Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236333 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
mihai leahul Membru

Data inscrierii: 15 Mai 2013 Mesaje: 143
|
Trimis: 08 Apr 2016 23:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: Obiectiv foto 50 mm/M 42 - punere in focus la infinit |
|
|
|
Am gasit recent un obiectiv de 50 de mm cu montura M 42 si am zis sa incerc sa-l folosesc in fotografia astro. Fiind f : 1.7 are destula apertura in asa fel incit sa poata, in citeva secunde, fotografia destul de bine. Dupa anumite reguli , intre 4 si 10 secunde sint suficiente pentru a obtine rezultate. La aceste expuneri ar trebui ca asa zisul “pixel trail” sa ajunga la 2 sau maxim 4 pixeli.
Fiind un obiectiv japonez de prin 1970 am zis ca este de preferat clasicului 18-55 de la Canon. Testele ulterioare au dovedit ca intradevar, este o diferenta foarte mare, in ceace priveste luminozitatea. Dar, calitativ, pozele realizate pe timp de zi sint doar, cu ceva, mai bune. Da, poti sa spui ca este mai sharp la anumite focale, decit clasicul 18-55.
Acum, pentru al folosi aveam nevoie si de un anumit tip de inel compatibil Canon EOS. Avind deja un inel T2, am decis sa-l modific pe acesta, micsorind grosimea pina la valoarea optima. Totusi nu vroiam sa pierd piesele deja existente si sa ajung sa nu mai pot monta camera pe un focuser. Si decit sa mai dau inca 40 sau 70-80 de lei pe al doilea inel, am zis : Sorry, la-s ca-l fac eu!
Pentru acest obiectiv ( Yashinon-DS ) se vehiculeaza grosimi de 1.4-1.5 mm a flansei. Sint comercializate inele cu aceste valori si chiar si cu grosimi de 1 mm. Va dati seama ce precizie ai la o focusare manuala la infinit, cu acest gen de piese. Stim cu totii surprizele de dupa!
In fine! Am strunjit frontal inelul T2 pina la valoarea de 1.5 mm cu 2 teste intermediare pe la 2.5 si 2 mm, iar incepind cu aceasta valoare, sa trec la slefuirea manuala, cu smirghel P 120. Adica slefuit-testat, slefuit si iar testat. Pe masa, fara sticla, platouri super plane si alte “artificii”. Aveti mai jos 5 poze intermediare, incepin cu test la grosimea de 1.5 mm, indepartind progresiv cam cite 0.01-0.02 din flansa. La ultima poza, S-5, am ajuns cam la 1.42 mm. Vorbim de masuratori constante cu subler de 1 zecime precizie si nu de altceva. Flansa am reusit sa o mentin plana si grosimea relativ constanta.
Se vede foarte clar focalizarea din S – 4, in special la antena din stinga. Acolo se ajunge la 3 pixeli latime paratraznet, luat de la cam 360 de metri. Am facut ceva teste sumare si noaptea, dar nu sint inca convins ca am ajuns la final. Mai am ceva teste de facut!
Spor!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
147.19 kb |
Vizualizat: |
de 4531 ori |

|
|
28.87 kb |
de 4531 ori |

|
|
21.33 kb |
de 4531 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9621
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
Remus Boldis Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2014 Mesaje: 464
|
Trimis: 09 Apr 2016 12:10 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Inele adaptoare de la m42 la Canon EOS gasesti pe aliexpres la sub 2 dolari. In Romania le gasesti la sub 30 lei. Nu merita efortul de a le face. In plus adaptorul tau e prea gros, nu poti focusa la infinit. Ai facut un adaptor de macro, o sa poti face poze macro cu obiective m42.
_________________ 0770403936 |
|
Sus |
|
 |
mihai leahul Membru

|
Trimis: 09 Apr 2016 13:39 Download mesaj |
|
|
|
@ Remus Boldis.
|
|
Sus |
|
 |
Remus Boldis Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2014 Mesaje: 464
|
Trimis: 09 Apr 2016 13:46 Download mesaj |
|
|
|
Poate ai un instrument astronomic la care sa cuplezi aparatul foto. Atunci nu mai conteaza grosimea adaptorului, se compenseaza din focuserul instrumentului.
Atrag totusi atentia la diferentele dintre T2-folosit la instrumente astro (42x0,75) si filetul m42x1, folosit la aparatele foto. Se pot infileta o tura unu cu altul, dar cu timpul se vor strica filetele.
_________________ 0770403936 |
|
Sus |
|
 |
mihai leahul Membru

|
Trimis: 12 Apr 2016 18:01 Download mesaj |
|
|
|
Da, M42 x 0.75 si M 42 x 1 nu sint unul si acelasi lucru. Dar sa notam, pe un colt de foaie, ca mai exista un filet japonez, M 42 conic.
Eu am avut nevoie de contact ferm, axial intre flanse si deacea am folosit un artificiu simplu, avind 2 piese in inelul T2. De fapt in prima poza se vede ca piesele se aseaza. Nu puteam lasa, jocuri axiale sa-mi strice socoteala!
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Apr 2016 21:03 Download mesaj |
|
|
|
Spiritul ATM e mai tare decāt allyexpress, ebay sau OLX!
Mihai, ce strung ai? Sunt pe-aici o mulțime de potențiali clienți pentru piese!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
mihai leahul Membru

|
Trimis: 15 Apr 2016 11:10 Download mesaj |
|
|
|
As vrea eu sa am asa ceva, o bijuterie de asta, dar din pacate nu am strung sau freza. Apelez la ajutoare si atunci daca si cind se poate.
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
mihai leahul Membru

|
Trimis: 23 Apr 2016 19:52 Download mesaj |
|
|
|
Aseara am facut ceva teste in jurul orei 19-20, pina sa se ridice luna. Se confirma ca am ajuns in focus la infinit cu acest obiectiv dar am mai observat si o multitudine de alte efecte cu o influenta mare in calitatea fotografiei. O usoara defocalizare la final poate fi benefica, aducind un plus de luminozitate pe ici pe colo. Fiind incepator, surprizele sint placute !
Atasez citeva prelucrari :
1. Jupiter in crop, focalizind de la "a" la "f" , catre infinit sau maxim sa zicem. Deja se vede clar focalizarea la "d" si "e". FWHM-ul raportat de CCD Inspector indica cropul " e " ca fiind cu cel mai mic
numar.
2. Un crop pe o stea focalizind la infinit de la "a" la "i". Clasamentul functie de numarul FWHM este reprezentat in poza a doua prin numere de la 1 la 9. Observ ca cele mai bune sint de fapt cropurile "f" si " g". Acest fapt a trebuit sa-l verific si aveti rezultatul in atasamentul nr 3
3. Crop la aceasi stea marind pozele originale pina la nivel de pixel. Se remarca imprastierea 3 x 3 pixeli din cropul " g".
Ramine sa vad cum blochez focusarea obiectivului in pozitie. Ori lucrez cu el la maxim, usor defocusat?
Spor!
|
47.31 kb |
de 4188 ori |

|
|
27.03 kb |
de 4188 ori |

|
|
42.3 kb |
de 4188 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|