Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234652 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2848 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex20 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 20 Aug 2013 00:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
tavi 84 a scris: | Ce sorturi de sticla sunt rau atacate de soda caustica?E vorba de flinturi(uzuale sau cele cu mult plumb)?Ma gandeam sa elimin antireflexul de pe unul cu ajutorul ei. |
In general , sticla care are continut ridicat de SiO2 , Al2O3 , oxizi de titan , fosfati , bor , fluoruri , este mai usor de atacat de solutiile de hidroxizi .
Asta se intampla datorita caracterului acid al acestor ingrediente.
La capatul celalalt , sticla cu mult calcar (de fapt oxid de calciu) , carbonat de sodiu , oxizi si saruri de lantanoide , datorita caracterului bazic , va manifesta rezistenta ridicata la actiunea alcaliilor, si bineinteles reactivitate ridicata in prezenta acizilor.
Desigur ar putea exista si sticle cu caracter neutru . Exista insa in chimie un fenomen numit ''nestoechiometria oxizilor '' , fenomen care poate da peste cap prepararea multor retete , inclusiv a unor sticle complicate , asa ca din punctul asta de vedere , fiecare sarja e oarecum unica.
Eu am reusit sa indepartez antireflex albastru-violet cu acid azotic concentrat si asta s-a intamplat atat de repede ca nu a avut timp sa atace sticla .
Cred ca era vorba de R4 de la un Clairaut de binoclu.
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5915
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Sep 2015 18:00 Download mesaj |
|
|
|
Dupa mai bine de doi ani am ceva noutati legate de incercarea de salvare a ocularului ce a fost prezentat pe acest topic.
Pe scurt firul evenimentelor: dupa o analiza minutioasa am ajuns la concluzia ca ambele fete ale lentilei biconvexe trebuie refacute. Am gasit calibrele necesare si suprafetele au fost reslefuite si polisate. S-a depus antireflex atat pe lentila biconvexa cat si pe cea biconcava si apoi am lipit ansamblul format din cele doua lentile. A urmat curatarea generala a tuturor lentilelor, inegrirea marginilor si asamblarea finala.
Am incercat azi sa fac o poza comparativa cu reflexiile de acum fata de cele vechi ale ocularului pe care o puteti vedea mai jos.
Urmeaza proba pe telescop si daca rezultatul va fi bun va trebui sa construiesc si o noua imbracaminte adaptata pe standard telescopic pentru el.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
350.83 kb |
Vizualizat: |
de 2571 ori |

|
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 45F11; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9716
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Sep 2015 22:54 Download mesaj |
|
|
|
Bravo! Aratã ca nou!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 12 Sep 2015 23:59 Download mesaj |
|
|
|
Arata apetisant , mai ales cu intrarea asa de larga.
Daca schema optica nu foloseste toata apertura aia concava , cred ca poate fi adaptat direct la 1,25 inch prin inlocuirea inelului filetat cu un barel probabil nu prea lung, prevazut cu filetul corespunzator.
Asta daca va face fatza la viitorul lui loc de munca. Arata clar a ocular pentru refractor RFT . Designul asta merge grozav si pe refractoare lungi dar uneori campul aparent e limitat de diafragmele din tubul optic sau chiar de tubul focuserului .
Sa ne spui si noua cum se comporta , mai ales la claritatea campului marginal.
Bafta la mesterit !!
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5915
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Sep 2015 13:30 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc
Diametrul util al meniscului de camp este de 28mm. Acelasi diametru util il are si lentila de ochi.
Ideea inlocuirii inelului filetat cu un barel pe 1,25 este teoretic buna, ramane sa vad ce camp aparent are ocularul si daca ideea poate fi pusa in practica.
Am prins o mica sedinta de observatii pe timp de zi si ocularul se comporta bine, deci operatia de salvare a fost in mare parte rezolvata. Cu ocazia acestei sedinte am masurat mai precis focala care este de fix 30mm, campul ramanand sa-l determin precis la o sedinta de observatii de noapte.
In legatura cu claritatea campului marginal am observat o proprietate mai ciudata a ocularului, anume ca are un plan focal cu o curbura negativa destul de accentuata. Asta inseamna ca ar face pereche buna cu un RFT (pe care nu-l am inca)! Ramane insa sa mai studiez aceasta proprietate.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 45F11; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|