Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m108e_4klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233857
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ocular, rezultat incredibil

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
ady20
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Iul 2007

MesajTrimis: 26 Iul 2007 22:31 Download mesaj
Titlul subiectului: Ocular, rezultat incredibil
Raspunde cu citat (quote)

salut, sunt posesorul a uni telescop de tip YILI 60700 cu diamentru la obiectiv de 60 mm.Am trei oculare h4mm, h12.5mm si unul de h20mm.(recunosc sunt cele mai slabe de pe piata in momentul de fata)
Am pus din curiozitate un ocular de 12.5mm peste unul de 20mm, iar rezultatul a fost uluitor.Practic aproape a dublat capacitatea de apropiere a telescopului. Si m-am gandit sa fac cumva sa pot "lipi" definitiv cele doua oculare,sau sa fac un ocular cu acele lupe din ele.Un sfat ceva, n-ar strica,
Daca aveti niste ideeii nastrusnice nu ezitati sa-mi spune-ti.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 27 Iul 2007 09:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Noi pe aici nu prea avem idei nastrusnice (cel putin nu in partea asta de sus a forumului Smile). Avem doar cunostinte solide de optica si astronomie Very Happy. Doua oculare bune puse unul peste altul dau un ocular prost (care, e adevarat, mareste mai mult). Doua oculare slabe puse unul peste altul dau un ocular catastrofal (care, e adevarat, mareste mai mult). Marirea se produce cu deteriorarea calitatii imaginii (luminozitate, contrast, claritate, rezolutie). Cei care au ceva vechime in domeniul asta stiu ca o imagine de calitate buna e de preferat fata de o imagine mult marita.
Sus
ady20
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2007 13:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intr-adevar,calitatea imaginii lasa de dorit, dar ce ocular ar trebuii sa-mi iau pentru telescopul meu de 60mm?In afara de Huygens , de asta am, si e cel mai slab de pe piata. Sad Ce imi recomandati?Sa nu sariti la Apex ca acelea sunt mult prea scumpe, face cat telescopul meu 1 ocular din ala. Very Happy
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 27 Iul 2007 13:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

La o apertura de 60 mm a telescopului tau vei putea merge cu o magnificatie maxima de 120x sau in extremis de 150x cand optica obiectivului este de foarte buna calitate (asa o fi?).
Trecand de aceste valori imaginea va pierde repede din calitate si rezultatul obtinut va fi deplorabil.
In consecinta un ocular cu focala de 6 mm sau minim 5 mm va reprezenta posibilitatea maxima pentru telescopul tau.
(vad ca deja el a fost livrat si cu un ocular de 4 mm ceea ce denota necunoasterea unor lucruri elementare)
Daca vrei un ocular rezonabil ca pret eu as recomanda un super-plossl de 6 mm de la TS sau ceva similar daca focuserul lunetei permite barrel de 1.25".
Dezavantajul la ocularele plossl este eye relieful care e in functie de focala, iar la asa focala eye relieful va fi si el mic (efort mai mare pentru a privi prin el).
Inca o alternativa ceva mai scumpa dar tot accesibila ar fi un UWA de 6 mm tot de la TS sau Skywatcher care la raportul focal al lunetei tale va face o figura buna.

PS. Am toata stima pentru ocularele Huygens, dar trebuie sa stiti ca ele apartin totusi secolului 17.
Sus
ady20
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2007 14:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

zircon a scris:
La o apertura de 60 mm a telescopului tau vei putea merge cu o magnificatie maxima de 120x sau in extremis de 150x cand optica obiectivului este de foarte buna calitate (asa o fi?).
Trecand de aceste valori imaginea va pierde repede din calitate si rezultatul obtinut va fi deplorabil.
In consecinta un ocular cu focala de 6 mm sau minim 5 mm va reprezenta posibilitatea maxima pentru telescopul tau.
(vad ca deja el a fost livrat si cu un ocular de 4 mm ceea ce denota necunoasterea unor lucruri elementare)
Daca vrei un ocular rezonabil ca pret eu as recomanda un super-plossl de 6 mm de la TS sau ceva similar daca focuserul lunetei permite barrel de 1.25".
Dezavantajul la ocularele plossl este eye relieful care e in functie de focala, iar la asa focala eye relieful va fi si el mic (efort mai mare pentru a privi prin el).
Inca o alternativa ceva mai scumpa dar tot accesibila ar fi un UWA de 6 mm tot de la TS sau Skywatcher care la raportul focal al lunetei tale va face o figura buna.

PS. Am toata stima pentru ocularele Huygens, dar trebuie sa stiti ca ele apartin totusi secolului 17.

Mda, am intrat pe skywatcher si am vazut ca un ocular Super-Plossl 6,3mm / 1,25" este 140 Ron. Iar in legatura cu (virgula) calitatea optica a obiectivului cam lasa de dorit si asta. Se vede cam neclar, cu mult zgomot, si cand e lumina mai puternica se vad multe culori pe obiectiv(nu stiu exact cum se spune, sunt incepator in astronomie) Chiar m-ar interesa unde se gasesc obiective de 60 mm?Am cautat pe instrumenteoptice(sorry de reclama Very Happy) si am gasit numai doua, una de 150 mm si alta de 203 mm.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 27 Iul 2007 14:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu zic ca la ce telescop ai nu merita sa investesti in oculare. Eventual un Kellner la 6mm pentru ca e mai ieftin. Mai bine te resemnezi cu ce ai, mai aduni niste bani, iti vinzi jucaria care o ai acum si iei un instrument adevarat. Cu ce ai acuma nici nu iti dai seama ce se poate vedea si cum se vad obiectele printr-un telescop serios, iti omori eventuala pasiune pentru ca pur si simplu telescopul tau e extrem de limitat.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2007 14:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

skw a scris:
Citat:
Eu zic ca la ce telescop ai nu merita sa investesti in oculare. Eventual un Kellner la 6mm pentru ca e mai ieftin.

Eu am mers pe alta idee, un ocular bun il poti folosi si la alt telescop (evident mai bun) din acest motiv am recomandat super-plossl sau UWA.
Ca sa mai dea bani pe un Kellner ar insemna sa mai dea cu niste bani peste geam, in timp va trebui sa se descotoroseasca de el.
Oricum asta e alegerea lui.

ady20 a scris:
Citat:
Chiar m-ar interesa unde se gasesc obiective de 60 mm?

Exact acolo unde ai facut referirea, au si obiective de 60 mm numai ca trebuie sa fii atent la focala, sa se potriveasca cu cea de la luneta ta.
Ceea ce ai vazut de 150 sau 203 mm sunt oglinzi si nu le poti folosi la instrumentul tau.
Sus
ady20
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2007 14:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am ajuns si eu la concluzia decat sa investesc in telecopul care-l am ,mai bine mai strang il vand pe asta cu cat o fi, numai sa-l dau:p si imi iau un "animal"de 114 mm.Ceva de genul asta http://www.skywatcher.ro/reflectoare.htm. Primul din lista ,cel la 735 Ron. Ma rog, sunt si altele cu diametrul imens de 254mm,dar momentan atat ma tine buzunarul.
Sus
red giant
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007

MesajTrimis: 27 Iul 2007 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sau, și mai bine, te gândești la un telescop pe montură Dobson, caz în care bagi bani într-o oglindă mai mare și nu într-o montură care oricum nu e de viitor.

Referitor la oculare, sunt de acord cu zircon. Nu are rost să investești în lucruri de slabă calitate.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2007 17:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
...si imi iau un "animal"de 114 mm.Ceva de genul asta http://www.skywatcher.ro/reflectoare.htm. Primul din lista ,cel la 735 Ron.

Nu vreau sa-ti dau sfaturi in alegerea unui telescop (skw ar fi mai nimerit sa o faca), eu vreau doar sa-ti atrag atentia asupra raportului focal la cel ales de tine. Un 4.4 cere oculari mai pretentiosi (si deci mai scumpi) daca vrei sa vezi corect tot campul telescopului. Atentie asadar...
Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006

MesajTrimis: 28 Iul 2007 07:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vezi ca pe http://www.instrumenteoptice.ro au niste super plossl-uri ieftine (in jur de 80RON ) . Eu iti recomand un 25mm si un barlow de 3x (daca mai gasesti ) pentru inceput . In continuare zic sa stai cu 76-le pana o sa strangi bani de un 200mm SH (sau nou) . Cam pe acolo se afla raportul pret-observatii optim .
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 28 Iul 2007 16:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

As spune si eu citeceva despre ocularele "Huygens", care echipeaza multe dintre lunetele sau telescoapele actuale ieftine (cu diametre 60 resp.76mm), tubul portocular al acestora fiind de 0,965". Concluziile ce le voi face se bazeaza pe faptul ca am doua asfel de instrumente.

In primul rind niste notiuni de baza privind ocularele simple (formate din doua lentile):

1. Simbolul unui ocular format din doua lentile consta in trei cifre, care sint proportionale cu marimile f1, d si f2.
2. Conditia de acromatism aparent:
f1+f2=2*d
unde: f1, f2 - distantele focale ale celor doua lentile;
d - distanta dintre lentile.

A. Ocularul Huygens e format din doua lentile plan convexe, acestea avind convexitatea orientata spre obiectiv. Se construiesc in doua variante, avind simbolurile f1/d/f2=3/2/1 sau 4/3/2. Diafragma de cimp se afla plasata intre cele doua lentile, mai exact in planul focal obiect al lentilei l2 (un mod de a le recunoaste).

B. Ocularul Ramsden e format tot din doua lentile (in general plan convexe), avind convexitatile spre interior. Simbolul lui e 1/1/1, din aceasta cauza, planul focal al sistemului se afla chiar la suprafata lentilei de cimp.
Pentru inlaturarea acestui dezavantaj, s-a optat pentru micsorarea lui d, adica adoptarea simbolului 3/2/3, insa dupa cum se observa, nu mai este respectata conditia acromatismului aparent.

Intre ocularele cu care au fost livrate instrumentele de care spuneam, am avut si cite un H12,5mm, ambele erau de fapt Ramsden ~3/2/3.
E trist faptul ca se fabrica asfel de "rahaturi", sub design Huygens (daca la asta se refera H-ul), denigrind si mai mult un tip de ocular vechi, dar care realizat corespunzator, produce rezultate bune folosit la refractoare f/15..f/20. Chiar citeam ceva in sensul asta pe cloudynights, la "telescoape clasice". http://www.cloudynights.com/ubbthreads/pos...sb/5/o/all
IOR fabrica oculare Huygens, cu grosismente 7x, 10x, 15x.
E si stupid sa pretinzi ca furnizezi un H4mm, asta ar insemna f2=3mm.

obs. - O luneta cu barrel de 0,965", si o eticheta cu grosisment=5..10*D[mm], nu inseamna ca automat are si un obiectiv prost, sau invers.

Pentru ady20 - daca telescopul tau e refractor, verifica pozitionarea corecta a obiectivului, lentila convergenta spre exterior.

Cam lung mesajul, sper sa nu treaca la "confesiunui" Laughing
Sus
sky
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005

MesajTrimis: 28 Iul 2007 19:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

sa va spun si io cate ceva.

In general lunetele de 60 mm vin echipate cu obiective blue fuly coated care sunt destul de bune d p d v calitativ, prezinta ceva aberatie cromatica sesizabila la puteri mari, dar se pot folosi cu succes.

Sfatul meu. Daca ai cer negru se merita un ocular plossl de 20 mm si un barlow de 2 x de buna calitate. Cu 20 mm vei avea 35 x, o putere ideala pentru deep-sky iar cu barlow-ul de 2x vei obtine 70 x o putere buna pentru nebuloase planetare si roiuri globulare mici. In acest caz ar trebui sa iti cumperi si un nou focuser.
Ce vei observa cu luneta de 60 mm pe un cer negru? Toate obiectele mesier Very Happy si ceva NGC-uri. Cred ca e suficient pentru inceput.
daca ai cer negru fa cum iti spun eu si nu ai sa regreti. daca ai cer mizerabil atunci un dobson de la 150 mm in sus e strict necesar.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum