Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Simeiz22_3klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236322
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

proiect tripod modular

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 14 Aug 2014 13:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu este mare filosofie. Trebuie doar sa stii cum sa construiesti geometric, astfel incat tolerante adunate sa dea un rezultat bun. Si in general, fortele, cel putin pentru telescoape de amatori, nu sunt foarte mari, ca sa necesite materiale foarte masive.

Acum din ce stiu, astfel de piloni extensibili, cum vrei sa faci tu, sunt destul de putin utilizati, cel putin la astrofoto, pentru ca sunt foarte scumpi, cei care au rigiditate suficienta, iar cei mai ''ieftini'', buni pentru vizual, sunt totusi mai scumpi si mai grei decat trepiedele noastre cele de toate zilele.

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014

MesajTrimis: 14 Aug 2014 15:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Motivul principal pentru care vreau sa fac pilonul extensibil este ca eu personal sunt destul de mic
de inaltime ( 1,61m ) , si cand vrea sa se uite si copilul sau sotia , trebuie sa cobor toata tarasenia
mai jos ... fara sa pierd din vizor obiectul de interes , sau sa modific picioarele tripodului ... e mai
comod , mai practic , si mai elegant ... parerea mea . Plus ca-mi place sa ma joc cu chestii d-astea ...
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 14 Aug 2014 15:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, este cea mai eleganta solutie, si sa-ti spun sincer, si eu voiam sa-mi fac unul, dar e mult mai greu fara freze, CNC, sau strung. De asta am si avut ideea in cap, cu cele doua boxuri.
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 15:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bun ... am mai incins nitel rasnita si uite ce mi-a iesit ... deocamdata doar structura , fara
box-ul culisant , ala trebuie sa-l gandesc altfel ... Profile 40_80 light , balamale duble de otel ,
jack-uri de nivel la fiecare picior ...

1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  55.19 kb
 Vizualizat:  de 5692 ori

1.jpg

2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  55.57 kb
 Vizualizat:  de 5692 ori

2.jpg

Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 15:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cred ca ai neaparat nevoie de jackuri de nivel la fiecare picior. Mai degraba eu as pune unul singur central. Ce este nevoie, e ca al doilea box sa aiba contacte de culisare si pe stalpii lui, dar si pe stalpii primului box. Evident, asta complica treaba. Si mai ai nevoie de niste suruburi de blocare a culisarii, pe 3 stalpi, probabil la cutia de jos, sau chiar pe toti 6, ca sa faci rigidizarea mai buna.
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 17:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
Nu cred ca ai neaparat nevoie de jackuri de nivel la fiecare picior. Mai degraba eu as pune unul singur central. Ce este nevoie, e ca al doilea box sa aiba contacte de culisare si pe stalpii lui, dar si pe stalpii primului box. Evident, asta complica treaba. Si mai ai nevoie de niste suruburi de blocare a culisarii, pe 3 stalpi, probabil la cutia de jos, sau chiar pe toti 6, ca sa faci rigidizarea mai buna.

Contactele de culisare sunt sinele profilate ...pe stalpul exterior se prinde sina , iar pe stalpul interior
se prind rulmentii liniari . In felul asta , singurul grad de libertate e sus/jos , celelalte fiindblocate
complet de ghidaje ( rotatii , deplasari laterale ) . Nu e complicat deloc , atat doar ca eu nu am
disponibile decat 2 sine si 4 rulmenti liniari ... pe al treilea stalp intentionez sa prind surubul cu bile ,
sa pot deplasa box-ul culisant in mod controlat . Cat despre frane / blocarea culisarii , asta o face
motorul stepper ... cred ca stii cum functioneaza . Cand bagi curent in el , se blocheaza ( nu se
invarte ) . Ca sa-l rotesti , trebuie sa-i dai semnal printr-un driver ( numar de pasi / microstep ,
viteza , directie de rotatie ) .
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 17:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, nu ai nevoie de blocaj pentru vizual, tine si surubul si motorul.
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 14 Aug 2014 17:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ah, dacă ziceai de la început care e scopul nu te băteam la cap cu lemnul... Și mie mi s-a urât de cât praf am înghițit anul trecut la construcția unui telescop. Dar asta-i altă poveste... Smile

Dacă prevezi dispozitivul (nu pot să-l mai numesc trepied, că e de fapt altceva) cu un sistem de blocare în poziție care să anuleze toate jocurile din cuplaje, ghidaje, balamale când este strâns atunci s-ar putea folosi și la foto. Balamalele unui trepied de teodolit sunt bazate pe bucșe elastice cu strângere pe bolț, practic fără joc. La trepiedul metalic ai acea tavă triunghiulară pentru oculare cu gaură la mijloc care rigidizează picioarele în poziție când strângi șurubul central. Ar fi bine ca șurubul cu bile să fie central și să ai patine pe cele 3 laturi. Așa cum este acum va trage ușor într-o parte, nu mult, dar vizibil la ocular.

Legat de observațiile vizuale cu montura az cu trepiedul coborât și cu el urcat s-ar putea să pierzi obiectul din câmp până faci mișcarea de ajustare pe înălțime.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 18:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Balamalele au sistem de strangere / preload , sunt gandite din start pentru asa ceva ( axul are filet
la ambele capete si exista o piulita incastrata acolo in care se strange tot smenul ... Sunt absolut
sigur ca n-o sa miste sau vibreze de nici un fel .

De ce sa traga intr-o parte ? Nu-l lasa patinele de pe ghidaj , si oricum , dupa cum am spus , o sa pun
un piston pneumatic de compensare ( din ala preincarcat , ca la hayonul de masina ) . Se gasesc
preincarcate la diferite puteri ( intre 10 si 300 lbs ) , diferite curse de lucru , din inox sau tabla ,
cu azot sau aer ... ai de unde alege . Un capat al pistonului se fixeaza pe structura fixa , iar celalalt
pe box-ul culisant , astfel , impinge toata greutatea in sus , preluand sarcina motorului . Daca faci
chestia corect , poti muta ansamblul chiar daca are cateva zeci de kg , rotind surubul cu 2 degete ...

Viteza de ajustare se poate seta oriunde intre 60mm/min si 6000mm/min ... pot sa parcurg 400mm
in 2-3 secunde , putin probabil sa plece obiectul din ocular ...
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 19:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

pana una alta , eu am inceput sa crosetez ...

1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  159.49 kb
 Vizualizat:  de 5631 ori

1.jpg

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 14 Aug 2014 20:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Problema cea mai mare (si punctul cel mai slab) la trepiede este balansul prin torsiune in plan orizontal (azimut) care se transmite picioarelor si se concentreaza in balamale.
Daca vrei sa vezi cum se comporta, pune un telescop in pozitie orizontala, ia o tinta la marire apreciabila (sa zicem 300x), trage de telescop in lateral si lasa-l brusc. Vezi care este amplitudinea oscilatiei si in cat timp se amortizeaza.
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 20:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inteleg ... o sa vedem ce se intampla cu balansul asta cand termin ...

Ete ...cam asa o sa arate ... e mai bine ?

1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  33.88 kb
 Vizualizat:  de 5606 ori

1.jpg

Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Aug 2014 21:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu ce sa zic. Eu am mai vazut rulmenti liniari, si am rezerve, la fel ca Erwin.
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Aug 2014 22:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bun ... hai sa lamurim o treaba ... ce fel de rulmenti liniari ai vazut ? Ca sunt o gramada de
variante ... de la shit-urile chinezesti ( bucsele alea pe bara cilindrica , indiferent daca sunt imbracate
in blocuri sau nu ) , pana la chestiile serioase ( THK , Rexroth , Tsubaki ...) . Eu folosesc numai
ghdaje profilate THK , cu incarcare 4 way load , de preferinta varianta SHS , care are lanturile
de bile din patina imbracate in teflon , sa nu faca scandal ...

La constructia asta o sa folosesc HRW27 ... este mai compacta ( mai joasa ) , mai lata , si mult
mai teapana decat seriile HSR sau SR . Uite o poza cu asa ceva ... mie mi-a murit laptopul si nu pot
sa transfer poze din telefon , si mi-e lene sa instalez driverele pe compul din atelier , asa ca am luat
o poza de pe net ... patina aia are 80mm x 54mm , doar suprafata de prindere , sina de ghidaj
are in sectiune 46mm x 15mm .

hrw 27 640_02.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  57.47 kb
 Vizualizat:  de 5537 ori

hrw 27 640_02.jpg

Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Aug 2014 23:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca esti asa sigur, nu ramane decat sa-l termini cum crezi tu ca e bine, si sa vezi cum se comporta, comparativ cu un trepied obisnuit.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact