Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
SANY1565.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241670
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Celestron Advanced VX 8 S vs Orion 203 1000 Atlas EQ6 GT

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
rem01
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2013

MesajTrimis: 05 Ian 2015 18:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut!

Eu am Celestron C6 S-GT XLT achizitionat de la www.skywatcher.ro si sunt foarte multumit. Calitatea imaginii este foarte buna, colimarea s-a pastrat impecabil chiar daca l-am transportat destul de mult (ex. din Bucuresti la: Fundulea, Ploiesti, Craiova, Piatra Craiului).

http://www.skywatcher.ro/Cel/c6sgtxlt.htm

Pararea mea e ca C8 SC este o alegere foate buna impreuna cu montura Advanced VX (pentru astrofoto un avantaj este si faptul ca montura "are" PEC - corectia permanenta a erorilor periodice, spre deosebire de CG5-ul meu.

Numai bine,
Romulus
Sus
alex.irimiea
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Ian 2015

Motto: Amat victoria curam

MesajTrimis: 05 Ian 2015 18:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru reply, Romulus!
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 05 Ian 2015 20:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cam asa ceva scoti din balcon cu 8": http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...=420#97523
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 05 Ian 2015 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

alex.irimiea a scris:
@Valy: Pai pentru deep sky: "Raportul focal f/6.3 obtinut largeste semnificativ campul vizual ce se obtine cu orice ocular sau camera ccd."

*insert second Grumpy Cat image* No.

Au mai fost p-aici amatori de DSO, au luat mak-uri de 1500 mm focala si nu intelegeau de ce nu le intra "toata Andromeda" (ei vorbeau de galaxia M31 - 3 grade camp real - Andromeda e o constelatie intreaga) in ocular.

Campul vizual real depinde strict de focala nativa a instrumentului si de diafragma de camp din planul focal. Daca ai 2000 mm focala, si o diafragma de 42mm (am presupus focalizator de 2 inch), campul rel maxim este 2 * atan (21mm/2000mm) = 1.2 grade.

Corect insa legat de durata expunerii: imaginile in plan focal fiind mai mici dar folosind toata lumina adunata de obiectiv, sunt mai luminoase, si e suficienta o expunere scurta.

alex.irimiea
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Ian 2015 00:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Valy: daca as reusi asemenea imagini (sincer nu cred ca am vreo sansa la primele incercari), e perfect. Trebuie sa ma pun un pic la punct si cu aplicatiile software folosite la prelucrarea imaginilor capturate si tehnicile/algoritmii ce pot fi folositi (de ex. Drizzle).

@Herr_Alien: intr-o prima faza, daca nu-mi intra o galaxie precum Andromeda in intregime in cadru, nu e bai - ce nu inteleg totusi este: tu zici ca nu as reusi asta nici daca as folosi acel reducator de focala? Recunosc ca nu prea inteleg formula expusa de tine - de fapt nu prea inteleg ideea de diafragma la un telescop - te referi la ocular? Marturisesc ca sunt obisnuit doar cu ideea de diafragma la aparate foto..

Multumesc inca o data pentru raspunsurile voastre - stiu ca un newbie ca mine poate ajunge enervant:)

Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Ian 2015 01:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Diafragma in sensul de deschidere/gaurica, analog cu dimensiunea senzorului, cu cat senzorul e mai mare cu atat acopera un unghi mai mare, la aceeasi focala. Unele instrumente nu sunt capabile sa asigure un cerc luminat (cat de cat) de 2", ca si la obiective, daca ai un obiectiv de crop nu acopera senzor FF desi are aceeasi focala, apertura.

Citat:
daca as reusi asemenea imagini
Nu e deloc complicat, defapt e simplu, si eu eram tot la inceput, se fac aproape singure: dai "REC", dupa aia dai "STACK", iar la sfarsit "Save as JPG". "Drizzle" e doar o bifa in program, deloc complicat Wink .

