Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2728
|
Trimis: 07 Iul 2014 15:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: Meteori vazuti cu cctv |
|
|
|
Salut!
Cateva poze cu meteori(snaphot-uri din film). Dintr-un film de 2 ore, la prima editare aveam 39 minute cu meteori si sateliti. Am salvat si uploadat numai cateva faze mai interesante cu meteori rapizi ce au ars in atmosfera(sageti luminoase). Pe langa acestia au fost multi care semanau cu satelitii( o viteza relativa mai mica si mai palizi).
Link video: https://www.youtube.com/watch?v=eT8OfWEX8Ug&feature=youtu.be
Descriere: |
|
Marime fisier: |
68.38 kb |
Vizualizat: |
de 46143 ori |

|
|
68 kb |
de 46143 ori |

|
|
68.04 kb |
de 46143 ori |

|
|
68.47 kb |
de 46143 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 07 Iul 2014 15:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Meteori vazuti cu cctv |
|
|
|
poti sa combini cadrele in care apar succesiv meteorii.
ce timp de expunere ai pe cadru? si ce lentila folosesti?
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 07 Iul 2014 20:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Camera a fost setata cu sens-up x16( cam 0,32sec expunere) si a fost pe trepied- asa ca FOV-ul sa schimbat in 2 ore. "Sagetile" imi apar in 1-3 cadre. Am incercat sa le pun in DSS dar a iesit un stack cu diferente mari de luminozitate.
-Lentila variofocala 3,5-8mm/ f1,4 cred ca pe la 4-5mm. I-am scos diafragma. Am si una cu f/0,95 dar nu focalizeaza prea bine- are coma.
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 07 Iul 2014 21:29 Download mesaj |
|
|
|
incearca din photoshop, combini layerele cu modul "screen".
ca si comparatie, asa arata unul dintre meteorii nu foarte interesanti surprinsi in 2s gain 80, cu asi120mm obiectiv 2.1mm f necunoscut, pe cer laptos , in noaptea de 5/6 iulie.
|
271.32 kb |
de 46087 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 07 Iul 2014 22:22 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu daca se merita munca pentru a combina aceste cadre de slaba calitate. Sunt inregistrate mpg2 din analog-cctv (le-am recomprimat apoi xvid pentru upload). Nu se compara cu semnalul digital din ASI 120.
-Cum faci capturile de lunga durata (ore)cu aceasta camera? Nu ocupa mult spatiu pe disc? La o expunere de 2 secunde cred ca se vede doar urma luminoasa, nu si miscarea meteorului. Daca miscarea/arderea dureaza 0,3 secunde si expunerea este de 2 secunde, atunci luminozitatea meteorului nu cumva este atenuata?
-Am si eu o camera QHY5L-IIm, dar lentilele CS nu ajung in focus(cred ca trebuie de tip C), plus ca ar trebui sa-i fac un sistem de prindere pe trepied(inele si baza cu filet foto).
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 07 Iul 2014 22:29 Download mesaj |
|
|
|
nici o problema, firecapture salveaza doar cam 2gb/h in format .ser, ceea ce nu e un capat de lume, intr-adevar nu vad cum se misca dar ma intereseaza doar bolizii deocamdata.
nu ar avea de ce sa se atenueze luminozitatea.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 27 Iul 2014 12:18 Download mesaj |
|
|
|
Salut!
Un mic bolid surpins in seara de 21 iulie, chiar la marginea FOV. Mi-a aparut inr-un singur cadru(shutter x16=0,32 sec expunere). Am mai prins multi meteori lenti ( https://www.youtube.com/watch?v=R7MPeRPbdfU&feature=youtu.be ), unii cu coada, altii fara, ce semanau mai mult cu mici sateliti, doar modul de aparitie si disparitie in FOV semana cu cel al meteorilor.Cursa lor a depasit uneori 1 minut.
@auriga
Sa zicem ca avem un bolid si o stea, sa zicem Vega, cu aceeesi magnitudine aparenta in momentul aparitiei meteorului. Daca expunerea este mai mica sau egala cu cea a duratei de aparitie a bolidului(0,3sec), atunci senzorul va primi acelasi numar de fotoni/pixel de la ambele tinte. Daca durata expunerii este mai mare decat cea a bolidului (sa zicem de n ori mai mare)) atunci pixelii corespunzatori stelei vor primi de n ori mai multi fotoni decat cei corespunzatori bolidului, deci steaua va aparea in cadre mai luminoasa.
Daca gresesc in logica mea te rog corecteaza-ma.
|
200.31 kb |
de 45979 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5151
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 27 Iul 2014 14:26 Download mesaj |
|
|
|
Daca te referi la numar de fotoni/pixel, atunci trebuie sa iei in calcul si numarul pixelilor pe care se intinde imaginea bolidului. O stea ramane relativ fixa si ilumineaza tot aceiasi pixeli.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 27 Iul 2014 16:05 Download mesaj |
|
|
|
Sigur ca numarul de pixeli antrenati in captura bolidului este de 10-100 mai mare decat in cazul unei stele. Putem lua o valoarea medie , hai sa zicem 100 fotoni/pix, o valoare care sa fie egala cu cea de la stea, fotoni care se colecteaza numai in timpul evenimentului de 0,3sec.
Ce vreau sa spun este ca nu are rost sa avem o expunere mai mare decat durata evenimentului, pentru ca vom amplifica numai lumina stelelor si poluarea luminoasa. Hai sa zicem ca cea mai lunga durata a unui bolid este de 1 secunda(mai sunt si exceptii-meteoritul care a explodat la rusi)- vom face setarile camerei in functie de expunerea stabilita, de f-ul obiectivului, de poluarea luminoasa. Este posibil sa nu putem folosi castigul maxim pentru ca nu dorim ca imaginea sa fie prea luminoasa si fara contrast.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5151
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 27 Iul 2014 17:27 Download mesaj |
|
|
|
Ah, credeam ca vrei sa compari luminozitatile. My bad.
In acest caz de expunere mai lunga decat evenimentul, scade contrastul fata de background. In sensul ca background-ul va apare mai luminos (si mai zgomotos), in timp ce dara isi pastreaza aceeasi luminozitate. Ceva similar cu pozele facute cu flash pe timp de zi, dar cu scop exact opus.
Pe de alta parte, cu cat timpul este mai scurt, creste probabilitatea sa prinzi fragmente de eveniment, din cauza ca declansarea nu este sincrona cu evenimentul.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 14 Aug 2014 12:40 Download mesaj |
|
|
|
Salut!
Un bolid capturat aseara. Din pacate numai acesta a fost mai interesant in peste 2 ore de film( FOV destul de mic la o lentila de 8mm). Stack din 3 cadre de 0,3sec expunere(deci meteorul a ars in cca 1 secunda).
|
222.42 kb |
de 45798 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 16 Aug 2014 17:24 Download mesaj |
|
|
|
Versiunea animata.
|
1.1 MB |
de 45736 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 750
|
Trimis: 16 Aug 2014 19:18 Download mesaj |
|
|
|
Salut, am si eu doi meterori maricei capturati cu cctv 0,01LUX in data de 5 si 9 august. Oobiectivul camerei e de 2,3mm, deci e aproape all-sky, meteorii nu erau chiar mici avand in vedere campul si sensibilitatea destul de redusa a camerei.
Pun si eu gif-uri animate.
|
1.4 MB |
de 45717 ori |

|
|
1.38 MB |
de 45717 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 16 Aug 2014 20:54 Download mesaj |
|
|
|
Daca vei folosi o lentila cu focala mai lunga(ex. 8mm F/1,2-1,4) vei vedea mai bine stelele si meteorii( in detrimentul FOV). Eu am si o camera A/N cu autoexpunere( sensibilitate 0,003lux/F1,2). Cu o lentila 50mm/F1,4 se vad f.multe stele, mult mai multe decat cu ochiul liber, dar cu lentila de 6-8mm se vad doar contelatiile(nici vorba de Calea Lactee, cum se vede la camera cu sens-up).
|
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 750
|
Trimis: 16 Aug 2014 21:15 Download mesaj |
|
|
|
Am experimentat cu mai multe obiective, 4, 8, 12mm. Treaba e ca eu nu vreau sa ratez nimic de pe cer asta in detrimentul pierderii sensibilitatii camerei intr-adevar. Atat cat camera e in functiune vreau sa prind orice meteor mai maricel, si sa pot stabili si exact radiantul lor.
Intentionez ca in cursul acestui an sa achizitionez pentru treaba asta un watec902h (are un framerate acceptabil in low-light) sau ceva echivalent. Am si eu o SCB2000 dar vreau sa o tin la dispozitie pt. telescop caci nu prea mi-e la indemana sa o tot montez/demontez din cutia de supraveghere a cerului.
|
|
Sus |
|
 |
|