Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236322 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
C.Ovidiu Membru exclus

Data inscrierii: 24 Dec 2013 Mesaje: 430
|
Trimis: 31 Iul 2014 10:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: Intrebare ? |
|
|
|
Am o intrebare legata de diametrele diafragmelor ce se introduc in tubul optic, am 3 diafragme de 24mm 25mm 18mmm marea problema este cum sa aflu ce diametre reale terbuiesc sa aiba diafragmele si la ce distanta terbuie plasate fata de obiectiv la luneta simplet de 28mm f.1250.f/d-44,6.
Ultima modificare efectuata de catre C.Ovidiu la 31 Iul 2014 12:50, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 31 Iul 2014 11:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ai putea sa faci o reducere la scara , pe hartie milimetrica si apoi sa afli distantele potrivind intre ele aceste cote (toate reduse la aceeasi scara , inclusiv diafragmele)
Dar e imposibil de dat un raspuns pentru ca nu ai specificat diametrul campului focal necesar.
Niciodata drumuirea razelor ce vin de la infinit , nu determina un con ci un trunchi de con cu baza mare fiind apertura utila si baza mica (situata in focar) egala cu diametrul campului dorit. Asta tine si de ocularul cu cel mai mare field-stop pe care vrei sa-l folosesti.
S-au mai scris astea ,n-ar strica sa arunci o privire prin preajma.
Daca esti bun la algebra , poti folosi invers regula de trei simpla , fiind vorba de functii liniare in aceasta situatie , dar trebuie sa stii sa te orientezi bine si sa incepi corect , adica cu trunchiul de con luminos prelungit pana face varf (adica multisor dincolo de focala) .
Dupa ce afli lungimea corecta a conului luminos , adica focala plus inca ceva , atunci stii sigur ca , de exemplu , la jumatatea distantei acest con luminos are exact jumatate din diametrul bazei , la un sfert de distanta are trei sferturi din baza , la trei sferturi distanta are un sfert din baza , etc..
Toate rezultatele depind (repet) de diametrul campului focal dorit.
A ...! , ai scris de patru ori ''TERBUIE'' , vezi sa nu devina o deformatie permanenta  _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 31 Iul 2014 12:51 Download mesaj |
|
|
|
Ma gandesc sa fac 4 diafragme de 28mm diametru, egal cu cel al aperturi iar spre ocular 2 de 25, si 26mm |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 31 Iul 2014 12:56 Download mesaj |
|
|
|
Ai un tub foarte lung si de aceea iti vor trebui ceva mai multe diafragme. Eu as pune macar zece.
Si toate diferite pentru ca altfel te va 'rupe' reflexia din tub . Nu prea e de gluma cand tzeava e lunga . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 31 Iul 2014 13:52 Download mesaj |
|
|
|
Eu mi-am calculat de mana, e geometrie pura, doar trebuie sa iti setezi datele problemei si sa iti stabilesti dimensiunea campului. La tubul meu de 1500mm si f10 nu mi-au trebuit decat 4 diafragme. |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 31 Iul 2014 16:04 Download mesaj |
|
|
|
Voi incerca sa introduc cat mai multe diafragme de 28mm pana ce voi scapa de luminile parazite, diafragmele vor fi constituite din mai multe tuburi de 8cm lungime diam, intern 28mm din pvc ingrosate cu banda adeziva, pentru a intra mai greu. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 31 Iul 2014 16:43 Download mesaj |
|
|
|
La o apertura de 28 mm, cam cat este si diametrul maxim al planului focal pe un barrel de 1.25", iti rezulta un cilindru cu diametrul de 28 mm. La un asemenea raport focal, mai mult ca probabil vei folosi oculare cu focala cat mai mare si, automat, campul maxim in plan focal.
Regula de baza este sa pui diafragme atat de dese incat sa nu vezi peretii tubului, privind dinspre ocular. Asta depinde si de diametrul interior al tubului, in sensul ca un tub cu diametru mai mare are nevoie de mai putine diafragme. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 31 Iul 2014 17:03 Download mesaj |
|
|
|
Apropo de sfaturile primite de la @nobody , trebuie sa folosesti un tub de macar 45 mm la interior , altfel ai luat-o in freza.
Dar la raportul asta focal ai putea folosi cu succes oculare huygens , kellner si ortho de microscop , poate si din alea de proiectie de 40 mm focala , tot de microscop , si astfel poti apela la un tub mai ingust. _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 31 Iul 2014 17:35 Download mesaj |
|
|
|
Tubul optic are un diametru intern de 32mm si exterior 35 fiind din cupru. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|