Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
instalatie.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233968
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Thor's Helmet - NGC 2359

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 14 Feb 2015 13:57 Download mesaj
Titlul subiectului: Thor's Helmet - NGC 2359
Raspunde cu citat (quote)

Aseara am facut cateva expuneri la o tinta pe care doream de foarte mult timp sa o prind - Coiful lui Thor (NGC 2359). Este o tinta destul de dificila pentru mine fiindca urca destul de putin deasupra orizontului (este pozitionata sub ecuatorul ceresc) si in pozitia sa de maxim pe cer, la meridian, este sub nivelul peretelui sudic al observatorului - care este mai inalt decat ceilalti pereti din cauza acoperisului glisant care se deschide spre SUD.
Asa ca timpul de expunere pentru aceasta tinta este foarte scurt, 2...2,5 ore si am nevoie de multe nopti senine ca sa fac ceva cat de cat decent.
Totusi ma incumet sa postez rezultatul de aseara, fiindca nu sunt sigur daca o sa am timp sa fac prea multe in acest sens in perioada care vine, asa ca daca nu o sa mai reusesc alte expuneri, o sa raman cu asta pana la anul.
Rezultatul este suma expunerilor a 4 poze de 1200 sec fiecare, in Ha, pe set-up-ul meu curent (MN,EQ6, ATIK314L+, etc). Foarte interesant este ca in luminanta, nebuloasa este aproape invizibila chiar la timpi de expunere mari si la bin2x2. Cum am schimbat pe filtrul Ha, imediat a sarit in evidenta.
Mai am ceva zgomot pe poza, dar rezultatul procesarii a fost terminat aseara tarziu si eram obosit ca sa reiau prea multi pasi inapoi, sa iasa mai bine.

Thor - pozitionare.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  101.67 kb
 Vizualizat:  de 6550 ori

Thor - pozitionare.jpg

Thor_stack_Ha_PI_ST_2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  520.97 kb
 Vizualizat:  de 6550 ori

Thor_stack_Ha_PI_ST_2.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 14 Feb 2015 19:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Wow...impresionant! Tocmai citeam descrierea unei schite a aceleiasi tinte facuta din Australia de catre Alexander Massey in urma observarii obiectului printr-un dobson de 17,5 inchi.http://www.asod.info/?p=14537
Felicitari!

Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 22 Feb 2015 17:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Interesant obiectul, si eu vreau de ceva vreme sa il iau "la vorba" insa nu prea reusesc.
Imaginea e buna insa personal parca as reduce intensitatea procesarii, imaginea tinde sa dezvolte aproape o retea neuronala pe partea de nebulozitate ceea ce duce la un aspect plat al imaginii insa banuiesc ca lipsa de cadre te-au "obligat" sa alegi acest mod de procesare.

Numai bine
Emil
Sus
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 22 Feb 2015 17:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Reducerea zgomotului un pic cam agresiva a generat acel efect despre care vorbea Emil. Poate ca suna ciudat dar reintroducerea limitata a zgomotului sub forma de granularitate monocroma va reda naturaletea dorita. Nu se vor introduce elemente noi in imagine prin aceasta procesare ci se vor modifica cele existente printr-un sharpness bazat pe contrast.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 23 Feb 2015 00:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, am o problema cu reducerea excesiva a zgomotului. Nu-mi place sa-l vad acolo, la scara mica si-mi dau seama apoi ca pierd detalii la scara mai mare. In fine, experienta o sa-si spuna cuvantul, poate...
Intre timp am mai apucat sa mai iau 3 cadre in Ha si 3 in OIII, cu un FWHM mai prost din pacate, cred ca seeingul si ceata usoara catre orizont au generat acest fapt, fiindca oricat m-am straduit sa focalizez corect cu FocusMax si oricate stele am folosit (ca si magnitudine ma refer), rezultatul a fost cam acelasi.
Pentru procesare am folosit mult mai intensiv PixInsight-ul, un workflow aproximativ fiind urmatorul:
- load file (Ha, OIII)
- STF
- StarAlign cu Ha ca si referinta
- PixelMath cu formula R=Ha, G=0.4*Ha+0.6*OIII, B=OIII
- Dinamic Crop
- Split RGB ca sa fac apoi
- Linear Fit cu referinta pe R, aplicat apoi la G si B
- DBE
- Background Netralization
- Color Calibration
- Histogram Transformation
- HDR Multiscale
- ACDNR
- inca odata Histogram Transformation

Am bagat rezultatul in StarTools unde am facut:
- Sharpening
- Flux (pentru Noise)
- Magic (pentru a micsora stelele cu un pixel in diametru)

Rezultatul in Photoshop:
- Level (usor, mai mergea un pic)
- salvare in 8 biti ca jpg

Nu sunt multumit, ar mai fi nevoie de achizitii bune (ore) si reprocesari gen Emil Pera (zeci de ore) ca sa iasa ceva multumitor. Nu stiu daca o sa mai revin anul asta la acest obiect fiindca vreau sa pun luneta in observator pentru niste poze wide-field in perioada ce urmeaza, asa ca pun aici ce a iesit.

Thor_PI_ST2_PS2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  707.14 kb
 Vizualizat:  de 6309 ori

Thor_PI_ST2_PS2.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Mai 2012

MesajTrimis: 23 Feb 2015 02:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

imaginea este prea soft, unele stele par umpic cam mari,nu imi place cum au fost calibrate culorile( mi-ar fi placut ca HAlpha sa fie rosu nu maro)
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 23 Feb 2015 22:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai unele stele sunt un pic cam mari fiindca sunt un pic cam mari in realitate (sau poate cam apropiate de noi), nu am ce le face. Este un camp dens de stele in zona respectiva si se gasesc stele de toate marimile, ca intr-o distributie gausiana.
Despre culori - asa arata paleta Hubble. Nu da rosu, ci maro pentru Ha.
Dar daca nu-ti place si crezi ca poti sa scoti ceva mai bun, iti trimit fisierele brute (.fit) ca sa faci tu prelucrarea asa cum consideri de cuviinta si sa o pui aici, spunandu-ne de asemenea cum ai facut. Niciodata nu e tarziu sa inveti ceva nou - e concluzia la care am ajuns dupa o viata.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 24 Feb 2015 00:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

O singura stea are dimensiuni vizibile cu echipamente de amatori ...
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Feb 2015 00:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa-i explic unui expert in optica cum e cu fluxul luminos diferit de la stea la stea si cum se manifesta asta pe senzorul unei camere, oricare ar fi ea (chiar si a lui Hubble)? Sau afirmatia de mai sus este facuta doar in spirit de fronda, pentru o cauza care mi-e imi scapa pe moment, venita de niciunde si de la nimeni?
Ma opresc insa aici, indiferent de ce raspuns inteligent va urma, facand aceeasi propunere insa - de a prelua fisierele brute asemenea colegului precedent si de a face mai mult si mai bine (incontestabil se poate - asta e sigur) si a ne delecta pe toti cu rezultatul muncii.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 24 Feb 2015 04:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu n-am zis ca nu-mi place. Este foarte frumos !
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 24 Feb 2015 08:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stimate Domnule Jimao22
Imi cer mii de scuze pentru ca am indraznit sa pun sun semnul intrebarii calitatea deosebita de care DA dovada imaginea postata de Dumneavoastra pe acest forum.

Va urez succes in continuare

Cu multa Stima
Emil Kolbert
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Feb 2015 10:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Draga Emil,

Postarea mea anterioara nu avea ABSOLUT nici o legatura cu ce ai scris tu inainte. Nici vorba sa fac vreo referire la tine. Am crezut ca este evident cui i-am raspuns - era vorba de nobody - care spunea oarecum la misto, ca pentru prosti, ca doar o stea (adicatelea Soarele, pentru cine inca nu intelege) are dimensiuni masurabile d.p.d.v. al astronomilor amatori.

Acum, se pare ca vremea rea si lipsa de preocupare a multora de pe forum (unde s-a instalat o lancezeala generalizata) creaza o stare de spirit care predispune la dispute verbale, unele absout lipsite de sens, ca aceasta.
Am plecat de la o poza si prelucrarea ei si am ajuns sa ma cert cu nobody si cu tine pentru motive puerile si imaginare.

