Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4274_castrR6bwt.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224026
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Helios Apollo 7x50


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Apr 2019 19:40 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Helios Apollo 7x50
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Helios Apollo 7x50

1 PREZENTARE GENERALA
Helios, William Optics, Oberwerk, TS-Optics, Delta Optics, Lunt, Omegon sunt doar cateva nume cunoscute care in fapt isi branduiesc seria BA8 de la Kunming United Optics Corporation, cu propriul lor nume. Azi ne vom ocupa de cei de la Helios care spre deosebire de alte nume pomenite, nici macar nu sunt producatori de optica efectivi, ci doar ramura a unui magazin on-line (Optical Vision ltd.) multi produs. Totusi numele Helios, este destul de bine vazut pe review-urile de pe net in special cele de astronomie. Insa, asa cum mai ziceam, nu este obligatoriu ca un produs ce seamana perfect la exterior cu de exemplu un binoclu Fuji, sau William Optics sa fie identic si ca optica, producatorul chinez executand la comanda mai orice, functie de cerintele beneficiarului. In general mecanica este identica diferind culorile materialelor folosite, forma sau tipul gentutei, si alte accesorii. Optica insa difera, unele asa cum am vazut si aici pe forum au sticla ED, altele nu, unele se zice ca au sticla APO (cum se spune de exemplu la Helios Apollo 7x50) altele nu, la fel ca si multitudinea de tipuri de sticla si de depuneri AR ce difera de la versiune la versiune. Astfel incat este bine sa achizitionam un astfel de binoclu dupa de am luat contact direct cu el si am facut oarece vizualizari pentru a fi siguri ca nu pot aparea probleme, mai ales ca pretul seriilor BA8 este destul de mare. In cazul nostru vom discuta de Helios Apollo 7x50, binoclul “capitanului de vas … militar” sau al “astronomului”, cum i-se mai spune pe diverse siteuri, cel putin din punct de vedere marketinghist. Este pentru prima data cand unui 7x50 i-se spune ca este dedicat astronomiei. Un binoclu care are date tehnice foarte putine si diferite functie de siteul in care este prezentat.

Date tehnice:
Fabricant : Kunming United Optics Corporation (serie BA8)
Obiectiv = 50 mm
Accepta montare Filtre Astronomice: Nu (in pofida specificatiilor de pe net!!!)
Putere de marire = 7X
Camp unghiular= 131m/1000m
Eye relief=18-20mm (n.a.)
Prisme= BaK4
Depuneri antireflex ocular = mov-indigo(palide) cu bleu(palide) si verzi (dense) - FMC
Depuneri antireflex obiective = mov-indigo(palide) cu bleu(palide) si verzi (dense) - FMC
Ocular = 8 lentile in 5 grupuri ? (net)
Greutate=1432 grame (inclusiv curea, capace obiective dar fara capace oculare)
Sistem de focalizare=individual
Sistem de prindere pe trepied=Da
Etansare la umezeala = Da
Incarcat cu azot= Da
Eyshields= Demontabili din cauciuc, binoclul fiind utilizabil perfect cu ochelari din cauza uni eye-relief enorm cu adevarat.



2- ISTORIC
Un binoclu care in marea majoritate a tipurilor/brandurilor (comandate de la United Optics) nu se mai comercializeaza din motive nexplicitate. Un binoclu din clasa “titanilor” in ciuda unui format clasic, la prima vedere, 10x50. Un binoclu ale carui inceputuri il gasim la Fujinon FMTR-SX undeva in perioada 2005-2007. O clasa de binocluri care seamana atat de mult cu BA8 incat eu personal imi pun sincer intrebarea daca nu cumva inclusiv cei de la Fujinon il produceau in China.
3- MECANICA
Mecanica acestui binoclu este exceptionala. Totul este lucrat extreme de ingrijit, cu mare atentie la detalii, cu finisari perfecte si mai ales fara economie rezultand o carcasa extreme de solida, in final un veritabl “caiciuc de tractor”. Un binosclu masiv, foarte mare si foarte greu (1,43 Kg) in speta din cauza opticii volumice, pe care producatorul a inteles ca trebuie sa o protejeze bine, astfel incat acest produs sa faca fata unor conditii de mediu si utilizare foarte dure. Toate sistemele culiseaza si se misca perfect liniar fara jocuri, fara pierderi de reglaj si foarte ferm. Binoclul are un corp din aluminiu (dural – sau maganeziu cum mai gasim pe net) acoperit cu un cauciuc striat gros de buna calitate , asigurand nu numai o prize percisa dar si un echilibru deosebit de interesant. Putem tine in mana acest binoclu foarte bine, cu reprize destul de lungi tinand cond de greutatea sa.
4- OPTICA
Optica nu contine ED dar unii sustin ca la seria Helios este utilizata sticla APO. Si daca initial nu am crezut acest aspect, dupa testare inclin sa cred parca acest lucru sau cel putin faptul ca acest binoclu este dotat cu sticla HD de cea mai buna calitate posibila. Din nou prisme enorme montate pe sanii militare si alezaje mari generoase in calea optica. Astfel incat privind prin el esti mai mult decat impresionat. Luminozitate, contrast si definitie incredibile astfel incat din primul moment iti dai seama ca ai in mana un binoclu deosebit. Straturile antireflex, intr-o structura rar intalnita de mine, mov-indigo(palide) cu bleu(palide) si verzi (dense), isi fac perfect treaba, astfel incat nu avem reflexii parazite din nici o directie. Coloritul este perfect natural. Eye relieful este enorm, dar plateste pentru asta cu niste eyeshilduri lungi care creeaza o senzatie apropiata de cea de “tub”. Insa aceasta este data strict de cele doua tuburi prea lungi ale eye-shildurilor. Daca scoatem cele doua eyeshielduri (sunt demontabile), atunci ocularele care au un diametru mare si un unghi mare de camp, dau tot ce pot si brusc, campul devine un wide enorm, superb, inclusiv cu un effect de “hublou” pe masura. Zona de claritate se intinde pana la circa 20% de marginea campului care este la randul ei bine delimitata, cu trecere brusca negru-camp. Incredibila este senzatia de 3D, o combinatie reusita intre un camp mare, o definitie deosebita si un contrast puternic. Binoclul este foarte bine echilibrat astfel incat spre surprinderea unui utilizator neprevenit poate fi mentinut mana fara suport suplimentar foarte bine, chiar surprinzator pentru greutatea sa. Permite (se pare ca toata seria BA8 , atat 7X cat si 10X) sa fie tinut de corpul port-prisme astfel incat cu primele doua degete putem, separat, sa actionam reglajele pe cele doua oculare. Caci binenteles folosind sistemul de reglaj individual, este totusi mai greu de relgat in timp real pentru urmariea unor evenimente dinamice. Cerul de noapte este impresonant, stelele sunt majoritar punctiforme, culorile se disting foarte clar si campul cuprins este spectaculos. Dar si mai spectaculos este daca dati jos eye-shildurile si folositi viziunea “hublou”, spectacolul este chiar impresionant. Ocularele nu au filet pentru filtre astronomice. Cel putin pentru o pereche de fitre galbene #8 pentru timp insorit, as spune ca erau utile aceste filete. Binoclul se inscribe in gama celor care le consider “periculoase” deoarece sunt foarte luminoase si pot afecta retina pe timp insorit si utilizare indelungata sau la observarea directa a unor reflexii puternice. Caci acest binoclu este un adevarat “amplificator de lumina” acest lucru se dezvaluindu-se pe inserat si noaptea, cand da tot ce poate si arata cu adevarat ce inseamna o luminozitate deosebita.
5- TESTE
Pentru teste am folosit pentru inceput un CZJ Jenoptem 7x50. Practic Helios-ul a depasit la toate capitolele: luminozitate, contrast si definitie pe german. Despre colorit nu mai are rost sa aducem aminte in contextul in care totusi pe CZJ exista un tint galbem.
Apoi am incercat totusi un Delta Optics Titanuim HD 10x42 ED. Daca la colorit si contrast as merge pe o vaga egalitate, la restul Helios-ul trece lejer mai departe depasind-ul.
Am facut teste cu Delta Optics Extreme 10x50 ED. Aici un lucru surprinzator. Cele doua binocluri s-au situat la egalitate mai putin … sau cel putin asa mi-sa parut (caci este foarte greu de diferentiat) … luminozitatea. Am avut impresia ca 10 x este mai luminos decat 7x , cu atat de putin incat nu sunt sigur ca ochii mei nu m-au inselat. Mai ales ca a fost destul de dificila compararea unui 10x cu un 7x.
Sau poate ca la cei .. peste 58 de ani ai mei … pupila de 7,1mm nu ma mai ajuta mai mult decat cea de 5 mm …
6- CONCLUZII
In final un binoclu care mie (care am recunoscut mereu ca nu imi plac binoclurile de 7x sau mai jos) mi-sa parut exceptional. Un binoclu care il recomand cu deosebita caldura pentru aplicatii in care calitatea este preferata vitezelor mari de urmarire a actiunii. Un binoclu al carui pret se mai afla inca pe undeva pe la 200 euro, dar poate deja fi gasit second-hand la mult mai putin.



helios7x50mic.jpg
 Descriere:
Un binoclu deosebit pentru clasa 7x50.
 Marime fisier:  967.46 kb
 Vizualizat:  de 2663 ori

helios7x50mic.jpg


Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Apr 2019 20:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aha, deci tu esti ala care mi l-a suflat de sub nas ... Sad
Ce sa zic, sa-l stapanesti sanatos!

Apropo de pret, astfel de binocluri nu se gasesc la 200 euro in magazine.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Apr 2019 11:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc de observatie Zoth !
Si am zis ca nu mai beau inainte de a scrie review-uri Laughing
Greseala mea, am amestecat lirele engelzesti cu euro Laughing

Rectificare pret oficial Helios Apollo 7x50:
pretul corect ar fi undeva la £220.00 = aprox 250 Euro

PS - pai exista un moment critic ... cand intervii, te tocmesti, mai scazi si pretul si il iei Laughing .
Secretul este sa nu iti pese niciodata ca exista riscul sa pierzi o oferta.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Apr 2019 09:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dbird a scris:
Secretul este sa nu iti pese niciodata ca exista riscul sa pierzi o oferta.


Corect! Este o lectie foarte buna pe care am invatat-o cu ceva ani in urma Smile

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact