Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m33bf_4kleinph.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236816
Numar de utilizatori inregistrati: 2884
Cel mai nou utilizator inregistrat: Stefan Protesi Sefter
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Hyperion Asferic 31mm

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 03 Feb 2016 16:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Hyperion Asferic 31mm
Raspunde cu citat (quote)

Am primit împrumut pentru evaluare un Baader Asferic de 31mm.

Ocularul este ca nou, în cutia originală, cu capace, adaptor de 2" separat și o gardă de ochi din cauciuc cu prelungire. Săculețul din piele putea fi puțin mai mare, deși ocularul nu are dimensiuni mai mari decât ale altora din seria Hyperion e dificil de scos din săculeț. Nu am la mine niciunul din trusa personală ca să verific asta.

Am folosit luneta RFT de 110mm F/5.5 la marginea Bucureștiului în nord așa că cerul n-a fost bun, era ceață rară și lumini parazite destul de aproape. Turbulența cam 3/5, transparență cam la fel. Cu ochiul liber nu se vedeau stelele din Ursa Minor in afară de Polara și cele două stele de la capăt. Am folosit pentru comparație ocularul de binoclu militar pe 2" cu o formulă Erfle îmbunătățită care are o focală de 29-30mm.

Prima impresie este că ocularul este bine corectat, până la marginea câmpului stelele se văd punctiforme.

Nu am încercat să observ cu adaptorul de 2" să văd dacă cel de 1.25 nu cumva vignetează. Câmpul mi se pare puțin mai mic decât la cel militar dar nu am avut un alt ocular echivalent pentru dimensiunea câmpului și nici cu ce să măsor pupila de ieșire. Diferența de impresie poate veni și din cauza faptului că cel militar este o idee mai scurt, cu 1-2mm. Nici aici nu am putut măsura exact.

La centrul câmpului am văzut aceleași stele de magnitudine mică din Pleiade iar la M42 nu s-au rezolvat stelele din trapez cu niciunul dintre oculare, părea un guguloi acolo, din cauza turbulenței. Nebuloasa s-a văzut cam la fel de bine în ambele oculare dar nu foarte extinsă în condițiile date.

Ar fi necesară inca o seară cu condiții mai bune pentru mai multe teste. În ambele oculare stelele aveau niște "mustăți" semn că sunt ceva probleme la tubul optic, nu cunosc cauza. Mi-ar plăcea să pot testa ocularul în paralel cu unul mai renumit, Panoptic sau Delos.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 07 Feb 2016 20:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aseară am avut a doua sesiune de teste la Comana cu acest ocular, alături de Erfle militar și un ocular Maxvision de 34mm. De data asta l-am folosit cu adaptorul nativ de 2" și într-adevăr câmpul s-a extins pe cele 72 grade cu o imagine frumoasă până la marginea câmpului, spre deosebire de cel militar. Maxvision este la fel de bun și avantajul Hyperionului este greutatea și volumul redus.

Am observat Pleiadele, zona M42 din Orion, roiul dublu din Perseu, M31 Andromeda. Transparența a fost bună, seeing-ul mediu. Din păcate Andromeda era într-o zonă poluată cu lumina Bucureștiului, așadar am putut vedea doar nucleul, M32 sau 110 n-au fost vizibile.

Concluzia este că Asfericul este decent și comparabil cu oculare mult mai scumpe deși poate nu atinge performanțele maxime se încadrează în bugetul amatorului mediu-avansat. La fel și Maxvision a fost o surpriză plăcută. Din păcate nu ne-a dat prin cap să-l testăm pe dobsonianul ultralight de 305mm alături de Williams Optics de 17mm supranumit "shaworma". Very Happy

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum