Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
mercur_soare_20191111_145825_230.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236326
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Proiect - DOB SW / stepper

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dcristi
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2010

MesajTrimis: 17 Aug 2014 17:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

rdaq a scris:
cred ca ar fi bine ca demultiplicarea sa fie facuta cu curele dintate daca se poate pentru a reduce erorile de pozitionare generate de backslash

Ai dreptate. Dar asta ar insemna sa intru pe un teren minat pentru mine. Hai sa vad intai cum se descurca motoarele astea pe care le-am cumparat. In datele tehnice scrie ca au un backlash sub 1% dupa reductie, adica 8 pasi sau 16 asec pe ax telescop. Ce apare dupa melc e alta mancare de peste.

rdaq a scris:
notiunea PWM, modulatia in latime a impulsurilor este improprie pentru motoarele stepper
Asa e. Eu vreau, acum, sa inlocuiesc DC cu stepper. Initial am vrut sa merg tot pe DC dar cu un alt controller.

rdaq a scris:
Un microcontroller Atmel (fie si impachetat sub forma Arduino) este capabil sa asigure in timp real comanda a doua steppere precum si comunicatia cu hand-controllerul sau EQMOD fara probleme la 16MHz.

Si eu am crezut acelasi lucru. Poate ca ori din cauza ca nu am programat eu eficient, ori din cauza intreruperilor generate de comunicatia seriala, impulsurile generate pentru stepper nu curgeau uniform.

rdaq a scris:
Daca este nevoie pot ajuta la realizarea MC prin adaptarea firmware-ului meu la hardware-ul Arduino.

Multumesc frumos pentru oferta! Nu cred ca e vorba doar de o simpla adaptare.
La EQ, pentru tracking, ai o singura viteza - siderala. Aici, la Alt/Az, vitezele se schimba permanent.
Probabil ca la goto e ca la EQ. Trebuie doar sa ai grija de acelerare, sa nu sari calul, si sa pierzi pasi.
Sunt in stadiul in care mai am de programat citirea encoderului de pe ax ca sa implementez si push & track. Hai sa vad cum merge treaba si daca ma blochez am sa-ti cer ajutorul Smile

Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Aug 2014 18:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
Din secventa aia (comentata) de program, vad doar ca activeaza semnalul de Request To Send de la portul serial, semnal care nici nu este folosit in configuratia hardware existenta.

Scuze. Stiam eu ca am vazut pe undeva comentat in API-ul original. Iata aici cum le zic ei:

private bool IsDCMotor; // Ture: The motor controller is a DC motor controller. It uses TX/RX line is bus topology.
// False: The motor controller is a stepper motor controller. TX/RX lines are seperated.

Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Aug 2014 16:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am facut testele de viteza punand cele doua motoare unul langa celalalt, fiecare pe controllerul lui.
Cel original, DC, are 180 pasi ai encoderului pe revolutie si 50x reductie. Stepperul are 200 pasi pe revolutie si reductia am facut-o din soft, adica am impartit viteza ceruta la 45.
Cifra asta a iesit din regula de 3 simpla: 180x50/200
La orice viteza de tracking motoarele se invart identic. Asta inseamna ca nu am gresit la calcule.

La goto stepperul pierde pasi din cauza rezonantei aparute in timpul acceleratiei. Daca-i pun o sarcina merge perfect si se intoarce mereu in aceeasi pozitie cand fac goto-back. Sper ca pe telescop, unde am o sarcina serioasa, sa nu am probleme.

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 20 Aug 2014 23:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

dcristi a scris:

La goto stepperul pierde pasi din cauza rezonantei aparute in timpul acceleratiei.
Daca il controlezi tu redu-i viteza din soft dar tine minte cati pasi ti-a comandat gotoul, ii faci dar mai domol.
Sus
dcristi
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Aug 2014 10:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Daca il controlezi tu redu-i viteza din soft dar tine minte cati pasi ti-a comandat gotoul, ii faci dar mai domol.

Rezonanta apare, garantat, la mersul in gol cam la 90-100 pasi pe sec. Ca sa merg pe o viteza inferioara m-am plictisi pana cand ar ajunge la tinta. Sau nu ar gasi-o niciodata cu precizie caci tinta s-ar misca prea mult cat timp motorul o cauta. Presupun ca-mi trebuie cam 1000 pasi pe sec. O sa vad precis cand oi pune motoarele pe montura.

Poate ma ajuta cineva ca nu stiu cum se intampla asta: GOTO-ul te trimite la coordonatele in care va fi obiectul dupa cele X secunde de slew sau la coordonatele la care se afla obiectul cand se da da comanda? Probabil are si o toleranta programata si daca e la o distanta suficient de mica de obiect atunci considera ca ajuns la destinatie.

Revenind. Am cateva variante:
- sa folosesc o accelerarie mai mare astfel incat sa treaca repede peste viteza de rezonanta, dar nu prea mare ca sa nu piarda pasi si la alte viteze. Tot as pierde pasi;
- sa nu fac nimic sperand ca in sarcina nu mai apara rezonanta. Inertia monturii ar opri dansul aleatoriu al rezonantei. Atunci ce ma fac cu backlash-ul din cutia de viteze care poate fi de pana la 8 pasi?
- sa pun encoder pe ax motor ca numar pasii reali;
- sa micsorez curentul in motor ca sa am cuplu mai mic si atunci rotorul nu mai zboara peste pozitie.

