Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236369 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2878 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Eugen Lupescu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9764
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Mai 2016 10:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Dacă nu te deranjează aberațiile cromatice evidente poți încerca să obții o mărire de 4-6X mai potrivită pentru un căutător. Până una alta poți pune diafragme în tub pentru a îmbunătăți contrastul.
Un obiectiv de binoclu ar fi mai indicat. Chiar și de la o chinezărie din plastic este mai bun decât o lentilă simplă. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9628
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Mai 2016 11:17 Download mesaj |
|
|
|
Jimmy2016
Bravo ,felicitari pentru debutul ATM.
Pune imediat dupa obiectiv o diafragma cu gaura de 16mm diametru.
Imaginea se va intuneca mult dar la claritatea imaginii e probabil ca luneta sa concureze cu binoclul.
Vopseste-o cu tus de stampila in negru.
In interiorul tubului poti lipi hartie cu aracet ( ca sa se lipeasca bine slefuieste-l cu niste smirghel ) si cand s-a uscat ,poti vopsi in negru cu tus.
Pentru determinarea grosismentului ,metoda alternativa : te uiti la un perete cu caramida aparenta ,prin ambii ochi.
Numeri cate randuri de caramida ''intra'' in grosimea unei singure caramizi vazuta prin luneta.
Numarul randurilor iti da direct grosismentul.
Spor , Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

Data inscrierii: 17 Feb 2016 Mesaje: 81
Motto: "Nu privi in jos..ridica-ti fruntea, ochii si inima catre Cer!" Localitate: Alba Iulia
|
Trimis: 16 Mai 2016 11:18 Download mesaj |
|
|
|
@Erwin
Acum, aberatii cromatice am observat, si nici nu ma asteptam la altceva
O sa il scot intr-o seara, dupa ce dispar norii astia, si vremea urata, sa vad cat de deranjant e, si daca il pot folosi ca atare, in cel mai rau caz. Modificari, mai pot face pe parcurs Multumesc pt sugestii
Multumesc, dl Mircea.
Diafragmele ma gandeam si eu ca ajuta, si aveam de gand sa urmez sfatul lui Erwin, dar nu ma gandeam la un diametru atat de mic. O sa merg pe mana dvs. O intrebare legata de asta mai am. Diafragma trebuie pusa la o oarecare distanta in interiorul tubului fata de obiectiv? Sau poate sa fie lipita de lentila obiectivului? _________________ Refr: Bresser Skylux 70/700; Astrolon 60/700AZ
Binocluri: Celestron 10-30x50; Omegon 10x25. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 16 Mai 2016 11:49 Download mesaj |
|
|
|
Diafragma poti sa o pui in fata sau in spatele obiectivului , cat mai aproape de lentila.
In privinta diametrului , hm... te inteleg dar intelepciunea profunda zice ''asta e''.
Pune diafragma, carton inegrit e OK, si vei fi uimit de imbunatatirea imaginii.
Timp de vreo 150 de ani ,lunetele asa au functionat.
Eventual confectioneaza mai multe diafragme si incearca-le .
Sa zicem 16mm , 20mm si 25mm.
Ultima nu va fi OK cu probabilitate de 99,99 % !
Si ocularul trebuie sa-l rafinezi oleaca.
Poti sa dai niste date , cum ar fi focalele lentilelor si distanta dintre ele ?
Inegrirea interiorului si o diafragma ar ajuta si acolo.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

Motto: "Nu privi in jos..ridica-ti fruntea, ochii si inima catre Cer!" Localitate: Alba Iulia
|
Trimis: 16 Mai 2016 12:03 Download mesaj |
|
|
|
Ok, asa o sa fac.
Iar, la ocular din pacate nu mai pot umbla, ca am lipit toate elementele de imbinare, inclusiv marginile lentilelor cu "Picatura".. si dupa cum stim ca "picatura ce lipeste, nimic, nimic nu dezlipeste" cred ca daca o sa incerc sa il desfac o sa sparg lentilele... Asa ca, singura rafinare ce i-o mai pot aduce e la exterior, unde, da, mai trebuie lucrat la aspect  _________________ Refr: Bresser Skylux 70/700; Astrolon 60/700AZ
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

Data inscrierii: 24 Dec 2013 Mesaje: 430
|
Trimis: 18 Mai 2016 16:37 Download mesaj |
|
|
|
Auleoo vezi ca picatura lasa urme dupa ce se intareste apare un fel de strat alb care greu se da jos, de pe suprafete optice deobicei lentilele nu se lipesc ermetic sau fortat cu ceva sau de ceva mai ales cu picatura. Am practicat si eu asta in debuturile mele in ATM, lipeam obiectivul de un inel cu picatura de jur imprejur,iar la uscare dupa ceva timp m-am trezit ca lentila are culoare alba de la uscarea solutiei. Si normal ca am zgariat obiectivul ca sa scot albeata aia pentru ca greu iese.
Asa invata omu.  |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9764
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Mai 2016 18:51 Download mesaj |
|
|
|
Cred că se dezlipesc dacă le imersezi într-un solvent, acetonă, tiner, alcool tehnic, nu știu exact care dizolvă "Picătura". Probabil o încălzire ușoară cu foenul va ajuta. Cianoacrilatul crapă și se desprinde de pe suprafețele lucioase. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

Data inscrierii: 24 Dec 2013 Mesaje: 430
|
Trimis: 18 Mai 2016 18:59 Download mesaj |
|
|
|
Interesanta solutie Erwin merita incercat, am uitat sa precizez ca obiectivul cu pricina pe care l-am lipit de jur imprejur era un menisc de ochelari.
Jimmy sa nu lipesti niciodata lentilele cu picatura.  |
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 18 Mai 2016 20:29 Download mesaj |
|
|
|
Depunerea alba emanata de superglue se duce cu acetona.Acum 16 ani ,la fel am procedat si eu lipind lentila de ochelari,si cele de la lupe ce serveau drept obiectiv si ocular.Era cea mai simpla si la indemana solutie pe atunci. _________________ Pentax SP 20X60 WP |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 18 Mai 2016 20:39 Download mesaj |
|
|
|
Acetona inmoaie cianoacrilatul, suficient pentru a fi curatat mecanic. Mai merge si cu diluant nitro. Dar trebuie avut in vedere ca acesti solventi dizolva si multe vopsele si plasticuri (in special PVC).
Cred ca mai merita pomenit ca "Picatura" (aka "superglue", aka cianoacrilat) este un adeziv de contact si nu trebuie folosit ca adeziv de umplutura. In plus, vaporii adezivului au tendinta de a transforma orice urma de grasime (de ex. amprentele de la degete) intr-un plastic albicios greu de curatat de pe suprafete sensibile. |
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

|
Trimis: 19 Mai 2016 22:05 Download mesaj |
|
|
|
O sa incerc cu acetona, din pacate, zilele astea nu am avut vreme sa mai "mesteresc" nimic..
Poate e mai bine Glumesc..
A lasat urme albe, se vad pe marginea lentilei..
eh, acum din greseli invatam. Oricum, nu o sa mai fac prostia asta... _________________ Refr: Bresser Skylux 70/700; Astrolon 60/700AZ
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|