Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1607
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 16 Feb 2016 13:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cadran proiectie solara |
|
|
|
in pregatirea minunatului tranzit a lui Mercur din 9 mai, m-am apucat sa fac un cadran de proiectie solara. Asta in ideea ca voi merge la o gradinita din oras, si ca sa pot sa le arat la mai multi piticoti simultan evenimentul.
Deci, cautand prin lada de gunoi de la atelier, am gasit niste resturi de profile de aluminiu, debitate la niste lungimi "foarte exacte" , adica masurate cu ochiometrul, am gasit si niste elemente d eimbinare, si mi-au dat baietii si niste capace de plastic sa pun in capat.
pe scurt, e ceva cam ca in poza. Cu mentiunea ca profilele alea din fata, unde vine panoul care tine umbra, probabil o sa pun o tabla de AL indoita in forma de L si de aia sa prind cartonul...e mai simplu si usor asa, doar ca acuma daca tot erau pe aoclo bucatile alea d ealuminiu, era pacat sa le las sa le arunce.
Descriere: |
asa arata cadrul din profile (30x30).. putin cam groase dar asta am gasit. |
|
Marime fisier: |
108.16 kb |
Vizualizat: |
de 6259 ori |

|
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Ultima modificare efectuata de catre StarChild la 16 Feb 2016 13:21, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 16 Feb 2016 13:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
si ca sa nu mai fiu acuzat ca nu stiu sa fac proiecte ATM decat pe calculator (in CAD), atasez si o schita de mana cu "proiectorul solar"
:-)))) doar nu credeati ca il fac pe hartie proiectul :-))) |
|
487.72 kb |
de 6249 ori |

|
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 16 Feb 2016 13:16 Download mesaj |
|
|
|
Ideea e ca voi folosi un obiectiv Tair 300F4.5 care oricum aduna aiurea praful prin dulap, e prea greu de folosit ca "ochean", are back focusul prea scurt ca sa pun diagonala, etc... pe Nikon nu poate fi folosit... deci e perfect ptr proiector solar.
Intrebare: ce ocular sa folosesc? evident ca unul cat mai ieftin, dar ce configuratie? Plossl, Kellner, sau ceva si mai banal (daca exista)?
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
|
Sus |
|
 |
CUBIX Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013 Mesaje: 326
|
Trimis: 16 Feb 2016 14:07 Download mesaj |
|
|
|
Nici nu ne așteptam sa îl faci pe hârtie.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9628
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
Cristi65 Membru

Data inscrierii: 10 Dec 2013 Mesaje: 106
|
Trimis: 16 Feb 2016 19:59 Download mesaj |
|
|
|
@ StarChild
Pentru proiectie solara prin ocular, trebuie unul fara lentile cementate și cu corpul complect din metal. Soluția cea mai buna este ocular Huygens, Mittenzwey sau Ramsden. Eu personal am încercat cu Huygens de microscop, la ultima eclipsă și a rezistat cu brio, oferind o imagine bună.
_________________ Binoclu 7x50, MTO 11CA 100/1000, Tair 66/300, adaptor ocular Turist FL, montura Alt-Az Merlin MMF |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11388
|
Trimis: 17 Feb 2016 00:04 Download mesaj |
|
|
|
Nu ca vreau sa iti stric constructia, dar nu ar fi mai util un ecran mult mai mare si mai departat de luneta, eventual pus la umbra?
|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 17 Feb 2016 08:35 Download mesaj |
|
|
|
@Valy:
- "pus la umbra" nu merge...ca ma uit la Soare, deci voi fi in Soare. Dar in fata obiectivului va fi un paravan perforat (probabil un carton mare de la ceva cutie) care va tine ceva umbra. Am folosit metoda la luneta 120 si e perfect.
- "cadranul mai departat si mai mare". Cadranul va fi o coala A3, poate A2 o sa incerc si cu A2 dar nu am mari sperante, A3 imi e suficient, cred... Legat de distanta, piciorul und evine Tair-ul e reglabil, il pot duce pana in fata la maxim, jumate de Tair va fi in afara (in fata ) panoului de umbrire. Daca montez cadranul de proiectie in capatul opus asta inseamna ca voi avea aprox 40cm distanta intre ocular si cadranul de proiectie. Bineinteles ca voi face proba inainte de eveniment, si daca e cazul inlocuiesc traversa principala cu una mai lunga, mai am una de 1.2m pregatita, deci nu e stres. Singura problema e ca pentru proba am nevoie de un cer senin s avad Soarele, lucru rar prin Timisoara in ultima vreme...
@cristi65 & @MirceaPteancu: multumesc de info. Am pus anunt la Cumparare ptr ceva ocular de genul asta. Am pus ptr Ramsden, dar o sa adaug si un Huygen de microscop. Azi cred ca dau o fuga in atelier sa imi strunjesc niste adaptoare de M42->1.25" si M42->0.925"
O zi faina sa aveti !
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 17 Feb 2016 11:57 Download mesaj |
|
|
|
Mai fa o reductie de la 1.25'' la 23,3 mm , standardul ocularelor de microscop.
Asa vei putea folosi /testa oculare de microscop si pe Tair si pe oricare telescop.
Contrar a ce se barfeste pe net , unele oculare de microscop sunt excelente si in Astronomie.
Ce-i drept ,unele noi costa mai mult decat un Dob de 8 inch...
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 22 Feb 2016 22:25 Download mesaj |
|
|
|
Am scos Tair-ul de prin dulap.... e lucios..... si greu.... Maine il duc la lucru sa probez filetele (daca imi termina baietii piesele)
|
131.53 kb |
de 5970 ori |

|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Feb 2016 22:49 Download mesaj |
|
|
|
Scheme de adaptor de la M42 la 1,25'' se mai gasesc. Strungari nu prea. Mai bine faci mai multe bucati de adaptoare, ca nu se stie.
Vezi ca sunt trei standarde pt oculare de microscop de care stiu eu. 23,3mm, 24,5, si 30 mm.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 22 Feb 2016 23:22 Download mesaj |
|
|
|
Si inca si 32 mm .
Am un ocular TAL 6X , provine de la un microscop binocular rusesc TAL ,avea ocularele pe standard de 32mm.Foarte convenabil , a fost putin de strunjit din corpul de aluminiu pentru a-l adapta la 1.25''.
Nu stiu daca se mai produc asemenea microscoape , asta se intampla prin anii '90.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
|