Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233930 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2729
|
Trimis: 04 Ian 2021 14:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: NGC1499_ in lucru |
|
|
|
La multi ani!
Un prim proiect pe anul asta, dar inceput in decembrie, este California Nebula. Am pozat-o o singura data, in decembrie 2012, cu DSLR-ul si vechiul ED80. Acum am zis sa incerc in banda ingusta si am inceput cu Ha, Luna fiind aproape plina si in apropierea tintei. SNR-ul a fost afectat de acest lucru, dar sunt foarte rare orele cu cer senin si nu puteam face mofturi. In doua seri abia am strans 4h30m (54x5m). Sper sa apuc sa trag macar OIII in acest sezon, ideal si SII.
Focala de 380mm (480mm cu reducator 0,79x) este totusi prea mica pentru aceasta tinta ( cu camera ASI1600). Ar fi fost mai buna sub 300mm. Am incercat un reducator 0,6x, insa stelele nu mai erau corectate pe margini si a aparut vignetarea pe colturi.
Poza este rezultatul unei procesari rapide, ca sa vad ce am. Semnalul este incomparabil fata de cel prins cu DSLR-ul. As mai putea incerca cu camera OSC (ASI294), cu filtrul L-enhance ( dubla banda ingusta), dar numai daca am cerul fara pluarea Lunii.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
597.29 kb |
Vizualizat: |
de 4721 ori |

|
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 04 Feb 2021 14:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
In sfarsit, aseara am reusit sa strang niste OIII (2h20m, 28 cadre de 5 minute). Putine si cu gradient din cauza cetii. Semnalul in aceasta banda este aproape inexistent (iti trebuie imaginatie ca sa vezi ceva, chiar si in stiva autostretch), dar prin maparea HOO ajuta la stabilirea culorii fundalului ( si putin la stele, dar pentru ele erau bune niste cadre RGB). Poate ca voi reusi sa strang si niste SII, dar nu imi fac sperante. Peste combinatia HOO (de un rosu mult mai intens) am pus ca luminanta imaginea Ha.
|
948.88 kb |
de 4594 ori |

|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 07 Feb 2021 01:38 Download mesaj |
|
|
|
Ei bine, ieri seara am avut noroc de vreme buna ( macar juma' de noapte). Am strans 4 ore de SII (mai slab decat Ha, dar mult mai bine decat OIII) pentru combinatia SHO. Nu am putut sa trag si RGB pentru stele (in seara asta este ceata deasa) si ca nu-mi iasa stele cu magenta, am facut "colorata" starless si am aplicat ca luminanta poza Ha cu stele.
Poza ar fi iesit mai bine daca as fi avut mai multe ore de expunere (chiar nu stiu cum strang altii cu zecile de ore pentru fiecare tinta, chiar si in sezonul rece), fara ceata si fara Luna. Dar este totusi o imbunatatire semnificativa fata de poza din 2012.
|
611.61 kb |
de 4541 ori |

|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 01 Noi 2021 14:40 Download mesaj |
|
|
|
Acum ca noul sezon a venit, mi-am facut damblaua si am experimentat inlocuirea OIII cu Hβ, deci o combinatie SHaHb. OIII-ul era foarte slab (trebuia peste 20 ore expunere ca sa devina macar vizibil si sa imbunatateasca SNR-ul) si am decis sa-l inlocuiesc cu Hb. California Nebula este una dintre putinele tinte care are semnal bun in aceasta banda.
Deci am strans 6h10m Ha, 4h10m SII, 7h15m Hb, toate cadrele de 5 minute.
Combinatia este SHaHb dar cu mixaj pe canale si ajustari de culoare. Dintre multiplele combinatii am ales-o pe cea cu diferente de culoare mai bune (sa am si albastru si auriu-portocaliu).
|
735.52 kb |
de 3904 ori |

|
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2805
|
Trimis: 01 Noi 2021 21:42 Download mesaj |
|
|
|
Foarte frumoasa imaginea cu nebuloasa California, nota 10, felicitari. Perioada asta planuiesc si eu sa fotogragfiez acesta nebuloasa daca se imbuneaza vremea, caci acum este mai mult innorat.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 02 Noi 2021 09:03 Download mesaj |
|
|
|
Merci Iulian. Cum se face ca atunci cand avem Luna noua avem nori si cand este Luna plina este senin? De cele mai multe ori.
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 02 Noi 2021 10:42 Download mesaj |
|
|
|
Inca o versiune, cu alta luminanta( facuta cu toate canalele, nu doar cu Ha) cu stele si alta imagine color "starless" creata in PS.
|
645.8 kb |
de 3849 ori |

|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 19 Noi 2021 10:47 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Cristi. Ar mai fi de lucru la ea, macar niste cadre RGB pentru stele.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|