Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jupiter.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233974
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Constructie sau achizitie

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
petrica marin
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2015

MesajTrimis: 28 Ian 2016 16:47 Download mesaj
Titlul subiectului: Constructie sau achizitie
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua,salut cu aceasta ocazie toti membrii acestui forum,marturisesc ca desi m-am inscris de ceva vreme abia astazi mi-am facut curaj sa postez un prim mesaj.Asadar numele meu este Petrica,am 46 de ani si sunt din Dorohoi,am luat cunostinta cu forumul si astfel mi-a amplificat dorinta de a observa cerul dar deasemenea imi plac si observatiile in natura.Nu stiu inca daca sunt pasionat de astronomie in adevaratul sens dar imi place sa ma uit pe cer,inca nu am privit cerul printr-un telescop dar sunt foarte curios.Am citit multe topicuri de la mai multe sectiuni in special cele de la ATM,am inteles oarecum cum sta treaba cu telescoapele si cred ca am o atractie catre refractoare.Prima mea optiune a fost si este inca valabila,constructia unei lunete cu un obiectiv de 80/900 sau chiar mai mare de 102/1000 pentru ca am inteles ca apertura conteaza,dar in acelasi timp acestea din urma fiind si foarte scumpe si nu prea dispun de multi bani.Totodata am vazut pe la Astromagazin lunete fara montura de 102/1000 sau 102/600,de ex.Bresser Messier in jur de 1000 de roni,ceea ce cred ca le face convenabil de achizitionat dea gata,ar ramine sa ma descurc cu montura in regim homemade cum am vazut multe exemple.Daca ma veti intreba de ce refractor si nu un reflector poate mai ieftin si mai bun,as spune pentru portabilitate in natura,pasari,avioane si sigur si din balcon pe cit posibil la Luna si altele.Desigur astept pareri si sfaturi cu privire la achizitia unui acromat de 102 fie cu focala mai lunga sau mai scurta in limita bugetului mai mult sau mai putin de 1000 de roni,in special cel de la Bresser daca stie cineva sau chiar il detine sau poate chiar si cel de la Omegon AC102/600.Deasemenea raman si la ideea unei constructii proprii cu un obiectiv SH,in acest caz satisfactia va fii cu siguranta mai mare dar nu stiu la ce costuri as ajunge,bugetul fiind destul de limitat iar nevoiele mele sunt destule si as aminti aici faptul ca sunt dependent de dializa cu trei sedinte pe saptamana destul de obositor dar fara sa pun deloc accentul pe acest fapt.In speranta ca nu vam plictisit prea mult astept cu nerabdare cateva sfaturi,optiuni,idei sau cum o sa credeti de cuviinta.Va salut,o zi frumosa si cer senin....
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 28 Ian 2016 17:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit!

Pe forum gasesti idei atat pentru constructie refractor dar si montura. Costurile nu ar trebui sa fie prea mari daca ai acces la niste materii prime relativ ieftine. Ce e mai complicat de facut ar fi obiectiv si focuser, dar cel putin le poti gasi ieftin de achizitionat, ex. rubrica de vanzari de pe forum sau:
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=91
http://www.skywatcher.ro/SK/obiective_acromate.htm

De exemplu un obiectiv 1-200 lei, un focuser cam la fel, mai ramane sa vezi niste tevi, picioare de trepied, surubele si alte alea si gata o luneta cu tot cu montura. Iti mai trebuie si niste oculare, o prisma/diagonala, dar si ele se invart pe la aceeasi suma, 1-200 lei bucata.
Daca te pasioneaza observatiile terestre probabil o montura AZ ar fi mai potrivita, si o prisma dedicata obs. terestre care sa dea imaginea corecta.

O alta idee ar fi un dobson, ieftin si bun, e bun la astro (planete,dso) dar si avioane (ca pozitie de observare, ca miscare de urmarire), nu e foarte portabil, e mai complicat de folosit la obs. terestre, insa il poti acompania cu un binoclu pentru cand vrei sa iesi la o plimbare lejera.

Spor.
Sus
petrica marin
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Ian 2016 18:28 Download mesaj
Titlul subiectului: Constructie sau achizitie

Multumesc Valy,pentru raspunsul atit de promt cit si pentru incurajari si sfaturi.Pentru preferintele mele dobsonul iese din discutie pe moment si nu numai pentru portabilitate si tot ce implica un reflector cit si pentru faptul ca daca voi fi virusat cu acest "microb"poate va merita mai tarziu o investitie in acest sens.Ma repet si spun ca mai atractiv mi se pare un refractor pentru un incepator ca mine si cu foarte putine cunostinte de astronomie si am pomenit de acele refractoare de 102 pentru ca nu as vrea sa fiu dezamagit de la inceput si sa constat ca si pasiunea scade.Cat despre obiective,cunosc situ-rile respective si am vazut ca cele care m-ar interesa sunt la fel de scumpe cit o luneta fara montura.Deocamdata ma voi rezuma la vizual dar cine stie mai tirziu poate voi dori sa fac si poze prin telescop.Am uitat sa mentionez ca deja detin un focuser pe 2"cu cremaliera si continui sa urmaresc rubrica vinzari zilnic,poate apare ceva.Poate mai primesc ceva informatii despre acromatele scurte mai potrivite cred la ce imi trebuie mie.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 28 Ian 2016 18:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

E posibil sa iesi mai ieftin cu o luneta de-a gata, daca dai de oferta buna second hand.
Ai grija ca refractoarele gen 90/1000 sunt cam lungi si iti trebuie o montura mai solida, altfel vibreaza cand le atingi si o sa fie destul de greu de ex. la observatii planetare, mai ales daca nu ai motorizare si il misti manual sau atingi focuserul.
Poti cumpara orice, daca faci upgrade ulterior il poti vinde si mai recuperezi din cheltuiala initiala.

Citat:
deja detin un focuser pe 2"
O teava de canalizare e 10 lei, iti mai trebuie doar o celula cu obiectiv si deja ai refractor Smile: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...=45#131041
Sus
petrica marin
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Feb 2016 21:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna seara,revin iarasi in atentia d-voastra cu o noua postare si cateva noutati.
Nu stiu daca trebuia sa deschid alt topic la alta sectiune asa ca continui aici,daca gresesc
cu ceva,un moderator sa-mi atraga atentia.
Asadar va spuneam ca imi doresc o luneta acromata de 80/900 sau mai mare,care sa o mesteresc
eu dupa posibilitati sau eventual sa o cumpar.Ei bine,a aparut la rubrica Bazar o astfel de luneta
cu un obiectiv de 80/900,cei drept,manufacturata acasa decenta si fara pretentii.Nu am mai stat pe
ganduri si am cumparat-o mai ales ca si pretul era acceptabil,m-am gandit astfel ca voi fi mai castigat
ca voi avea cu ce sa ma uit la cer decit sa astept poate cateva luni bune pana voi reusii eu sa-mi
construiesc una.Astazi au venit si doua oculare luate tot de pe forum,numai ca afara e innorat si nu pot sa vad nimic,.....asteptam cer senin.Luneta vine echipata cu un focuser si oglinda diagonala pe 2",iar ocularele sunt Super Barium de 10 si 25mm.Acum mai am nevoie de o montura cat mai simpla AZ
si un trepied.Eu cred ca ma va ajuta sa inteleg mai bine cum poate fi construita o luneta in vederea
unui viitor proiect ATM cat si sa capat experienta in observatii si sa invat cerul.

Cer senin,
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 19 Feb 2016 23:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aha, deci din cauza ta este vremea asta urata. Pentru ca atunci cand iti cumperi un instrument pe care de abia astepti sa-l testezi, se strica vremea. (Legea Nr 1 a astronomului amator).

Poti sa incerci niste observatii terestre pana una alta. O montura AZ cred ca gasesti prin bazarul nostru. Ocularele nu sunt foarte grozave, dar daca nu ai altele, ce ai e cel mai bun. (Legea Nr 2 a astronomului amator - foloseste ce ai pana la epuizare, si in timpul asta strange bani de ceva mai bun).

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 20 Feb 2016 00:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am construit o montură simplă din teu de instalații pentru luneta 80/900. Am avut nevoie de două flanșe confecționate la strung, una pentru prinderea lunetei, cealaltă pentru prinderea monturii pe trepied, nu se găsesc la magazinele de specialitate decât unele mari și grele. Am folosit piese din alamă, mai mici decât cele recomandate, văzând că sunt mai bine finisate filetele însă am scăpat din vedere aspectul esențial, jocul. Care, la filetele pieselor din alamă este mare și nu sunt conice ca piesele din fontă. Așadar îți recomand să construiești clasica montură de 2" din T de fontă. Este foarte importantă șlefuirea filetelor cu abraziv fin, cu multă răbdare până se obține o păsuire perfectă. Domnul Mircea Pteancu are o astfel de montură care este incredibil de fină, precisă și stabilă, incomparabil mai bună decât una din comerț. Merge ca unsă! Smile

Poți de asemenea construi un trepied simplu din lemn, cu sau fără reglaj de înălțime. La trepied sunt importante triunghiurile care se formează între picioare și păianjenul central care este bine să fie solidar și cu o țeavă centrală deși nu e neapărat nevoie de ea. Piesa dificilă este capul trepiedului pentru că trebuie să fie împărțită exact cu laturile la 120 grade. Se poate face din bucăți, un disc și 3 piese din material plin sau țeavă pe care se fixează cu șuruburi picioarele.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum