Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233913 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Andrei Zamfirescu Membru

Data inscrierii: 05 Mai 2016 Mesaje: 2
|
Trimis: 05 Mai 2016 15:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: Rookie la superlativ :) |
|
|
|
Salutare tuturor!
Dupa cateva ore de "cercetare" prin postarile forum-ului ,unde am gasit foarte multe informatii relevante, consider ca este momentul sa ma prezint.
Ma numesc Andrei, locuiesc in Bucuresti si ma ocup cu dezvoltarea de software.
Inca din copilarie am fost pasionat de astronomie, dar am gasit dificil, pana in prezent, sa dedic mai mult din timpul meu liber acestui subiect.
Sunt incepator in ceea ce priveste astronomia si instrumentele necesare initierii, insa cu siguranta cred
ca ma puteti indruma corespunzator.
Mi-ar placea sa fac primii pasi spre astrofotografie. Este fascinant!!! dar in acelasi timp nu si foarte facil, cel putin pentru mine.Nu am folosit niciodata un telescop .
Ca si startup, detin un dslr nikon D3100 dar nu cred ca o sa-mi foloseasca, cel putin nu cu o montura accesibila.
Ma gandesc insa sa achizitionez un telescop refractor si un webcam de calitate cu care sa pot face live view si captura direct pe laptop sau tableta.
Sa me orientez spre o montura motorizata sau manuala? ce tip de refractor + camera web si adaptoare / filtre imi recomandati?
Mi-ar placea sa fac fotografie deep space si planetara , dar nu cred ca este oportun. Depinde de costuri si de experienta necesara.
Ca si buget as avea disponibil undeva pe la 2000 - 2500 RON , dar nu-i batut in cuie.
Astept sfaturile voastre si va multumesc anticipat.
Andrei. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11250
|
Trimis: 05 Mai 2016 18:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit !
Cateva intrebari legate de dorintele tale: dece refractor si dece vrei sa faci captura si sa vezi pe laptop/tableta? |
|
Sus |
|
 |
Andrei Zamfirescu Membru

Data inscrierii: 05 Mai 2016 Mesaje: 2
|
Trimis: 05 Mai 2016 23:04 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc
Nu cred ca motivul meu este intemeiat, dar din cate am citit, o luneta se potriveste mai bine pentru astrofotografie. Un newtonian potrivit pentru captura depaseste cu mult bugetul meu. De ex:
http://www.telescope.com/Orion-10-f39-Newt.../99602.uts
Cat despre conectarea la un laptop cred ca ar face mai facila focalizarea si captura.
Daca aleg sa folosesc dslr-ul , probabil ca ar complica lucrurile.
Mersi,
Andrei. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 06 Mai 2016 00:40 Download mesaj |
|
|
|
Dece sa fie complicat cu dslr-ul? Nu are live view?
In buget s-ar incadra un refractor dublet ED 80/600, ar fi buna si o montura EQ motorizata. |
|
Sus |
|
 |
Cosmin Iftode Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015 Mesaje: 291
|
Trimis: 06 Mai 2016 09:02 Download mesaj |
|
|
|
Intre astrofotografie deepspace si planetara este o diferenta destul de substantiala, planetele sunt foarte mici si luminoase, obiectele deep space (DSO) sunt mari, multe din ele mai mari decat luna, si foarte putin luminoase. In timp ce pentru planetara te descurci cu o montura manuala si poti folosi bugetul pe un instrument cat mai mare si cu focala cat mai lunga pentru deepspace e mult mai importanta o montura foarte solida cu tracking iar instrumentul poate fi mic (atata timp cat e bun). Dupa mine nu ar trebui atacate simultan, mai ales de un incepator si pe un buget limitat.
In continuare despre astrofotografia deep space:
Newtonienele au de departe cel mai bun raport lumina colectata/pret pentru astrofotografie decenta, daca te gandeai la refractoare si te-a atras pretul acromatelor (cateva sute de lei) atunci trebuie sa citesti in continuare despre aberatie cromatica si cum din pacate face acromatele o alegere destul de nefericita pentru astrofoto. Un refractor cu sticla ED (in general numit apocromat, desi termenul acesta este mai strict decat simpla utlizare a sticlei ED) e cel mai "comod" telescop pentru un incepator, nu necesita colimare, focalizarea si depth-of-focus sunt tolerante datorita raportului focal mare in general (f/7.5 la 80/600-le recomandat de valy, pe care ti-l recomand si eu) si pot fi folosite si fara corector de camp pe DSLR-uri cu senzor crop cu rezultate suficient de bune. Din pacate nu sunt chiar ieftine, exemplu, si asta la ~o treime din diametrul (deci ~1/9 din suprafata) astrografului la care ai dat tu link. As zice sa ai rabdare sa prinzi unul second hand dar ED-urile mici apar rar la vanzare si se vand repede, s-ar putea sa dureze. Ca referinta astrograful Orion la care ai dat link este de 250mm, un refractor apocromat de 250mm costa cat un apartament.
Ca si camera pentru astrofoto planetar poti folosi un webcam dar pentru DSO fara doar si poate e de preferat DSLR-ul pe care il ai deja, campul vizual este determinat de distanta focala si de dimensiunea senzorului iar cu un webcam vei avea un camp vizual foarte ingust in aproape orice telescop, mult mai ingust decat orice DSO pe care ai putea spera sa il capturezi cu un webcam (si de altfel nu stiu daca este vreunul pretabil la asa ceva).
Montura ar fi pe de alta parte punctul cel mai sensibil si cu cat mai mult investesti si cercetezi aici cu atat mai putina bataie de cap vei avea pe viitor, cred ca asta ar putea spune oricine face astrofoto. Pentru a te incadra cu ceva cat de cat decent in bugetul tau raspunsul e inevitabil sa cumperi second, un Skywatcher EQ5 GoTo (sau ceva echivalent - Celestron CG5, Meade LXD75, Bresser EXOS-2) ar trebui sa gasesti in zona 1500-2000 lei si ar fi o montura viabila, desi probabil ii vei atinge limitele oarecum repede. Daca ai posibilitatea sa cresti bugetul este acum la vanzare pe forum un Skywatcher HEQ5 care deja e intr-o categorie mai serioasa si ai putea sa ramai cu ea fara sa te simti prea limitat destul de multa vreme. Montura este un echipament care trebuie sa fie ultra precis si la banii astia (si inca pentru monturi mult mai scumpe) exista in continuare variabilitate semnificativa si poti avea numeroase batai de cap. Dupa cum vezi putem depasi bugetul doar pentru o montura buna (sau macar acceptabila ar zice unii) si mai trebuie si telescopul in sine (daca ai bafta ar putea aparea la vanzare un 80/600 ED in zona 1000-1500 lei) si mai sunt dupaia cheltuielile mici gen adaptoare, alimentatoare/baterii, cabluri, etc - se aduna cheltuieli si pe astfel de prostioare. Bineinteles avansand vei vrea si o camera pentru autoghidare la un moment dat, inca ~1000 lei si acolo. E un hobby care poate sa manance oricat de multi bani ii permiti si intotdeauna va mai fi ceva ce poate fi imbunatatit asadar gandeste-te bine inainte . _________________ Skywatcher AZ-EQ6 | Orion Optics UK VX12 + Celestron C80ED | ASI 1600 MM-C |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|