Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236362 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9764
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Apr 2016 21:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte faină cutia! S-o folosești sănătos!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

Data inscrierii: 17 Feb 2016 Mesaje: 81
Motto: "Nu privi in jos..ridica-ti fruntea, ochii si inima catre Cer!" Localitate: Alba Iulia
|
Trimis: 25 Apr 2016 22:55 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc frumos!
_________________ Refr: Bresser Skylux 70/700; Astrolon 60/700AZ
Binocluri: Celestron 10-30x50; Omegon 10x25. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9628
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

Motto: "Nu privi in jos..ridica-ti fruntea, ochii si inima catre Cer!" Localitate: Alba Iulia
|
Trimis: 26 Apr 2016 07:23 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc, dl Mircea,
Nu stiu, poate, fiindca ati avea nevoie nevoie de o servieta serioasa pt toate ocularele
M-am gandit ca e foarte utila, si transport ocularele in siguranta.
Numai bine
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

|
Trimis: 26 Apr 2016 22:29 Download mesaj |
|
|
|
O veste foarte buna! Multumesc, dl Mircea De abia astept
Si eu am avut treaba astazi. Se pare ca am mai "virusat" un foarte bun prieten Si ma bucur, ca pasiunea asta o pot impartasi cu el, ca si viitoare observatii de altfel
Si-a gasit pe OLX un telescop Newton Optus 76/700, foarte ieftin, dar "forjat" bine. L-a primit intr-o conditie execrabila. Murdar de vopsea, prafuit la interior, zgariat si cu "smaltul" dus de pe tub in unele locuri, oglinda cu praf pe ea, Decolimat atat de tare incat in focuser nici nu se vedea oglinda secundara.
Asa ca, a avut incredere, si l-a lasat la mine pana zilele viitoare sa ma ocup de el.
Cea mai mare teama a mea, ca si a oricarui alt incepator, e COLIMAREA. Uite ca, acum, fortat de imprejurari, am facut-o si pe asta.
Eu am de gand la anul pe vremea asta sa am pe langa refractoarele de acum si un reflector, cel mai probabil Newtonian. Dar, repet, imi era frica de colimare.
Am citit eu atat aici pe forum, cat si in alte articole pe net despre colimare, si stiam ca nu imi va fi usor daca nu am colimator laser sau Cheshire, dar am reusit, cu un capac de colimare improvizat.
Am inceput asa:
In primul rand am demontat oglinda principala, si am curatat-o (adica am clatit-o fara sa o ating sau sa frec suprafata in apa cu detergent de vase, dupa care am lasat-o sa se usuce). A rezultat o oglinda perfect curata, fara urma, nici macar amprente.
Inainte sa o curat am trasat conturul ei pe o foaie de hartie, pe care am taiat-o cu un bisturiu de precizie, si am impaturat-o in patru, pentru ca prin taiere sa obtin exact centrul decupat.
La fel am procedat si pentru capacul de colimare. am trasat conturul pe foaie, am decupat centrul si am dat o gaura mica exact in centrul capacului.
Dupa ce s-a uscat oglinda principala am punctat cu un marker centrul, si am instalat-o la loc.
Pentru colimare, pana cand s-a uscat oglinda principala am aliniat focuser-ul cu oglinda secundara, dupa care, dupa montare, am aliniat oglinda secundara cu cea principala, astfel incat totul a fost centrat, iar cand am dat la o parte capacul de colimare si am privit in focuser, mi-am vazut reflexia ochiului bine centrata, si punctul marcat pe oglinda principala bine centrat.
Ceea ce mie imi spune ca am obtinut o colimare reusita.
Acuma, asteptam vreme frumoasa, si sa scoatem telescopul la un test, sa ma conving 100% ca mi-a reusit, si sa vedem ce poate Newtonian-ul
O sa pun si cateva poze cu "harnicia" mea de azi, si va doresc numai bine, si Cer Senin
Descriere: |
|
Marime fisier: |
578.08 kb |
Vizualizat: |
de 5043 ori |

|
|
488.12 kb |
de 5043 ori |

|
|
752.01 kb |
de 5043 ori |

|
|
689.17 kb |
de 5043 ori |

|
|
677.66 kb |
de 5043 ori |

|
|
760.23 kb |
de 5043 ori |

|
|
586.57 kb |
de 5043 ori |

|
|
497.32 kb |
de 5043 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 27 Apr 2016 10:00 Download mesaj |
|
|
|
Bravo! Ai procedat "ca la carte"!
Iată că vine și vreme mai bună. Nu trebuie să fie cerul perfect senin, e destul să poți prinde o stea mai luminoasă ca Sirius sau Arcturus dacă nu cumva vezi Polara. E mai ușor să verifici colimarea pe Polara pentru că rămâne nemișcată în câmp. Pune ocularele pe rând de la măriri mici la cele mai mari pe care le poți obține. Verifici ca imaginea intra și extra focală să fie centrate. Spor!
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

|
Trimis: 27 Apr 2016 15:23 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc frumos.
Asa o sa fac, In seara asta o sa ii facem proba
Se anunta cer senin, chiar daca o sa fie mai frig...
Si, chiar daca o sa fie ceva nori, ne uitam la Luna, si tot vedem ceva
Numai bine, si un Cer perfect in seara asta va doresc, ca de ceva vreme cred ca ni s-a facut dor la toti.
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 27 Apr 2016 19:30 Download mesaj |
|
|
|
Jimmy2016
Felicitari , te-ai descurcat foarte bine !
Nu stiu daca are vreo relevanta dar si reflectorul meu 76x 700 mm este (a fost ) marca ''Optus''.
Spun ''a fost'' deoarece l-am modificat , i-am scurtat tubul ,i-am modificat focuserul pentru oculare 1.25 toli ,i-am modificat suportul oglinzii principale , i-am pus cautator cu obiectiv acromat.L-am revopsit ,interior -exterior.
Intai a trebuit sa-i indrept tubul care a fost ''mototolit''.
Insa toate piesele mecanice ale micului reflector sunt metalice.
Am rezolvat cu el multe stele duble si am vazut Syrtis Major si una dintre calotele polare ale lui Marte.
Acum nu este in folosinta , asteapta demontat in ''Da hauz o' pain'' sa-i schimb secundara cu una mai mare.
Succes si spor in continuare , ai talent de ATM -ist ,Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

|
Trimis: 27 Apr 2016 23:42 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult, dl Mircea.
Sa stiti ca si tubul asta e putin mototolit, adica are o usoara adancitura de la o lovitura mai puternica probabil, dar nu suparator, sau sa necesite reconditionare.
Ar mai merge modificari si la asta, mai ales la cautator.
M-am uitat pe eticheta cu specificatii de pe tub, si pe ea scrie 12.2004. Daca asta inseamna ca a fost produs in 2004, inseamna ca timp de 12 ani a fost "forjat" serios. Parca se intelege atat starea in care l-a primit, cat si pretul mic pe care l-a platit pt el. Doar 100 lei. In rest imi place ca optica e in stare foarte buna, oglinzi nezgariate..
Din pacate, la noi in seara asta atat de innorat a fost incat nu se vedea nici o stea pe cer, asa ca lasam prima testare pe maine. sper...
De abia astept sa vad ce poate..Acuma ca mi-ati dat cateva exemple sunt si mai nerabdator.
In speranta ca voi avea si eu parte de asa ceva maine seara, va urez de pe acum numai bine si.. Cer Senin!
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 28 Apr 2016 06:27 Download mesaj |
|
|
|
Poți verifica colimarea și pe timp înourat. Folosești un bec de iluminat aflat la mare distanță, peste 10Km pe post de stea artificială sau confecționezi una. Asta e puțin mai greu de făcut pentru că ai nevoie de o gaură foarte mică de ordinul micronilor prin care să treacă o rază de lumină reglabilă de la un LED alb. Se mai folosește reflexia luminii pe o bilă de pix pentru micșorarea pin-hole.
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

|
Trimis: 28 Apr 2016 07:55 Download mesaj |
|
|
|
@Erwin
Multumesc. Stiam asta, am mai citit undeva pe forum parca de metoda asta, iar de confectionat, intr-adevar, mi se pare complicat, dar mai asteptam putin, nu e atata graba.
Parca nu are farmec sa merg la omul asta sa scoatem telescopul in curte, si sa il montam sa ne uitam la "stalp" si atat...
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

|
Trimis: 15 Mai 2016 21:59 Download mesaj |
|
|
|
Buna, din nou, mi-am facut ieri debutul in sfera ATM, cu un finderscope.
Am gasit pe acasa, din diferite surse optice, niste lentile, care, din pacate, nu au nici ele focala mai mare de 250mm, dar, din care am reusit sa incropesc ceva.
Din poza in care le am pe toate, le-am folosit pe cele 3 de jos, mai mari.
Tubul e confectionat din pvc, cat si celelalte elemente de imbinare.
Dintr-o lentila de 35mm si focala de 250mm am facut un obiectiv, iar din celelalte doua un ocular. Puterea de marire la ceea ce a rezultat nu este foarte mare, nici nu pot sa imi dau seama de cat e, dar in mod sigur nu o pot folosi la observatii serioase, decat ca orientare.
Asa ca, din 3 lentile simple, si niste tub pvc, iata ca am reusit sa fac un finderscope bunicel zic eu.
Ii mai trebuie acum, in acelasi capitol ATM, o luneta pe masura
Va urma...
|
136.99 kb |
de 4821 ori |

|
|
57.43 kb |
de 4821 ori |

|
|
43.12 kb |
de 4821 ori |

|
|
60.15 kb |
de 4821 ori |

|
|
50.44 kb |
de 4821 ori |

|
|
60.14 kb |
de 4821 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 16 Mai 2016 08:11 Download mesaj |
|
|
|
Ești pe drumul cel bun. Lentila pe care ai folosit-o ca obiectiv este un dublet acromatizat lipit? Se vede pe cant dacă e dublet că sunt culori puțin diferite la cele două sticle și grosimea e relativ mare față de una simplă. În caz contrar nu e prea bună...
Ca să determini factorul de mărire măsoară diametrul pupilei de ieșire în spatele ocularului și diametrul deschiderii obiectivului cu un șubler. Luneta se fixează pe un suport, îndreptată pe fereastră și focalizată la infinit, în cameră să nu fie multă lumină. Vei vedea în spatele ocularului cum se formează un disc cu imaginea din planul focal. Măsori cu atenție cât mai precis diametrul acelui disc. Apoi calculezi grosismentul ca raportul dintre diametrul obiectivului supra diametrul pupilei de ieșire.
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

|
Trimis: 16 Mai 2016 10:12 Download mesaj |
|
|
|
Ahaaa, nu stiam metoda de masurare, multumesc Erwin Sunt curios, desi din cat imi dau seama "ochiometric" nu are marire mare, poate 2x
Lentila nu e dublet acromat, e o lentila simpla convexa.
Stiu ca nu e mare lucru, si nu am mari pretentii de la instrumentul asta. Singura mea asteptare e sa ma pot orienta cu el pe cer, si la asta eu cred ca ma va ajuta mai bine decat un finderscope micut.
Oricum, sunt mandru ca am reusit sa "incropesc" ceva de unul singur.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|