Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
love Membru

Data inscrierii: 28 Aug 2007 Mesaje: 58
Motto: "Daca-ti dai seama ca singur ti-ai sapat groapa, nu mai sapa!" R.K. Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Oct 2007 10:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: planetele Uranus si Neptun |
|
|
|
Cum as putea sa reusesc sa identific pe cer planetele Uranus si Neptun?
Detin un Dobson 200/1200 cu oculare de 24,10,8,6,4 (cele de 6 si 4 au un camp foarte mic) mm si in viitor unul de 32 /2'' 68grade.
Stiu zona unde ele ar trebui sa fie dar nu reusesc sa le identific si mai greu imi este si sa reusesc centrarea foarte exacta a telescopului.
In acest moment aceste planete sunt aflate in constelatiile varsatorului respectiv capricornului, sunt constelatii care nu au stele cu magnitudine foarte mare si nu stiu cum sa fac. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 02 Oct 2007 10:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Uranus si Neptun sunt destul de dificile pentru un instrument ca al tau si mai ales daca observi din Bucuresti. Pentru a le "descoperi" trebuie sa ai niste harti precise (Stellarium, Cartes du Ciel etc.) si sa faci observatii in mai multe zile consecutiv. O sa observi ca spre deosebire de stele, planetele se misca. |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 02 Oct 2007 10:30 Download mesaj |
|
|
|
Uranus si Neptun sant planete foarte indepartite. Multi amatori pot "urmari" aceste planete numai fotografic.
Vizual cu 10" nu sant sigur ca ai putea vedea ceva, dar ca punct de urmarire aici o poza Uran
http://www.skytrip.de/uranus/uranus2007-08-26-1a.jpg
si aici o poza Neptun
http://www.skytrip.de/neptun/neptun2007-08-26-2a.jpg
Ambele poze sant castigate fotografic cu un telescop de 14" si facute de Mario Weigand. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 02 Oct 2007 10:52 Download mesaj |
|
|
|
Eu l-am vazut pe Uranus acum vreo 25 de ani printr-un telescop cu oglinda principala de 15 cm din Timisoara. Trebuie spus ca la vremea aia in Timisoara (ca de altfel in toata tara) era o bezna de mai mare dragul. Telescopul era al unui amator mai in varsta si observatiile le-am facut din gradina casei lui. Uranus era un punct mic care nu se distingea cu nimic printre celelalte stele din camp. Am fost convinsi ca ne uitam la Uranus numai dupa vreo cateva zile cand am observat ca punctul respectiv se miscase. Mai trebuie spus ca la vremea aia nu era internet, nu erau calculatoare personale si evident nici planetarii virtuale iar atlasele stelare erau destul de rare. Hmmm ... tare batran mai sunt  |
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 02 Oct 2007 11:37 Download mesaj |
|
|
|
Uranus e destul de ușor de idenificat, are aproximativ magnitudinea 6. L-am văzut sâmbătă, cu un Dobson de 250mm, la câțiva kilometri de oraș dar cu o Lună imensă. Si din oraș ar trebui să fie o țintă suficient de lejeră. Am folosit hărțile de aici (vezi că sunt rotite): http://www.rasnz.org.nz/SolarSys/UranNept.htm E bine să ai și niște hărți mai mari, eu am folosit atlasul Cambridge.
Fi-ul și lambda erau vizibile cu ochiul liber, așa că nu a fost greu să poziționez telescopul în zona dorită (pe segment, la un 20% de fi). Ar trebui să îl poți prinde în câmpul ocularului de 24 cu metoda asta. Sau măcar pe aproape. Cum e suficient de luminos, o să iasă în evidență. Cu o mărire mai mare vezi dacă apare discul (mic, e drept). Si atunci știi ca e Uranus.  |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 03 Oct 2007 17:26 Download mesaj |
|
|
|
Pe Uranus l-am observat si eu in August 2004 pentru prima data, cu 150-ul meu (bineinteles din oras), atunci era in constelatia Varsatorul. Identificarea am facut-o relativ usor in cimpul cautatorului, dupa ce-mi notasem pozitia planetei, raportata la unele stele din zona, folosind un program gen planetariu. La fel nuanta mai albastra, usureaza reperarea.
Observarea "live" produce o impresie mai puternica decit orice fotografie, desi planeta aparea doar ca un mic disc albastrui, la un grosisment de 250x. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5919
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Oct 2007 19:39 Download mesaj |
|
|
|
Uranus nu e o tinta care sa puna probleme de "instrument" ci mai degraba de "cautare", dar cu metoda prezentata mai sus oricine se poate descurca.
Eu l-am vazut in noul meu Mak (Rubinarul de 100 mm transformat pentru vizual) la un grosisment de 170x de aici din Bucuresti. |
|
Sus |
|
 |
love Membru

Motto: "Daca-ti dai seama ca singur ti-ai sapat groapa, nu mai sapa!" R.K. Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Oct 2007 20:24 Download mesaj |
|
|
|
Am reusit intr-un final aseara sa ''gasesc'' cele 2 planete pe cer, recunosc ca ma ajutat foarte mult si laptopul impreuna cu programul stellarium.
Multumesc de ajutor. |
|
Sus |
|
 |
sky Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005 Mesaje: 442
|
Trimis: 21 Oct 2007 23:16 Download mesaj |
|
|
|
La Uranus te-au uitat si la putere mare de marire sa-i vezi discul?
In felul acesta vei putea fi ferm convins de ce ai observat. |
|
Sus |
|
 |
love Membru

|
Trimis: 21 Oct 2007 23:25 Download mesaj |
|
|
|
l-am marit cat am putut de mult si am reusit sa vad discul, nu foarte mare... dar era un disc.  |
|
Sus |
|
 |
Andrei_S Membru

Data inscrierii: 16 Feb 2008 Mesaje: 7
Motto: Atunci cand te lupti cu propria-ti constiinta si pierzi, de fapt ai castigat! Localitate: Hunedoara
|
Trimis: 17 Feb 2008 02:23 Download mesaj |
|
|
|
Eu ma gandesc la alta solutie...ia-ti un program(chiar de astrologie) si urmareste cand are loc o conjunctie longitudinala uranus-luna si astfel privind la luna:) alaturi il ve-i avra p uranus...si cand vrei sa-l observi p neptun(daca ai un instrument tare) urmeaza aceasi cale. |
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 17 Feb 2008 19:11 Download mesaj |
|
|
|
Andrei_S a scris: | ia-ti un program(chiar de astrologie) |
astrologie!? |
|
Sus |
|
 |
Andrei_S Membru

Data inscrierii: 16 Feb 2008 Mesaje: 7
Motto: Atunci cand te lupti cu propria-ti constiinta si pierzi, de fapt ai castigat! Localitate: Hunedoara
|
Trimis: 18 Feb 2008 03:00 Download mesaj |
|
|
|
Dap, de astrologie. De exemplu Astrolog32 arata foarte bine aspectele angulare dintre planete p lungitudine, precum si sectorul de cerc pe care se gasesc...deci are si aplicabilitate astronomica. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 18 Feb 2008 18:44 Download mesaj |
|
|
|
Astrologia si astronomia erau pe vremuri mana in mana. Din cate stiu eu insa la momentul asta pe astrologi nu-i mai intereseaza pozitiile reale ale obiectelor ceresti ci niste pozitii ... spirituale, ezoterice etc. Poate ma insel !? In orice caz exista suficiente programe de astronomie pentru ca sa nu fie nevoie sa se recurga la unul de astrologie. |
|
Sus |
|
 |
|