| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241640 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9898
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Noi 2014 19:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu mai zăpăciți alți începători, 2SKY și predy665. Din mesajele voastre nu se înțelege mai nimic, vă rog frumos să nu mai interveniți pe topicuri de achiziții.
Recomand tuturor începătorilor să se documenteze foarte bine citind tutorialul de pe site, cărți, info pe net și neapărat să iasă la observații cu alți colegi, să se uite prin instrumentele lor ca să se edifice ÎNAINTE de a da banii pe un instrument, indiferent de buget. Primul instrument recomand să fie un binoclu bun, 7x50 sau 10x50, care va putea fi folosit și în natură în caz că domeniul astro nu prinde dar va fi folosit toată viața de un amator pasionat. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
cpper Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2014 Mesaje: 27
|
Trimis: 21 Noi 2014 20:02 Download mesaj |
|
|
|
| Ori a scris: | Acum sunt zapacit... din pacate si bugetul meu e limitat la aprox 2500 lei.
Un refractor f/d5 sau un apocromat ori mak cu apertura mai mare de 12 cu siguranta depaseste bugetul meu, solutia ar fi un newton sau dobson? dar aici ma feresc de colimare, depuneri de praf pe oglinda.
Ideal ar fi sa particip la observatii sa vad cum se colimeaza, cum arata planetele...
Eu sunt dispus sa ma deplasez in zone apropiate daca sunt colegi de forum prin apropiere asa ca astept invitatii din partea voastra.
2sky, horatiu voi ce ati cumpara la acesti bani? |
Dobsonul este un newtonian, pe o montura alt-az solida si foarte usor de folosit.
Nu trebuie sa iti fie frica de colimare sau de curatarea oglinzilor, la un reflector. Colimarea se invata, iar curatarea nu e mare lucru cat timp esti atent cu oglinzile.
La fel ca si Cubix, inainte sa imi iau telescopul am citit o gramada de articole si am inteles in cele din urma ca apertura este cel mai important lucru. O apertura mai mare inseamna rezolutie mai mare si o imagine mai luminoasa. Uite-te putin aici: http://www.deepskywatch.com/Articles/what-...scope.html , vezi ce insemana o apertura mare vs una mica.
Daca vrei mai multe pareri, intreaba pe forumul Cloudy Nights. Eu asa am facut inainte sa imi iau telescopul, membrii de acolo sunt foarte de treaba si m-au ajutat foarte mult. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 22 Noi 2014 01:26 Download mesaj |
|
|
|
| horatius a scris: | | Orice Mak sau newton bun de apertura mai mare da imagini mai bune decat un acromat. |
Nu cred ca-i bine sa generalizam.Exista si varianta f/11 acromat de100mm care teoretic e mai bun ca 90-ul.Atata ca e mai lung,peste 1m,dar in lipsa unui apo bun,cred ca il poate suplini cu succes pe un cer de tara.Precis depaseste f/10 la 100mm apertura,cel putin dupa pret.
La deepskyvizual un dobson Meade(se zice ca-s cele mai bune dobsonuri)de 8's-ar incadra in buget,sau 6'f/5 newton care poate s-ar incadra mai bine in pret impreuna luneta,insa datorita lunetei vei avea nevoie de o montura serioasa ce o poti folosi la ambele telescoape |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3002
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 23 Noi 2014 20:27 Download mesaj |
|
|
|
| sternchen a scris: | | horatius a scris: | | Orice Mak sau newton bun de apertura mai mare da imagini mai bune decat un acromat. |
Nu cred ca-i bine sa generalizam.Exista si varianta f/11 acromat de100mm care teoretic e mai bun ca 90-ul.Atata ca e mai lung,peste 1m,dar in lipsa unui apo bun,cred ca il poate suplini cu succes pe un cer de tara.Precis depaseste f/10 la 100mm apertura,cel putin dupa pret. |
Destul de fals.
Legat de prima afirmatie , fiind posesorul a doua acromate de 102mm (cica) , unul f/5 si altul f/10 , se vede clar ca imaginea prin cel lung nu e de doua ori mai ''buna'' . Poate de 1,25 ori . Blurr-ul e ceva mai estompat dar detaliile oferite sunt aproape la fel. Practic 90-ul trebuie sa dea imagini mai curate datorita diametrului mai mic. Diferenta de rezolutie cred ca e greu de sesizat.
La a doua situatie , un f/11 inseamna doar 10 cm in plus la focala fatza de 102/1000 si 20 in plus fatza de 90/900 asa ca nu e mare branza de castig al calitatii imaginilor.Vorbim desigur de sticle identice si de prelucrari cu grad de precizie asemanator. _________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2935
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 23 Noi 2014 21:02 Download mesaj |
|
|
|
Da, asa e Catalin, numai ca o multime de neofiti (ce or fi aia?) se apuca sa dea sfaturi pe aici, cand experienta lor practica e la genunchiul broastei.
Am impresia ca facand acest lucru, acesti oameni vor sa-si dovedeasca lor insisi ca nu sunt chiar "varza" si vor astfel sa-si creasca propriul rating, macar in ochii lor.
Aviz incepatorilor (pentru a multa oara) - nu mai dati sfaturi!!!