Deocamdata raman pe varianta 2 plus 4 Smile

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 21 Aug 2014 19:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca ai nevoie de un driver mai destept care detecteaza singur rezonanta si corecteaza panta de curent la fiecare pas, cred ca A3966 are asa ceva inclus, daca tin minte... Stiu ca exista si posibilitatea numararii pasilor prin detectia variatiilor de curent prin bobinele motorului.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 21 Aug 2014 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

dcristi a scris:
Poate ma ajuta cineva ca nu stiu cum se intampla asta: GOTO-ul te trimite la coordonatele in care va fi obiectul dupa cele X secunde de slew sau la coordonatele la care se afla obiectul cand se da da comanda? Probabil are si o toleranta programata si daca e la o distanta suficient de mica de obiect atunci considera ca ajuns la destinatie.

Cred ca la coordonatele calculate pentru momentul comenzii, pentru ca daca slew-ul dureaza mult mai face o repozitionare la viteza mica (eq6).
Sus
dcristi
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2014 16:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

In noptile senine de saptamana trecuta am tot testat motoarele. Totul a functionat perfect din prima incercare. GOTO are aceeasi precizie ca atunci cand Synscanul folosea encoderele. Deci nu pierd prea multi pasi.

Pun aici un test pe stea, cred ca e Altair, tras in aceleasi conditii ca Saturn pus in primul post. Adica am redus imaginea la 2x si am facut acelasi crop. Trackingul arata mult mai uman. Focala originala e 7.2m iar rezolutia in poza asta e de 0.2 arcsec/pixel si gamma crescut mult.

Ce vreau sa fac mai departe:
- incerc si un driver cu L6470 care vad ca stie 128 micropasi si am vazut in documentatie poate sa faca niste optimizari pentru viteze mici.
- nu sunt multumit de cum se actualizeaza vitezele de track din Synscan. Se modifica la fiecare 3 interogari de pozitie adica la 30 secunde. In live imaginea sta nemiscata 30 sec, apoi pleaca usor intr-o parte pentru alte 30 sec, apoi inapoi 30 sec si tot asa. Distanta pe care se plimba e cam de 50 arcsec. Am sa fac track tot din arduino si am sa actualizez vitezele mult mai des. Apoi pot lucra chiar si fara Synscan daca nu vreau GOTO.

2014-08-29-2116.0-Ir g.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  1.47 MB
 Vizualizat:  de 4319 ori

2014-08-29-2116.0-Ir g.gif

Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Sep 2014 15:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am gasit si formulele pentru track ALT/AZ - doar sideral.
Le pun aici ca poate or mai fi utile cuiva. Le-am cautat mult pentru ca mi-a fost lene sa-mi bat capul cu trigonometria. Credit: Mel Bartels
Valorile scoase de ecuatii, in arcsec/sec, sunt apropiate de cele scoase de Synscan.

AZ_Rate = 15 * sidereal * (sin(LAT) + cot(pi/2 - ALT) * cos(pi - AZ) * cos(LAT));
ALT_Rate = 15 * sidereal * sin(pi - AZ) * cos(LAT);

sidereal e clasicul 1.002737909.

Poate reusesc sa le implementez in weekendul asta impreuna cu noul controller. Daca totul merge bine o sa le imbunatatesc cu Lunar_Rate si cu King_Rate.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 05 Sep 2014 16:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dacă le bagi în Arduino m-ar interesa și pe mine rutina de comandă a motoarelor pentru a finaliza astrotrac-ul mioritic al lui StarChild, desigur l-aș adapta pentru un singur motor, trebuie să aibă doar urmărire pe cele 3 viteze: siderală, lunară și solară și eventual retur la zero cu viteză mare.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 05 Sep 2014 19:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pun si cateva link-uri utile, sper sa nu deranjeze:
Scope To Sky Calculator: http://www.bbastrodesigns.com/scopeToSky.html
Code: http://www.bbastrodesigns.com/lib/coordLib.js
Equatorial Mount Tracking Rates Calculator, Includes Refraction: http://www.bbastrodesigns.com/equatTrackingRatesCalc.html

Polar alignment, refraction and the King tracking rate: http://canburytech.net/DriftAlign/DriftAlign_3.html
Drift alignment equations: http://canburytech.net/DriftAlign/Equations.html

Iar daca tot te-ai apucat de treaba la modul serios, ar fi interesant daca ai face un profiling la rutinele matematice, in sensul de cat poate duce Arduino si la ce precizie.
Apropo, ATmega-urile normale de 16Mhz merg lejer la 20MHz. Testat de ani de zile.
Iar cele mai noi de 20MHz rated (ATmega328 de pe Arduino Uno) ar putea duce chiar mai mult daca suporta Arduino din soft.

Despre comenzile ascunse:
"Sa vezi de nu fac un brute-force pe MC. Iau tot alfabetul, caps & normal, si-l trimit pe post de comanda, in cele 3 combinatii posibile. Vad unde raspunde cu eroare si inseamna ca aia e comanda valida." ... exact asa le-am descoperit, din curiozitate Wink

Spor !
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact