Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236338 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1607
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 02 Mar 2016 10:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
@erwin: ce se vede in poze e "semifabricatul". Urmeaza sa mai scurtez din tevi, o sa incerc sa-l fac cat mai usor. Acuma tinand cont ca vreau sa-l folosesc la gradina, deci va fi destul de fix, greutatea n-ar fi o mare problema. Ma astept sa ma incadrez in 15-16kg, ceea ce e ok.
Cu placajul am urmatoarele problema: acasa nu pot sa-l prelucrez (praf, zgomot) iar la servici nu pot sa-l duc sa-l prelucrez deoarece aia au masini si scule setate ptr aluminiu si/sau plastic, eventual ceva otel/inox. Pe langa asta imi place aluminiul
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
david_eco Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010 Mesaje: 691
Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton Localitate: Deva (Hartagani)
|
Trimis: 02 Mar 2016 12:44 Download mesaj |
|
|
|
Salut Liviu!
Pentru baza pe care se va misca furca, nu ti-ar placea mai mult cum se vede in imaginea atasata?
E foarte simplu, 3 profile debitate la unu din capete in unghi de 60 de grade prinse in asa fel incat sa-ti formeze un triunghi la mijloc. Personal am experimentat si se leaga foarte bine, raman rigide.
Poti face la fel si cu 4 puncte de sprijin din 4 profile iar la mijloc se va forma un patrat.
David
Descriere: |
|
Marime fisier: |
71.89 kb |
Vizualizat: |
de 5494 ori |

|
_________________ Was the eye contrived without skill in Opticks?...and these things being rightly dispatch’d, does it not appear from phænomena that there is a Being incorporeal, living, intelligent...?”
― Isaac Newton, Opticks |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 02 Mar 2016 13:02 Download mesaj |
|
|
|
da, e buna ideea cu "impletitul" profilelor sa formeze la mijloc un patrat, nu mai am nevoie de ranforsarile ulterioare. Studiez... adica o sa caut profile suficient de lungi sa fac varianta asta, e mai rigida asa.
Acuma ma gandeam cat de gors sa fac axul pe altitudine, ca nu voi avea discuri (cum e clasic la Dobson). O sa folosesc ceva ax (probabil o teava de AL) care se va roti intr-un lagar din POM / PA. Bucsa de plastic va fi "elastica" adica strangerea pe axul de aluminiu va fi reglabila. Ma gandesc ca un 40-50-60mm diametru la ax e suficient (nu imi pun probleme ca nu rezista la greutatea tubului, ci doar de cum va aluneca unul fata de celalalt)
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 02 Mar 2016 13:07 Download mesaj |
|
|
|
stii ce ma incurca daca folosesc solutia asta ?
nu mai am material chiar in mijloc, axa centrala (axa azimut).
daca las picioarele in cruce, am o teava care trece chiar prin mijloc, acolo ii dau o gaura si am "axul central" ... axa aia voiam sa o folosesc sa blochez translatia pe planul orizontal a furcii
|
Sus |
|
 |
david_eco Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010 Mesaje: 691
Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton Localitate: Deva (Hartagani)
|
Trimis: 02 Mar 2016 13:19 Download mesaj |
|
|
|
Pai in functie de cum alegi, fie 3 sau 4 picioare, triunghiul sau patratul rezultat poate fi determinat cat sa fixezi in el un rulment sau ce alegi sa folosesti ca sa-ti permita miscarea pe orizontala.
_________________ Was the eye contrived without skill in Opticks?...and these things being rightly dispatch’d, does it not appear from phænomena that there is a Being incorporeal, living, intelligent...?”
― Isaac Newton, Opticks |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 02 Mar 2016 14:53 Download mesaj |
|
|
|
ptr axa altitudine ma gandesc sa folosesc dop PVC ( http://www.dedeman.ro/timisoara2/termice/i...iting=5443 ) . Cam ce diametru? ma gandeam la alea de 200mm diametru, parca 315 e cam mare.
Dopurile astea o sa vina prinse pe lateralul OTA-ului (unde acuma e sina Losmandy prinsa... aia o dau jos)
|
Sus |
|
 |
mihai leahul Membru

Data inscrierii: 15 Mai 2013 Mesaje: 143
|
Trimis: 02 Mar 2016 18:12 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Eu am adoptat o solutie in care sa pot cit de cit controla presiunea, cu toate ca telescopul este echilibrat. Nu am avut incredere in capace/role, desi rolele de sirma inox ar fi mai potrivite. Erwin a ales la telescopul DH role mult mai bune decit capacele. Axul are 10 mm in diam si bucse de 40 mm.
Asta daca am inteles eu bine proiectul.
Spor!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
225.81 kb |
Vizualizat: |
de 5397 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Mar 2016 23:32 Download mesaj |
|
|
|
Poți face un sistem similar cu cel pe care l-am făcut eu la ultralight. Pe o parte pivot cu strângere reglabilă, pe partea cealaltă sector melaminat pe patine din teflon sau mai bine pasla. Dacă nu ai sector frecarea nu se poate controla așa bine. Chiar și ultralight-ul lunecă dacă nu are căutătorul montat sau pui un ocular mai greu decât e prevăzut și nu contrabalansezi cu o greutate.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|