Spor.
Sus
alex.irimiea
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Ian 2015 17:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

La un pret apropiat am gasit si modelul asta: http://astromagazin.ro/telescoape/1046--te...-goto.html

Noi intrebari deriva de aici:
1. Cum sunt telescoapele de la Skywatcher - cum este optica lor daca e sa facem o comparatie cu Celestron si Orion? Montura EQ6 Pro cred ca e cea mai "solida" din cele 3 modele.
2. Desi cred ca e cel mai voluminos (de facut observatii din balcon cu tracking nu cred ca mai poate fi vorba), cum credeti ca s-ar preta pentru ce as vrea eu (observatii planetare, DSO - eventual cu un Barlow, astrofotografie) comparativ cu celelalte doua modele?
3. Ce alte accesorii ar trebui sa mai achizitionez ulterior?
O intrebare care vizeaza si celelalte modele (si nu reusesc sa-mi dau seama din specificatii) - telescoapele vin cu adaptor AC, acumulator, sau trebuie achizitionate separat?
4. Ce stiti despre cei de la astromagazin.ro? A mai achizitionat cineva echipamente de la ei? Cat de reliable / seriosi sunt?

Ca si inainte, orice sfat m-ar ajuta in luarea unei decizii (si pentru care nu vreau sa ma grabesc fiind vorba de o achizitie importanta).
Multumesc mult!

EDIT: Tot facand cautari, mi-a atras atentia o diferenta de pret majora intre 2 modele (identice din cate imi dau seama eu):
http://astromagazin.ro/telescoape/909-tele...o-dob.html 7430 RON
http://www.astroshop.ro/orion-telescop-dob...ob/p,22786 9890 RON!!!
Nu cred ca voi alege un Dobson doar ca diferenta de pret imi pare imensa! De unde sa fie?

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 08 Ian 2015 19:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

alex.irimiea a scris:
de fapt nu prea inteleg ideea de diafragma la un telescop - te referi la ocular?

Nope, ma refer la primul orificiu care intra si limiteaza conul de lumina. De cele mai multe ori e tubul focuser-ului. Si d-ala ai nevoie, asa ca poti sa consideri diametrul interior al focuser-ului drept diafragma care limiteaza campul real.

Caz in care, refacand calculele cu focala de 2000 mm si 51 mm diametrul focalizatorului (sunt optimist ...), avem 2 * atan (25.5 / 2000) = 1.46 grade.
Pentru o focala de 1200 mm insa, avem campul de 2.4 grade - tot nu incadreaza M31, da' e deja mai bine.

In legatura cu diferentele de pret, astromagazin nu il au pe stoc ("disponibil in 4-5 saptamani") ... si pobabil cand or sa dea comanda la furnizor or sa schimbe si ei preturile Sad ...
Eu cred ca diferentele intre adaosurile comerciale sunt mici: vezi de exemplu (atentie, doar pretul conteza - nu e o recomandare de telescop!):

http://astromagazin.ro/telescoape/17-teles...eq-4-.html
http://www.astroshop.ro/omegon-telescop-n-150-750-eq-4/p,22465

theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 08 Ian 2015 21:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

1. Telescoapele sunt făcute în China. Diferențele sunt mari: pe unul scrie Celestron, pe altul scrie Skywatcher, iar pe altul Orion.
2. Se pretează la toate genurile de observații
3. Parcurge te rog forumul, la rubrica astrofoto vei găsi răspunsurile pe care le cauți. Telescoapele nu vin cu adaptor/acumulator, acestea se achiziționează separat.
4. Reliable (?) n-am auzit de cuvântul ăsta în limba română.