Nu aveti ce sa impartasiti din "experienta" voastra. Sunt oameni care chiar se uita in gura voastra si pot face erori colosale doar fiindca s-au luat dupa voi. Cum v-ar place sa va luati voi insiva o scula astronomica de bani multi avand ca sfatuitor pe Gigi Becali de exemplu? _________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
| Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 563
|
Trimis: 23 Noi 2014 21:07 Download mesaj |
|
|
|
| @Catalin Dumitru:Da,doar ca in practica nu e deloc asta situatia.Lunetele sub 102 mm sunt construite ca instrumente ieftine si au in consecinta obiective mai slabe calitativ.Un acromat de 102 mm F11 cum e cel produs de United Optics e intr-o alta clasa de calitate fata de o luneta Skywatcher de 90 mm F10. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 23 Noi 2014 23:05 Download mesaj |
|
|
|
Asta voiam sa spun de fapt.
Jimao, ai putea vorbi mai frumos.E chestiune de bun simt si presupunerea ta referitoare la mine e falsa.
Stima. |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 23 Noi 2014 23:54 Download mesaj |
|
|
|
... , am inteles de mult timp asta legat de calitatea lunetei respective, eu am oferit doar o situatie ipotetica , ca si cum toate lunetele ar fi opera aceluiasi fabricant. Probabil nu m-am exprimat suficient de precis.
Una peste alta , am bagat ochii si in luneta 90/900 Celestron astromaster si pot sa spun ca am dat peste optica grozava . La partea mecanica sta ceva mai prost insa imaginile mi-au depasit asteptarile.
Conceptul ca tot ce e sub 100 mm apertura e mai slab calitativ la optica (chinezeasca) cred ca nu se adevereste in totalitate.
Mai demult am dat chiar peste un 80/430 lipit si care dus la 120 x a dat patru benzi pe Jupiter si oarece valatuci albiciosi intre ele iar la Saturn o diviziune cassini splendida.
Asta era montat la un spotting chinezesc 20-60x80 vandut sub mai multe branduri .
(mesaj moderat)
mod z _________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 24 Noi 2014 00:18 Download mesaj |
|
|
|
| Nu era vorba cumva de 90/1000 celestron?.. |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 24 Noi 2014 00:34 Download mesaj |
|
|
|
| sternchen a scris: | | Nu era vorba cumva de 90/1000 celestron?.. |
Da stimabile , ai dreptate . Nu stiu de ce mi-a ramas in cap ''90/900'' . Dar asta nu schimba prea mult datele problemei.
Mersi pentru atentionare . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 24 Noi 2014 00:53 Download mesaj |
|
|
|
Eu am ramas in cap cu 90/1000 ca am una de asta,f/11
Acuma ma duc sa ma culc,ca iara ma ia gura pe dinainte si supar pe oameni care merita tot respectul..
Noapte buna! |
|
| Sus |
|
 |
Ori Membru

Data inscrierii: 07 Noi 2014 Mesaje: 59
|
Trimis: 24 Noi 2014 18:06 Download mesaj |
|
|
|
Am ales sa comand un binoclu 10x50, cat priveste decizia de a cumpara un instrument ca o fi luneta sau dobson sau ambele ramane de analizat, studiat, am multe de invatat. O sa urmaresc in continuare ce se intampla pe acest forum si multumesc pentru interventia voastra!
Raman cu speranta ca voi avea ocazia de a privi prin instrumentele celor care binevoiesc sa ma cheme la o sesiune de observatii. |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 24 Noi 2014 18:37 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
@Ori, ia legatura, te rog, cu Valentin Grigore - e tot din Targoviste - intreaba pe oricine de el si va sti sa-ti zica cine e si ce face, si mai ales de cand (!) Parerea mea e ca daca iesi cu el si cu colegii din club la stele, si dupa ce te vei uita prin instrumentele pe care le aduc ei, iti vei putea face cea mai clara imagine despre ce instrument ai nevoie si ce se potriveste cel mai bine nevoilor tale, acum la inceput.
Asa, pe forum, fiecare iti va povesti despre experienta personala cu unul sau altul din variata paleta de tipuri de instrumente, fiecare va tinde sa personalizeze recomandarea dupa cum a considerat ca i s-a potrvit unul sau altul dintre instrumente, nimeni neputandu-se pune practic in locul tau 100%. Poti lua in considerare, la nivel de sfat mai mult sau mai putin general, ce parere crezi ca s-ar aplica cel mai bine tie, iar la iesirea la stele sa ai in vedere acel sfat cand pui in balanta plusurile si minusurile pe care le remarci in timpul sesiunii de observatii.
Sigur, ar fi indicat sa-ti iei un binoclu, pentru moment - asa cum zicea si Erwin - chiar si daca nu vei considera ca observatiile astro vor putea fi ceva pe termen lung, tot vei avea cu ce sa admiri natura, sa-l folosesti la bird-watching sau orice alte preocupari (studiul naturii - din blocul de vis-a-vis, ...sau just for fun)
Succes si cer senin!  _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
Ori Membru

Data inscrierii: 07 Noi 2014 Mesaje: 59
|
Trimis: 24 Noi 2014 21:03 Download mesaj |
|
|
|
| Stiu despre dansul, chiar l-am zarit zilele trecute, o sa-l contactez, este omul potrivit la locul potrivit. Merci. |
|
| Sus |
|
 |
cpper Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2014 Mesaje: 27
|
Trimis: 24 Noi 2014 22:00 Download mesaj |
|
|
|
| Salut, ce binoclu 10x50 ai ales ? Daca nu e vreun model foarte ieftin, vei putea sa vezi foarte multe cu el, mai ales sub un cer nepoluat. Evident, un binoclu nu poate inlocui un telescop, dar dupa parerea mea, nici un telescop nu poate inlocui binoclul. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|