Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235355 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
keystar Membru

Data inscrierii: 22 Oct 2007 Mesaje: 90
|
Trimis: 04 Noi 2007 19:00 Download mesaj |
Titlul subiectului: HELP! Reflector Newtonian si back focus |
|
|
|
Am o problema cu focusarea la reflector newtonian atunci cand folosesc un focal reducer de 0.5x la o camera CCD. Nu mai zic ca am si flip mirror si filter wheel pe care nu le pot folosi decat cu un barlow.
Detin un newtonian 300/1500 f/5 pe montura ecuatorila EQ6 PRO.
Am citit pe internet ca pot rezolva problema asta doar daca mut oglinda principala mai sus sau schimb telescopul.
INTREBAREA MEA ESTE CAT DE SUS???
Ma poate ajuta cineva cu aceasta problema? Cum pot folosi schema aceasta: Focuser->flip-mirror->Filter Wheel->focal reducer->CCD camera |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 04 Noi 2007 19:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Problema cred ca provine de la reducatorul de focala care muta punctul focal undeva spre interiorul tubului. Solutia e mutarea oglinzii principale sau un focalizator cu profil jos. Mai ieftin ai iesi daca muti oglinda principala, insa dupa ce faci operatia asta vei avea probleme la observatii vizuale pentru ca iti va trebui un tub de extensie montat in focalizator ca sa poti focaliza cu ocularele. Cea de-a doua solutie costa mai mult si nu e sigur ca va functiona intrucat ar trebui cumva sa determini cat de inauntru s-a modificat punctul focal. Ar trebui sa cauti in specificatiile reducatorului de focala sa vezi, poate se poate calcula inainte de a modifica ceva. Focusere cu profil jos iti recomand de la JMI sau MoonLite.
Ai mai putea incerca sa muti oglinda in sus folosind suruburile de colimare. Desfa-le incet pana ajungi aproape in capatul cursei (cu atentie sa nu iasa din celula oglinzii ca altfel iti pica oglinda jos). In felul acesta impingi oglinda mai inauntru. Daca punctul focal e deplasat in interiorul tubului cu cativa mm s-ar putea sa mearga solutia asta. |
|
Sus |
|
 |
keystar Membru

|
Trimis: 04 Noi 2007 20:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: HELP! Reflector Newtonian si back focus |
|
|
|
Am masurat distanta de la focuser->flip-mirror->Filter Wheel->focal reducer->CCD camera si am gasit 10-12 cm.
Camera reuseste sa focalizeze fara reducer si focuserul la minim.
Cat de sus trebuie sa ridic oglinda principala incat "punctul focal" sa fie la 12 cm de "punctul focal" actual.
Pentru vizualizare am sa folosesc tot flip-mirror-ul.
THX. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5945
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Noi 2007 20:49 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Cat de sus trebuie sa ridic oglinda principala incat "punctul focal" sa fie la 12 cm de "punctul focal" actual.
|
In mod normal ar trebui sa ridici oglinda tot cu 12 cm insa solutia nu mi se pare ok intrucat prin aceasta operatie campul iti va fi vignetat de secundara, cu alte cuvinte degeaba mai folosesti reducator de focala.
In locul tau as renunta la flip-mirror si as face vizualizarea printr-un instrument alternativ. Deasemeni printr-o asezare a reductorului de focala cat mai aproape de CCD (eventual printr-o adaptare) si renuntarea la flip-mirror nu cred ca vei mai avea nevoie de nici o modificare la telescop. |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 04 Noi 2007 21:00 Download mesaj |
|
|
|
Cand zici flip-mirror te referi la o diagonala de ghidaj radial, nu?
Incearca fara flip-mirror si cu focal reducer si vezi daca focalizeaza.
Ai putea sa masori cat modifica focal reducerul pozitia focusului facand comparatia intre pozitia focalizatorului fara focal reducer, si pozitia cu focal reducer. Distanta se datoreaza acestuia. Apoi, tu folosesti si flipmirror si asta mai introduce un tub in parcursul focalizatorului. Daca poti focaliza cu focuserul la minim folosind flipmirror eu as zice ca ar trebui sa ridici oglinda cu o distanta cu 1 - 1,5 cm mai mult decat distanta cu care modifica focal reducerul pozitia focalizatorului.
Mai asteapta si alte raspunsuri, poate unii membri ai forumului mai experimentati la constructii telescoape iti vor raspunde.
O solutie mai eleganta ar fi sa utilizezi o luneta de ghidaj separata montata pe telescopul principal, in loc sa utilizezi flipmirror.
Cum echilibrezi telescopul pe montura, ca e destul de lung tubul optic. Nu ai probleme cu vantul sau e montat in observator telescopul? |
|
Sus |
|
 |
keystar Membru

|
Trimis: 04 Noi 2007 21:19 Download mesaj |
|
|
|
skywatcher a scris: | Cand zici flip-mirror te referi la o diagonala de ghidaj radial, nu?
|
http://www.telescope-service.com/atikpics/...mirror.jpg
skywatcher a scris: |
Incearca fara flip-mirror si cu focal reducer si vezi daca focalizeaza.
|
Nu focalizeaza cu focal reducer deloc. Focalizeaza doar camera direct in focuser si ala dat la minim.
skywatcher a scris: |
Ai putea sa masori cat modifica focal reducerul pozitia focusului facand comparatia intre pozitia focalizatorului fara focal reducer, si pozitia cu focal reducer. Distanta se datoreaza acestuia. Apoi, tu folosesti si flipmirror si asta mai introduce un tub in parcursul focalizatorului. Daca poti focaliza cu focuserul la minim folosind flipmirror eu as zice ca ar trebui sa ridici oglinda cu o distanta cu 1 - 1,5 cm mai mult decat distanta cu care modifica focal reducerul pozitia focalizatorului.
Mai asteapta si alte raspunsuri, poate unii membri ai forumului mai experimentati la constructii telescoape iti vor raspunde.
O solutie mai eleganta ar fi sa utilizezi o luneta de ghidaj separata montata pe telescopul principal, in loc sa utilizezi flipmirror.
Cum echilibrezi telescopul pe montura, ca e destul de lung tubul optic. Nu ai probleme cu vantul sau e montat in observator telescopul? |
Nu prea am vant in curte ... si nu fac observatii pe vant. As vrea eu observator.  |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 04 Noi 2007 23:05 Download mesaj |
|
|
|
La un Newton nu poti sa lucrezi cu FlipMirror. Acest drum optical trebuit nu ai dat la sistemul Newton.
Ai putea modifica cum a zis Skyw. dar asta nu este o solutie care ai putea lasa tot mereu. Modificand oglinda principala in sus, primesti la observare normala o umbrare al secundarei si pierzi si camp vizual.
Incearca sa lucrezi cu Reducer 0,5 ori numai cu Web-cam fara FlipMirror, sau insuruba acest Reducer direct in fata FlipMirror si incearca daca functioneaza asa. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
keystar Membru

|
Trimis: 05 Noi 2007 09:55 Download mesaj |
|
|
|
HoO_Germany a scris: | La un Newton nu poti sa lucrezi cu FlipMirror. Acest drum optical trebuit nu ai dat la sistemul Newton.
Ai putea modifica cum a zis Skyw. dar asta nu este o solutie care ai putea lasa tot mereu. Modificand oglinda principala in sus, primesti la observare normala o umbrare al secundarei si pierzi si camp vizual.
Incearca sa lucrezi cu Reducer 0,5 ori numai cu Web-cam fara FlipMirror, sau insuruba acest Reducer direct in fata FlipMirror si incearca daca functioneaza asa. |
Problema mea este ca nu pot folosi f. reducer la CCD deloc,
fara nici un alt accesoriu. (focuser->reducer->CCD)
Distanta intre chip CCD si reducer e pana la 2 cm.
Am incercat si varianta: Focuser-> reducer-> Filter Wheel -> CCD ...degeaba.
Daca pun un barlow se rezolva tot....dar la ce mai pun reducer???
Ma gandesc sa ridic oglinda principala cam cu 5 cm sa vad ce rezolv...ramane sa astept o seara senina sa pot face proba.
Daca mai aveti si alte idei le astept. |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 05 Noi 2007 15:55 Download mesaj |
|
|
|
Cum am spus deja, drumul focal al unui Newton este foarte scurt, aici NU ai voie sa pui nimic intre chip si focuser. Adica nici filter-wheel si nimic.
Incearca sa prinzi focus-ul intai cu web-cam pur, si insurubeaza acolo in fata filtrul care zici ca vrei sa-l folosesti.
Inainte de ai ridica oglinda principala, pune telescopul in focus si pune o hartie peste focuser, ca sa poti sa-ti dai seama, in ce inaltime iese focus-ul. Inaltimea asta o masori cumva cu o linie. Punctul asta este focala plan.
Incearca sa focusezi du telescopul cand pui o camera SRL si te uiti prin ea. Daca primesti focus aici, ai macar 43 mm inaltime unde poti lucra cu punctul focal. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
keystar Membru

|
Trimis: 09 Noi 2007 09:10 Download mesaj |
|
|
|
Am incercat "cred" toate posibilitatile:
- am ridicat oglinda principala folosind suruburile de colimare, dar campul sa vignetat rau de tot
- am pus reducerul foarte aproape de camera .... intradevar s-a modificat ceva .. pot folosi doar filter wheel ..e ceva! adaptarea a fost doar de moment prin lipirea cu 1 picatura de super glue a reducerul direct pe camera .. nu tine, trebuie filet. NU am vazut diferenta intre foto cu si fara reducer, am impresia ca la distanta asta asa mica intre CCD si reducer nu reduce mare lucru.
- cineva de pe forum mi-a propus sa ma las de newton si sa cumpar un APO refractor... Eu in schimb m-am uitat dupa un Celestron CPC 1100 GPS , ce parere aveti de acest instrument? Pot folosi CPC 1100 GPS la observatii si astro-foto? se pot folosi accesoriile mele de mai sus?
- intre un ED 120 skywatcher si un C11 care ar fi mai bun pt observatii si astrofoto (DSO si planetare)? ED120sky fara montura e mai scump ca un CPC 1100 GPS cu tot cu montura.... de ce oare?
Dupa toate astea ce TUB sa schimb in locul newtonianului? |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 09 Noi 2007 10:34 Download mesaj |
|
|
|
O reducere brusca de apertura cum ar fi de la ce ai acuma la un ED120 ar fi, cel putin pentru observatii vizuale, dramatica. Insa ED120 e un instrument excelent pentru astrofoto. Pe de alta parte, un CPC nu e recomandabil daca vrei astrofoto, pentru ca nu poate fi pus in mod ecuatorial.
Daca vrei numai astrofoto atunci un ED120 e calea. Daca vrei si observatii vizuale as zice sa te uiti dupa un C11 care ar merge pe EQ6 care o ai. Poti lua separat tubul optic, sau poti lua un C11 cu montura EQ5 (advanced series) pentru ca diferenta de pret dintre varianta tub optic si cea cu montura e minima, si astfel te faci cu o montura in plus. Ai deja reducerul deci nu va fi o problema cu distanta focala. Oricare varianta o iei, iti mai trebuie inca un instrument pentru ghidare, un refractor mic. Aici ti-as recomanda fie un ED80, fie un refractor acromat de 80mm. Renunta la varianta cu flip mirror de ghidare.
ED120 e mai scump pentru ca e apocromat si deja diametrul merge spre mare (in lumea refractoarelor apocromate).
keystar a scris: | Am incercat "cred" toate posibilitatile:
- am ridicat oglinda principala folosind suruburile de colimare, dar campul sa vignetat rau de tot
- am pus reducerul foarte aproape de camera .... intradevar s-a modificat ceva .. pot folosi doar filter wheel ..e ceva! adaptarea a fost doar de moment prin lipirea cu 1 picatura de super glue a reducerul direct pe camera .. nu tine, trebuie filet. NU am vazut diferenta intre foto cu si fara reducer, am impresia ca la distanta asta asa mica intre CCD si reducer nu reduce mare lucru.
- cineva de pe forum mi-a propus sa ma las de newton si sa cumpar un APO refractor... Eu in schimb m-am uitat dupa un Celestron CPC 1100 GPS , ce parere aveti de acest instrument? Pot folosi CPC 1100 GPS la observatii si astro-foto? se pot folosi accesoriile mele de mai sus?
- intre un ED 120 skywatcher si un C11 care ar fi mai bun pt observatii si astrofoto (DSO si planetare)? ED120sky fara montura e mai scump ca un CPC 1100 GPS cu tot cu montura.... de ce oare?
Dupa toate astea ce TUB sa schimb in locul newtonianului? |
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 09 Noi 2007 11:08 Download mesaj |
|
|
|
keystar a scris: | ...
- am pus reducerul foarte aproape de camera .... intradevar s-a modificat ceva .. pot folosi doar filter wheel ..e ceva!
...
|
Eu nu am avut asfel de accesorii, nu le-am pipait, dar principiile opticii geometrice li se aplica si acestora.
Reducatoarele astea de focala, ar trebui sa fie niste sisteme convergente, plasate inaintea imaginii date de obiectiv, deci nu inverseaza imaginea primita.
Un lucru esential atit pt. Barlow lens cit si pt. focal reducer, este acela ca produc marirea specificata, doar daca imaginea finala se afla la o anumita distanta de centrul optic al acestora.
Masurind dist. focala a reducatorului (fr), si distanta de la centrul grupului de lentile al acestuia, la senzor (i), marirea este:
m=i*(fr-i)/i*fr (fr si i pozitive; i<fr; m<1 - in regimul asta)
obs.: pe masura ce i se apropie de fr, si m scade, tot ansamblul reducator+camera trebuie avansat in fasciculul obiectivului. Vignetarea e mai complexa aici, mergind pe doua planuri, limitarea data de og. secundara si limitarea diametrala a reducatorului la micsorari exagerate. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5945
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Noi 2007 11:54 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | - am ridicat oglinda principala folosind suruburile de colimare, dar campul sa vignetat rau de tot
|
eu te-am avertizat de la inceput despre acest lucru, dar e bine ca ai facut aceasta experienta ca sa te convingi practic
oricum ridicarea oglinzii principale nu se face fara schimbarea (marirea in diametru a) secundarei daca vrei sa pastrezi acelasi camp.
in al doilea rand am recomandat apropierea reducatorului de focala de chipul CCD tocmai pentru relaxarea factorului de reducere, adica pentru o glisare mai mica a planului focal catre tub.
prin pastrarea distantei standard, in afara faptului ca vei avea o mutare mai mare a planului focal spre interior, te vei lovi iar de problema campului asigurat de secundara. |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 09 Noi 2007 19:38 Download mesaj |
|
|
|
Totusi am omis un aspect important, al utilizarii reducatorului de focala in modul FOTOGRAFIC. Multe dintre camerele digitale au dimensiunile senzorului minuscule, in comparatie cu diafragma de cimp a ocularelor slabe.
Pentru mine cea mai buna solutie constructiva, ar fi cea in care focalizarea se face prin deplasarea axiala a ansamblului ocular+og. secundara. In cazul tau modificarea poate e prea costisitoare, dar iata un mers de calcul care iti indica utilitatea unei asfel de modificari:
1. Stiind fr si impunind m=0.5, din formula de mai sus determini pe i.
2. Calculezi distanta necesara, de la planul focal al oglinzii principale la lentila reducator (o): o=i/m (in cazul asta particular, o=fr).
3. Din formula pe care am scris-o in topicul: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1328 , afli diametrul cimpului de plina lumina, cunoscind axa mica a oglinzii secundare. Dimensiunea l=o+raza tubului.
4. Daca de ex. iti rezulta c=20mm- in focarul principal, inseamna ca folosind focal reducer-ul, vei avea c'=c*m=10mm- cimp nevignetat pe senzorul camerei.
5. Compari valoarea lui c' cu diagonala CCD-ului, daca c'>=diagonala, nu vei avea nici un fel de problema cu vignetarea datorata secundarei.
6. Direct cu formula din link-ul de la pct. 3, calculezi diametrul minim necesar al reducatorului (a), cu mentiunea ca l=o, c raminind la valoarea calculata la pct. 3.
Daca si aceasta conditie e indeplinita, nu vei avea probleme, pe CCD vei cuprinde imaginea din discul focal principal de plina lumina.
Bafta! |
|
Sus |
|
 |
keystar Membru

|
Trimis: 12 Noi 2007 10:53 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pt ajutor... am pus telescopul la vanzare, imi cumpar un APO 130/800 Vixen.
TOPIC INCHIS!
P.S. E bine sa ramana topicul aici ca sa poata invata si altii din discutia noastra. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|