Ar fi bine să cauți amatori în orașul tău, vei putea ieși cu ei împreună și vei vedea pe viu cum se apare în ocular un obiect ceresc.Întrebările tale nu se vor opri nici după ce ți-ai luat un instument, pentru că vei dori totdeauna mai mult, poate un refractor ED sau Apo, poate un telescop solar cu filtre hapha, poate un maksutov (cassegrain sau newtonian) precum orice bărbat serios cu nevasă și mai multe amante. Așa e și cu astronomia

Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 09 Ian 2015 00:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Andromeda nu e spectaculoasa, adica vezi mai mult decat norul ce reprezinta nucleul, decat in telescoape mari, de la 35 cm in sus, si doar intr-un loc cu cer negru. Asa ca din oras, cu poluare luminoasa nu vei vedea decat nucleul, cu orice telescop, nucleu ce are o dimensiune minuscula, ce intra in campul vizual al oricarui telescop, de orice design optic, pe care ti-l permiti sa il cumperi. Asa ca sa alegi un telescop pe baza faptului ca intra sau nu Andromeda in camp si sa mai si faci calcule e o prostie!!!

99% din obiectele interesante pentru amatori nu am avut niciodata probleme in a le incadra cu telescoape cu focala de 3000-3600mm. Sunt doar 20-30 de obiecte cat de cat interesante, in general nebuloase sau roiuri deschise care ocupa mai multe grade pe cer, dar ghinionul acestor nebuloase e ca sunt mult prea putin stralucitoare pentru a le vedea cu telescoape mici, si oricum nu din zone poluate luminos, deci din punctul acesta de vedere sunt neglijabile. Mai utile sunt binoclurile mari pentru observarea lor.

In al treilea rand, din balcon nu poti folosi cat de cat confortabil decat telescoape cu tub scurt, adica catadioptrice. De asemenea nu poti folosi telescoape de diametru mare din 2 motive: cu cat e mai mare diametrul si tubul se lungeste, deci nu mai incape, si 2 - cu cat e mai mare cu atat timpul de aclimatizare e mai mare, iar din balcon nu ai sanse sa aclimatizezi un telescop de 30 cm, de exemplu, decat poate vara cand afara noaptea sunt peste 20 de grade. Nici unul de 20cm nu prea se poate aclimatiza, dar fiind mai mic dureaza mai putin si mai sunt momente in august-septembrie cand ajunge la echilibru termic (am testat si eu din balcon un C8 si uneori merge)

Concluzia: pentru balcon, maxim un C8 e necesar si util. Restul sunt povesti...

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 09 Ian 2015 01:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Telescoapele din discutie (Celestron, Skywatcher, Orion Telescopes & Binoculars USA) sunt toate produse de aceeasi firma Synta Technology Corporation of Taiwan. In principiu, marca Orion este pentru piata americana. Daca te uiti mai atent sunt exact aceleasi produse. E cel putin ciudat sa vinzi Orion in Europa la preturi mult mai mari decat Skywatcher.

Cat despre balconul de 1m, pe langa problemele deja expuse, mai poti adauga deschiderea trepiedului, punerea in pol si limitarea portiunii de cer vizibila fara obstructionare.

Pentru astrofoto cam trebuie sa uiti de principiile din fotografia clasica, pe timp de zi.
Teoretic au legatura, dar in acelasi timp au abordari si probleme complet diferite.
Doar un exemplu ar fi raportul focal (aka diafragma). La un aparat foto, raportul focal se modifica prin reducerea aperturii (blocarea luminii utile de o diafragma de apertura), pe cand in astrofoto se face prin modificarea lungimii focale efective, fara a limita apertura. Iar efectele sunt de multe ori contraintuitive daca aplici logica fotografiei clasie.

@Herr_Alien: campul vizual mai este limitat si de vignetarile de pe tot traseul optic, nu numai cel de la focuser sau diafragma de camp. Pe urma, mai trebuie sa iei in calcul si gradul de corectie a aberatiilor optice de la marginea campului. Uneori iti poate iesi o mare diferenta intre campul vizual toretic dat de diafragma de camp si cel util (real acceptabil).

@Horatius: pe site-ul starmax.ro nu apar produsele Skywatcher, iar omul se pare ca s-a uitat doar acolo, nu si pe http://www.skywatcher.ro/ . Este vreo diferenta ?
Sus
alex.irimiea
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Ian 2015 10:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

In primul rand, multumesc tuturor pentru raspunsuri! Cred ca e primul forum romanesc pe care il vad atat de activ, tot ce sper este ca intr-o zi sa fiu si eu in stare sa vin cu pareri utile pentru altii..

@Herr_Alien: La mine cand deschid: http://astromagazin.ro/telescoape/909-tele...o-dob.html scrie "Disponibilitate in 5-8 zile" (nu saptamani) si nu vad nicaieri sa scrie ca nu l-ar avea pe stoc... Dar chiar si asa, probabil ca o sa vina cu o rectificare de pret cand vor da comanda la furnizor, exact cum ai zis si tu. Cine stie - poate daca ar face ca emag.ro cu produsele de 1 leu de Black Friday Smile si ar mentine pretul de pe site - diferenta de pret de 25 milioane ar insemna ceva.. Presupunand ca pretul adevarat e cel de aproape 100 mil...

@Theogon: Important de retinut faptul ca nu vin cu adaptor/acumulator. "Reliable" - scuze pentru romgleza folosita, am tendinta sa scriu asa (oarecum defect profesional, lucrez in IT). Intai primul telescop, apoi "amantele" Smile

@Horatius: Si mie imi pare ca Celestron C8 e cel mai bun, in baza celor discutate anterior aici. Totusi, voi masura de 10 ori ca sa tai o data - similar cu analogia facuta de Theogon mai sus: pentru mine sotia trebuie sa fie alegerea perfecta, amantele nu le iau in calcul Smile

@nobody: M-am uitat si pe skywatcher.ro dar cel putin la Celestron Advanced VX SCT 8, pretul e acelasi ca la Starmax. In plus, din ce am vazut, Starmax este singurul importator si reprezentant oficial in Romania al Celestron..

Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Ian 2015 14:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

alex.irimiea a scris:

@nobody: M-am uitat si pe skywatcher.ro dar cel putin la Celestron Advanced VX SCT 8, pretul e acelasi ca la Starmax. In plus, din ce am vazut, Starmax este singurul importator si reprezentant oficial
in Romania al Celestron..

skywatcher.ro = Starmax
http://skywatcher.ro/contact.htm
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 09 Ian 2015 17:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

horatius a scris:
Andromeda nu e spectaculoasa, adica vezi mai mult decat norul ce reprezinta nucleul, decat in telescoape mari, de la 35 cm in sus, si doar intr-un loc cu cer negru. Asa ca din oras, cu poluare luminoasa nu vei vedea decat nucleul, cu orice telescop, nucleu ce are o dimensiune minuscula, ce intra in campul vizual al oricarui telescop, de orice design optic, pe care ti-l permiti sa il cumperi. Asa ca sa alegi un telescop pe baza faptului ca intra sau nu Andromeda in camp si sa mai si faci calcule e o prostie!!!

In primul post omul voia si astro foto si deep sky. Un camp de 3 grade nu e o prostie pentru genul ala de cerinte.

Si Andromeda e o constelatie cat casa, aia nu incape nici in binoclu. Vorbeam de galaxia din Andromeda, sau M31 ...

Herr_Alien
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 09 Ian 2015 17:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
@Herr_Alien: campul vizual mai este limitat si de vignetarile de pe tot traseul optic, nu numai cel de la focuser sau diafragma de camp. Pe urma, mai trebuie sa iei in calcul si gradul de corectie a aberatiilor optice de la marginea campului. Uneori iti poate iesi o mare diferenta intre campul vizual toretic dat de diafragma de camp si cel util (real acceptabil).

Corect! Eu am calculat pentru cazul cel mai fericit, cu un camp perfect limitat doar de tubul focuser-ului.

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact