Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
IACOB DUMITRU Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2006 Mesaje: 2865
Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba
|
Trimis: 03 Iul 2007 06:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: POATE EXISTA UN UNIVERS FĂRĂ DIVERSITATE? |
|
|
|
Poate exista un Univers fără diversitate, fără complexitate, fără existența planurilor multiple ale observației și implicit, fără existența dimensiunilor multiple?
Lee Smolin și mulți alții încă își pun această întrebare. Oare de ce? |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

Data inscrierii: 17 Iul 2006 Mesaje: 2527
Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza) Localitate: România, Satu Mare
|
Trimis: 03 Iul 2007 06:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Există un singur Univers posibil: acesta în care ne aflăm. Pentru că toate ecuațiile concrete ale Fizicii au o singură soluție. Pentru că un raționament corect și exhaustiv duce la o singură concluzie logică. Etc. _________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 03 Iul 2007 07:32 Download mesaj |
|
|
|
"Ecuatiile concrete ale fizicii" au fost au fost create dupa modelul acestui Univers in care traim, nu invers. Intr-un alt Univers ar putea sa guverneze o alta fizica cu alte ecuatii. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 03 Iul 2007 07:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: POATE EXISTA UN UNIVERS FĂRĂ DIVERSITATE? |
|
|
|
IACOB DUMITRU a scris: | Poate exista un Univers fără diversitate, fără complexitate, fără existența planurilor multiple ale observației și implicit, fără existența dimensiunilor multiple?
Lee Smolin și mulți alții încă își pun această întrebare. Oare de ce? |
De prosti?  |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

Data inscrierii: 17 Iul 2006 Mesaje: 2527
Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza) Localitate: România, Satu Mare
|
Trimis: 03 Iul 2007 07:47 Download mesaj |
|
|
|
dragon a scris: | "Ecuatiile concrete ale fizicii" au fost au fost create dupa modelul acestui Univers in care traim, nu invers. Intr-un alt Univers ar putea sa guverneze o alta fizica cu alte ecuatii. | Ecuațiile Fizicii nu „au fost create”, ci au fost descoperite. Ele au existat deja în Univers, iar noi le-am descoperit ca să le folosim.
Pe de altă parte, dacă ar exista un Univers cu o altă logică decât aceasta, atunci acel Univers ar fi inaccesibil. Iar dacă ar fi inaccesibil, nu are rost să vorbim despre el și putem considera că nu există fără să pierdem nimic. _________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 03 Iul 2007 09:28 Download mesaj |
|
|
|
Pentru a fi descoperite, ar fi trebuit sa existe. Ori ele nu au existat innainte de a le fi creat noi. Cel putin nu in forma aceasta. Noi nu am descoperit LEGILE DE FUNCTIONARE A UNIVERSULUI, noi am creat niste legi aproximative (IACOB ) care sa ne ajute sa ne miscam in acest Univers fara prea mari poticniri. Faptul ca nu am descoperit LEGEA se observa de cate ori are loc o revolutie in fizica. |
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006 Mesaje: 1159
Motto: File not found. Nobody leaves the room! Localitate: Romania
|
Trimis: 03 Iul 2007 11:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: retorică |
|
|
|
Citat: | Poate exista un Univers fără diversitate, fără complexitate, fără existența planurilor multiple ale observației și implicit, fără existența dimensiunilor multiple? |
Poate exista un Univers fără evoluție ?
Abel> Fizica este doar o știință. Ba chiar, în sensul arătat mai sus de dl. D, e doar o unealtă. Cu asta sunt și eu de acord, chiar dacă-mi place s-o șurubăresc pe ici pe colo. _________________ הבה נגילה |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006 Mesaje: 569
Motto: Haideti sa haidem! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Iul 2007 15:21 Download mesaj |
|
|
|
Nu ma price la fizica, dar nu vad nici o abordare care sa-mi permita sa inteleg ce ar putea fi "un univers fara diversitate". Intr-un fel, e chiar filosofica intrebarea si deloc fizica.
Din simplul motiv ca abesnta diversitatii este echivalentul ordinii perfecte, ceea ce contravine chiar existentei materiale a oricarui univers.
Deoarece daca nu exista diversitate, miscare (in sens filosofic) este imposibila, ceea ce arata echivalenta totala a viitorului cu trecutul, absenta timpului si prin urmare a oricarui referential.
In sfarsit, iertat sa-mi fie, m-am jucat putin si eu cu logica, pe un subiect fizico-filosofic (nu dati in mine cu meteoriti! )) |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 03 Iul 2007 15:36 Download mesaj |
|
|
|
Dl Iacob are obiceiul sa puna cate-o data niste intrebari foooarte complexe Raspunsul lui stelaru e cat se poate de bun la o asa intrebare. Cel care ar trebui sa se intalneasca cu un meteorit este chiar cel care a pus intrebarea. Poate se trezeste
Poate exista un Univers fără diversitate, fără complexitate, fără existența planurilor multiple ale observației și implicit, fără existența dimensiunilor multiple?
Poate! Dar e clar ca nu e asta al nostru. Si cel care ar fi eventual, ar fi complet neinteresant si plictisitor. Cred ca tocmai de aia nu-l creaza nimeni  |
|
Sus |
|
 |
Lulu Tanase Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2006 Mesaje: 54
|
Trimis: 03 Iul 2007 16:58 Download mesaj |
|
|
|
De putut se poate imagina un asemenea Univers, dar imaginația și realitatea sunt lucruri distincte.
Problema e filosofică, zic eu. Sau dacă nu, nu e bine pusă.
Poate întrebarea a vrut să fie alta: se poate imagina un alt model simbolic care să explice Universul real, într-un mod mai unitar și mai simplist?
Eu cred că nu, dar cine știe?
În fond, alergăm după unificări și căutăm esențe de sute și mii de ani. |
|
Sus |
|
 |
IACOB DUMITRU Membru

|
Trimis: 03 Iul 2007 17:46 Download mesaj |
|
|
|
Domnule Stelaru, constat că vă pricepeți foarte bine la Filosofie și inclusiv la interpretarea Realității Fizice.
După cum bine ați spus:
Citat: | Din simplul motiv ca abesnta diversitatii este echivalentul ordinii perfecte, ceea ce contravine chiar existentei materiale a oricarui univers. |
Deci contravine existenței, deci nu are soluție teoretică care să îi susțină existența (fie ea și aleatorie), deci cealaltă variantă este oricând garantată.
Oare care este cealaltă variantă și cum poate fi această afirmație valorificată în folosul Fizicii?
Oare ce ar însemna Fizica în absența Filosofiei? |
|
Sus |
|
 |
IACOB DUMITRU Membru

|
Trimis: 05 Iul 2007 05:56 Download mesaj |
|
|
|
Desigur că cealaltă variantă ar putea fi catalogată ca și "neomogenitate", dar cu o bună și convenabilă interpretare filosofică, neomogenitatea (ca și unică stare a existenței) poate fi catalogată ca și "ordine perfectă".
Atâta vreme cât nimic din ceea ce reprezintă spațiul fizic nu poate funcționa în afara legii unice, cuvântul de ordine în această lume a existenței este ORDINEA.
Faptul că fizicienii nu au descoperit încă această ordine, această lege este o altă problemă. |
|
Sus |
|
 |
|