Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235513 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2861 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 16 Iun 2018 13:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: Review binoclu 8x30, Enuro Optik Champion |
|
|
|
Enuro Optik (Eschenbach Nuremberg) este un fabricant de binocluri din Germania. Comform site-ului ( https://www.eschenbach-freizeitoptik.com/e...eschenbach ), din 1950, Enuro Optik a inceput sa si importe binocluri din "Far East".
Exemplarul in cauza (poza e pe google, https://photos.google.com/share/AF1QipNdZh...JnSEd3dW5B ) 'spune' ca e 'Made in Germany'. Mecanica sustine intr-adevar ce scrie pe capacelul din fata: toate reglajele merg fin, cu suficienta rezistenta, si cu un joc aproape insesizabil; o senzatie similara am avut si la Jenoptem 10x50W. Comparativ, atat Boots Ascot 7x35 cat si Skybolt 10x50 au jocuri mai usor de sesizat.
Optica insa imi aduce aminte insa de Japonia. Acoperirile antireflex sunt albastre. Obiectivele sunt dublet lipite, fixate direct in capacele de frumusete de plastic negru, care se infileteaza direct in corpul binoclului. Colimarea nu se face deci prin excentrice, ci prin inclinarea prismelor. Vorbind de prisme, cele din fata (care trimit lumina catre ocular) au capacele de tabla, si un surub pentru colimare. Prismele din spate (care trimit lumina de la obiectiv catre cealalta prisma) au insa 3 suruburi: unul plasat catre varful care are unghiul drept, pentru colimare, si inca doua, plasate langa ipotenuza, pentru a ajuta la eliminarea erorii de rotatie.
Inspectand pupila de iesire, am remarcat rombul tipic prismelor cu indice de refractie mic.
Instrumentul e usurel, la doar 466 grame.
Binoclul a venit cu ceva probleme, ocularul stang a avut lentila de langa ochi probabil sparta, si fostul proprietar a incercat o depanare. Numai ca lentila pusa de dumnealui avea focala prea mica, si grosismentul rezultat pe luneta stanga era prea mare. Am gasit insa in cutia cu lentile un dublet cimentat (cumparat de la tavi84 - multam fain, e a doua oara cand ma ajuta componentele luate de la tine) care s-a potrivit atat la diametru cat si la focala. Cu ocazia asta am vazut ca ocularele binoclului sunt de tip Kellner, spre surpriza mea ulterioara.
Aparatoarea ocularului drept lipsea, asa ca a trebuit sa o refac folosind segmente de teava de 32mm.
Pe timp de zi binoclul da o imagine luminoasa, cu detalii fine. Imaginea devine mai neclara doar catre marginea campului vizual. Distorsiunea rectiliniara este prezenta, si este de tip perna (pincushion), dar fara sa deranjeze; suficient cat sa combata efectul de 'rostogolire' a imaginii.
Primul test 'astro' a fost cel pentru puterea de patrundere. Am folosit campul variabilei OP Her, unde ultima stea de comparatie vazuta a fost 85.
Puterea de separatie am apreciat-o ca fiind buna; m-am folosit de mai multe stele duble, dupa cum urmeaza: zeta Lyrae separata usor, beta Cygni mai dificil, 61 Cyg doar pentru o jumatate de secunda, parca a fost vizibil un firisor negru, care indica 2 componente.
Zeta Lyrae ramane separata pe o mare parte din camp, mai mult de 70%, in timp ce beta Cygni nu mai e vazuta ca dubla de pe la 40 - 50% din camp.
Campul este ceva mai mare de 7 grade, atat Mizar cat si Alkaid intrau amandoua in camp, si mai era ceva spatiu gol. Mie mi-a parut un pic mai mare decat cele 7.3 grade ale Jenoptem-ului, poate 7.5? Asta duce la un AFOV catre 60 grade, cam mult pentru Kellner.
Ramane sa revin cu o apreciere a reflexiilor parazite, cand o sa am parte de un pic de Luna. O concluzie preliminara este ca binoclul se descurca bine pe timp de zi; in mod 'astro' insa e de preferat un 10x50.
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 20 Iun 2018 18:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Este un binoclu facut integral in Germania in anii 70. Nu este model importat. Doar ca probabil utilizeaza sticla BK7 ceea ce probabil te/ne duce mereu cu gandul la Japonia, Coreea sau Maroc. Aici ar mai fi ceva de discutat. Japonezii mareau mult prismele BK7 si aferent alezajele optice compensand foarte bine luminozitatea. Germanii nu prea, caci ceea ce scoteau cu BK7 erau versiuni ieftine si in consecinta prismele erau cam ca cele de BaK4 ba cateodata prismele fata erau mai mici decat cele din spate. Fiind totusi germane are trebui si in aceste conditii sa tina pasul cat de cat cu fratii BaK4. Este bine sa cureti serios toata optica si abia atunci vei vedea ce poate cu adevarat.
Sub o forma sau alta eu as vopsi capacul nou cu o vopsea mata neagra, macar pe interiorul eyeshildului.
|
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

|
Trimis: 20 Iun 2018 22:43 Download mesaj |
|
|
|
Cupa nu a fost executata doar din tub gri de 32 mm; la interior am folosit un tub negru, de la o lampa solara de gradina (lampa in sine a devenit lanterna rosie ...). Am invelit apoi la exterior tubul gri in tub termocontractibil negru, si am acoperit cu marker negru ce a mai ramas vizibil din tubul gri, la interior.
Am lasat insa buza tubului gri in pace: zona aia intra in contact cu pleoapele, si nu merita sa o acopar cu marker negru. Doar ar 'invineti' ochiul privitorului. Am rotunjit insa buza cu smirghel.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
68.47 kb |
Vizualizat: |
de 3981 ori |

|
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 21 Iun 2018 09:02 Download mesaj |
|
|
|
Da foarte frumos sa il stapanesti sanatos! Acum este cu adevarat finalizat. Si redevine un "binoclu fara de moarte".
Latter Edit:
Citat: | tub termocontractibil negru |
Imi place solutia, am sa o retin!
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|