Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235357
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

ocular 32 sau 40

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
love
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Aug 2007

Motto: "Daca-ti dai seama ca singur ti-ai sapat groapa, nu mai sapa!" R.K.

MesajTrimis: 27 Sep 2007 13:02 Download mesaj
Titlul subiectului: ocular 32 sau 40
Raspunde cu citat (quote)

As dori sa pot vedea o zona cat mai mare din cer, am un telescop dobson 200/1200 iar cu ocularul de 25 nu reusesc sa vad decat o mica parte din cer. As vrea sa cumpar un ocular de 32 sau 40 din gama Super Plossl seria Apo sau TS Super Plössl/GSO Plössl /Plöss l, nu sunt dispus sa dau mai mult de 200 ron pe un astfel de ocular.
Credeti ca ar fi o decizie inteleapta?
Multumesc.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 27 Sep 2007 13:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Idea nu este rea, dar este de recomandat la 1,25" sa iei max. 32mm.
Cu 40mm nu o sa optini un camp mai mare.
Altfel daca iei un ocular de 2" cu 32 sau 38 mm. Aici ai avea cu 38mm aproape campul maximal care al puteai obtine.
Asa ca mai bine este sa te uiti dupa un ocular de 2".

Depinde de pret, cat costa ocularele mentionate de tine, pot sa-ti spun ca eu oferez de ex. un ocular de 2" cu 32mm/70° actual cu 69 Euro.
http://www.hoo-germany.de/produkt.php?prd=264

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 27 Sep 2007 18:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am testat practic ocularele de 32 mm si 40 mm din seria Super Plossl seria APO pe un instrument cu focala de 1000 mm si vreau sa spun ca exista o diferenta de camp vizual in favoarea celui de 40 mm.
este adevarat ca diferenta nu este mare dar ea exista!
pentru alte serii de Plossl sau Super Plossl situatia nu e aceiasi:
Plossl de 40 mm de la Vixen va avea campul mai mic decat cel de 32 mm, Super Plossl de 40 mm de la TS va avea un camp doar cu 0.15 grade mai mare decat cel de 32 mm, si exemplele pot continua...

Situatia lui love de acum este: instrument 200/1200 si ocular 25 mm si presupunem 50 grade. aceste elemente vor da un camp vizual de exact 1 grad.
daca love e destul de tanar astfel incat pupila lui sa se dilate pana la 7 mm, instrumentul lui ii va permite folosirea ocularelor pana la 42 mm distanta focala, astfel ca folosirea unui ocular de 40 mm Super Plossl seria APO ii va creste campul vizual de la 1 grad la 1.6 grade sau folosirea unui ocular de 32 mm/ 70 grade/2" indicat de Robert ii va creste campul vizual de la 1 grad la 1.86 grade.
decizia ii apartine Smile
Sus
love
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Aug 2007

Motto: "Daca-ti dai seama ca singur ti-ai sapat groapa, nu mai sapa!" R.K.

MesajTrimis: 27 Sep 2007 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc de ajutor,
dar daca folosesc un ocular de 30/ co 80 grade are un camp vizual mai bun decat cel de 32 / 70? sau decat 38/70 (la 2'').
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Sep 2007 22:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte bine explicat, Zircon Smile
Poate esti capabil sa pui o formula, unde amatori ar putea calcula singuri putin aceste marimi.

Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2007 11:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
dar daca folosesc un ocular de 30/ co 80 grade are un camp vizual mai bun decat cel de 32 / 70? sau decat 38/70 (la 2'').

Teoretic da, un 30mm/80grade va determina un camp vizual de 2 grade iar un 38mm/70grade un camp de 2.2 grade.
Practic insa nu putem mari campul unui telescop oricat de mult prin acest procedeu, pentru ca apare vignetarea produsa de oglinda secundara a telescopului.
Eu nu cunosc datele constructive ale telescopului tau si nu ma pot pronunta pana la ce valoare poti creste campul vizual prin schimbarea ocularelor.

Citat:
sa pui o formula, unde amatori ar putea calcula singuri putin aceste marimi.

Da Robert, am sa pun niste formule in topicul "Relatii utile" din sectiunea de Optica.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2007 12:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi Zircon Smile

Cu valoarea de 2° sau 2,2° al campului vizual, in folosirea unui telescop cu acesorie de 2", poti sa ajungi la un camp vizual la o focala relativ de scurta al telescopului, practic si peste 3,5° la cer.
Valorarea asta este depinde de camp si foacala data ocularului si depinde de focala instrumentului.

Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 28 Sep 2007 13:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru astronomomii amatori care nu au timp de calcule cu formule am gasit ceva util :[http://stellafane.org/atm/atm_select_scope/atm_scope_calc.htm][/url]
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 28 Sep 2007 17:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din ce stiu eu si din ce am discutat cu cativa astronomi cu experienta, in cazul ocularelor Super Plossl (52 grade AFV) ocularul de 40mm nu ofera un camp vizual real mai mare decat ocularul de 32mm si asta din cauza diametrului tubului ocularului care la ocularul de 40mm produce vignetare. Nu am la indemana un ocular de 40mm ca as face testul sa vad. Dar inclin sa am incredere in afirmatia de mai sus.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2007 19:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu inclin sa am incredere numai in ceea ce vad cu ochii mei sau ceea ce reiese din calcul (ca in orice domeniu, cei cu foarte multa experienta devin si blazati in timp).
La ocularele Plossl sau Super Plossl daca ne uitam pe diverse specificatii ale producatorilor vom observa ca cele cuprinse sa zicem intre 10 mm si 32 mm au cam acelasi camp aparent de regula pe langa 52 grade.
Ocularul de 40 mm face de multe ori opinie separata si il vom intalni cu un camp de vedere specificat intre 40 si 52 grade (unii producatori sunt mai onesti altii mai umfla cifrele din condei).
Dupa cum am mai spus, Plossl de 40 mm de la Vixen da un camp chiar mai mic decat cel de 32 mm din aceeasi serie si altele asemenea lui sau un camp egal cu cel de 32 mm.
Referinta pe care am facut-o viza doar Plossl-ul de 40 mm din seria Apo de la Skywatcher, la care am vazut un camp ceva mai mare decat la cel de 32 mm comparativ pe un instrument cu focala de 1000 mm.
Dupa parerea mea (masuratori personale) acest ocular are un camp pe undeva pe la 48 grade, dar pentru ca m-ai facut curios cu tubul am desfacut acum barrelul de pe ocular si am facut masuratori.
Calculele le-am facut in raport cu pozitionarea diafragmei de camp din interiorul barrelului si a rezultat ca tubul ocularului ar permite un camp de 53 grade si 20 secunde arc.
Poate ca masuratorile pe care le-am facut nu sunt foarte exacte (m-am ferit sa ating lentila de camp) dar rezultatul este pe undeva prin zona.
In concluzie, un camp de 48 grade (asa cum l-am estimat) asigura un camp mai mare decat cel al ocularului de 32 mm.
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 28 Sep 2007 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ieri am avut curiozitatea sa calculez gradul de vignetare in cazul unui telescop cu D=200mm, f/6. Am considerat axa mica a og. secundare de 45mm (ca la setul "standard"), iar rabaterea axiala de 180mm.

1. Vignetarea in tubul optic, pina la planul focal al obiectivului, este produsa de og. secundara, sau de diafragmele interne la refractoare.

- cimpul unghiular de plina lumina: 0.84deg, adica un disc focal de 17.65mm;
- diametrul discului focal maxim, la limita caruia se produce vignetarea totala: 88.24mm, ceea ce inseamna un cimp cuprins pe cer de 4.2deg;
Impunind o vignetare diametrala de 50%, aceasta se produce pt. punctele aflate la limita unui disc focal cu diametrul de 52.94mm. Intr-un punct de la limita acestui cerc, ajunge lumina colectata de un procent de doar 39% din suprafata oglinzii. Confused
obs.- practic valoarea e cu citeva procente mai mica, daca se tine cont si de vignetarea naturala, datorata fasciculului inclinat pe suprafata circulara.

Ocularul f=38mm /70deg, asigurind un cimp vizual de 2.21deg, presupune a prelua imaginea dintr-un cerc focal cu diametrul de 53.2mm, deci o vignetare pe suprafata de vreo 65%.
Cam asta e situatia cu utilizarea suprafetei obiectivului la cimpuri extreme, aberatiile la margine sint alta poveste…

2. Vignetarea in ocular, apare in primul rind datorita goanei dupa un cimp cit mai mare, aceasta actionind in sens invers fata de cea de la pct. 1, efectele celor doua se cumuleaza.
Aici necunoscutele sint mai multe… si nu are rost sa mai dezvolt problema. Iar datele necesare trebuie sa fie exacte, pt. obtinerea unor rezultate relevante.
Intentia de a creste cimpul vizual la peste 1.8...2deg devine problematica.

Formula pt. determinarea cimpului vizual al unui telescop s-a mai scris sau enuntat chiar si in sectiunea asta… Exclamation
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 12 Noi 2007 21:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Formula este urmatoarea:
Mai intai se determina magnificarea: Focala / dimensiune ocular = X
Apoi se divide AFOV-ul ocularului la magnificare si rezulta TFOV-ul.
Exemplu:
Focala instrument = 1200mm
Dimensiune ocular = 24 mm
AFOV ocular = 72 grade

1200 / 24 = 50
72 / 50 = 1.44 grade TFOV
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Noi 2007 10:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am vazut ca ai folosit in mai multe posturi notiunea de "dimensiunea ocularului".
Marimea la care te referi reprezinta de fapt "distanta focala a ocularului", astfel magnificatia unui instrument este data de raportul distantelor focale... Fobiectiv/Focular.
... in rest e ok Very Happy
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 13 Noi 2007 15:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dap, invat si eu Wink Mersi Cool
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum