Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236628 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2881 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: avis |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 02 Mar 2015 22:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: Review binoclu Celestron UpClose 20x50 (versiunea veche) |
|
|
|
Review binoclu Celestron UpClose 20x50 (versiunea veche cu portocaliu)
Primul contact cu acest binoclu este foarte placut. Destul de bine executat, cu tuburi (de plastic) solidificate de un cauciuc dur, frumos prelucrat asigurand o priza pe tub destul de buna. In general lucrat foarte atent pentru un binoclu as spune ieftin. Voi reveni la idee. Mecanica se misca destul de fluent fara probleme la prima vedere. Impresioneaza deasemenea depunerea destul de densa de strat antireflex de pe obiective (albastru inchis spre indigo).
Si de aici incolo cred visul se termina, caci incep doar neajunsuri. Primul soc este atunci cand priveti prin el. Oculare au un eye-relief extrem de mic, si combinat cu campul vizual la randul lui foarte mic, se termina cu o zona de clar care se pierde violent la circa 60 % de margine, generand un efect mai mult decat ciudat de tunel de viteza. Zona de clar este foarte mica, facand dificila reglarea claritatii. Ocularele sunt atat de slab executate incat am avut initial senzatia ca sunt deplasate in corpul portocularelor. Dar nu era asa. Ce pacat sa concepi un ocular din 4 lentile cu atat de multe aberatii (caci am uitat sa spun ca este si destul de prost corectat geometric). Pe de alta parte , sa mai spunem daca se poate si lucruri bune, sticla in sine nu este proasta, optic vorbind, fiind o sticla cu contrast foarte mare si luminozitate foarte buna. A nu se intelege gresit , vorbim de o luminozitate in contextul unei mariri de 20 ori pe un obiectiv de 50mm! Practic cum voi arata intr-un post viitor este un binoclu excellent, la care au fost facute 2 greseli fatale: i-au fost atasate niste oculare prost proiectate si probabil o magnificatie putin prea mare pentru un 50mm. Astfel a devenit un binoclu aproape inutil.
Date tehnice:
Producator: Celestron
Model: UpClose 20x50
Obiectiv: 50mm fully coated (albastru inchis spre indigo)
Grosisment: 20x
Pupila de iesire: 2.5 mm
Constructie: prisme Porro BK7
Camp vizual: 3,2 grade
Greutate: 878,84g
Rezistent la apa (lejer exagerat)
Are sistem de prindere pe trepied
Caci voi contiuna lamentul. Un 20 x la circa 800 grame nu poate fi stapanit in mana si cu toate eforturile nu faci decat sa iti obosesti violent ochii intr-un tremur nenatural. In acelasi timp, cu toate eforturile (sticla buna, depuneri destul se solide) luminozitatea efectiva este foarte scazuta. Oarecum util doar in perioade de zi cu lumina foarte puternica. In mod astro, este deja sinistru desi se mai si vad unele stele mai luminoase, este aproape imposibil sa faci clarul. Caci un alt mare neajuns, am uitat sa zic, este faptul sa sistemul central de clar face parte din generatia la care cea mai simpla apasare pe oculare produce deplasarea sistemului optic spre interior necesitand refocalizarea. Problema este ca avand un eye-relief foarte mic, trebuie sa tii ochii efectiv lipiti de oculare si fara voia ta faci o mica presiune spre defocalizare. Si tot asa dintr-o miscare de dute-vino reglajul iti scoate peri albi.
In oculare apar reflexii circulare. In contra lumina nu apar irizatii.
In final, un binoclu care m-a dezamagit, si as trage un semnal de alarma spre nu a fi achizitionat. Si revin la ce spuneam la inceput “un binoclu ietin”. Nu este un binoclu ieftin, ci este un binoclu mult prea scump pentru performantele lui.
Descriere: |
Celestron 20x50 nerecomandat in regim astro si nici in regim terestru! |
|
Marime fisier: |
922.34 kb |
Vizualizat: |
de 2101 ori |

|
Ultima modificare efectuata Dbird la 02 Mar 2015 22:47, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 02 Mar 2015 22:46 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Celestron 16x50
sau
Ratusca cea urata se transforma
Am plecat de la un Celestron 20x50 care mi-a parut un binoclu inutilizabil (a se vedea eventual review-ul). Si considerand ca singurul punct slab sunt de fapt ocularele, am incercat sa refac putin acest neajuns. Nu stiu in ce masura este util acest post deoarece presupune ca aveti pe langa un Celestron 20x50 si o pereche de oculare (montate in port tub) de la un binoclu BPT 20 x 50. Practic este extrem de simplu. Demontati surubul portocularelor si scoateti cele 2 portoculare. Scoateti mansoanele de cauciuc. Scoateti din ele lentilele si distantierii originali. Largiti cu o freza gaurile din tuburile port oculare astfel incat tuburile port ocular rusesti sa intre inauntru (lejer fortat). Inainte sa glisati tuburile portocular noi plasati 2 distantiere de metal de 1,7 mm diametru (fir de cupru de la conductor electric) intre marginea tubului port ocular si corpul portocular original Celestron. Remontati aparatorile de cauciuc.
Acum aveti un binoclu cu totul si cu totul opus originalului. Un eye-relief enorm insotit de un wide superb. Acum nu mai este nevoie sa impingeti cu ochii in ocular deci nu mai apar defocalizari.
Puterea maritoare efectiva este acum 16 ori. Luminozitatea, claritatea si definitia sunt impresionante (au fost facute teste comparative cu un Bresser Hunter 16 x 50 - care la randul lui va fi subiectul unui alt review).
Campul este 80m/1000m.
Zona de clar de la 8,5m la Infinit.
Zona de neclaritate este maxim 15% vizibila doar in mod astro. In mod astro stelele sunt punctiforme, Jupiter este un cerc clar bine definit. Utilizabil foarte greu din mana (in mod astro) este recomandat totusi un trepied.
Am prezentat doar o solutie pentru a transforma Celestron 20x50 in ceva util. Sunt fara doar si poate si alte posibilitati.
LATER EDIT:
Deoarece binoclul sursa din articol se mai gaseste si sub denumirea BPC 20x50 desi eu cred ca litera finala e un un fel de "tz" romanesc, pentru a nu genera confuzii am atasat poza cu scrisul original in rusa.
Scoaterea ocularelor originale |
|
428.06 kb |
de 2091 ori |

|
|
456.04 kb |
de 2091 ori |

|
Eliminare lentile vechi si largire gaura originala port lentile |
|
427.58 kb |
de 2091 ori |

|
|
595.46 kb |
de 2091 ori |

|
Acesta este modelul de la care s-au luat ocularele in articolul de mai sus. |
|
46.42 kb |
de 2058 ori |

|
Ultima modificare efectuata de catre Dbird la 03 Mar 2015 10:43, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
darkgotic Membru

Data inscrierii: 29 Aug 2012 Mesaje: 80
|
Trimis: 03 Mar 2015 00:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Asteptam Bresser Hunter 16 x 50
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|