 6 diemnsiuni. Cu 3 dimensiuni temporale si trei diemnsiuni spatiale.

Acest camp in "Teoria dinamică și ecuațiile generale ale câmpului gravitațional' la care lucrez si va fi publicata in curand eu il numesc continuul spațiu-timp Orian si defineste "Universul Orian", univers care bineinteles este un univers ipotetic si matematic insa acest univers este foarte asemanator cu universul in care traim noi.

Eu nu scot dimensiunile din joben cum spui dumneata domnule IACOB DUMITRU ci din realitate.

Fisica este știința care studiază proprietățile și structura materiei, formele de mișcare ale acesteia, precum și transformările lor reciproce. Daca am inceta vreodata sa studiem natura ar inceta si progresul. Toti pasii importanti pe care omenirea ia facut pana in ziua de astazi au fost mereu mici si cu ezitari insa fizica si matematica sunt stiintele cele mai importante, care nu intamplator astazi ne permite sa comunicam prin internet, si sa calatorim prin sistemul solar, maine mai mult ca sigur ne va permite sa calatorim prin tot universul.

Adevarul este ca nu stim cate dimensiuni are realitatea insa cu siguranta sunt minim 6.

Toate limitele din natura nu sunt altceva decat examene de constiinta pe care omenirea trebuie sa le faca pentru a trece mai departe. Poate ca in realitate nu sunt doar 6 dimensiuni in realitatea in care traim, poate ca sunt mai multe, insa acesti pasi pe care-i facem acum ne vor ajuta sa intelegem ce este dincolo de aceasta limita.

Teoria dinamică și ecuațiile generale ale câmpului gravitațional, deschide doar un nou capitol in fizica teoretica, capitol ce bune bazele intelegerii structurii spatiului timp in care traim.
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2477

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 29 Sep 2022 10:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Observ ca realitatea este inzestrata cu aroma de tupeu excesiv, nu e rea cu conditia ca picioarele si mintea sa pastreze un minim iz de modestie.
Universul in sine (spatiul fizic) si oricare camp al sau releva si intretine aspectul de scurgere naturala a timpului, diferita in oricare loc si moment al sau, teoria asimetriei sau a detaliilor elaborata de mine se bazeaza tocmai pe acest omniprezent aspect, sustine faptul ca toate scurgerile temporale sunt de tip unda-corpuscul, sunt ceasuri naturale cu imprecizie obligatoriu diferita de zero, diferita de la un ceas la altul si de la un moment la altul, isi ajusteaza propriul ticait, corecteaza sistematic in plus sau minus imprecizia, nelipsita eroarea, nedeterminare in functionare.
Spatiul imaginat de dumneavoastra este mai sarman decat Pinochio, este nenatural, desi neinsufletit abia asteapta sa fie cartografiat, de un RMN multidimensional nici nu poate fi vorba, sincer nici nu stiu ce ati vazut la el si de ce il promovati.
Oricare particula din Univers este atat ceas cat si componenta, rotita a altor ceasuri, scotind prin absurd din context un ceas natural, existenta si imprecizia sa nu se mai justifica, nici existenta celolalte ceasuri, a intregului, de aici si ideea de multidimensionalitate, de variabile si multivariabile.
Mic fiind, ma hraneam cu matematica si in somn, pacat omenesc, de ce va amintesc acest aspect ?
Pe orice bucata de hartie puteti sa inchipuiti un sistem de axe, in cazul dumneavoatra ati ales coordonate de o natura care nu au legatura cu realitatea (nu au legatura cu natura), de ce ?
Realitatea, mediul generat de scurgerea diferita si diferentiata a timpului este eminamente si prin definitie curb, adica este relevat sau releva doar imprecizii in determinare, doar schimbari, doar corectii dominate si ele de imprecizie, doar actiuni si implicit acceleratii privind valorile acestor variabile, din cate cunosc eu simplul ∆t nu are nici pe departe aceasta calitate, aceasta natura, aceasta capacitate, aceasta abilitate.
Ati fi fost cu siguranta ceva mai apropiat de realitate daca tinind cont si de acest detaliu, ati fi ales ca si coordonate niste variabile ∆v, ∆a sau ∆p, timpul fizic se scurge cu o viteza diferita si diferentiata creind astfel ceea ce noi numim distantiere, lungime, contur volumic, paronamare, mediu absolut neomogen, absolut asimetric, cu locatii marcate tocmai de aceasta scurgere tempo-spatiala sa ii spunem acum atata vreme cat avem certitudinea ca scurgerile temporale reale genereaza actiuni si implicit spatiu necesar, genereaza autocontrol, martori consistenti si consecventi prin conservarea si relevarea unor relatii fizice/corpusculi spatiu/timp, unor variabile, unor imprecizii numai bune sa asigure substratul unor informatii si implicit al interactiilor, al dialogului, substratul cuvantului cum ar spune un stramos al nostru.
Natura este o permanenta observare a schimbarilor intretinute de imprecizii in determinare, nimic nu ii poate scapa, asa se justifica si aparitia modestelor si necesarelor noastre observatii.
Natura contorizeaza imprecizii in determinare, observa si creeaza observatori pe masura actiunilor si cerintelor sale, constientizeaza in mod diferit functie de fiecare tip de observator, mereu cu abateri, cu imprecizii, cu nelamuriri, cu orgolii si alte moduri de exprimare, de comunicare, de observare, de deschidere variabila a mintii.
Oriunde va uitati sau cercetati aveti ca imagine etalarea mai multor timpuri si implicit viteze de scurgere ale sale, interconectate si insiruite fac si transmit un mesaj o observatie.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3553Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 29 Sep 2022 11:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

atentie ne aflam aici la ospiciul pseudo ganditorilor micro stiintifici .. dar din pacate nu realizeaza ca nu sunt in stare sa proiecteze nici clanta de la un autoturism Laughing
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2477

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 29 Sep 2022 12:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc domnule Stanescu, uitasem ca am studiat ani de zile desenul tehnic la cel mai inalt nivel si in gama sa completa, uitasem ca parte din viata am lucrat in proiectare, pe bani buni, nici nu stiu cum i-am pacalit! Cred ca toleranta era mai mare, eram familiarizati cu ea, intre timp aceasta notiune si-a pierdut din conotatii.

Ma bucur ca ati perceput chintesenta spuselor mele, natura naste numai ganditori imperfecti, e singura solutie teoretica, practica este dovada sa vie, fiecare parere este legitim diferita, ospiciu modern, fara frontiere, in epansiune, ofertant chiar si pentru cei care incearca sa faca doar haz.

Atata s-a putut, STIINTA unora pacatuieste afisind ignoranta in fata micilor detalii, micilor erori, imperfectiunilor justificate, legitime.
Sus
Vizitator

MesajTrimis: 29 Sep 2022 16:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stanescu Octavian a scris:
atentie ne aflam aici la ospiciul pseudo ganditorilor micro stiintifici .. dar din pacate nu realizeaza ca nu sunt in stare sa proiecteze nici clanta de la un autoturism Laughing

Domnule Stanesc Octavian cu tot respectul ultimul proiect public realizat de mine este Ștrandul din Hunedoara, proiect realizat cu titlu gratuit ca un cadou pentru comunitate.

E cu mult mai mult decat o clanță, nu mai vorbesc despre cele private ca sunt acoperite de clauza de confidențialitate. https://m.facebook.com/100063747481115/

Daca însă vreti sa știți mai multe despre Câmpul Gravitațional puteti accesa Wikipedia unde am scris un articol pe subiect https://ro.wikipedia.org/wiki/C%C3%A2mp_gravita%C8%9Bional
Teoria dinamică și ecuațiile generale ale câmpului gravitațional o voi publica în curând într-o publicație de specialitate. Aici discutam doar pe marginea unor subiecte in principiu.
Cu stimă.
Sus
Vizitator

MesajTrimis: 29 Sep 2022 17:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

IACOB DUMITRU a scris:


Ati fi fost cu siguranta ceva mai apropiat de realitate daca tinind cont si de acest detaliu, ati fi ales ca si coordonate niste variabile ∆v, ∆a sau ∆p, .


Da domnule Iacob fiecare axa a timpului o putem nota cu ∆t1, ∆t2, ∆t3 sau ∆tx, ∆ty, ∆tz (sau cu orice alte simboluri asta este irelevant) si fiecare dintre valorile acesteia este o variabila temporala care determina scurgerea timpului pe acea axa, Ma bucur ca ati inteles bine.

Din cele trei variabile de pe ficare axa rezulta o alta variabila pentru fiecare punct din campul dinamic al timpului, punct ce are o corespondenta in spatiul tridimensional fizic si determina curbura scalară sau densitatea lagrangiană⁠ a unui punt de pe geodezica temporala. Variatia metricii se schimba o data cu schimbarea pozitiei in spatiu-timp si o data cu densitatea lagrangiană⁠ determina variatia marimilor fizice ale particulelor studiate din sistem. Astfel de exemplu un corp cu greutatea de un kg pe pamant va avea o greutate diferite pe alta planeta. Sau un balon la o anumita altitudine va avea un alt volum la alta altitudine pe aceasi planeta. Toate marimile fizice ale particulelor(corpurilor) variaza in functie de variabila temporala a corpului studiat in relatie cu variabila temporala locala in vecinatatea carioa acel corp se afla. Astfel in astrofizica marimile fizice caracteristice corpurilor devin de fapt niste variabile nu mai sunt niste simple constante.

Motivul. pentru care se induce o pseudo-forta gravitationala este dat de diferenta temporala de distorsiune dintre suprafetele geodezice ale campului temporal caracterestic fiecarei particule sau grup de particule (corpuri) din univers.

Teoria dinamică și ecuațiile generale ale câmpului gravitațional explica si de ce in universul timpuriu cand materia era foarte densa nu sau format gauri negre in care sa colapseze toata materia provenita din bing-bang. De exemplu Raza Schwarzschild (denumită uneori și raza gravitațională) este o rază caracteristică fiecărei mase insa in fizica teoretica actauala nu se tine cont de variabila distorsiuni temporale locale a obiectului studiat si implicit rezultatele sunt eronate, Pseudo-fortele gravitationale induse de disttorsiunea spatio-temporala in diferite locatii din spatiul-timp difera in functie de densitatea lagrangiană locala⁠.

Un exemplu concret este mareea. Aceasi pseudo-forta gravitationala a pamantului induce in aceasi locatie pe pamant un nivel al marii diferit in functie de pozitia lunii a soarelui si implicit al pozitiei sistemului solar in calea lactee. Campul gravitational compus intre aceste corpuri sau grupuri de corpuri determina o forma diferita a suprafetelor geodezice relative fiecarui camp in parte. Iar daca sistemul solar de exemplu ar fi mai aproape de centrul galactic sau pe langa o gaura neagra de exemplu aceasi variabila temporala determinata de densitatea lagrangiană locala caracteristica pamantului s-ar schimba foarte mult. este suficient folosirea unui ceas si ecuatiile generale dianmice ale campului gravitational pentru a determina densitatea lagrangiană locala⁠. a unui sistem. Voi publica in curand Teoria si veti putea verifica calculele mele.

De asemenea din Teoria dinamică și ecuațiile generale ale câmpului gravitațional rezulta si forma si viteza de rotatie ce o are campul gravitational al unui corp sau grup de corpuri de exemplu Calea Lactee sau clustere de galaxii iar in rezultatele mele nu-mi da eroarea de "80% Materia "întunecată" ce a fost postulată, ca o materie lipsă, de către Fritz Zwicky în 1934"si nici alte materie exotica sa energii intunecate si precum mintile acestor oameni. O formula care da asemenea erori pentru a fi acceptate in fizica voua nu va dat niciodata de gandit? E ca si cum ti-as spune eu la piata ca un kg de cartofi costa 1 leu iar doua kg costa 10 lei o sa ma intrebati bine va dau 10 lei dar trebuie sa mai puneti inca 8kg de cartofi.

Si tot din "Teoria dinamică și ecuațiile generale ale câmpului gravitațional" rezulta si viteza reala de expansiune a universului nu doar cea aparenta. Orice corp din univers are o viteza reala cu care se deplaseaza prin campul gravitational si una aparenta relativa la observator ce depinde de asemenea de distorsiunea temporala locala a observatorului nu doar de pozitia sa fata de obiectul observat si de campul sau gravitational relativ.

Variabila distorsiuni temporale locale ∆t caracteristica fiecarei particule se schimba in relatie cu celelalte variabile ale corpurilor din imediata vecinatate, motiv pentru care nu exista o constanta asa cum o determina Albert Einstein. El introduce o constanta universala in formulele lui pentru asi corecta erorile.

Lucru care este total ignorat in fizica teoretica actuala, iata de ce dinamica și ecuațiile generale ale câmpului gravitațional sunt importante in Astrofizică si deschid un nou capitol in Fizica Teoretica.

In Teoria relativității generale publicată de Albert Einstein în 1916, se descrie gravitația ca o proprietate a geometriei spațiului și timpului in 4 dimensiuni, insa descrierea este insuficienta cand de fapt universul in care traim poate fi descris in minim 6 dimensiuni pentru a avea rezultate predictibile in conformitate cu realitatea.

Iata de ce am introdus geometria Oriana in 6 dimensiuni pentru a descrie metrica campului gravitational si ecuatiile generale dinamice caracteristice spatiului-timp Orian.

Va multumesc domnule IACOB DUMITRU pentru intrebare.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Fizica Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5

Download topic
Pagina 5 din 5
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact