Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
med_gallery_37398_8896_282197.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 229903
Numar de utilizatori inregistrati: 2892
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Don
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Whirlpool galaxy (Galaxia Volburei) - M51 - varianta noua

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021

MesajTrimis: 20 Apr 2022 15:18 Download mesaj
Titlul subiectului: Whirlpool galaxy (Galaxia Volburei) - M51 - varianta noua
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua.
Dupa vreo 2 incercari nereusite de a surprinde una dintre cele mai frumoase galaxii (din punctul meu de vedere), am recalibrat setup-ul si am cautat sa elimin erorile.
Principalele erori, se pare, erau legate de calibrarea slaba pe axa de declinatie (atarna mult in fata obiectivul, ceea ce ma obliga sa am expuneri de maxim 60 sec si tot nu aveam stele circulare). De asemenea prelucrarea ulterioara era extrem de defectuoasa.
Acum s-au mai reglat putin ...
Stelele au iesit initial destul de rotunde, insa mari...prea mari. Nu-mi dau seama ce le-a facut sa fie asa de mari. Ma gandeam ca poate focalizarea mea nu a fost prea buna. Apoi, folosind Morphological Transformation din PI, stelele s-au micsorat dar si-au pierdut forma rotunjita.

Noaptea trecuta (19 aprilie) am avut vreo 3 ore de cer senin si am profitat de ele in zona Valcea, cer Bortle 4.

Timp: 3.2 ore
Gain: 101, Temp: -20C
Obiectiv Sigma 150-600 la 600 mm; F/8.0
ASI 533 MC-PRO + filtru Optolong LPro
SkyGuider PRO cu iPolar
Soft: PixInsight + Photoshop

Cadre:
20 x Flats
Ligths: 31 x 3 min + 50 x 2 min

Cred ca focusul obiectivului putea fi mai bun ...
Noptile urmatoare sper sa refotografiez tot M51 insa cu filtru LXtreme (Ha+O) din care sa extrag doar canalul de Ha si sa-l suprapun peste poza initiala...ar fi prima oara cand as incerca asta, cu scopul de a adauga putin rosu in galaxie.

De putina vreme am inceput sa folosesc ASIAIR+ ceea ce-mi permite sa gasesc mult mai repede pe cer orice tinta. Nici nu vreau sa-mi amintesc vara trecuta cat timp pierdeam incercand sa gasesc si apoi sa incadrez o galaxie la 600 mm facand totul ochiometric. Acum totul se rezolva in maxim 15 min.

M51_final_crop_mai_negru_vers2_astronomy.jpg
 Descriere:
Varianta cu stelele micsorate in PI
 Marime fisier:  385.64 kb
 Vizualizat:  de 2519 ori

M51_final_crop_mai_negru_vers2_astronomy.jpg

M54_vs5_negru_astronomy.jpg
 Descriere:
Varianta cu stelele estompate
 Marime fisier:  377.37 kb
 Vizualizat:  de 2505 ori

M54_vs5_negru_astronomy.jpg

Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 20 Apr 2022 18:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Super! Stelele pot fi mari atat din cauza unei focalizari imperfecte (cum verifici focalizarea? Ai masca Bahtinov?), cat si din cauza unui seeing prost. La focala de 600mm ai o rezolutie de 1,29 arcsec/px care cere totusi un seeing mai bun. Eu a trebuit sa renunt la multe capturi din cauza asta.
MorphologicalTransformation din PI are limitele lui, nu poate face minuni. Daca este aplicat de prea multe ori si "amount" prea mare, stelele nu mai arata bine. Mai ajuta si putina Deconvolutie inainte de "stretch", dar trebuie sa ai grija sa nu apara artefacte.

Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2022 11:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc.

Focalizarea o fac "vizual". In sensul ca fac mai multe poze diferite, dau zoom in ele pe tableta si aproximez care este mai buna. Am incercat sa folosesc pentru prima oara o masca Bahtinov chiar in noaptea cand am facut aceste imagini, insa m-am lovit de cateva probleme: forma aceea ca un X aparea doar daca expunerea era de cateva secunde (20-30-60s), ceea ce imi ingreuna procesul. Dura cam mult. In plus forma aceea de X nu era usor vizibila pe tableta....nu-mi dau seama de ce. Am observat ca, cu cat am o expunere mai lunga, cu atat forma de X este mai vizibila. In final am aproximat focusul...
Probabil, greseala mea a fost sa folosesc masca asupra stelelor care urmau a fi fotografiate, pt. ca tocmai facusem incadrarea tintei. Cred ca ar fi trebuit sa fac focusul folosind masca asupra altor stele foarte luminoase de pe cer si abia apoi sa fac incadrarea tintei. O sa mai incerc s-o folosesc, mai ales ca se anunta cateva nopti senine.

In final, cea mai buna metoda de micsorare a stelelor a fost sa impart imaginea in doua folosind STARNET2 in PI: poza_fara_stele si poza_doar_cu_stele. Poza doar cu stele am incarcat-o in Photoshop unde i-am micsorat stelele, apoi am reincarcat-o in PI, iar aici am generat poza finala in PIXELMATH folosind: poza_fara_stele + 0.8*poza_doar_cu_stele

Dar ce este acest seeing? Este o marime care se poate calcula ? Daca da, cat ar trebui sa fie optim ?
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 21 Apr 2022 13:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Seeing-ul este turbulenta atmosferica (FWHM este o metoda de masurare). Poate fi variabila in timpul noptii si depinde si de altitudinea tintei (lumina de la tintele joase trebuie sa treaca prin mai multa atmosfera). Valoarea medie este in jur de 2-2,5". Unul bun este sub 1". Peste 3", daca faci poze la focala mare (mai bine zis daca ai o rezolutie camera+focala de sub 1arcsec/px) mai bine te lasi pagubas. In special daca tragi luminanta sau cu OSC camera. Daca tragi banda ingusta si nu ai nevoie de stele, iar nebuloasa nu are detalii fine, poti trage si cu seeing mai prost, stelele le poti adauga din alta captura mai buna.
-Focalizarea cu Bahtinov se face pe stele luminoase, cu functia de "autostretch" activata in softul de captura. Daca tragi banda ingusta, expunerea poate fi de 2-3sec. Exista un soft gratis de evaluare a focalizarii cu Bahtinov (Bahtinov Grabber). Unele softuri de captura au propria metoda de evaluare, atat pentru Bahtinov, cat si fara masca (masurarea HFR), in mod automat, daca ai motorizat focuserul si daca poate fi controlat prin USB.

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 21 Apr 2022 18:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incearca in live view zoom maxim poate vezi patternul de difractie, ar trebui sa mearga pe stele mai stralucitoare, posibil si in vizor sa vezi ceva.
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2022 18:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Incearca in live view zoom maxim poate vezi patternul de difractie, ar trebui sa mearga pe stele mai stralucitoare, posibil si in vizor sa vezi ceva.

Cand foloseam Canon 7D utilizam functia Live View. Acum folosesc ASIAIR+ si ASI 533 care afiseaza totul pe telefon/tableta. Cred ca problema a fost ca nu am cautat niste stele foarte stralucitoare. Si inca un aspect: am folosit filtrul Optolong LPro (cred ca si acesta a mai redus din luminozitate).
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2022 18:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pt. explicatii. O sa mai studiez treaba cu "seeingul" si o sa incerc sa mentin totul cat mai simplu, adica sa ma folosesc doar de interfata de la ASIAIR+. Exista acolo o functie autofocus, care, insa, nu m-a ajutat pana acum prea mult. O sa caut sa vad daca este afisata pe undeva FWHM ... momentan am gasit afisata doar informatia despre steaua de ghidare la care afiseaza SIZE + PEAK. In plus am vazut ca poate estima media marimii stelelor dintr-o poza (am avut cam 3.56 (4.81")).

PXL_20220420_192009785.jpg
 Descriere:
Interfata pentru ghiadj din ASIIAR+: se vede in partea din dreapta sus un grafic rosu "Guide Star" care afiseaza 2 marimi (size=3.55 si peak=68)
 Marime fisier:  1 MB
 Vizualizat:  de 2413 ori

PXL_20220420_192009785.jpg

Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 21 Apr 2022 19:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu folosesc KStars, si acolo am o functie de autofocus, o pun pe loop si pot sa maresc imaginea astfel incat sa vad paternul de difractie cand modific focusul.

Aici scrie ca este ceva asemanator la ASIAIR+
https://www.facebook.com/groups/ASIAIR/posts/1596245660538651/

Poate ajuta.

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Apr 2022 14:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am reincercat sa focalizez folosind masca Bahtinov. A mers mai bine de data asta, steaua fiind mult mai luminoasa...insa tot nu se vede extrem de clar acel pattern. Practic, aproximez eu acel pattern cautand sa fie cat mai simetric "X"-ul. Oricum incep sa ma obsinuiesc. Probabil trebuie sa aleg o stea si mai luminoasa. De asemenea, am observat ca trebuie sa modific putin histograma, facand imaginea mai putin luminoasa.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum