Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
rupes_recta.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236356
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

"Ocular spectroscope"

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 05 Feb 2016 12:23 Download mesaj
Titlul subiectului: "Ocular spectroscope"
Raspunde cu citat (quote)

Am profitat de vremea urata din ultimele zile, si am pus mana pe traforaj, dopuri de Pepsi (musai!), CD-uri si teava de canalizare de 32mm.
Am avut drept ghid un capitol din "Scientific American - Amateur Astronomer" si ceva pagini de web, in care sunt descrise tot soiul de spectroscoape cu retele de difractie de transmisie facute din CD-uri.

O paranteza, un CD lucreaza mai bine ca retea de difractie prin reflexie; ca sa obtii o retea prin transmisie, CD-ul (sau bucata de CD) trebuie "epilat" de stratul metalic cu bucati de banda adeziva.

Fanta am realizat-o lipind doua bucati de plastic (margini din sacul de mancare pentru catel), peste o gaura data intr-un dop de pepsi. Distanta intre ele am pastrat-o cu o fasie de aluminiu pentru ambalat mancarea. Am reusit insa sa ma incurc la a doua bucata de plastic, si in loc sa o pun cu taietura "naturela", facuta de masina care a debitat sacul, am lipit-o cu partea taiata cu foarfeca. A rezultat o grosime neuniforma, cu neregularitati Sad.

Inainte sa tai bucata de CD, am lipit intai o bucata de banda adeziva pe partea metalica - atat pentru protectie, cat si pentru epilarea ulterioare.

Am folosit o lentila biconvexa simpla, de 32mm distanta focala, montata intr-un al doilea dop de pepsi. In acelasi dop de pepsi am lipit apoi si reteaua de difractie (fost mediu purtator de date), cu partea epilata catre lentila. Ideea aici a fost sa protejez acea zona de praf si zgarieturi.

Cele doua dopuri le-am fixat apoi intr-o bucata de teava de PVC de 32mm diametru, si 35mm lungime. Am mers pe o lungime mai mare, deoarece dopul purtator de fanta a fost pus invers; in el ar urma sa practic apoi acel "filter slot".

In interior am folosit hartie innegrita cu un marker permanent.

Reglajul a presupus doua manevre:
- rotit dopul purtator de fanta pana cand spectrul unui bec a aparut ca un dreptunghi, nu ca un paralelogram; in acest mod m-am asigurat ca fanta e paralela cu (corect spus ar fi tangenta la) liniile retelei de difractie
- apasat pe ambele dopuri, pana cand fanta a ajuns sa fie la o distanta de lentila egala cu distanta focala.

Rezultatul e mai bun decat m-am asteptat.
Da, eficienta e mica (un CD nu e o retea de difractie blazed), da, rezolutia nu e grozava (desi cu o fanta mai buna si cu o lentila de colimare de focala mai lunga, se poate imbunatati).
Dispozitivul insa permite vizualizarea unui spectru de emisie dat de o lampa fluorescenta, permite diferentierea intre un spectru dat de un bec incandescent fata de unul cu LED. Si da, cand m-am uitat cu el direct la soare, am vazut linii de absorbtie.

E insa un prim pas, mai distractiv decat am crezut initial.

--- edited ---

Am uitat schema optica ...

description.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  35.15 kb
 Vizualizat:  de 6737 ori

description.gif

constructie_fanta.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  41.69 kb
 Vizualizat:  de 6737 ori

constructie_fanta.jpg

asamblat_1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  75.31 kb
 Vizualizat:  de 6738 ori

asamblat_1.jpg

asamblat_2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  27.41 kb
 Vizualizat:  de 6738 ori

asamblat_2.jpg

schema_optica.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  50.95 kb
 Vizualizat:  de 6726 ori

schema_optica.jpg

Sus
aandrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

MesajTrimis: 05 Feb 2016 22:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://www.ebay.com/itm/Diffraction-Gratin...xyu4dRwCvn

mai costa vreo 5 dolari expeditia.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 06 Feb 2016 00:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Herr_Alien
Foarte , foarte interesant , multumesc pentru detalii si descriere , astept cu mare interes continuarea.

aandrei

Multumesc si tie pentru sugestie.
Deci totul ar costa 10 dolari ?
Nu organizam o cumparare in grup ?

Mircea

Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 06 Feb 2016 07:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

O foaie de 30cmx15cm costa 5USD +transport. Mai multe foi ar costa nx5USD + 5 USD transport.

-- edited --
Cu sau fara retea holografica, rostul unui spectroscop d-asta simplu e de alungat frica de baubau. Oricine ridica de jos manusa rogvaiv cred ca are de castigat.

Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 06 Feb 2016 09:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se pot face "pe genunchi" și cu materiale "ce găsești" o mulțime de lucruri utile. Utilitatea principală desigur că nu este cercetarea științifică dar faptul că înveți niște principii și găsești niște soluții tehnice dă mari satisfacții, asigură dezvoltarea personală și petrecerea timpului liber în mod plăcut.

Eu aș folosi lame de ras pentru construirea fantei. O lamă clasică, nouă, tăiată în 2 bucăți. Una o poți lipi cu termoplastic iar cealaltă pentru reglaj se poate fixa cu 2 holzșuruburi mici si o eclisă peste.

Mai demult am descoperit că ecranele LCD au o folie specială cu linii în dinți de ferestrău. Problema este că plasticul din care este făcută folia nu este transparent ci translucid iar liniile nu sunt atât de dese ca la un CD. Între timp am mai primit un laptop cu ecranul defect, aș putea încerca să văd dacă nu cumva folia are linii mai dese pentru că rezoluția lui este mai mare decât full HD.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 06 Feb 2016 14:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Clar, jucareaua e pe post de scoala, inveti ce se intampla daca nu ai fanta perfect facuta, daca nu e plasata bine fata de elementul dispersiv respectiv fata de climator.
Plus ca ulterior iti permite sa recunosti diversele linii spectrale.
Autorul spunea ceva de genul "in realitate, primul pas e mai greu", si ca d-asta construia mini-spectroscoape d-astea.

nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 06 Feb 2016 15:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai ieftin, puteti incerca o plasa de tantari in fata aperturii:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=145219
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 07 Feb 2016 08:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Smile da, merita testat. Insa nu o sa intreb la Hornbach daca au plasa de tantari "blazed" pentru ordinul I pe la 500 nm, ca ma dau aia afara in suturi Very Happy.

Bun, cu jucareaua pusa in loc de ocular si tinta Sirius, am putut vedea ca:
- fasia de lumina care reprezinta spectrul e vizibila
- nu am detectat linii de absorbtie in mod cert, nici cu fanta pusa, nici cu fanta scoasa.

O sa revin la Sirius cu fanta pusa, da' aliniata pe directia est-vest. In "slit mode", cel mai frustrant a fost ca spectrul aparea, dar doar pentru cateva secunde pana cand steaua trecea peste fanta pusa in mod aiurea Razz.

Herr_Alien
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 08 Feb 2016 11:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Hmm, azi dimineata un coleg de la munca a adus o mica retea de difractie holografica (cam cum se vinde pe e-bay): eficienta pare mai buna decat un banal CD epilat, si ma tenteaza sa dau o comanda pe la inceputul lui martie.

Mai sunt doritori? Pe mine ma intereseza o foaie de 500 linii pe mm, de la acelasi vanzator.

Cristi65
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Dec 2013

MesajTrimis: 08 Feb 2016 12:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt și cu 1000 linii/mm la același preț. Nu sunt mai bune pt. această aplicație?
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 08 Feb 2016 12:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Retea profi de transmisie 1200 gasesti la http://www.thorlabs.de/newgrouppage9.cfm?objectgroup_id=1123
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 08 Feb 2016 13:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Cristi65
Da, se obtine o rezolutie mai buna, aceiasi cantitate de lumina fiind "intinsa" pe o dimensiune unghiulara de doua ori mai mare decat in cazul unei retele de 500 linii/mm.

Alegerea depinde si de destinatia finala:
- spectroscopie solara? Ai lumina berechet (aproape!), poti folosi cam toate trucurile disponibile ca sa cresti rezolutia.
- vrei sa confirmi un "transient" ca fiind o nova? O rezolutie mica este suficienta sa puna in evidenta linii de emisie, si atunci te concentrezi pe eficienta luminoasa, si incerci sa limitezi cat de mult intinzi spectrul.

@Stanescu Octavian
Deocamdata ma joc Smile. Cum pe mine ma intereseaza o spectroscopie de rezolutie mica, dar eficienta mare, nu exclud nici un elemet dispersiv gen tren de prisme. Imi mai trebuie ceva experienta practica pana sa iau in calcul retele blazed mai serioase.

---- edited ----
Eram sa uit: am inlocuit fanta cu alte doua bucatele de plastic, decupate din coperta unei mape A4. Spatierea - la fel, fasie de aluminiu.
Spectrul a devenit mai curat, si o lampa economica fluorescenta arata un spectru mai clar. Cea mai buna separatie am detectat-o in zona verde, unde am vazut doua linii de emisie apropiate. Un spectru de referinta ( https://publiclab.org/notes/cfastie/12-3-2...er-testing - liniile 4 si 5 ) mi-a spus apoi ca distanta intre ele este de 2 - 3 nm. Pentru o lungime de unda centrala in jur de 500 nm, asta duce la o rezolutie R=200 - 250.

aandrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

MesajTrimis: 09 Feb 2016 12:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am de mai multa vreme trei folii, cred ca de 500lpmm, 1000lpmm si una cu un caroiaj (doua retele la 90 grade).
Ofer gratuit oricui este interesat bucatele de dimensiune rezonabila. Daca sunt doritori, PM.
Pe mine nu ma intereseaza spectrul stelelor dar am fost interesat de efectul filtrelor astronomice si aici reteaua mi-a fost foarte utila.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro