Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2730
|
Trimis: 18 Apr 2020 11:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: M101- in lucru |
|
|
|
Salut!
Captura de aseara. Am doar 2h30m( 30 cadre de 5 minute). Am vrut sa o tin toata noaptea, posibil chiar amai multe nopti, ca sa strang macar 8-10h. Dar norii m-au fortat sa inchei sesiunea. Si asa, am tras printr-o panza de nori (seeingul a fost totusi bunicel), asa ca voi renunta la aceste cadre daca voi avea o seara mai buna.
Am rotit camera cu 90 grade fata de seara precedenta ( poza a iesit mai slaba ca aceasta), cu latura lunga a senzorului perpendiculara pe axa telescopului, ca sa intre in cadru si NGC5474 (galaxia din dreapta).
Cu toate neajunsurile si a calitatii mediocre, este cea mai buna captura a mea la M101.
PASTE FERICIT TUTUROR!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
426.25 kb |
Vizualizat: |
de 3519 ori |

|
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
Matrixul Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2012 Mesaje: 420
|
Trimis: 18 Apr 2020 13:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Felicitari !!!
_________________ Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele... |
|
Sus |
|
 |
rugy Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2009 Mesaje: 449
Motto: cer senin Localitate: ORADEA
|
Trimis: 18 Apr 2020 14:26 Download mesaj |
|
|
|
Hai salut,aseara am incercat sa o vad din curte (m101) cu sct de 8 dar nimic interesant ,o pata difuza despre care stii ca trebuie sa fie acolo.
felicitari pentru ce ai obtinut ,foarte frumos ,stiu ca m101 e un messier care se lasa greu de observat.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 18 Apr 2020 20:35 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc. Da, M101 face parte din categoria aspiratoarelor de fotoni, poti sa ai si 50h expunere si tot ar mai vrea, iar nucleul nu se arde niciodata.
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 23 Apr 2020 10:56 Download mesaj |
|
|
|
Captura de aseara. Transparenta a fost mai buna decat data trecuta si am avut mai multe ore de cer senin ( dupa 23:30 pana in zori, la 05:00), in total 5 ore (60x5m). Poza este facuta doar cu aceste cadre. Daca mai prind o noapte la fel, as vrea sa mai adaug macar 5 ore.
*Am avut vreo 12 cadre cu campul decalat fata de celelalte (se observa o dunga laterala in fundal)- la trecerea meridianului am centrat gresit tinta).
|
554.93 kb |
de 3329 ori |

|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 24 Apr 2020 10:21 Download mesaj |
|
|
|
Aseara, in loc sa continui expunerile cu camera OSC ( si am constatat ca ar fi nevoie de mult mai multe ore, poate peste 20), m-am decis sa trag o luminanta cu Atik314, sa o combin apoi cu OSC-ul, eventual sa trag in alta seara RGB, daca luminanta promite.
Deci am avut 5h20m luminanta (cu filtrul IDAS LPS D1), 64x5m. Cred ca ar fi trebuit sa trag cadre de 10m, pentru ca nu am avut mai multe detalii in galaxie. Iar combinatia L+OSC parca imi place mai putin decat OSC simplu.
|
170.65 kb |
de 3279 ori |

|
|
238.01 kb |
de 3279 ori |

|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 24 Apr 2020 11:18 Download mesaj |
|
|
|
Foarte frumos OSC-ul. Atik-ul 314L in L tinde sa aibe stele maricele.
Vizual M101 apare ca o fantoma circulara insa are regiuni active foarte luminoase, destul de usor de vazut. Pe cer suburban cu un telescop de 400mm se vad binisor cateva:
https://www.cloudynights.com/uploads/month...566184.jpg
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 24 Apr 2020 14:43 Download mesaj |
|
|
|
Chiar se vad bratele galaxiei cu tunul de 400mm? Cu al meu 150/1200 cred ca mi-ar fi foarte greu si sa o gasesc ca un nor inform, de brate nici nu vorbesc. De abia am vazut M33, care este mult mai luminoasa. Poate ca am nevoie de un cer mai curat.
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 24 Apr 2020 14:49 Download mesaj |
|
|
|
brate nu, abia se distinge ceva la m51. insa zonele acelea ce au denumire ngc separata, se cam vad.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 25 Apr 2020 13:28 Download mesaj |
|
|
|
Seara trecuta a inceput prost, pe la 20:30 era mai noros decat in cele precedente. Chiar si cele doua site-uri pe care le consult (Meteoblue si ClearOutside) prognozau vreme proasta. Intr-un fel ma bucuram, caci ramasesem de noua nopti cu restante la somn. Dar am mai aruncat un ochi pe la 23:00, inainte sa dau drumul la un film- cerul era aproape senin. WTF! Am scos repede toate jucariile, am dat drumul la camerele pentru meteori si m-am pregatit de captura. Am tras din nou cu ASI294, dar cu expuneri de 10m. Vantul de mare inaltime a adus totusi o panza de nori (vreo 2-3 ore), care a afectat calitatea cadrelor.
Ma asteptam ca la expunere dubla valoarea media a histogramei (in SharpCap) sa-mi arate o valoare dubla. Cand pozam cu Canon si BYEOS, dublarea expunerii sau a valorii ISO avea acest efect, de aceea puteam calcula usor valoarea nominala ca sa ma incadrez cu histograma sub 20-25%. Valoarea medie la ASI294 cu cadre de 10m a fost de 4%, iar cu cadre de 5m pe la 3%.
In fine, am stivuit aceste cadre, 30x10m, impreuna cu cele de data trecuta-60x5m. Deci in total 10h. Sigur ar vrea mai mult, dar cred ca am sa ma opresc aici in acest sezon pentru ca sunt multe alte galaxii pe care vreau sa le pozez.
In poza finala se vede mai bine bratele mai palide ale galaxiei fata de poza trecuta. Am sa pun poza la rezolutia nativa, doar cu putin crop pe margini (mai folosesc si bin2x2 in procesare pentru scaderea zgomotului si micsorarea pozei).
|
988.99 kb |
de 3198 ori |

|
|
Sus |
|
 |