Ok, ca sa readucem lucrurile pe fagasul normal, in calitate de moderator aici, am sa inchid acest topic, ca sa nu scurmam in rahat mai mult decat trebuie.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Feb 2015 18:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am redeschis temporar acest topic, doar fiindca cineva chiar a avut curiozitatea si dorinta sa prelucreze fisierele brute de la acest obiect interesant si mi s-a parut foarte frumos rezultatul obtinut.
De asemenea este si o descriere foarte elaborata a procesului prin care s-a ajuns la acest rezultat, asa incat am considerat util (pentru unii dintre voi) sa aduc in atentia voastra tehnici alternative de prelucrare, rezultatele fiind spectaculoase.
Este vorba de Maximilian Teodorescu (BMB), el este cel care a facut prelucrarile de mai jos. Cu acordul sau am pus aici, in forma de citat si textul prin care mi-a explicat cum a facut:

Citat:
Salut Cristi,

Cu o intarziere, iti tirmit fisierele.
Evident, fiecare e subiectiv si e posibil sa nu iti placa insa, eu prefer sa trag mai mult de fundal si sa il las mai deschis, pentru ca de obicei mai gasesti ceva semnal f slab, in felul asta apreciezi cat de mare este nebuloasa, plus ca spatiul, desi negru in vizibil, nu e chiar asa de negru in foto. Prelucrarile de culoare...ei bine mie imi plac rau culorile, asta pentru ca astfel de aspecte nu o sa le poti observa niciodata "live" astfel ca prefer sa trag de ele pentru imaginatie, aspect estetic, insa si pentru a aprecia poate mai bine pana unde e intinde Ha-ul, OIII-ul, etc.
Pe tv-ul de acasa culorile par mai sterse, insa pe monitorul de la servici sunt un pic cam saturate, chiar si pentru mine.
SI acu sa intru in detalii depsre prelucrare:

Ai 3 versiuni ale imaginii, una alb-negru nu foarte prelcurata, alta RGB si alta Ha-OIII.
Totul prelucrat in Photoshop, in afara de alinierea culorilor in RGB facuta in AstraImage, si apoi rebagata in CS2.

Cea alb negru am prelucrat-o in mare astfel:
Am luat fisierul Ha separata si l-am agresat cu LEVELS si Shadow and Highlights, si iar Levels pana am tras cam tot ce se poate din fundal. Ca sa scap de efectul urat de zgomot din fundal, m-am jucat in primul rand in Curves, impartind dreapta in 4 si luand ultimul segment din stanga jos (corespunzator zonelor inchise) si l-am mutat pentru a aduce pixelii cei mai negrii la o intensitate (nivel de gri) mai inalta si astfel sa nu mai aiba un contrast exagerat fata de cei adiacenti de valori initiale mai mari. Mai departe, pentru a augmenta semnalul in imagine, am creat un duplicat in care am sters stelele cu dust&scratches, si pentru ca si o parte dintre detalii incepeau sa arate urat, am aplicat si ceva blur. Am amplasat layerul asta peste cea anterior procesata si am dat blend via screen pana mi-a placut fundalul. Alt layer l-am facut separat cu shadow and highlight in asa fel incat sa inchid zonele mai luminoase dar sa deschid zonele mai intunecate peste valorile imaginii anterioare. Astfel, la blenduirea acestui ultim layer peste cel anterior se inchid doar zonele cele mai deschise, nu toata imaginea, si in plus, daca mai faci un layer identic, il poti apoi belndui cu "multiply" ori "overlay" pana iti iese un contrast placut.
La fel am facut si cu imaginea OIII, insa la un nivel de agresivitate mai mic. La final am suprapus cele doua (OIII peste Ha) in vreo 3 pasi, cu blending pe normal, pe soft light si overlay.
Stelele din aceasta imagine finala (OIII+Ha) le-am sters din nou, si am re-suprapus acest layer (cu tot cu blur) peste imaginea OIII+Ha in modul Screen pentru a mai da ceva lumina zonelor de fundal, si apoi din nou peste imaginea OIII+Ha am venit cu acest star-less layer si am mai marit contrastul (multiply).

Asta ar fi imaginea alb negru in mare.

Cum insa tu aveai si ceva informatie de culori:):

Am luat imaginea finala Ha, pe cea OIII, si pe cea Ha+OIII si le-am aliniat manual, apoi le-am bagat individual in AstraImage pentru RGB. Am ales Ha ca rosu, OIII ca albastru, evident, si pentru Green am pus imaginea prelucrata mai sus. Rezultatul l-am bagat in CS2 si l-am blenduit in cativa pasi peste imaginea Ha+OIII ca "color". Parca aici m-am mai jucat putin sa mai scot din zgomot si am mai bagat odata imaginea RGB in AstraImage sa ii aplic ceva deconvolutie slaba pentru zona centrala. Zona centrala am luat-o apoi ca layer in CS2 si am suprapus-o cu multiply parca peste RGBul anterior (care era deja Ha+OIII cu culorile RGB) pentru a mari contrastul zonei centrala in ceea ce priveste detaliile.
Acum, versiunea in cuori Ha si OIII este de fapt versiunea anterioara RGB scazand Green-ul (prin Levels dar si scadere de cadru verde complet sin RGB in CS2). Saturatia la final am exagerat-o putin in ambele cazuri, pentru gust Smile.
Ce imi place insa la imagine e ca ai destule detalii de fundal. Chiar cu un pic de zgomot, imaginea arata chiar bine, tinand cont de conditii, dar si de setup (nu ai un 12" si un SBIG 11K).
Mie imi place ca rezultat mai mult RGB-ul (chiar cu G sintetizat din R si B), Ha+OII e un pic cam saturat parca totusi Smile
Iar alb-negrul e un pic cam zgmotos. Daca faci alb-negru versiunea RGB cred ca e cea mai buna alb-negru dintre cele 3 trimise de mine.
Sper ca poate te ajuta un pic ce am scris mai sus legat de cum am prelucrat. Eu ma cam "joc" dupa ochi si nu dupa "retete sigure", si de asta nu iti pot da valorile folosite, si poate nici numarul exact de iteratii (de cate or am dat blend unui layer peste altul) insa in mare cam asta e.
E 100% ca daca as relua prelucrarea as face un pic altfel, poate mai bine, insa uneori e bine sa stii cand sa te opresti Smile
Daca ar fi sa fiu critic la imaginile prelucrate de mine:
-saturatia exagerata;
-detaliile interioare mai mergeau deconvolutate;
-cu atentie mai mare la stele, ar fi iesit mai mici chiar;
-nebulozitatea exterioara mai mergea putin lucrata la zgomot;
-cosmetizarea finala lipsa (pixeli la greu)

Si un sfat pentru tine cred (nu cred ca a venit de la mine): fundalul corectat mai bine cu un flat (e o urma masiva in stanga jos);

Oricum, mersi mult pentru ca mi-ai imprumutat cadrele o vreme Smile, altfel nu stiu cand as fi avut ocazia sa fac prelucrari si imagini la acest obiect superb.

an.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  393.96 kb
 Vizualizat:  de 6055 ori

an.jpg

rb.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  262.17 kb

rb.jpg

rgb 2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  299.11 kb

rgb 2.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 25 Feb 2015 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa ce am vazut procesarea lui Maximilian am constatat ca persista inca problema observata de Emil cu acel efect pastelat asemanator unei picturi in ulei atribuit initial in totalitate reducerii prea agresive a zgomotului. Pe de-o parte modificarea excesiva de Highlights poate provoca acele halouri suplimentare rezultand in efectul marit si aplatizat al stelelor. Pe de alta parte problema poate fi prezenta inca din capturile brute din cauza imperfectiunilor de focalizare generate de modificarile de seeing. In rest, am tot respectul pentru efortul depus si sper ca urmatoarele capturi sa fie superbe !
Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 26 Feb 2015 19:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pot sa-mi incerc si eu mana la o procesare pe fisierele tale? Nu am mai prelucrat de mult timp o imagine cu doar 2 canale.

Observatia mea personala este ca Ha ca Rosu da niste rezultate cam ciudate - cel putin atunci cand este prezent si canalul S2. Pe de alta parte insa, prima varianta cu Maro este una dintre cele mai comune pentru nebuloasa aceasta - si personal mi se pare frumoasa. Restul detaliilor...fondul, stelele...sunt o mie si una de posibile cauze care pot strica imaginea si uneori nu este evident pana nu e prea tarziu.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact