Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M51_05_05_09.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224485
Numar de utilizatori inregistrati: 2833
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paneristo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review Night Vision Goggles LZOS OH - 1x20


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Mai 2021 11:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Review Night Vision Goggles LZOS OH - 1x20
Raspunde cu citat (quote)

Review Night Vision Goggles LZOS OH – 1x20

1 PREZENTARE GENERALA
Practic azi incalcam putin regula reviewurilor de binocluri prin prezentarea unui echipament care desi are oarece caracteristici de binoclu este in fapt mai bine zis un dispozitiv de viziune nocturna militar. Desi pare un fel fel de nuca in peretele forumului nostru, daca veti citi pana la capat poate ca ideea nu este chiar absurda. Deci iata-ne in fata unui inedit binoclu Very Happy… Practic putem spune ca avem un binoclu (in cazul nostru 1x20 , dar exista asa cum puteti vedea pe net si versiuni unde exista puteri maritoare 2 si chiar mai mult, identice cu cel prezentat … difera doar optica nu si forma) care in loc de telemetru, busola, reticul, detectie IR, etc are in plus in afara de obiective si oculare tuburi de intensificare a luminii. Practic avem un veritabil amplificator de lumina avand un principiu relativ similar cu un tub catodic. Pentru cei interesati cum functioneaza cautati pe net “Image Intensifier Tube” sau pe scurt aici :
https://www.youtube.com/watch?v=C-Fzighp-no
Practic vom discuta azi despre un echipament rusesc avand indicativul OH – 1x20 (practic identic cu ON – 1x20 “in traducere”) fabricat undeva in anii 70, unul dintre primele modele facute in fabrica LZOS. Primul soc este utilizarea unei sticle de ce mai buna calitate (Lytkarino) si toata mecanica din metal de tip dural. Oarecum normal caci discutam de un echipament de viziune pe timp de noapte militar 100%, probabil si motivul pentru care a rezistat pana in ziua de azi. Echipamentul ajuns la mine a fost repus in functiune si adus in stare normala de functionare din punct de vedere electronic si mecanic dar optic inca mai sunt cateva mici puncte pe traseul optic (inca nu am apucat sa il desfac pentru o curatare a lentilelor) care nu deranjeaza de loc. Practic avem pe fiecare canal un obiectv care poate focaliza (manual) pe planul din capatul din fata a tubului intensificator de lumina si un obiectiv care la randul sau se poate focaliza (tot manual) pe planul din spate a tubului intensificator. Aflat intre obiectiv si ocular, tubul intensificator amplifica foarte mult lumina folosind luminofor bombardat cu electroni in camp de circa 2-20 KV ceea ce avea ca si rezultat o imagine monocolora verde cu foarte multe nuante si ceva mai inchis apropiat de negru. Stau si ma gandesc daca aici ar trebui testate aberatiile cromatice sau tinturi ?!?Very Happy Dar cum singur am decretat ca , practic nu este un binoclu, ci doar seamana cu unul… sa mergem mai departe.
Date tehnice:
Fabricant : LZOS Rusia
Obiectiv = 20 mm
Putere de marire = 1X
Camp unghiular= 40 grade
Distanta = 140m (1 lux, fara iluminator)
Tun IR = Da, iluminare in intuneric absolut pana la 50 – 60 m (activabil manual)
Depuneri antireflex ocular = bleu(medii) si mov (medii)
Depuneri antireflex obiective = bleu(medii) si mov (medii)
Greutate=770 grame (fara suportul de fata, exact ca in pozele de mai jos si cu baterii incluse)
Sistem de focalizare=Dual atat pe obiective cat si pe oculare (reglaj independent – trebuiesc facute in total 4 reglaje)
Distanta minim de focus=1,2 m
Distanta interpupilara=reglabila 58 – 74 mm
Sistem de prindere pe trepied=Nu dar exista sistem de prindere pentru masca de fata si casca ce se poate adapta la trepied
Etansare la umezeala = Da
Eyshields= Din cauciuc elastic, se pot demonta / monta usor
Utilizare cu ochelari= Da dar cu contact intre lentila ochelarilor si ocular (fara eyeshield)
Alimentare: 3V = 2 baterii 1,5V AA (autonomie circa 8-10 ore in regim continuu)

2- ISTORIC
OH – 1x20 este cea mai veche emisie de astfel de echipament, folosind cea mai slaba generatie de tuburi de intensificatoare, asa zisa Generatie 1. Intre timp sunt, se pare, inca vreo 4-5 generatii mai noi, ultima incluzand si parte de detectie termica. Dar asta avem, asta testam.
3- MECANICA
Mecanica este ruseasca. Fie ea si militara partea metalica, un dural de altfel, se mentine foarte bine daca nu este utilizata intens. Marele avantaj este faptul ca la acest echipament nu prea folosesti mult mecanica (exceptie facand cele patru reglaje de clar care se fac prin clasica rotire a port lentilelor). Interesant este ca exista un sistem de prindere bilateral pentru masca de fata, care insa poate fi folosit pentru orice alt support. In pofida varstei sistemul este inca etans.
4- OPTICA
Optica este Lytkarino dar acest lucru nu prea ar trebui sa impresioneze caci totusi calitaea imaginii transmise de tubul intensificator nu este nici pe departe de calitatea pe care ar putea-o transmite mai departe lentilele propriu-zise. Dar este un militar, deci nu s-a facut economie. De asemenea geometria in sine nu este perfecta, vinovat de acest lucru fiind tot tubul intesificator … deci ne multumim cu imaginea amplificata in lumina chiar daca nu este perfecta. Se pot citi scrisuri, se pot distinge foarte clar obiectele din jur pana la distante foarte mari avantajul find nu atat calitatea cat faptul ca vezi foarte bine noaptea. Firesc nu ? Sistemul are in dotare si un illuminator IR util in intuneric absolut ce poate lumina in jur de 50 metri si chiar mai mult. Si acum probabil cititorul se va intreba “ce bate campii asta aici ? ce treaba are asta cu prefectura? Asta a gresit forumul , etc” oarecum pe buna dreptate. Ei aici ajungem la ceea ce doream sa va spun. Facand teste de noapte prin curtea de la tara ... complet intamplator … reflex pur si simplu … am ridicat OH –ul spre bolta cereasca. Aici am avut de altfel cea mai mare surpriza. Fata de cerul vazut cu ochii liberi (in conditii bunicele de vizibilitate si ferit de lumina parazita) am vazut cu foarte mult mai multe stele prin OH !!! Un fundal verde plin de stele punctiforme verde aprins, dar extraodinar de frumos si cuprinzator. Mai mult plasandu-ma intr-o zona perturbata violent de lumina parazita (cand ochiul a fost coplesit de lumina parazita si nu mai vedea mai nimic) am constatat ca practic OH a vazut la fel de multe stele fiind absolut imun la lumina parazita! Imi pare rau ca nu am avut la mine un binoclu (in special cel 2,3x40 era excelent de comparat) pentru a determina daca acel 1X amplificat electronic nu cumva depaseste magnificatii si deschideri mult mai mari …. Vor urma teste astro amanuntite si voi reveni cu ele.
5- TESTE
Fara sa fi putut face inca teste cu alte binocluri in mod astro (singurul mod interesant pentru acest review) am fost absolut impresionat de numarul mare de stele descoperite cu acest echipament … avand doar 1x si o deschidere de doar 20 mm! . Mai mult, citind de generatia cu tub zisa Generatia 3, aflu ca este cu mult mai sensibila si mai clar definitia, si ma infior ce randament ar putea avea …. in astro.
6- CONCLUZII
Un echipament cu un camp vizual enorm, binocular, capabil sa vada stele de mult mai multe decat cu ochiul liber, complet insensibil la lumina parazita, iata adevaratele caracteristici care m-au determinat sa va prezint aceasta varianta stranie, nededicata astronomiei. Daca la 1X si 20 mm deschidere este atat de spectaculos … stau si imi imaginez cam cum ar fi la un 10x si o deschidere de 50 mm sau mai mult ? Deja in mintea mea bolnava vad un 10 x 70 cu tuburi !!! Este absolut hilar, de curand m-am intors la amplificatoare pe tuburi electronice pentru a asculta muzica … soarta isi rade de mine si ma indeamna sa bag tuburi electronice si in binocluri Very Happy ?! … oare pe mine daca ma chipeaza Bill Gates nu cumva in loc de cipuri imi baga tot tuburi electronice ?
Practic pare a fi foarte simplu de modificat atat puterea maritoare cat si deschiderea. Dar acest lucru il vom putea explicita intr-adevar doar in momentul in care vom desface efectiv echipamentul, in prima faza pentru curatarea partii optice.
Deci:
… va urma



LZOS 1x20 night OWLmic.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  991.32 kb
 Vizualizat:  de 2405 ori

LZOS 1x20 night OWLmic.jpg



oh1x20mic.jpg
 Descriere:
Desi pozele prin "binoclu" nu sunt reprezentative ..
 Marime fisier:  1.13 MB
 Vizualizat:  de 2404 ori

oh1x20mic.jpg


Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2804

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 14 Mai 2021 13:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Merita achizitionata si casca sau adaptata o casca de biciclist pentru el, ca un Cyborg Smile
Amplifica lumina periculos pentru vedere? Intreb in primul rand pentru ca sunt curios cum se comporta la Luna.

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Mai 2021 18:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In pofida culorii verzi, pe timp de zi aparatul poate fi folosit dar cu capacele de plastic peste obiective. Fara capace imaginea devine uni un verde puternic peste tot, nu atat de periculos pentru ochi cat pentru tuburile intensificatoare. Acestea activate in lumina de zi sau, foarte puternica se vor deteriora (imbatranire prematura a stratulurilor de luminofor). Din nefericire nu era luna in sera de teste, dar urmeaza sa verific cel mai probabil la sfarsitul lunii mai, la tara sau mai devreme daca avem si in Bucuresti cateva stele.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 287



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 14 Mai 2021 21:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca reusiti o modificare in cat sa si apropie...ar fi ceva super tare, practic se transforma in total altceva, un binoclu care sfideaza lumina parazita in regim de noapte, suna interesant din multe puncte de vedere.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3541



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 14 Mai 2021 22:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Lumea se joaca cu de astea de multa vreme in astrofoto https://www.cloudynights.com/topic/686008-...e-gallery/
tin minte si in revista Sky and telescope pe vremea impuscatului am vazut articole si poze
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2653

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 15 Mai 2021 02:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tubul ăla video captor-difuzor este un fel de lentilă electrostatica . Imaginea care cade pe fereastra de intrare este de fapt răsturnată , fereastra fiind plasată în focarul obiectivului . La rândul ei , fereastra luminescenta este plasată în focarul ocularului .
De multe ori , acele mizerii care se văd pe ecranul luminescent sunt mici zone moarte din fereastra de intrare , acolo unde a fost smulsă depunerea sensibilă la fotoni . Ruperea de strat foto sensibil se datorează stresului creat de înalta tensiune , mai ales în cazul apariției bruște de lumini nocturne puternice .
Fără lanterna în infraroșu , sistemul este absolut inutil dacă e folosit în beznă totală . Ceea ce mi-a picat mie în mână , avea niște găuri minuscule în mijlocul capacelor de la obiective , pentru folosirea pe timp de zi , probabil .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact