Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180919_231605_113x_nord.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234490
Numar de utilizatori inregistrati: 2845
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Se poate construi un binoclu in casa ?

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Optica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
CRISTIAN
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Dec 2007

Motto: Desertaciunea desertaciunilor, toate sunt desertaciuni

MesajTrimis: 08 Dec 2007 20:29 Download mesaj
Titlul subiectului: Se poate construi un binoclu in casa ?
Raspunde cu citat (quote)

Salut tuturor. Este pentru prima data cand scriu pe acest forum. De curand mi-am cumparat un binoclu Sakura 10-90X80. Din cate am masurat eu, obiectivul clar nu are 80mm in diametru, ci mai putin (60mm). Azi mi-am cumparat o carte foarte detaliata despre aparate optice (P.Dodoc - Constructia instrumentelor optice). Este desul de greoaie, cu foarte multe elemente, lucruri de luat in calcul. Intrebarea mea este: se poate construi un binoclu in casa ? Am vazut pe net ca se poate construiun telescop sau o luneta in casa. Dar un binoclu ? Am vazut pe net un binoclu foarte puternic - Sunagor 15-125X80. Nu zic sa fac un astfeld e binoclu, m-as multumi cu unul mai slab, insa nu stiu daca se poate face in casa. Daca are cineva vreun raspuns, va rog spune-ti-mi. Inca ceva: am vazut pe net ca se vorbeste despre fabricarea unei oglinzi in casa, dar se pot face in casa lentilele pentru ocular si obiectiv ? Multumesc.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 08 Dec 2007 20:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cristian, uite un proiect foarte frumos in linkul de mai jos:
http://www.vintageprojects.com/telescope/telescope-design-3.pdf
Mergand pe "dublu" si fiind atent la distanta interpupilara poti scoate un binoclu "adevarat" Smile
Sus
CRISTIAN
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2007 21:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa inteleg ca un binoclu este ca 2 telescoape perfect aliniate ? Foarte interesant site-ul. Multumesc. Insa nu stiu daca pot construi lentilele si prismele in casa. Pentru a face niste lentile, se poate folosi geamul care se gaseste la magazinele cu geamuri normale ? Stiu ca trebuie polizate. Am inteles ca in principiu se fac dinstr-o sticla speciala - BaK. Multumesc oricum pentru site si daca exista persoane care ma pot ajuta, le voi multumi sincer
Sus
tamasflex
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006

MesajTrimis: 08 Dec 2007 21:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca ai un binoclu normala poti sa schimb obiectivele.
Problema intervine la reglarea paralelismului pe care ff greu poti sa faci fara un binoclu de reglaj si colimator cu reticul.

Personal am desfacut in copilarie un binoclu de campanie si de atuncea nu am putut sa reglez paralelismul. Obiectivele sint motate in montura cu inele excentrice cu care se poate reglea paralelismul.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 08 Dec 2007 21:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, doua telescoape perfect aliniate la care se face si adaptarea distantei dintre axele ocularelor astfel incat aceasta sa fie egala cu distanta interpupilara pot constitui un binoclu.
Pentru modul terestru este necesara si redresarea imaginii.
Pentru constructia lentilelor si prismelor este nevoie de sticla optica, nu merge sticla de geam.
Sus
tamasflex
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006

MesajTrimis: 08 Dec 2007 21:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

CRISTIAN a scris:
Sa inteleg ca un binoclu este ca 2 telescoape perfect aliniate ? Foarte interesant site-ul. Multumesc. Insa nu stiu daca pot construi lentilele si prismele in casa. Pentru a face niste lentile, se poate folosi geamul care se gaseste la magazinele cu geamuri normale ? Stiu ca trebuie polizate. Am inteles ca in principiu se fac dinstr-o sticla speciala - BaK. Multumesc oricum pentru site si daca exista persoane care ma pot ajuta, le voi multumi sincer

Singura element optic pe care un amator o poate face usor este oglinda_fie el sferic s-au parabolic.
Dar sa faci lentile acromate s-au prizme nu merge asa usor.
Mai ales acromate unde necesita doua tipuri de sticla si suprafete prelucrate la microni (raza).
Nu zic ca lentile simple - plan convexe - biconvexe se poate face ff simplu.
Personal am reslefuit lentile recuperate la o alta raza pentru oculare simple (Ramsden _Huygens).
Sticla de geam nu este omogena si la lucrari pretentioase nu merge.
Pentru asta iti trebuie un mini masina de slefuit si sculelele necesare.
O am in pivnita si am sa fotografiezi odata sa vezi cum arata.
Nu te gindi de a slefui elemente optice. Mai bine recupereaza din aparate si vezii ce poti sa faci din ele.
Vezi: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=512 poate ca prinz ceva idei.
Sus
CRISTIAN
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2007 22:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dar oglinda pentru telescop din ce se face ? Inteleg ca este cam singura care se poate face de un amator, dar nu am inteles prea bine din ce tip de sticla se face. Cu prismele e la fel de complicat ? In Romania exista magazin (poate i.o.r. ? ) unde sa putem comanda contra cost lentile ? De toate genurile. Stiu ca i.o.r. inca exista si produce aparatura optica. Multumesc pentru link-uri. Este uimitor ce fac persoanele cu simt practic si cu ceva lentile pe care le au la indemana.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 08 Dec 2007 23:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

CRISTIAN, sa-ti spun un secret Cool Exista lentile si prisme pe care nici macar I.O.R. nu le poate face Shocked Sa nu mai spui la nimeni Wink Si mai ales sa nu spui ca ai aflat de la mine Rolling Eyes Citeste Dodoc si mai fa ros si citeste cateva carti. Si dupa aia mai vorbim.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 17 Feb 2008 00:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

CRISTIAN
La sfarsitul lui Ianuarie si eu am achizitionat un binoclu Sakura.In primul rand trebuie sa neglijam prostioarele gen 80-90 ,fie ca grosisment ,fie ca diametru de obiectiv.Al meu este un 9x60mm de care sunt multumit .Dar despre binoclurile Sakura am sa-ti dau o veste amara-dulce.Amara deoarece lentila de camp a ocularelor tip Kellner este din plastic.Dulce, deoarece obiectivele proiectoarelor de diapozitive/diafilme, ''DVD playerele'' copilariei mele,au lentila posterioara a tripletului Cook identica optic si dimensional cu lentila de camp din plastic.Doar calitatea e mult mai buna,plus bonus acoperirea antireflex.Prietenul meu Csillag Attila a schimbat intai lentilele din ocularele binoclului sau ,apoi l-a operat si pe la meu.Fain.
Apoi sa stii ca binocluri se pot ,si se fac ,in casa,si cu diametre de obiectiv chiar si de 500mm.Doar ca sunt cu obiective oglinzi ,nu lentile.Pot sa-ti trimit un link in care vezi pe ''Youtube''un francez slefuind asemenea obiective de 400mm diametru si vezi si instrumentul finalizat.Mircea
Sus
lucia lucia
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006

MesajTrimis: 18 Feb 2008 15:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
trebuie sa neglijam prostioarele gen 80-90 ,fie ca grosisment ,fie ca diametru de obiectiv.

Sincer intreb> de ce?
Unul mic am si eu, un 15x 40 si e dragut, mai ales noaptea...
Dar parca sunt nelamurita> Nu e mai bine daca obiectivul e mai mare?

Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 18 Feb 2008 18:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu cat e mai mare cu atat ar trebui sa fie mai scump. Daca nu e mai scump, atunci e clar o "prostioara". Daca e mai scump atunci s-ar putea sa fie ceva bun dar ... apar probleme de manevrabilitate, apar probleme de camp iar din cauza asta apar probleme de experienta. Daca ti-ai petrecut timp suficient cu un instrument mic si l-ai petrecut cu folos in sensul ca te poti declara un expert in recunoasterea constelatiilor, a obiectelor deepsky etc. atunci poti sa incepi sa te gandesti la instrumente mari (si totodata sa incepi sa strangi bani daca nu cumva tocmai a murit matusa Tamara Smile).
Sus
Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

MesajTrimis: 18 Feb 2008 18:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Curioasa treaba asta cu binoclurile. Intr-adevar, marirea oferita este limitata tehnic de dimensiunile lui, de lipsa trepiedului si de cuplul obiectiv/ocular.
Dar avind in vedere ca dorim sa obtinem un cimp cit mai mare si binoclurile zoom nu sunt potrivite, un grossisment fix (si mic, 7x-15x) nu poate releva decit constelatii (intregi sau jumatati). In nici un caz planete sau rezolutii spectaculoase in obiectele messier.
Astfel putem considera ca pentru cei pasionati de imaginile sublime ale unui cer plin de stele, ca apertura este cea mai importanta.. Cu o apertura mare se observa mai multe magnitudini si se ofera o senzatie de profunzime (data de lumina variata a stelelor). Apare un fond de stele mici si apar chiar si zone de nebulozitate mai bine definite. (la aperturi de 70-100)
Ceea ce ma nelamureste profund este utilitatea (in astronomie) a unui binoclu triplet super corectat de 40 sau 50mm.. Este desigur un superb instrument terestru, dar in astro ce este decit un cautator mai performant ?
Cert este ca un binoclu va arata mult mai putine lucruri decit un telescop.. dar este mult mai relaxant de folosit pentru timp indelungat, este comod si ajuta la formarea unei harti mentale a cerului.
PS. Nu tot ce-i chinezesc e groaznic. Dar nici reputatia nu-i pe degeaba.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 19 Feb 2008 23:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scuze Lucia
M-am exprimat eliptic,ai dreptate,mai mare ar trebui sa fie mai bun.Eu am vrut sa spun ca trebuie sa neglijam tampeniile pe care le scriu unii producatori obscuri pe telescoape ,binocluri.Si eu am cifra 90 scrisa pe binoclul de 9x60,fara a avea vreun sens.Adica sa nu dam crezare unor parametrii fara acoperire.

Claudiu are dreptate,bino zoom nu sunt bune.Sakura are un binoclu zoom similar in care campul este drastic redus chiar si la grosismentul cel mai mic de 9x ,comparativ cu binoclul lor de marire fixa 9x.

Cat despre utilitatea unui binoclu mic,fac trimitere la articolul din volumele ATM,articol care a declansat revolutia RFT.Binoclurile sunt ,in majoritatea cazurilor doua lunete RFT jumelate si deci poarta in ele atractia deosebita a telescoapelor RFT,adevarate portaluri spre Univers,acea chemare profunda spre accesarea prin vizualizare a mecanismului de ansamblu a Cosmosului.Ori prima valoare a celui mai RFT dintre RFT a fost atunci stabilita la aprox. 60mm diametru.Mircea
Sus
lucia lucia
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006

MesajTrimis: 20 Feb 2008 12:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

priceput Very Happy
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 07 Iun 2008 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intrati aici si veti gasi descrierea unui binoclu astronomic de 50mm,constructie realizata de amatorul Schmidt Zoltan de la MCsE ,cu mijloace simple.

http://www.mcse.hu/a_tavcsovek_vilaga/20080206-oriasbin.html

Obiectivele sunt doua din legendarele acromate Zeiss 50x540mm,tuburile de 60mm diametru sunt picioare de mese din tabla de 0,4mm grosime de la Praktiker;paralelismul tuburilor este asigurat de un suport format din 4 inele si 12 suruburi de reglaj;nu exista mecanism de focalizare,aceasta se realizeaza prin simpla deplasare axiala a prismelor Amici ;autorul foloseste doua perechi de oculare Barium care asigura grosismente de 27x si 54x;montura azimutala in furca;singurul dezavantaj al simplitatii constructiei este distanta interpupilara fixa,aici 75mm,se alege de constructor;calitatea instrumentului ,conform autorului, este la superlativ.
Acromate care suporta mariri de 60x se gasesc si la noi ,chiar daca nu sunt Zeiss;iar de rest ce sa mai vorbim.Mircea
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Optica Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact