Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
eclipsa_turcia_3.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235031
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Chesire

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 20 Ian 2008 16:01 Download mesaj
Titlul subiectului: Chesire
Raspunde cu citat (quote)

Am o mare nelamurire in legatura cu un model de chesire care se comercializeaza acum si pe care il puteti vedea in imaginea de mai jos.
As vrea sa-i rog pe cei care cunosc acest model de chesire sa-mi spuna si mie care a fost ratiunea sau folosul sa faca prima parte a tubului (care intra in focuser) pe un diametru de 30.7 mm?
Incercand sa verific colimarea unui refractor cu acest dispozitiv montat direct in focuser am reusit cat de cat sa-l centrez pe al doilea diametru (31.6 mm) care printre altele fiind spus nu corespunde nici el standardului de 1.25".
Daca in schimb vreau sa verific colimarea unei diagonale sau a unui instrument cu grup de lentile corectoare de camp montate la iesire nu mai pot face lucrul asta din cauza imposibilitatii de centrare corecta a dispozitivului pe primul diametru.

In general standardul 1.25" corespunde marimii 31.75 mm, iar din multele masuratori de pana acum am observat ca in general marimea portocularelor se face pe 31.8 mm iar barelele majoritatii componentelor pe 31.7 mm, ansamblul rezultat avand un joc de 0.1 mm pe diametru ceea ce pe o lungime de 20-25 mm a unui barel asigura o precizie satisfacatoare de centrare.

Este cumva dispozitivul chesire de mai jos fabricat pentru alceva si din greseala a ajuns sa fie comercializat si pentru standardul 1.25" al instrumentelor astronomice?
Stie cineva dintre voi care e misterul?

Chesire.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  25.06 kb
 Vizualizat:  de 7483 ori

Chesire.jpg

Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 20 Ian 2008 16:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu e nici o greseala. Ocularele Chesire se fac in mai multe locuri in China, unele la standarde mai bune, unele mai laxe. Este o fabrica in China care face oculare cu un diametru putin mai mic decat cel 1,25" standard si banuiesc ca Chesire-ul acela cel mai probabil vine de la fabrica respectiva. Am 2 oculare Plossl noname si tubul ocularelor este mai ingust decat normal cu vreo 1mm poate, incat trebuie strans surubul focalizatorului mai mult decat la celelalte oculare si ocularul e descentrat in focalizator. Insa un Chesire facut intr-o fabrica mai de renume, precum cele de la Sky-Watcher sau Celestron, sunt pe standardul 1,25".

De aceea eu nu recomand nimanui cumpararea de accesorii sau chiar si instrumente noname sau cu branduri de care nu a auzit nimeni. Acestea nu sunt facute totdeauna la aceleasi standarde sau provin din cine stie ce fabrici din China in care nu un nivel minim consistent de calitate conteaza, ci pretul mic si volumul vanzarilor. Un brand recunoscut pus pe un telescop sau un accesoriu iti garanteaza un nivel de calitate, astfel ca nu ai surprize. In Romania se vand multe accesorii si instrumente cu tot felul de denumiri, cu imagini si caracteristici uneori inselatoare (nereale, luate de la alte accesorii, insa la achizitionare clientii primesc de multe ori un noname total diferit de imagine). Asa ca pentru siguranta luati ceva "de firma" recunoscuta.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Ian 2008 17:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru raspuns.
Se pare ca ai dreptate... Sad Sad Sad
Relaxate standarde mai au chinezii astia daca pierd pana la 1 mm pe drum... of, of...
Ce ma intristeaza e faptul ca l-am cumparat drept chesire Sky-Watcher... nu am vrut sa dau numele firmei de la inceput ca sa nu aduc vre-un prejudiciu cuiva... ma rog... asta este.

CollimatorZ.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  69.09 kb
 Vizualizat:  de 7457 ori

CollimatorZ.jpg

Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 21 Ian 2008 10:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
referitor la acest mister al dimensiunilor am avut si eu aceasi problema cu un colimator laser de la Antares (la care chiar laserul este decentrat). Aceasi problema a diametrului redus.
Dar acest lucru nu inseamna ca nu se mai poate utiliza. Daca diametrul colimatorului este mai redus decat cel al portocularului atunci poti rezolva relativ elegant aceasta problema cu banda adeziva subtire pe care o lipesti pe tub dar in asa fel incat capetele benzii sa nu se suprapuna.
Cel mai bine pui atat de multa banda pana cand colimatorul nu mai intra singur in focusor ci trebuie un pic ajutat cu mana. Daca pui prea multa banda aceasta va fi taiata de focusor si se aduna pe tub ducand la decentrare.
Nu folosesti suruburile de fixare ci pui tubul optic astfel incat focusorul sa fie aproape perfect orientat vertical iar focusorul sa fie orientat in sus. In mod normal acum colimatorul ar trebui sa se gaseasca centrat in focusor.
La aplicarea benzilor adezive, daca trebuie aplicate mai multe folii ai grija ca sa le aplici alternativ si aici ma refer la faptul ca partea neacoperita cu banda a tubului sa se gasesca pe centrul benzi abezive cu numarul doi. Astfel diferentele se echilibreaza.
Sper sa te ajute

Numai bine
Emil
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Ian 2008 21:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Emil Smile

Gata, am dres busuiocu' Very Happy
Am luat un span de pe primul diametru si apoi am confectionat o bucsa din dural cu exteriorul pe standardul 1.25" care sa intre fix pe noul diametru.
Am prevazut pe aceasta bucsa si un opritor anti ..... astfel incat dispozitivul chesire sa nu mai poata aluneca in interiorul portocularului.
Toleranta exteriorului am ales-o minima pentru dimensiunea de 1.25" astfel incat dispozitivul intra acum in adaptor de 1.25 sau portocular cu alunecare stransa si fara joc.

Atentie mare la ce cumparati!!!
Cred ca topicul poate fi inchis.

Modificare Chesire.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  34.52 kb
 Vizualizat:  de 7238 ori

Modificare Chesire.jpg

Sus
florin_astro
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006

MesajTrimis: 22 Ian 2008 23:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

nice work.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 23 Ian 2008 11:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Absolut profesional rezolvat Smile

Nici eu nu stiu, de ce se construesc 2 diferite diametre la un instrument dedicat la o masura "normata". Aceasta masure de 1,25" se gaseste la multe instrumente de diferite Brands, pentru mine nu este o explicare, ca poate exista diametre de portoculare diferite. Asa de mare nu are voie sa diferenteaza diametrele, 0,1mm ar trebui sa fie max. toleranta.
Eu prefer sa lucrez cu Chesire date de la Skywatcher, care arata inca alt fel ca asta aratat de tine. Este mai scurt, din plastic si nu are un alt diametru pe langa ala de 1,25" si nici crucea aia in fata.
Personal crucea nu o folosesc.

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2008 13:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Existenta celor doua diametre a fost si marea mea nelamurire initiala.
Poate ca mai exista vre-un standard intern chinezesc apropiat ca valoare de 1.25" asa cum zice si SKW, sau cine stie...
Existenta crucii (reticulului) se explica prin faptul ca acest dispozitiv combina de fapt un Chesire obisnuit (scurt) cu un Sight tube (mai lung si cu reticul) lucru ce poate fi util in unele cazuri.
Oricum existenta reticulului nu deranjeaza.
Dupa modificarea operata merg pe toleranta minima la alunecare si verificarile pe care le-am facut aseara m-au convins de utilitatea acestei tolerante Very Happy
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 01 Mar 2008 19:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista o situatie in care se executa trepte de diametre diferite la piesele cilindrice.Este vorba de asamblarea mobila a doua piese cilindrice in sistem ajustaj alunecator.Deoarece campurile de tolerante ale celor doua piese au ca limita cota nominala a ajustajului alunecator(la alezaj/portocular limita inferioara iar la arbore/ocular limita superioara),asamblarea este dificila.De aceea se obisnuieste ca arborele sa aiba o scurta portiune de 3-5mm lungime de forma conica sau,mai simplu ,cilindrica.Dar conicitatea ,sau diferenta de treapta ,este aici de trei pana la cinci sutimi de mm,pentru a facilita centrarea pieselor.Nu de ordinul milimetrilor.Lumea va plati scump ''miracolul'' chinezesc.Mircea
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum