Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233938 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 23 Dec 2015 01:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ai salvat un instrument si Japonez , bravo . Multi dintre noi au facut asta , pentru ca se incepe involuntar , gasind prin tot felul de locuri cite un binoclu , luneta , telescop si progresezi . E bine sa treci la ceva mai mare si apoi sa investesti mai serios . Daca nu ai cursa destula la focuser , s-ar putea sa cumperi degeaba diagonala si nici nu e sigur ca gasesti calitate pe standardul ala .
|
|
Sus |
|
 |
lefmir Membru

Data inscrierii: 06 Dec 2015 Mesaje: 136
|
Trimis: 23 Dec 2015 01:33 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru link!
Cred ca m-am exprimat gresit; se vede ca un disc alb-galbui si nu zaresc foarte bine detaliile(liniile orizontale - curentii) decat daca fixez obiectul mult timp in ocular si ma obisnuiesc cu el.
Sau poate e puterea de marire prea mica? am folosit ~ 91X, cu un kellner de 10mm - cred ca e ce vine standard pe unele lunete sky-watcher; scrie pe el "super 10".
Cu ocularul telescopului(26X - 35mm) s-au vazut foarte frumos lunile,am prins inclusiv Callisto, si cumva imbunatateste contrastul fata de cel kellner si chiar si asa se disting putin culorile.
Bine, e posibil sa fi fost si conditiile precare, pentru ca m-am uitat pe la 1:30 si era fix deasupra zonei portocalii de poluare.
Am incercat si un barlow(de la celestron-ul 40AZ al unchiului meu), fortand efectiv un 182X, se clarificase destul de binisor, dar avea aberatie cromatica destul de mare; nu stiu sincer daca e de la barlow-ul prost sau de la faptul ca am trecut peste ce poate telescopul in ceea ce priveste puterea de marire.
Alta experienta pe care am avut-o cu barlow-ul asta: m-am uitat la luna si se vad detaliile binisor, putin de tot neclare, se vede rau perturbarea atmosferei si inchide muuult obiectul privit. Este normal pentru un barlow sa faca asta?(ma refer la ultimul aspect din cele insirate)
Multumesc!
edit: cu privire la focalizator: are cursa destul de mare ~20cm cred, cateodata ma si incomodeaza cand il scot de tot pentru ca a capatat joc si ma arunca pe peste tot prin jurul obiectului privit. Nu e musai problema cu 0.96 pentru ca mi-am facut o piesa de adaptare pentru 1.25 ca sa pot folosi si alte oculare.
Va atasez un mozaic al lunii din 17.12; nu e cine stie ce, am vrut sa testez ce poate micul toucam, l-am luat de pe olx cu 30 de lei si l-am reflash-uit ca sa mi-l vada ca pe un spc900 pt Windows 8. Daca intereseaza pe cineva sa cumpere asa ceva, tipul a zis ca are mai multe. Desi trebuie sa mentionez: carcasele camerelor aveau plasticul foarte imbatranit, dar filetul de prindere al obiectivului era destul de teapan si permite montarea unui adaptor.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
227.87 kb |
Vizualizat: |
de 7134 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
lefmir Membru

|
Trimis: 24 Dec 2015 13:21 Download mesaj |
|
|
|
Stand si gandindu-ma au inceput sa rasara mai multe intrebari.
Cum imi pot da seama ce greutate suporta montura mea? nu e standardizata ca celelalte EQ1,2,3,4...
ma gandeam daca iau un tub optic sa ii fac o piesa de adaptare pentru montura si s-o folosesc.
De asemenea am gasit un Celestron Astromaster 130mm reflector la ~600 de lei cu tot cu montura si 2 oculare;
am mai gasit un Sky-Watcher de 150mm la acelasi pret, dar numai tubul optic, fara montura si accesorii; nu cred ca are nici macar piesa de adaptare de la 2" la 1.25" si nici luneta cautatoare.
merita/ nu merita?
nu prea cunosc preturile pietei.
va multumesc! sarabatori fericite!
|
|
Sus |
|
 |
lefmir Membru

|
Trimis: 01 Feb 2016 22:10 Download mesaj |
|
|
|
Buna ziua!
Imi puteti recomanda, va rog, un atlas simplut(fara foarte multe pagini) pentru printare?
Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 02 Feb 2016 00:15 Download mesaj |
|
|
|
Salut Mirciulica
Eu abia acum am citit acest topic.
Te felicit pentru perseverenta , vei fi rasplatit pentru ea.
O buna luneta japoneza este un instrument de pastrat pentru toata viata.
Observatori cu un renume foarte solid ,cum este Thomas Jensen din Danemarca ,si multi, multi altii pastreaza si folosesc la observatii lunetele lor de 60mm.
Exista unii care chiar au o pasiune pentru acest tip de instrument.
Acestia au colectii intregi.
Exista un grup yahoo al pasionatilor de lunete de 60mm ,un asa numitul ''60mmtelescopeclub'' ,un grup foarte activ si prietenos.
Si din care fac si eu parte...
Ai rezolvat problema cursei de focalizare ?
Focuserul tau ar trebui sa aiba ,chiar in interior , un tub culisant /neted /alunecator.pentru focalizare grosiera .
Dupa reglarea aproximativa (tras-impins) a focalizarii cu tubul culisant se foloseste pinionul-cremaliera pentru reglajul fin.
Atlase :
''Atlas Celeste'' ,recent gasit ,17 pagini, David si Billie Chandler:
http://www.astrorawson.com.ar/Atlas-Celeste.pdf
Atlasul lui Toshimi Taki , la dreapta paginii ,la ''Tools for Observation'' , pct. 2.
Contine 15 pagini.
Hartile cu ''c'' sunt cu conturul constelatiilor ,cele cu ''n'' fara acele aliniamente:
http://www.geocities.jp/toshimi_taki/
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
lefmir Membru

|
Trimis: 02 Feb 2016 17:02 Download mesaj |
|
|
|
Buna ziua si multumesc frumos!
Am rezolvat partial problema focalizatorului si anume: am inlocuit tubul de carton pe care culiseaza tija focalizatoare cu una facuta de mine cu catifea pe interior. L-as fi salvat pe cel vechi, insa panza pe care culisa tija era destul de rupta de vechime.
Problema acuma este ca trebuie sa adaug progresiv foi(am observat ca cele de ziar sunt perfecte) cu aracet pentru a il ingusta progresiv deoarece se micsoreaza cand se usuca si se mai taseaza.
Ma trezesc ca se slabeste si aproape pica singur si in momentul acela il desfac si ii mai lipesc o foaie de ziar, se strange iarasi cum trebuie, iar se largeste. Banuiesc ca va ajunge la un moment dat la un prag in care se va compacta cartonul si o nu voi mai fi nevoit sa completez cu foi.
Am putin probleme cu montura, mai exact 2: vaselina veche si lipicioasa se combina cu condensul din aer si devine prea alunecoasa. trebuie sa le strang foarte tare ca sa tina, spre exemplu, alinierea polara si imi vine destul de greu sa o fac precis.
A doua problema este cu manerele de reglaj fin, au stat foarte mult montate si s-au strambat. Cand reglez unghiul orar, daca ajung cu manerul in pozitia de sus tinde sa pice si sa se mute de unul singur.
Multumesc mult pentru link-uri! vreau sa folosesc hartie deoarece imi stric vederea de noapte cu laptop-ul incercand sa caut cu diverse soft-uri.
As dori pe viitor sa motorizez montura pentru ca mai fac si poze cu un webcam si mi-ar fi foarte utila. Aveti idee daca se potriveste asa ceva:
http://magazin.telescop-expert.ro/motor-ra...ingle.html
in sensul in care este un standard sau trebuie sa montez ceva special sau al vremii?
Atasez o captura de aseara cu Jupiter.
Numai bine!
Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
35.51 kb |
Vizualizat: |
de 6841 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6850
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Feb 2016 20:57 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca trebuie sa numeri dintii de la roata melcata, si sa intrebi, ca sa vezi daca se potrivesc. Eventual sa faci si o poza buna la montura.
Mie mi se pare ca e destul de buna poza pentru un teleu asa mic.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 05 Feb 2016 00:18 Download mesaj |
|
|
|
Salut Mircea
Atlasul lui Toshimi Taki este un atlas excelent, asta-seara l-am studiat mai detaliat.
Cu tot cu abrevieri ,simboluri si harti zonale vei avea de tiparit doar 18 pagini ,ce0 drept format A3.
Ti-l recomand , si eu ''voi lua masuri si greutati'' in vederea autodotarii cu un exemplar.
Mircea
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9697
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Feb 2016 07:46 Download mesaj |
|
|
|
Montura s-ar putea să aibă filetele șuruburilor de fixare prea uzate. Verifică dacă nu cumva ai posibilitatea de reglaj a melcilor, dacă au în capătul opus axului de manevră un șurub. Când rotești cu mâna dintr-o parte în alta o axă nu e voie să simți niciun joc. Probabil trebuie recondiționată complet. Dar e nevoie de un atelier mecanic și de ceva pricepere, tarozi pe filet imperial, poate chiar un strung etc.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
lefmir Membru

|
Trimis: 05 Feb 2016 18:41 Download mesaj |
|
|
|
Dl Mircea Pteancu: va multumesc, m-am uitat si eu pe el si pare foarte citet. Il voi printa cat de curand, sa treaca sesiunea de examene. De asemenea, va rog, sa-mi recomandati niste duble de incepator cu care sa imi fac putin exercitiu.
@dragos am numarat, are 140 de dinti, posibil sa fi gresit la numaratoare pentru ca este destul de inselatoare. Apropos, unde se poate iesi cu telescopul in afara Ploiestiului, sa fie mai intuneric, dar in acelasi timp sa nu fie dubiosi sau sa se intample dubiosenii in jur?
@Erwin: m-am uitat acum, nu pare sa aiba cursa moarta, insa jumatate de roata merge mai lin, cealalta jumate putin mai greu, probabil nu a intors-o nimeni ca sa se uzeze uniform. Ca joc, axial nu are, radial nu are, decat daca trag asimetric si in parti opuse de ax are putin.
Va multumesc tuturor pentru ajutor!
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6850
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Feb 2016 19:26 Download mesaj |
|
|
|
Eu mai ieseam cu un amic pe soseaua spre Brasov, pe unde se face drumul spre Paulesti, pe un camp. Erau fetitele vesele la vreo jumatate de kilometru, dar nu am avut probleme. Prin alta parte, nu am fost in afara, dar si aproape de Ploiesti. Un loc cu lumina mai putina ar fi dincolo de Berceni, spre Urziceni. Dar nu am fost pe acolo.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
lefmir Membru

|
Trimis: 06 Mar 2016 13:34 Download mesaj |
|
|
|
Buna ziua!
Mai pun aici o intrebare, nu sunt sigur de compatibilitate si nu vreau sa mai deschid alt topic.
In primul rand ma gandeam sa schimb focuserul de pe luneta japoneza cu unul pe standard de 1.25".
http://www.ebay.com/itm/60mm-Refractor-typ...Sw~OVW1Nha
Eu folosesc oglinda diagonala si cred ca s-ar potrivi, eu actualmente am o cursa uriasa pe focuserul meu(~25cm), dar eu cred ca a fost facut asa ca sa poata fi folosit si fara diagonala, pentru observatii terestre, impreuna cu prisma porro cu care a venit.
Si problema numarul 2: daca ii schimb focuserul cu unul care are deschiderea mai mare, ar trebui modificata si diafragma de la mijloc?
Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 06 Mar 2016 17:39 Download mesaj |
|
|
|
E foarte probabil daca alegi ca ocular de baza unul cu focal de 25mm sau mai lung ,pe format 1.25''.
Dar poate e suficient sa deplasezi /impingi diafragma spre obiectiv.
Hotareste care va fi ocularul cel mai lung pe care vrei sa-l folosesti in noua configuratie si traseaza diafragmele ca aici :
http://www.berfield.com/baffles.html
Masori diafragmele pe care le ai deja si afli daca le poti refolosi.
Nu-i greu sa faci ,sa adaugi altele noi.
Mircea
|
Sus |
|
 |
lefmir Membru

|
Trimis: 06 Mar 2016 19:02 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsul prompt, dl. Mircea!
Nu m-as arunca sa il modific, pentru ca imi este tare simpatic in configuratia lui originala, vreau sa-l pastrez "ca la mama lui", de aceea speram sa nu fie nevoie de mutarea diafragmei.
Totul a inceput cand am observat o vignetare la super plossl-ul de 25mm de la Dobson cand faceam o observatie solara, vignetare care nu aparea cu ocularul Super Barium de 25. Cred ca diametrul lentilei din ocular e mai mare la super plossl si de aceea si de la conversia 0.96" -> 1.25".
Oricum momentan sufar pentru ca nu am posibilitatea sa folosesc ocularul sau original ciudatel de 32-35mm cred, pe format mic; pentru ca am oglinda diagonala de 1.25 si va trebui sa vad unde gasesc un strungar pentru adaptare. Este un ocular foarte foarte luminos, cu contrast foarte bun.
Poate va puteti da seama dumneavoastra de ce tip de constructie este:
http://www.astronomy.ro/forum/files/ocular_exploded_view_201.jpg
Va multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 06 Mar 2016 20:21 Download mesaj |
|
|
|
Toate trei lentilele sunt simplet ?
Ce tip de lentile sunt ,adica plan convexe , biconvexe etc ?
In orice caz ,ocularul pare a fi o varietate de Huygens modificat , cu lentila de ochi dedublata.
Datorita acestei dedublari , puterea optica a grupului de ochi se pastreaza ca ansamblu dar in loc sa avem o lentiluta de focal scurt deci diametru mic si curbura putternica , avem doua lentile cu curburi mult mai reduse si considerabil mai mari in diametru.
Prin alegerea razelor de curbura ,un optician priceput poate corecta mai bine aberatiile.
Iar daca a folosit si sticle optice diferite pentru cel putin una din lentile ...ehe...
Cam asta citesc/adica ''imi dau cu presupusu ' ...''/ din poza ta.
La ce vrei tu sa faci musai trebuie mutata lentila , m-am exprimat gresit data trecuta ,trebuie mutata spre ocular sau inlocuita cu alta dupa trasare confrom link trimis: carton + ''C''-uri taiate din tub de carton sau PVC.
Mircea
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|