Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
comet111x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233885
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Buna, prieteni!

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Radu Cocoral
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Aug 2021

MesajTrimis: 25 Aug 2021 16:41 Download mesaj
Titlul subiectului: Buna, prieteni!
Raspunde cu citat (quote)

Va salut si ma bucur ca am prilejul de a ma alatura celor insufletiti de aceasta nobila pasiune! Astronomia si S.F.-ul au fost intotdeauna aproape de sufletul meu. Am 54 de ani si abia acum mi-am cumparat primul telescop. Dobsonian Skywatcher FlexTube de 12 toli.

Am ocularele Super Plossl de 25 mm si de 10 mm primite o data cu telescopul si ocularul zoom Baader Hyperion 8-24mm Universal Mark IV cu Barlow-ul 2,25x, tot de la Baader. Telescopul este bine colimat. Ma surprinde calitatea ocularului de 25mm. Mi se pare mai clar chiar decat zoom-ul.

Va cer sfatul in privinta planetei Jupiter. Oarecum am fost dezamagit. Port ochelari si ocularul de 10 mm este inconfortabil pentru mine. Cu zoom-ul vad destul de neclar la 8mm. Abia am putut ghici doua benzi ecuatoriale, daca nu cumva mi s-a parut ca le vad. Atmosfera terestra nu parea rea. E drept ca observatiile le-am facut din balcon si ca nu am inca o husa, astfel incat lumina lunii, destul de puternica, poate intra nestingherita prin zona laterala flexibila. Nu stiu ce influenta are. De asemenea as vrea sa stiu ce filtru ar fi cel mai util pentru Jupiter.

Si daca tot am ajuns sa intreb, mai vreau sa ma sfatuiti ce ocular sa-mi iau in viitor. Cu nepriceperea mea as opta pentru un Morpheus de 9mm sau de 12,5mm. TeleVue sunt cam scumpe pentru buzunarul meu si vreau eye-relief mare. Nu numai pentru Jupiter ci si pentru deep sky. De asemenea M-ar tenta un APM UFF 30 mm.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 25 Aug 2021 18:08 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Buna, prieteni!

Bine ai venit!

Radu Cocoral a scris:
..E drept ca observatiile le-am facut din balcon ...
Aici este marea buba! Balconul fierbe, orasul din prejur fierbe, banui ca si telescopul fierbe.

Cat priveste ocularele eu sunt de parere ca ai tot ce iti trebuie, nu vei vedea mai bine decat daca iesi cu telescopul la o locatie mai buna dpdv al seeingului si conditiilor de aclimatizare.
Sus
Radu Cocoral
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Aug 2021 18:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc! Am de gand sa il transport la tara. Totusi as fi curios cum se vede Jupiter intr-un telescop asemanator, fara prelucrare. Fiindca majoritatea fotografiilor pe care le-am vazut erau obtinute prin tot felul de tehnici pe computer, nu erau imagini brute.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Aug 2021 19:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

E complicat de explicat in cuvinte cum se vede, este o experienta personala. Insa daca ai seeing bun, o perioada cu turbulente mici, telescopul este aclimatizat, colimat si rabdare la ocular, poti vedea cam asa, poate chiar mai bine:
https://www.youtube.com/watch?v=CsVnVtcwagM
Insa as opina ca o sa iti fie greu din balcon, dar depinde cum e balconul si blocul tau. Ce poti sa faci e sa aclimatizezi telescopul cam cu o ora inainte, cu un ventilator care sa sufle in oglinda, si sa astepti momentul magic cand toate se aliniaza perfect...care s-ar putea sa nu vina niciodata. Dar perseverenta e mama astronomiei.
Sus
Radu Cocoral
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Aug 2021 19:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc, din nou! Incerc iarasi peste cateva zile, Mi-am ales un loc de observatie potrivit. Dar trebuie sa il duc si sa redevina cerul senin.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 26 Aug 2021 00:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Radu

Bine ai venit pe forum!
Subscriu la cele zise de colegii dar am mormaielile mele, poate-ti vor fi utile.

In cele ce urmeaza te voi apara pe tine ... de tine insuti.
Ai achizitionat un Stradivarius dar nu asta te face un instrumentist virtuos ci exercitiile, repetitiile.
Telescopul nu este televizor,sa il instalam si sa apasam pe telecomanda si gata, sa vedem dupa plac.
Asa cum am scris si in CSIS, telescopul este ursuz, nu-i deloc prietenos, nu iti ofera nimic daca nu-l hranesti din belsug cu atentia si cu timpul tau.
Sfatul meu este sa fii ingaduitor cu tine dar numai in privinta timpului de invatare.
A vedea este o arta, trebuie invatata si de aici gata cu ingaduinta : e senin, afara la stele.
Treptat vei vedea tot mai bine.
Abia atunci va fi vremea rasfatului cu oculare noi.

Cer senin, Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 26 Aug 2021 08:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit!

Indiferent de unde observi, în afară de cele spuse de colegi, trebuie să știi că ocularul este jumătate din telescop. Pentru planete ai nevoie de mai multe oculare, mai calitative decât cele care vin cu telescopul iar zoom-ul, deși lăudat de unii, nu este neapărat cea mai bună afacere.

Pentru că porți ochelari nu înseamnă că nu poți vedea și fără ei, focalizatorul îți permite să ajungi să vezi clar în mod direct, fără lentile suplimentare. Asta în cazul în care nu ai un astigmatism pronunțat. Eu am o leacă de astigmatism dar la ocular văd binișor. La acțiunile de popularizare am focalizat pentru mine și cea mai mare parte dintre purtătorii de ochelari au văzut bine și fără ei.

Subliniez încă odată: turbulența este cea care te va împiedica să vezi detalii planetare bune. Jupiter și Saturn sunt destul de jos pe cer acum. Chiar dacă observi din balcon trebuie să aștepți să ajungă la meridian (spre Sud) când sunt cel mai sus și să aștepți suficient până se aclimatizează telescopul, să nu ai turbulență în tub. În acele rare ocazii când și turbulența din atmosfera mai înaltă îți permite tu trebuie să fii pregătit. Asta înseamnă să ai la îndemână și oculare sub 10mm. Sunt o mulțime de oculare pe piață dar pentru un compromis calitate-preț optim și care au distanță mai mare între lentila de ochi și pupila de ieșire (eye-relief) îți recomand clonele de Nagler de generație nouă din seriile UWA produse sub diferite brand-uri: TS, Lacerta, Williams Optics etc.

Atenție și la luminile din jur care se pot reflecta fie în lentilele ochelarilor fie la intrarea în tubul telescopului. Un parasolar din carton negru cu lungime cât diametrul tubului ajută mult. De asemenea, căptușirea cu velur negru autocolant în zona interioară din spatele secundarei. Dacă nu ai cumva o husă care leagă partea de jos cu cușca secundarei aceasta trebuie confecționată, din material negru elastic, lycra sau stretch.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob

Ultima modificare efectuata Erwin la 26 Aug 2021 08:31, modificat de 2 ori in total
Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 26 Aug 2021 08:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit! Sa stapanesti sanatos marele telescop!
Sfaturile lui Valy si ale lui Mircea sunt foarte utile si trebuiesc urmate!

Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Aug 2021 10:44 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Buna, prieteni!

Radu Cocoral a scris:
.De asemenea as vrea sa stiu ce filtru ar fi cel mai util pentru Jupiter.
Nu prea ai nevoie de filtru la Jupiter. As zice ca singurul filtru util ar fi cel pentru Luna, care sa mai taie din lumina, un filtru densitate neutra (ND, neutral density) eventual facut din filtre polarizate ca sa poti regla filtrarea in functie de faza lunii.
Sus
Vexatyk
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Iul 2020

MesajTrimis: 26 Aug 2021 14:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutari si felictari pentru achizitie. Seeing-ul influienteaza extrem de mult calitatea imaginii atunci cand ne referim la planete, la fel de mult influienteza si altitudinea la care se afla ( cu cat sunt mai jos cu atat mai rau ). Ca si ideea am vazut cel mai bine planetele Jupiter si Saturn acum 2 saptamani intr-o tabara astro undeva pe Transalpina la o altitudine de aprox 1300 m . Benzile de pe Jupiter s-au vazut in toata splendoarea lor , atat ca si culoare cat si ca delimitare, Saturn la fel - diviziunea Cassini pronuntata, Se observa umbra inelelor pe planeta cat si diferentele de culoare din diferite zone. Chiar mi-am permis sa merg in magnifieri de peste 300 x . Ca si ocular planetar eu folosesc un Lacerta UWA ( 82 grade ) de 7 mm .

Referitor la ocualarele din doatare : cel de 10 mm este penibil ( camp mic , eye relief la fel ), cel de 25 mm este oarecum decent ( am folosit cam 6 luni acel ocular standard care vine impreuna cu telescopul si e relativ ok ), despre zoom nu stiu ce sa zic ( multi nu prea il au la inima , dar ofera confort ).

Ca si oculare ok eu ma inteleg f bine cu cele de la explore scientific , principalul meu ocular de observare fiind un 20mm cu 70 grade de la ES. Nu sunt chiar atat de scumpe incat sa trebuiasca renuntat la un rinichi si ofera o calitate buna. Mai am si un 30mm de la GSO - care il scot doar pentru 4 -5 obiecte deep sky ( North America, Andromeda, Orion, Veil din Cygnus, California nebula ) si in rest sta si se odihneste.

Cer senin.

Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Aug 2021 16:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru raspunsuri! Pentru dorinta de a ajuta si pentru ingaduinta fata de incepatori.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 26 Aug 2021 21:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este bun Lacerta UWA de 7mm, eu îl am sub brand TS. Îl poți lua și pe cel de 4mm care îți va da mărire mai mare fără barlow, dar nu este chiar așa de reușit.
Sus
Radu Cocoral
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Sep 2021 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai intai despre depozitare. Am inteles ca este bine sa tin telescopul la o temperatura apropiata de cea a mediului ambiant. Asa ca l-am depozitat intr-o magazie inchisa, dar neincalzita, protejat in panza si celofan. Citind acum vad ca ar trebui indepartat celofanul, recomandandu-se o panza prin care sa treaca aerul. Ce imi recomandati?

Intr-un topic alaturat citesc despre incalzitoare. Dobsonianul meu de 12 toli Skywatcher FlexTube are o husa pentru partea flexibila. Am inteles ca, la condens, este sensibila oglinda secundara. Mi-am luat un telrad si am vazut ca si el are nevoie de protectie. Totusi as vrea sa stiu ce este strict necesar.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Sep 2021 09:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Celofanul păstrează umezeala, de-aia nu este bun. Dacă telescopul stă în magazie trebuie să-l protejezi doar de praf. După o sesiune de observații îl lași descoperit până se evaporă condensul dacă este, apoi îl acoperi. Dacă ai capace la oglinzi le pui doar după ce s-a evaporat. Îl ții orizontal să nu se așeze praf.

Ai observat și singur ce este strict necesar: să împiedici condensul pe elementele expuse direct, respectiv secundara și căutătorul. Primara este protejată de tub și de husă așa că se va aburi mai greu dar dacă stai mult se poate aburi și aia. De regulă obosești până se aburește... Very Happy

Sus
2SKY
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 18 Sep 2021 09:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu le tin pe toate in casa 12 , 10 , 8 , Meade 10 , 3 inch . Sticla , metalul conduc destul de bine temperatura si in timp acumuleaza umiditate care pot da nastere la diverse , oxizi , ciuperci , rugina , in timp nu il mai recunosti . Am vrut sa cumpar un telescop tinut prin magazii , avea rugina si montura si telescopul , dar pret de bun . Cel mai bine am vazut Jupiter cu cel de 3" din balcon , la joasa inaltime spre E , ocular standard 0.965 4mm . Era iarna , stelele nu licareau , erau luminoase cerul negru , iar Jupiter 4 benzi color stabil , satelitii f luminosi clar , nu aveau aceiasi nuanta . Oculare planetare sint de preferat , sint set si destul de bune si ieftine , au si eye-relief bun . La DSO Barlow 2" Tele Vue , GSO30mm /70gr , Skywatcher 25mm . Deocamdata sint multumit ...
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact