Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233896 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1552
|
Trimis: 11 Aug 2021 09:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: Doua lunete egal un binoclu? |
|
|
|
Am inceput aici prezentarea unei lunete ieftine Svbony in ideea unei dezvoltari, ulterioare din ea/ele unui binoclu cu obiective interschimbabile. Pactic doua aspecte au fost definitorii:
1- Forma lunetei - identica cu o jumatate de binoclu - deci in pofida obiectivelor de 70 putem asigura lejer distante interpupilare corecte.
2- Pretul, dat fiind ca am putea obtine un corp de binoclu cu oculare interschimbabile la sub 600 de lei (taxe incluse!).
Asa ca am riscat si am comandat lunetica in dicutie sa verific si calitatea ei. Rezultatul a fost comandarea si celei de-a doua bucati . Optica de departe de a fi Zeiss este totusi decenta si perfect utilizabila. Ocularul zoom, in mod surprinzator este de buna calitate chiar daca, dupa parerea mea, 25 x este deja prea mult (de restul nici nu merita vorbit...). Acesta se poate reutiliza la un alt telescop (nu am facut incercarea) sau la alte aplicatii viitoare.
Am avut si doua oculare de 40mm Plossl 40 grade (decente, perfectionabile insa) pregatite pentru acest experiment. Astfel ocularul original cu zoom a fost defacut (se desurubeaza lejer, fara pericol) si am tiparit din PLA un port ocular montat pe acelasi filet pe care a fost vechiul ocular.
In final rezultatul este ... o jumatate de binoclu cu oculare interschimbabile .
Imaginea obtinuta ... imi este greu sa apreciez factorul de marire (posibil sa fie undeva la 20X? - trebuie sa testez cu alt instrument in paralel , am sa o fac cand aduc sistemul acasa, momentan este la servici unde este inca in lucru) este mult mai buna decat cea cu ocularul original, clara, fara aberatii violente cromatice, o zona mare de clar mergand pana la circa 10% de margine, un eye relief enorm (poate chiar 3 cm ochiometric...!), contrast foarte bun, definitie foarte buna.
Practic prima parte a experimentului o consider un succes. Trebuie sa imi vina si a doua bucata pentru a vedea cum facem colimarea (luneta are un sistem de prindere foarte interesant care cred ca ma va ajuta mult in acest sens).
Mai trebuie verificat daca claculele mele de pozitionare (pseudo empirice) ce au generat noul portocular imi vor permite si focale mai mici respectiv, cat de mici . Asta va mai dura caci toate ocularele mele sunt in provincie la tara langa telescop
Pana aici un rezultat promitator ...
Va urma ...
Descriere: |
Asa arata in acest moment experimetul :) |
|
Marime fisier: |
671.77 kb |
Vizualizat: |
de 1693 ori |

|
Ultima modificare efectuata Dbird la 11 Aug 2021 15:31, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3102
|
Trimis: 11 Aug 2021 09:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Super!
Pot aduce eu oculare cu focale mai mici sa probam daca merge
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

|
Trimis: 11 Aug 2021 11:40 Download mesaj |
|
|
|
Sa fie primit, boier dumneavoastra !
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Aug 2021 15:07 Download mesaj |
|
|
|
Interesant proiect! Probabil cu oculare de calitate, făcute să meargă pe focale scurte se vor putea compensa slăbiciunile obiectivelor.
Spor!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

|
Trimis: 11 Aug 2021 15:29 Download mesaj |
|
|
|
Da, normal, calitatea va veni direct din oculare de calitate. Practic trebuie sa se inteleaga clar ca pretul "de pana in 600 lei" se refera strict la "binoclu" fara oculare! Oculare fiecare isi poate pune ce doreste sau are la dispozitie ca si in cazul celor de fabrica.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|