Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236647 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2881 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: avis |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 05 Mar 2015 00:00 Download mesaj |
Titlul subiectului: Rewiev binoclu Bresser Hunter 16x50 |
|
|
|
Rewiev binoclu Bresser Hunter 16x50
Practic inca de la prima vedere il poti cataloga. Este identic din punct de vedere constructiv cu Bresser Hunter 10x50. Totul este exact la fel diferind binenteles doar partea optica. Aceasta se vede “din exterior” in primul rand din diametrul mai mic al ocularelor. Mecanic atat ca functionare cat si acoperire cauciucata este de buna calitate iar sistemul de focalizare desi este mai simplist nu se defocalizeaza la eventuare apasari pe oculare. Primul lucru care mi-a sarit in ochi la utilizare au fost reflexiile circulare care spre deosebire de “fratele sau mai mic in magnificatie” , exista ! Spuneti ca am un fix cu aceste reflexii , si chiar ca am, ba chiar am fost foarte suparat ca acest inconvenient a aparut. Totusi face parte din ceea ce as numi eu “comoditatea” sau “placerea” privirii prin binoclu. Deci ca si la majoritatea binoclurilor la care am facut rewieuri si la acesta binoclu apare aceasta reflexie circulara parazita. Ea , ca si la multe alte modele , poate fi evitata daca se indeparteaza ocularele putin de ochi caz in care practic nu o mai vedem (deci nu deranjeaza, chiar daca ea este in continuare acolo nu este in calea optica-voi reveni la acest aspect). Ocularele au un eye-relief mare ceea ce permite lejer manevra de departare de oculare (deci evitarea refelxiei circulare) si inclusiv folosirea binoclului cu ochelari. Este prezent si efectul de wide. Nu apar irizatii in contralumina (antena GSM pe fundal cer albastru).
Date tehnice:
Diametrul obiectiv: 50 mm
Grosisment: 16x
Diametrul pupilei de iesire (Exit pupil): 3,12 mm
Factor de stralucire: 9,77
Tip prisme: Porro
Material prisme: BK7
Acoperiri suprafete optice: acoperiri antireflex pe toate suprafetele optice, Blue Fully Coated
Camp vizual aparent: 67grade (camp larg)
Camp vizual real (grade): 4,2grade
Camp vizual real (metri): 73m
Distanta minima de focalizare: 7m
Dimensiuni: 192 x 60 x 174mm
Greutate: 788 grame (781 grame “in mod de lucru”)
Posibilitate montare pe trepied, prin intermediul unui adaptor optional de fixare pe trepied.
Reglaj distanta interpupilara, intre 56-73mm
Capace pentru protectia la praf a lentilelor obiectivelor si ocularelor.
Practic optica , integral din sticla (acoperita cu antirefelex de culare albastra) este totusi de foarte buna calitate exact aceasi pe care o intalnim la varianta 10x50. Ocularele au 4 lentile fiecare acoperite doar pe o singura parte (asa mi-a parut). Sticla BK7 este buna , cel mai probabil este chiar identica cu prismele folosite la 10x50. Practic despre optica aceleasi lucruri bune ca si la 10x50 , contrast foarte bun, colorit natural, definitie foarte buna. Lumina este la randul ei ei foarte buna, dar trebuie sa tineti cond ca este un 16x50 deci imaginea in sine este mai putin luminoasa decat la gamele de magnitudine mica. Nu deranjeaza foarte mult pierderea de lumina, suntem in zona in care punand binoclul la ochi pierdem destul de putina lumina fata de ochiul liber (as spun in termenii foto de alta data ca am pierdut cam o diafragma-teste facute noaptea pe zone slab luminate). Deci surprinzator de luminos pentru un 16x50 (sincer ma asteptam la mai putina lumina). Partea neplacuta este ca desi binoclul simplu fara capace are doar 781 grame, magnificatia 16x isi spune cuvantul. Tremurul este deja foarte deranjant, si este pentru prima oara cand am simtit nevoia sa ma sprijin cu macar o oparte a corpului de ceva in timp ce priveam. Speranta mea ca acest binoclu va putea fi folosit in mod terestru din mana s-a spulberat repede. Folosit pe trepied e fara doar si poate ok.
Am testat si putin astro. Pierderea de lumina este daca pot sa zic asa lejer compensata de magnificatie si in consecinta vezi mult mai multe stele decat cu ochiul liber. Doar ca mi sa parut ca exista o tendinta putin mai mare spre astigmatism fata de 10x50. Nu are rost sa comparam cu 10x50 in mod astro chiar daca il punem pe trepied. Dar sa va inchipuiti ca il veti tine in mana cat de putin in mod astro este deja o eroare de abordare. Veti avea cateva minute de chin pana reusiti focalizarea si reglarea pe ochi. Si numai bine dupa reusita operatiei, ochii vor fi deja extrem de obositi cerand o pauza. Imposibil de utilizat fara trepied. Pe trepied este cat de cat folosibil dar nu va asteptati la un contrast prea bun, si nici la o diferentiere foarte evidenta a culorii stelelor.
In mod terestru binoclul este chiar ok , pe lumina de zi pierderea de lumina nu mai pare asa de mare si singurul lucru deranjant mai ramane tremurul binoclului.
In concluzie un binoclu cu optica buna , totusi utilizabil in mod terestru, si cu ceva randament in astro cu absoluta conditie sa fie montat pe un trepied. As recomanda acest model doar in cazuri exceptionale unde chiar este cerinta absoluta magnificatia 16x.
Nota:
Am defacut complet ocularele. Am acoperit cu marker negru permanent marginile tuturor lentilelor. Am acoperit cu vopsea antireflex interiorul tuturor tuburilor distantieri intre lentile si restul suprafetelor circulare interioare. Reflexiile au ramas la fel. Practic pare ca reflexia in sine apare intre prima si ultima lentila din grupul de 4 lentile montate cu 2 distantieri. Deocamdata eu am fost infrant, nu am reusit sa o indepartez .
Sunt deschis la orice sugestie ar avea oricine dintre voi. Sau macar sa imi poata explica “cum” anume se produce aceasta reflexie.
Descriere: |
Bresser 16x50 - as recomanda doar cazuri exceptionale unde chiar este cerinta absoluta o magnificatie 16x portabila. |
|
Marime fisier: |
739.54 kb |
Vizualizat: |
de 4095 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 07 Mar 2015 03:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Credeam ca astro pe trepied poate aduce un plus fata de 10×50 pe cer de munte,chiar daca pupila de iesire e mai mica.Spun asta gandindu-ma ca desi nu folosesc trepied( pare mai simplu de manuit si castigi timp),cu 20×60 pe cer de tara fara trepied ar trebui sa echivaleze cu 16×50 plus trepied pe cer de munte.Pupila de iesire fiind la fel..sau poate ma insel eu,presupunand prea multe presupuneri ca fiind posibile.. .Chiar daca e vorba de 1cm de apertura in plus,bresser 16×50 pare mai calitatv decat btc 20×60,cel putin la contrast,de asta presupun ca ar echivala in conditiile enuntate.
P.s. m-am luat cu presupunerile "presupuse",sper ca doar ora e de vina
|
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

|
Trimis: 08 Mar 2015 01:28 Download mesaj |
|
|
|
Testele astro, au fost facute din Bucuresti din balconul meu, in coditii destul de "poluate" atmosferic. Poate cadaca nu exista si acea "poluare" a imaginii respectiv reflexia circulara,sa fi avut o definitie mai buna.
Dar mie teama ca discutam de versiuni diferite de Bresser 16x50 (ma rog de loturi diferite sau chiar fabricanti diferiti). Rugaminte , poti sa imi confirmi ca la al tau apare sau nu reflexia circulara ?
|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 09 Mar 2015 10:43 Download mesaj |
|
|
|
Drept sa zic,n-am bagat de seama acele aberatii,adica nu le-am cautat
Ce mi-a sarit in ochi prima data a fost imaginea dubla care a disparut la un reglaj mai atent al dioptriei,si ca parte pozitiva contrastul f bun.In astro am observat acelas lucru ca tine,multe stele ce cu ochiul liber nu se vad.Asta intr-o seara de vara cu geamul deschis,n-am fost afara sa caut deepsky ca si orionul,andromeda etc ca sincer nu prea am timp,sau cand am e noros.
O sa ma uit mai atent si iti voi spune daca reflexia circulara apare
|
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

|
Trimis: 09 Mar 2015 14:59 Download mesaj |
|
|
|
Voi reveni cu mai multe detalii despre reflexia circulara dar la topicul ei. Deocamdata Bresserul 16x50 este lansat in lupta contra acestui fenomen(nu singur , impreuna cu mine). Voi reveni cu detalii si intrebari.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|