Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235714 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2866 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
hardstyle Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2015 Mesaje: 252
Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork Localitate: Siret,Suceava
|
Trimis: 05 Ian 2022 22:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: Planespotting de buget |
|
|
|
Salutări!
Deci de mic iubesc să mă uit după avioane și mă fascinează. Vreau sa le vad mai îndeaproape. In trecut am avut 2 reflectoare pe montura dobson însă chiar și așa îmi era foarte greu sa am parte de experiențe plăcute la planespotting.
Binoclul 10x50 este totuși micuț și chiar și așa îmi tremură mana cu el.
Mă gândesc să încerc cu acele telescoape terestre însă nu am deloc experiență cu așa ceva și nu știu ce sa aleg. Dimensiuni, construcție, producător,etc.
După ce ar trebui să mă uit? Să reușesc să am o imagine clara și destul de stabilă? Nu vreau sa le citesc pe burtă pentru că știu că nu este ușor cu astfel de instrumente,dar totuși să-mi ofere mai mult decat binoclul.
Totodată,locuind la granița cu Ucraina mă atrag și acele locuri din depărtare pe care as vrea sa le explorez din spatele casei. Aici oricare ar fi varianta pentru planespotting cred că s-ar descurca de minune. Chiar și binoclul a fost ok la capitolul acesta.
Mulțumesc! _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11361
|
Trimis: 05 Ian 2022 23:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cu dobsonul ce probleme aveai?
La binoclu incearca sa folosesti un trepied sau sa il sprijini de ceva ca sa nu mai tremure. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9741
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Ian 2022 09:30 Download mesaj |
|
|
|
Îți trebuie mobilitate mare, așa că cel mai la îndemână este să folosești o "bizooka", adică un suport de umeri. Este ușor de construit, îl poți face din lemn. Găsești detalii pe blog. Eu am făcut una din aluminiu, demontabilă, și este cu totul altceva decât cu binoclul ținut în mână, chiar dacă se mai mișcă un pic din cauza că ai un punct de sprijin mobil, umerii, și direcția tot cu mâna o dai, măcar elimini tremuratul.
Un trepied normal pentru foto nu este bun, nu îți oferă libertate suficientă, e mai bun pentru observații la punct fix, mai bună este o montură paralelogram pusă pe un trepied stabil sau mai bine pe un stâlp să te poți învârti în jurul lui fără să dai peste picioarele trepiedului.
Probabil un spoting scope, o lunetă terestră de calitate ți apertură mare, de exemplu 20x80 îți va oferi detalii mai bune decât binoclul dar nu mai ai vederea binoculară. Eu am un binoclu de antiaeriană făcut din bucăți, TZK 10x80 dar nu prea m-am uitat la avioane, sunt prea mici și prea departe să văd detalii la această mărire. Mă gândesc că, după ce reușesc să-i fac adaptoare la 1.25 pentru ambele tuburi la mărire mai mare folosind oculare astro voi putea exploata mai bine luminozitatea și rezoluția lui. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork Localitate: Siret,Suceava
|
Trimis: 06 Ian 2022 18:43 Download mesaj |
|
|
|
In principal mă interesează un spotting scope pentru puterea de mărire mai mare.
Doar că nu știu ce să aleg. Sunt o mulțime de modele.
Un suport de umeri de care ați menționat chiar sună bine pentru binoclul,dar binoclul este prea slab pentru ce nu se afla in apropierea zenitului. _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 06 Ian 2022 18:50 Download mesaj |
|
|
|
hardstyle a scris: | Doar că nu știu ce să aleg. Sunt o mulțime de modele.. | Depinde ce buget ai. Insa pe langa spottingscope, mai trebuie sa iei si un trepied mai solid care si el costa, eventual niste oculare.
Poti studia ceva de genul asta: https://www.skywatcher.ro/telescoape-teres...ak-90.html |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 06 Ian 2022 19:55 Download mesaj |
|
|
|
Sare mult de buget acel mak.
300-400 lei. In zona aceea. Daca e ceva ok la banii ăștia. _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 06 Ian 2022 22:43 Download mesaj |
|
|
|
Am văzut că mai apar și pe la SH ceva modele. Voi sta cu ochii și acolo.
Nu mai am Heritage-ul. Am avut și 150/1200. Le-am dat din lipsa timpului și de fiecare data mi-a părut rău după ele. _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
ZAN Membru

Data inscrierii: 07 Feb 2021 Mesaje: 103
|
Trimis: 07 Ian 2022 02:25 Download mesaj |
|
|
|
Dacă ar fi sa aleg intre un binoclu sau luneta terestra de buget sigur as alege un binoclu pentru observații la obiecte în mișcare,avioane sau orice altceva .Pentru avioane am folosit binoclu 20X50 si 20X80,in prezent folosesc, 25X100 fara trepied,oricum nu am unul adecvat pentru observații la avioane,sigur nu sunt instrumente de buget poate doar SH ,25X100 in nici un caz,dar un binoclu bresser 20X80 nou am găsit la pret 653lei ,SH ar trebui sa se incadreze in buget 400lei,a fost un timp cel mai bun binoclu de buget pe care am folosit la observații de avioane.
Am avut și lunete terestre dar nu am reușit mai nimic la obiecte în mișcare, avioane greu reușeam să prind unul în obiectiv
cu trepied nu reușeam să urmăresc fara trepied nu reușeam să fixez bine avionul in obiectiv ,pe scurt un chin inutil,așa am ajuns sa folosesc in prezent doua acromate unul 127/1200 mm și celălalt 150 /750mm pe monturi AZ manuale, achiziționate pe rand in timp de 7 ani,dar la final a meritat efortul,sigur aici nu e nimic de buget doar oculare 2"cele mai ieftine am achiziționat,in cazul asta oculare scumpe nu ajuta mai nimic.
Am inceput sa observ avioane prin anii"90 cu instrumente de buget redus și am ajuns după ceva investiții inutile in lunete terestre sa folosesc lunete astronomice cu diametru cat mai mare posibil după foarte multi anii de când am început.
Pentru observații la obiecte cum ar fi avioane nu mă deranjează că se mișcă imaginea oricum obiectul observat e in miscare,pe timp scurt pot să țin binoclu in mana fara trepied,nu mă deranjează că se mișcă imaginea,in schimb la observații in punct fix la obiecte care nu se mișcă e imposibil să fixez imaginea fara trepied,pentru asta am trepied. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 07 Ian 2022 03:07 Download mesaj |
|
|
|
Eu mă holbez la avioane cu tot felul de lunete , unele mai bune , unele mai "colorate" .
Dar nu asta e cel mai important .
Ocularul folosit duce tot greul . E vorba de un RKE la care am atașat un zoom de luneta de vânătoare ( ce îmi place să deturnez destinația lor ) , și care la mărire mică mă ajută să găsesc imediat bărzăunele .După aia , dacă vreau detalii , duc reglajul zoom spre grosisment mai mare .
Avantajul la jucăria asta e că imaginea e dreaptă , corectă stânga-dreapta și AFOV-ul e constant . Mă bate gândul să atașez un motoraș pe zoom , cu schimbarea sensului de rotire . Ar trebui să vânez avioanele și mai ușor . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
ZAN Membru

|
Trimis: 07 Ian 2022 09:56 Download mesaj |
|
|
|
Folosesc oculare apex 28mm și 42mm imaginea e suficient de clară și avion suficient de mare,corect orientată în toate direcțiile,mai folosesc oculare 30mm și 32mm de la lacerta, imaginea e ceva mai buna dar nu cu mult mai buna,am incercat și ocular 22mm omegon, dar imaginea nu mai e la fel de clară nu mai vad suficiente detalii.
Folosesc exclusiv oculare pe format de 2"fara zoom,nu, nu simt nevoia să văd mai mare și mai puțin clar fara detalii,vad suficient de bine scrisul de pe avioane, hublouri,motoare ,imaginea e suficient de mare,luminoasă se vad detalii,contrast bun,imagine viu colorata. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 07 Ian 2022 10:25 Download mesaj |
|
|
|
Ce magnificatie obtii cu acele oculare cu care vezi bine?
De obicei la magnificatii mari si mai ales daca avionul este mai departe imaginea devine neclara din cauza turbulentelor. |
|
Sus |
|
 |
ZAN Membru

|
Trimis: 07 Ian 2022 11:12 Download mesaj |
|
|
|
Observ prin instrumente doar avioane pe care le vad bine cu ochiul liber .
Incerc sa nu forțez instrumente cu oculare cu putere de mărire mare de obicei incerc sa obțin jumătate din puterea de mărire pe care o suporta instrument,o magnificatie decenta in raport strict cu claritatea maximă posibil.
Dar și câmpul vizual contează,cu cât mai mare cu atât mai bine.urmaresc mai ușor avion |
|
Sus |
|
 |
GunDALF Membru

Data inscrierii: 23 Apr 2017 Mesaje: 3348
Motto: If only closed minds came with closed mouths.. Localitate: BR
|
Trimis: 07 Ian 2022 12:27 Download mesaj |
|
|
|
Eu m-am mai uitat la avioane si alte chestii terestre cu luneta mea 72ED (focala de 420 mm), careia i-am cumparat o prisma erectoare Amici la 45 de grade. Am fost destul de multumit, insa recomand o prisma buna, nu ceva ieftin. A mea e relativ modesta si limiteaza cumva instrumentul.
Se poate folosi si un trepied foto bun (mai ales, cu un cap bun), care sa tina macar 5 kg. Se manevreaza foarte usor.
Pe un spectiv n-as arunca banii. Am avut cateva experiente cu asa ceva si m-au dezamagit. Poate cele foarte scumpe sa fie mai OK. _________________ AZGTi;SAM-WiFi;C6;SW-ED72;ZWO ASI462MC;ZWO ADC;PM 2,5x |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 07 Ian 2022 12:53 Download mesaj |
|
|
|
E greu ce zici tu cu un buget de 300-400 lei, nu e imposibil dar e foarte greu. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|