Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
mare_vaporum.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233883
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Pareri Orion SkyQuest XT10i - 10"

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tarhon
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Iul 2021

MesajTrimis: 04 Feb 2022 18:36 Download mesaj
Titlul subiectului: Pareri Orion SkyQuest XT10i - 10"
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua,

Ma gandesc sa fac upgrade de la Dobson-ul meu de 152/1200 si sa achizitionez un Orion SkyQuest XT10i - 10" datorita avantajelor oferite de un telescop cu apertura mai mare dar si a PushTo-ului.

As vrea o opinie, va rog referitor la urmatoarele aspecte:

1) Daca tehnologia PushTo-ului este una de incredere (in timp)
2) Daca oglinda este ok (am citit diverse pareri legate de materialele utilizate la constructia ei)
3) Orice alta parere este bine venita

Link telescop:
https://www.teleskop-express.de/shop/produ...cator.html

Multumesc!
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 04 Feb 2022 18:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

1. Trebuie sa te documentezi ce inseamna defapt push-to
2. Depinde de noroc, parerea mea
3. As incerca si varianta https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=212489#212489

Ai cer negru ca sa poti beneficia la maxim de o apertura mare? Actualul Dobson te nemultumeste?
Sus
tarhon
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Feb 2022 09:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut si multumesc pentru raspuns.

1. M-am documentat, am citit despre sistem si stiu ca pot fi precise in mediul industrial. Speram ca dau peste cineva care are si poate da mai multe "detalii" sau contra indicatii daca ar fi cazul.
3. L-am vazut, este prea mare, nu incape pe bancheta din spate Smile) (multumesc pentru sugestie)

Conform "Light Pollution map" pot ajunge intr-o zona cu Bortle 3 (unde deja merg cu actualul telescop).
Actualul Dobson nu are nimic doar ca am citit si inteleg principiile unei aperturi mai mari (mai multa lumina colectata - mai multe detalii).

Caut un Push-To pentru ca nu vreau sa ma apuc de astrofotografie ca sa ma duc spre un Go-to dar in acelasi timp vreau sa am satisfactia ca daca nu gasesc ceva cu ajutorul atlasului stelar, la final de sesiune, sa plec de acolo cu bucuria ca am reusit sa vad ceva. Ca sa nu fiu inteles gresit, nu vreau sa renunt la curba de invatare intrucat este parte din hobby si imi place sa imi pun mintea la contributie si sa stau cu atlasul si rigla masurand distante dintre obiectele ceresti, dar revin la "bucuria de la finalul serii" in cazul in care nu reusesc sa gasesc ce intentionez.
Sus
Armand Popa
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017

MesajTrimis: 07 Feb 2022 10:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

salut
Eu folosesc varianta de 12" al acelui telescop. Sunt foarte multumit de el!
Acel push to in schimb mie personal!, mi se pare ceva complet inutil asa ca eu l-am demontat. Mi se pare inutil din mai multe motive, dar cele principale:
-la modelul acesta, ecranul consolei de mana lumineaza verde intensiv!!! practic te cam orbeste
- da rateuri de 2-3 campuri daca nu e perfect alinat setat etc.
-pierzi mult timp cu alinierea
-e mult mai usor si mai rapid sa folosesti un atlas si cautoator (sau skysafari sau orice alt atlas digital)

Succes!
Armand

T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Feb 2022 13:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte corecte observatiile legate de ecranul luminos.
Daca ar fi sa aleg ceva electronic pentru telescop ar fi motorizare/tracking, e util mai ales la magnificatii mari. Chiar daca handcontrolerul beculeste se poate acoperi cu un scoci.
Dimensiunea se mai poate combate, de ex. cu un tub colapsabil, ca de ex.: https://www.skywatcher.ro/telescoape_dobso...tcher.html
Din pacate sistemele goto/push to necesita aliniere in pol ca sa mearga, si ca sa faci alinierea trebuie sa aloci timp de fiecare data + sa cunosti stelele ca sa poti ajuta telescopul sa-si dea seama de orientare.

tarhon a scris:
3. L-am vazut, este prea mare, nu incape pe bancheta din spate Smile) ..
Asta e (mult) mai scurt, dar trebuie sa ii construiesti o montura dobson:
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=212401#212401
Sus
tarhon
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Feb 2022 17:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

Trebuie sa recunosc ca am cateva indoieli legate de telescoapele cu flextube (cum ar fi: trebuie colimat mai des?, riscul de a intra praf si de a deteriora oglinzile este mai mare?) dar nici nu am cautat informatii intrucat un telescop cu distanta focala de 1200 imi intra fara probleme in masina. Dar sugestia ta "valy" m-a facut sa imi doresc investighez mai mult acest tip de telescop desi vad ca are GoTo si cum nu imi doresc sa fac astrofotografie, nu as da diferenta de bani (cu aproape 2000 lei imi iau 1/2 oculare chiar bune).

Cat despre aliniere, la fel, nu imi fac probleme deoarece stelele importante le stiu si intotdeaua verific cu aplicatiile de pe telefon ca sa fiu sigur ca sunt unde trebuie.

Cat despre timp, la ce interval te referi? Din ce am vazut trebuie pozitionat pe verticala (1 punct) dupa care trebuie introdus si aliniat cu 2 stele (2 puncte). Ma gandesc eu, ca nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 minute toata treaba asta. Dar nu am experienta legat de aliniere si atunci am indoieli daca chiar imi va lua 5 minute Smile.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 08 Feb 2022 02:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

tarhon

Daca vei observa stele duble cu separatie mica sau chiar subarc, va trebui sa faci colimare de fiecare data cu un ''flex tube''.
Daca te vei multumi cu 100x si 150x, nu cred ca trebuie colimare de fiecare data.
Am facut odata observatii cu un flex tube de 10''. L-am carat impreuna cu nepotul de la etaj, pe scari, am trecut prin doua usi si l-am mutat de mai multe ori in timpul observatiei.
Fara recolimare si tot am observat planetare la vreo 200x.
Dar fiind doua persoane, nu l-am busit niciodata.
Tu, daca vei fi singur, il vei busi, nu am indoieli. Telescopul despre care vorbesc e foarte greu,vreo 40 kg in total parca.
Nu era push-to ci go-to. Cel mai mare dezavantaj al monturilor go-to este ca nu au ambreiaje.
Ori folosesti montura go-to ori nu observi, nu au optiunea manuala.
Daca go-to are probleme sau ai dificultati de setare = iar nu observi.

De aceea eu cred ca varianta push-to e mai buna.

Despre durata setarii: e ca la oricare abilitate.
Depinde de exercitiu. Daca-l vei face rar, va dura mult.
Daca-l vei face frecvent, va dura putin.

Succes, Mircea

Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Feb 2022 03:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

tarhon a scris:
.. desi vad ca are GoTo si cum nu imi doresc sa fac astrofotografie..
Dar dece legi goto-ul de astrofotografie?
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 08 Feb 2022 08:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Desigur, apertura mai mare e mai bună, având acces la cer decent. Din câte am văzut la un dobson flex-tube, țevile au un mecanism de indexare așadar colimarea nu ar trebui să se strice prea tare, cum a zis și Mircea, cu condiția să nu-l bușești la transport.

Nu am pus mâna nici pe push-to, nici pe go-to la un dobsonian din comerț așadar nu-mi dau seama cât este de util sau nu acest sistem însă pot spune cu mâna pe inimă că indiferent ce telescop ai un căutător mare, eventual cu prismă Amici care întoarce imaginea să fie dreaptă și la 90 grade, secondat de un RDF sau mai bine Telrad este tot ce ai nevoie ca să nu ratezi obiectele. Recunoașterea zonei trebuie s-o faci cu un binoclu cu un câmp asemănător sau identic cu al căutătorului.

Dacă totuși optezi pentru push-to sau go-to, atunci un electronist priceput poate schimba LED-urile albastre/verzi cu unele roșii, de putere mică, desigur în condițiile în care este ieșit din garanție sau nu mai contează. Cei care proiectează și fac astfel de telecomenzi habar nu au de cerințele observaționale...

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
tarhon
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Feb 2022 23:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

"valy" - o leg de astrofotografie nu neaparat din motive logice insa citind ce a zis "mircea" are foarte mult sens sa nu merg pe un go to + motivul ca nu vreau sa bag bani suplimentar in go-to cand ii pot baga in oculare.

Imi doresc ca urmatorul telescop sa fie unul care sa ma tina multi ani, sa aiba avantajele unei aperturi mai mari si in plus daca imi ofera si un pic de ajutor pentru serile cand sunt "lenes, sau este senin doar cateva ore, frig, etc." sau ies cu mai multe persoane, cu atat mai bine.

"erwin" , "mircea", "valy" multumesc mult pentru sfaturi. Intradevar, un scoci cat mai opac pe ecran rezolva problema cu luminozitatea, cel putin pana iese din garantie si dau peste un electronist Smile.

O sa il mai contactez pe Armand sa intru in detalii cu privire la punctele negative enumerate de el.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 09 Feb 2022 00:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

tarhon

Sa nu ai retineri sa folosesti metoda ''push-to'' (sau ''go-to'' pentru cei care-l prefera).
Noi, astronomii amatori suntem discriminati in mod odios de catre societate prin poluarea luminoasa.
Datorita poluarii luminoase, gasirea si observarea obiectelor ceresti a devenit tot mai dificila, orice ajutor este deci de apreciat.

Succes in alegerea telescopului dorit !

Mircea

Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2022 12:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

tarhon a scris:
..+ motivul ca nu vreau sa bag bani suplimentar in go-to cand ii pot baga in oculare..
Calculul meu ar fi asa: goto nu e bun neaparat pentru functia de goto ci pentru faptul ca ai motoare care iti pastreaza obiectul in campul vizual mai mult timp, alternativa e sa ai un ocular de camp (aparent) mai larg (mai scump) fata de motorizare+ocular de camp mai ingust (mai ieftin). Desigur poti misca de tub si poti urmari tinta si manual, caz in care nu iti trebuie motoare. Nu am avut ocazia sa folosesc un dobson, de ex. la 300x magnificatie cat de fin se misca, cat de stabil este cand il atingi, insa pe EQ mi-au scos peri albi cazurile cand pierdeam tinta din campul vizual si trebuia sa ma chinui minute bune s-o regasesc ca miscam totul manual, plus tremurul la orice atingere.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 12 Feb 2022 19:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
... pe EQ mi-au scos peri albi cazurile cand pierdeam tinta din campul vizual si trebuia sa ma chinui minute bune s-o regasesc ca miscam totul manual, plus tremurul la orice atingere.

Banuiesc ca descrii niste cazuri particulare in care montura EQ nu era pusa in pol, altfel din RA ar fi trebuit sa poti recupera obiectul in cateva secunde chiar si dupa o pauza mai lunga de stat departe de ocular.

Cazul in care montura EQ nu este pusa in pol e mai rau decat pierderea tintei la o azimutala deoarece e mai putin intuitiva decat cea din urma.

Cat despre tremurul imaginii sigur vine de la dimensionarea incorecta a monturii fata de masa si lungimea telescopului.

Citat:
Nu am avut ocazia sa folosesc un dobson, de ex. la 300x magnificatie cat de fin se misca, cat de stabil este cand il atingi ...

Nici eu insa din discutiile purtate cu multi dobsonisti am remarcat nevoia lor acuta pentru oculare cu camp mare, ceea ce duce inevitabil la concluzia ca ori miscarea unui dobson nu e suficient de lina ori ca nu e suficient de precisa ori amandoua ...
Am facut mai demult imprudenta sa recomand unui posesor de dobson un ocular cu camp mic dar cu performante deosebite pe imagine. Rezultatul? ... evident nu i-a placut, pierdea tinta prea usor din camp. Cand nu ai timpul necesar sa analizezi vizual tinta, evident ca performantele ocularului cad pe un loc secundar.

Poate o discutie mai ampla despre monturi pe un topic dedicat ne-ar prinde bine ...

Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Feb 2022 20:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

zoth a scris:

Cat despre tremurul imaginii sigur vine de la dimensionarea incorecta a monturii fata de masa si lungimea telescopului..
Mai mult ca sigur, plus un joc pe una din axe de vre-un grad. Mi-as dori si eu o montura corect dimensionata. Punere in pol rezolva o parte din probleme.

Discutiile mai ample despre monturi n-au cum sa faca rau, decat eventual la portofel.
Sus
Dan Racolta
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2014

Motto: "Pentru creaturile marunte, asa cum suntem noi, nemarginirea poate fi indurata numai prin iubire." (Carl Sagan - Contact)

MesajTrimis: 13 Feb 2022 11:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dobsonian asezat pe o platforma ecuatoriala. Este o solutie simpla si eleganta.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact